CF 33/2014 Volba vedoucího Technického odboru (TO)

Celostátní fórum tvoří všichni členové a je nejvyšším orgánem Pirátské strany.


Moderátor: Předsedající

Pravidla fóra

Na celostátním fóru se vyjadřujte slušně a k věci. Nepřístojnosti budou vykázány do samostatného vlákna.
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.

Zamčeno
Uživatelský avatar
Roman.Kucera
Člen KS Praha
Příspěvky: 15254
Registrován: 14 zář 2010, 10:04
Profese: IT
Bydliště: Praha, Letná
Dal poděkování: 9815 poděkování
Dostal poděkování: 18113 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 33/2014 Volba vedoucího Technického odboru (TO)

Příspěvek od Roman.Kucera »

Chtěl bych se kandidátů zeptat, jestli to chtějí dělat zadarmo, nebo za to požadovat smluvní odměnu. Nebo zadarmo s tím, že s někým jiným podepíšou smlouvu, který to bude dělat za odměnu (s kým?). Ta osoba pak bude fakticky důležitější, než oni sami a proto považuju za férovější, aby se sama přihlásila na svoji zodpovědnost. Systém bílých koní se, zdá se, neosvědčil.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Roman.Kucera za příspěvky (celkem 7):
Dalibor.Zahora, Vojtech.Pikal, Petr.Vileta, Ivana.Hudcova, Vit.Konecny, Lenka.Kozlova, Robert.Magni
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Uživatelský avatar
Lukas.Novy
Příznivec Pirátů – Jihomoravský kraj
Příspěvky: 21689
Registrován: 02 črc 2009, 22:45
Profese: auditor počítačové bezpečnosti
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 5188 poděkování
Dostal poděkování: 12547 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 33/2014 Volba vedoucího Technického odboru (TO)

Příspěvek od Lukas.Novy »

Na pozici spravce serveru melo byt jiz davno vypsano a ukonceno vyberove rizeni. Ze nebylo je chyba odvolaneho vedouciho TO.
Vedouci TO je manazerska pozice, nemusi a je dokonce vhodnejsi, kdyz to neni ta stejna osoba jako spravce.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Novy za příspěvky (celkem 6):
Vojtech.Pikal, Vit.Konecny, Vaclav.Fortik, Jan.Kohler, Michal.Kalab, Robert.Magni

Demokracie je diskuse.
| ‒ | – | — | ― | … | „ | “ | ‚ | ‘ | » | « | ½ | ¼ | ¾ | × | ‰ | ® | © | ™ | Tel: 777-5-KRTEK

Uživatelský avatar
Petros.Michailidis
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 923
Registrován: 01 úno 2012, 15:35
Profese: programátor analytik
Bydliště: Petrovice u Karviné
Dal poděkování: 1148 poděkování
Dostal poděkování: 1780 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 33/2014 Volba vedoucího Technického odboru (TO)

Příspěvek od Petros.Michailidis »

Roman Kucera píše:Chtěl bych se kandidátů zeptat, jestli to chtějí dělat zadarmo, nebo za to požadovat smluvní odměnu. Nebo zadarmo s tím, že s někým jiným podepíšou smlouvu, který to bude dělat za odměnu (s kým?). Ta osoba pak bude fakticky důležitější, než oni sami a proto považuju za férovější, aby se sama přihlásila na svoji zodpovědnost. Systém bílých koní se, zdá se, neosvědčil.
Já to ani jinak než zdarma dělat nemůžu, protože kdyby to mělo být za peníze, tak to by bylo hodně drahé. :-D

