Urbanistická komise

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů místního sdružení.

Moderátoři: PKS Jihočeský kraj, Krajsti predsedajici, KoKS Jihočeský kraj, PMS Písecko

Pravidla fóra
  • Na tomto fóru se vyhlašují závazná hlasování místního fóra. Hlasovat mohou pouze členové místního sdružení.
  • Do tohoto fóra vidí a přispívají členové místního sdružení a jeho registrovaní příznivci (Obrázek Nastavit zobrazovaná fóra).
  • Moderátorem tohoto fóra je místní předsednictvo.
Odpovědět
Josef.Krajc
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 62
Registrován: 31 led 2012, 15:30
Dal poděkování: 34 poděkování
Dostal poděkování: 86 poděkování

Urbanistická komise

Příspěvek od Josef.Krajc »

Čau,

včera proběhla už 3. schůze komise pro urbanismus a územní plánování (po staru často nazývaná komisí architektonickou - což ve mně neustále vyvolává pocit méněcennosti) a probírali se 3 zásadní témata:

1. Jak do územního plánu zanést území s "dosluhujícím" plaveckým stadionem
2. Vyjádření se k záměru nové obchodní zóny (Galerie Otava) v místě bývalé Billy
3. Revitalizace Mehelnického potoka, popřípadě jiného zeleného místa v Písku

K bodu 1:
Účastnil se i pan Ing. Arch. Boček, známý urbanista a nesporně odborník na danou problematiku. Vzhledem k tomu, že mé základy urbanismu položil on, nejsem územák, mám k tomuto oboru velké výhrady a legislativu s ní spojenou považuji za účelovou a byrokraticky velmi náročnou, jsem jen mlčel a poslouchal. To, že jsem u něj zkoušku udělal sice na první pokus, ale jen tak tak, s tím samozřejmě nesouvisí :) Velmi zjednodušeně: Návrh je takový, aby plocha, do které je v územním plánu v současnost "vražený klín" s jiným účelem, byla sjednocena a sloužila Občanské vybavenosti, popřípadě je zde možná zástavba, ale odpovídající své poloze vzhledem k historickému centru města. Musím říct, že s tímto v podstatě souhlasím. Blokovat toto území (tvorba nového územního plánu bude Bůhví kdy) by bylo spíše kontraproduktivní a vzhledem k legislativě, kdy i soukromý subjekt může požádat o změnu územního plánu (na své náklady - nečekaně téměř vždy projde) se jedná o rozumný krok. Všichni zúčastnění jsou určitě pro to, aby se na tomhle území nestavělo žádný monstrum a aby výhled na písecký panorama zůstal nedotčenej. Nemělo by tedy hrozit to, čeho se řada lidí obává. To ale samozřejmě platí pro současnost. V budoucnu je možné, jak jsme se už několikrát přesvědčili, cokoliv. To ale nyní ovlivnit nelze, nezbývá, než čekat.

V souvislosti s tímto se ale nakousla velmi zajímavá věc. Komise dopravy za určitých okolností může dostat ze hry nový plavečák. Situaci mu každopádně asi hodně zkomplikuje. Problém je v odbočce u lesárny, která směřuje kolem Cadillacu k vlakové zastávce. Mě původně ani nenapadlo, že by se počítalo s tím, že i v tomto (nebo snad že právě v tomto) místě bude stát plavečák, zvlášť když odbočka patří ŘSD, ale situace se stává lehce nepřehlednou. Každopádně jakákoliv úprava komunikací by nebyla za malé peníze a je potřeba hlídat, aby se k 200 milionům za bazén nenabalily "vedlejší náklady" na věci s ním přímo, nebo nepřímo související. I tak je dost zarážející, že architektonická soutěž jasně nevymezuje území, ve kterém se má plavečák nacházet. A že tyto záležitosti nejsou vyřešeny předem. Já osobně to nechápu, ale já nejsem architekt :)

K bodu 2:
Určitě už jste to zahlédli. Zvěsti o tom, že je to jakési pochybné kyperské firmy není pravdivá. Investoři jsou 2, s rozděleným podílem investic 10:90. 90% investuje česká firma se sídlem v daňovém ráji Kypru. Všechno je připravené. Nevadí ani to, že je to v záplavové oblasti. Projekt je prý koncipován zhruba na vodu, jako byla v roce 2002. Problém je jen s tím, že stavba těsně přiléhá k Mehelnickému potoku. A jeho revitalizace je teď velmi aktuální téma. Určitě by si to zasloužil, ale vzhledem k velmi složitým majetkovým poměrům, rozsahu prací, financím a tak dále se tato revitalizace dá považovat spíše za vizi, než za záměr. Z toho důvodů nevím, proč by měla bránit této obchodní zóně. Ta navíc má vznikat na žádost samotných prodejců, kteří do Písku chtějí proniknout. Všechny obchodní plochy (kromě té supermarket) jsou již obsazené. Určitě je spousta pro a určitě je spousta proti. Za mě ale určitě pro. Nejsem fanouškem obchodních zón a galerií, ale ta současná písecká je vzhledem k velikosti města tragická. Tragická je i současná podoba řešeného místa. Nic proti Vietnamcům, ale myslím, že i ti by si zasloužili trochu lepší prostředí.

K bodu 3:
Jak už jsem popsal výše.

Ještě bych chtěl říct, že mít komisi Architektů je určitě dobrá věc. Pokud má Písek cca. 30 000 obyvatel a rozpočet takový, jaký ho má, musí mít opravdu komisi, kde je 7 z 9 lidí architektů? Komise pro výstavbu, kde by byli zastoupeni architekti, urbanisti a stavaři, by byla dle mého názoru pro město mnohem prospěšnější a co se výstavby a investic do ní týče, byla by daleko komplexnější. Ale to je určitě věc k diskuzi. Upřímně říkám, že na posledních dvou zasedáních jsem se nevyjadřoval. Poslouchám a přemýšlím. A sílí ve mně pocit, že jsem tam nejspíš zbytečně.

Zdravim

Bc. Josef Krajc
technik stavební přípravy
Odpovědět

Zpět na „Místní fórum Písecko“