Ale další část otázky nemohu zodpovědně zodpovědět. Z jednoho prostého důvodu, že bych musel nejdřív "proniknout" hlouběji do střev, abych definoval, co lze a co nelze dělat bez peněz a pak taky za jakých podmínek.
Dost dobře jsem ale nepochopil, proč by ta "osoba" měla být fakticky důležitější, než oni sami. Řidič autobusu je v konkrétním okamžiku pro pasažéry opravdu tou důležitějí osobou, než ředitel dopravního podniku. Ale s touto optikou...?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petros.Michailidis za příspěvky (celkem 2):
Vaclav.Fortik, Robert.Magni
Petros Michailidis
tel: 777 897 146
otec dvou Pirátek (to je dobrá kvalifikace, ne?)
Stanislav.Stipl
Člen KS Královehradecký kraj
Příspěvky: 2067
Registrován: 04 úno 2012, 23:32
Profese: programátor
Dal poděkování: 1584 poděkování
Dostal poděkování: 3193 poděkování

Re: CF 33/2014 Volba vedoucího Technického odboru (TO)

Příspěvek od Stanislav.Stipl »

Vážení Piráti,

dovolte mi, abych se touto cestou přihlásil jako kandidát na vedoucího TO.

K mé osobě: Vystudoval jsem informatiku (Bc.) na FEL ČVUT a v současné době dokončuji magisterské studium informatiky na FIT ČVUT. Od roku 2007 pracuji v oboru IT. Od roku 2005 používám linux jako hlavní systém. Posledních 6 let programuji v PHP, z toho asi 4 roky v Nette. Přibližně 2 roky také v Rails. Rád bych se naučil Node.js. Mám zkušenosti i s dalšími jazyky a technologiemi, které ale pro Piráty nejsou na pořadu dne. Členem Pirátů jsem od roku 2012.

Roli vedoucího TO vnímám především jako roli koordinátora. Chtěl bych snížit (zrušit) práh, který musí překročit zájemce, jenž se chce zapojit do činnosti TO. Chtěl bych mezi členy a dále směrem k veřejnosti rozšiřovat povědomí o technologiích, které jsou v souladu s Pirátskou ideologií (od gitu po 3d tisk). Chci zabránit tomu, aby TO dělal jen jeden člověk nebo aby byla celá strana na jednotlivci závislá. Pokud bude volba vedoucího TO vnímána jako soutěž o nejlepšího správce serveru, nikam se neposuneme. Domnívám se, že tato doba již naštěstí skončila.

Dávám přednost využití dedikovaných serverů před nákupem vlastního hardwaru. Chtěl bych navázat na koncepci, kterou vytvořil Ondřej Profant a jejímž hlavním bodem je využití Dockeru. S Ondřejem jsme v kontaktu a chci s ním na realizaci této koncepce spolupracovat.

Z pohledu řadového člena strany (případně veřejnosti) jsou však důležitější fungující systémy, než technologické pozadí. Přestože jsem si vědom nevýhod phpBB, chci fórum nadále zachovat jako kanál pro běžnou komunikaci, vnitrostranickou diskusi i pro vedení jednání (rozpravy). Budu se však zasazovat o zavedení hlasovacího systému, který bude na fóru nezávislý a umožní kryptograficky zabezpečené hlasování a širší podporu volebních systémů. Jako nejvhodnější systémy za tímto účelem se jeví Agora nebo Helios. Podporuji přesun podatelen do systému Redmine. Momentálně pracuji na systému pro FO (rozpočty, žádosti o proplacení...). Budu usilovat o postupné nahrazení hlavního webu a webů oblastních sdružení vhodnější platformou, než je současná DokuWiki (v podstatě statickým webem). DokuWiki bude nutné minimálně po nějakou dobu udržet v provozu, ale do budoucna je také na místě nahradit ji jinou technologií.

Samostatnou kapitolou je web Seriálů. Předem deklaruji, že se nebudu osobně podílet na správě tohoto a podobných "kontroverzních" webů. Pokud bude nadále v provozu, měl by být hostován jinde, než systémy strany.

V případě zvolení vedoucím TO rezignuji na funkci krajského zástupce v RV a na funkci předsedy KHK. Na druhou z uvedených funkcí pravděpodobně budu později znovu kandidovat.

K otázce Romana Kučery: Kandiduji na neplacenou funkci. OFFTOPICNemám rád slovo zdarma, zadarmo ani k.... nehrabe. Umím si vydělat víc, než kolik bych případně dostal od Pirátů. Jak jsem již uvedl, považuji vedoucího TO především za koordinátora. Pokud by se v budoucnu ukázalo, že je funkce víc časově náročná, než si můžu neplaceně dovolit, zvážil bych rezignaci a buď ji přenechal někomu dalšímu, nebo se o ni znovu ucházel za jiných podmínek.
Ve věci placení lidí v TO se musí vedoucí odboru řídit pravidly hospodaření. Tam se jasně uvádí, že organizační složky zajišťují plnění svých úkolů přednostně dobrovolníky. Další možností je vypsat za splnění úkolu odměnu a zajistit jeho splnění alespoň částečně dobrovolnicky. Domnívám se, že v minulosti nebyly uvedené možnosti zcela vyčerpány. Pokud by přesto bylo nutné uzavřít smlouvu například se správcem serverů, budu dbát na to, aby smlouva nebyla pro stranu nevýhodná a aby veškerá odvedená práce byla průběžně zapisována do systému Redmine. OFFTOPICČetli jste tohle vlákno? Přečtěte si jej. Klidně víckrát, neubude. Za vysvětlení, proč NEzřídit doménu, strana zaplatila 2352 Kč. (zdroj)

K otázce Petra Bajgara: Je škoda, že jsi nebyl na Pirateconu, tam se něco podobného řešilo, doporučuji sledovat toto vlákno. V každém případě obecné jsem pro to, aby TO pomáhalo i směrem ven, nicméně nejprve je nutné zkonsolidovat činnost směrem dovnitř.

K otázce Víti Konečného: Neužívám pravidelně žádné nelegální návykové látky a užívání legálních mám pod kontrolou. OFFTOPICPokud chceš znát i orientaci a vyznání, tak jsem heterosexuál a asi by se dalo říct agnostik. Změny svého chování neočekávám.

test

Uživatelský avatar
Lukas.Novy
Příznivec Pirátů – Jihomoravský kraj
Příspěvky: 21689
Registrován: 02 črc 2009, 22:45
Profese: auditor počítačové bezpečnosti
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 5188 poděkování
Dostal poděkování: 12547 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 33/2014 Volba vedoucího Technického odboru (TO)

Příspěvek od Lukas.Novy »

Radost. Jen podotknu, ze docker architektura je tak nejak moje dite, ktere jsem tlacil do realizace jiz za Lastuvky.

Stejnetak integraci helios uz mam hotovou, co chybi je uz jen cesky preklad.

http://margot.krtek.net:8000

Prepocet u vykazu na financni ohodnoceni nelze takto delat. Hlavnim ukolem ze smlouvy je zajisteni dostupnosti fora a wiki. Vypsane veci ve vykazu jsou v podstate druhotne ukolu nad ramen toho hlavniho.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Novy za příspěvky (celkem 5):
Vit.Konecny, Ondrej.Profant, Stanislav.Stipl, Jiri.Ulip, Robert.Magni
Stanislav.Stipl
Člen KS Královehradecký kraj
Příspěvky: 2067
Registrován: 04 úno 2012, 23:32
Profese: programátor
Dal poděkování: 1584 poděkování
Dostal poděkování: 3193 poděkování

Re: CF 33/2014 Volba vedoucího Technického odboru (TO)

Příspěvek od Stanislav.Stipl »

Lukas Novy píše:Radost. Jen podotknu, ze docker architektura je tak nejak moje dite, ktere jsem tlacil do realizace jiz za Lastuvky.
Sory, nechci Ti upírat kredit, jen jsem si to v tu chvíli neuvědomil.
Lukas Novy píše: Prepocet u vykazu na financni ohodnoceni nelze takto delat. Hlavnim ukolem ze smlouvy je zajisteni dostupnosti fora a wiki. Vypsane veci ve vykazu jsou v podstate druhotne ukolu nad ramen toho hlavniho.
OK, pak to tam ale mělo být vypsané. Takhle to přinejmenším vypadá blbě.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Stanislav.Stipl za příspěvek:
Ondrej.Profant

test

Stanislav.Stipl
Člen KS Královehradecký kraj
Příspěvky: 2067
Registrován: 04 úno 2012, 23:32
Profese: programátor
Dal poděkování: 1584 poděkování
Dostal poděkování: 3193 poděkování

Re: CF 33/2014 Volba vedoucího Technického odboru (TO)

Příspěvek od Stanislav.Stipl »

Založil jsem pro oba kandidáty členské podněty na nominaci, můžete nás podpořit:
Petros Michailidis
Stanislav Štipl

Díky.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Stanislav.Stipl za příspěvky (celkem 8):
Vit.Konecny, Martin.Kucera, Ondrej.Profant, Marek.Dluhos, Vojtech.Pikal, Jiri.Ulip, Petr.Vileta, Libor.Spacek

test

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34599
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31560 poděkování
Dostal poděkování: 25689 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 33/2014 Volba vedoucího Technického odboru (TO)

Příspěvek od Petr.Vileta »

Stanislav Stipl píše:Chtěl bych snížit (zrušit) práh, který musí překročit zájemce, jenž se chce zapojit do činnosti TO. Chtěl bych mezi členy a dále směrem k veřejnosti rozšiřovat povědomí o technologiích, které jsou v souladu s Pirátskou ideologií (od gitu po 3d tisk). Chci zabránit tomu, aby TO dělal jen jeden člověk nebo aby byla celá strana na jednotlivci závislá.
Chci se zeptat všech kandidátů, jestli budou posuzovat i důvěryhodnost jednotlivých správců systémů? To nejde hodnotit nějakou škálou, detektorem lži, ale pouze subjektivně. Jako pomocná otázka může sloužit toto:
Když objevím díru v systému, mám:
a) o tom napsat co nejpodrobnějí na Facebook,
b) o tom mlčet, protože co je mi do toho,
c) nahlásit to soukromě vedoucímu TO.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
Marek.Dluhos

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Uživatelský avatar
Lukas.Novy
Příznivec Pirátů – Jihomoravský kraj
Příspěvky: 21689
Registrován: 02 črc 2009, 22:45
Profese: auditor počítačové bezpečnosti
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 5188 poděkování
Dostal poděkování: 12547 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 33/2014 Volba vedoucího Technického odboru (TO)

Příspěvek od Lukas.Novy »

Na hlaseni bezpecnostnich problemu existuje obecne dodrzovany postup "vendor notification".
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Novy za příspěvek:
Stanislav.Stipl
Uživatelský avatar
Ondrej.dj-bobr.Ulehla
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1264
Registrován: 14 črc 2010, 22:42
Profese: zvuk, IT, auta, všehochuť
Bydliště: Praha/Otrokovice
Dal poděkování: 2235 poděkování
Dostal poděkování: 1365 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 33/2014 Volba vedoucího Technického odboru (TO)

Příspěvek od Ondrej.dj-bobr.Ulehla »

Standova kandidátská řeč se mi velice líbí.

Mimochodem Keddie, ty bys do toho nešel?

Bývalý Pirát, úzce spjatý s tradičními dávnými pirátskými hodnotami
2016/2017 flipped to XSFP MBTI co se na vojně naučíš, za to tě v civilu zavřou
porcelánové zařízení, spojující výhody umyvadla a klosetové mísy, se jmenuje umyvadlo (citace, třetí komentář)

Zamčeno

Zpět na „Celostátní fórum“