Výsledky Jihočeských komunálek 2014

Moderátoři: PKS Jihočeský kraj, KoKS Jihočeský kraj, Administrativa-KS Jihočeský kraj

Pravidla fóra
  • Toto je veřejné fórum. Stanoviska nevyjadřují názor Pirátů, pokud nebyla schválena příslušnými orgány. Stanoviska se publikují na krajském webu.

  • V anketách mohou hlasovat i návštěvníci bez přihlášení. Ankety proto nelze v žádném případě považovat za závazná hlasování.

  • Moderátorem tohoto fóra je krajské předsednictvo.

  • Toto fórum je viditelné pro návštěvníky bez přihlášení. Kdokoliv do něj může psát nebo hlasovat v anketách.

  • Registrovaní uživatelé (včetně členů a RegP) si mohou fórum zneviditelnit, viz návod.

Uživatelský avatar
Jan.Novak
Republikový výbor
Příspěvky: 2445
Registrován: 22 čer 2010, 19:12
Profese: Politolog, Historik
Bydliště: Týn nad Vltavou
Dal poděkování: 4042 poděkování
Dostal poděkování: 2936 poděkování

Výsledky Jihočeských komunálek 2014

Příspěvek od Jan.Novak »

Výsledky Jihočechů:
Níže jsem vypsal statistická data všech kandidátek jihočeských kandidátů. K tomu jsem doplnil jednoduché výpočty. Doufám, že jsem v nich nechyboval, nicméně neváhejte to po mě případně přepočítat. xP

Předtím než budete číst dále bych rád zdůraznil pár věcí:
1) Každé město je jiné, nemůžete se podívat na tento souhrn a vyčíst z něj nějakou nezpochybnitelnou pravdu (např. že volební spolupráce se nevyplatí a je lepší stavět samostatné kandidátky) pro všechny kandidátky.
2) Obecný předpoklad (který není vždy platný) je ten, že nižší účast u voleb nahrává menším politickým stranám a hnutím (tedy čím nižší volební účast je, tím více získáte, pokud zmobilizujete svoje voliče).
3) Čím více kandiduje uskupení tím to máte těžší, zvláště v případech kdy je většina z nich protestní (ČB).
4) Lídr kandidátky VŽDY těží z toho, že je Lídr (předpokládejme, že jsme si dokázali všude vybrat alespoň trochu kvalitní lídry). Mnoho lidí chce dát šanci novým uskupením a tak volí lídry několika uskupení, částečně z toho mohou těžit i další dva pořadí (ale ne vždy). Tím nechci snižovat ničí úspěch (zj. Oldřicha Máci a Martina Brože, kteří jakoby byly dvěma průměrnými kandidáty své kandidátky). Lídři také nabalují hlasy pro celou stranu, pokud tedy seženete lídra co přemluví co nejvíce lidí pro volbu celé kandidátky může se ve finále propadnout dolů (zj. u kandidátek, které balancují kolem pěti procent. Každá silná osobnost (či spíše oblíbená osoba v okolí) – která natáhne hodně hlasů navíc – může lídra poměrně snadno přeskočit).
5) Silný lídr kandidátky většinou povede k tomu, že kandidáti za ním mají "své jisté" (v případě, že nemáte někde dole silnou osobnost)
6) Osobní a celkové preference odráží stranu tím méně čím je vaše město menší. Tedy čím menší město tím víc osobnostní volba (ne stranická). Nečekejme tedy, že v Soběslavy budou mít teď Piráti 10%, ale pokud se nám podaří naše úspěšné kandidáty přizvat k nám do strany a zároveň nám budou v Soběslavy dělat dobrou tvář, tak nám mohou v tomto městě zvednout preference v jiných volbách.
7) Čím větší město uvidíte tím menší budou výkyvy v preferencích – tedy v menších městech se hodně rozdávají preferenční hlasy, ve větších a velkých se lidé uchylují více k volbě jedné kandidátky a menšímu počtu preferenčních hlasů.
8) Výsledky z koalic ukazují, že Piráti zatím nemají výrazné tváře (mimo Oldřicha Máci), které by byly veřejně známé (jinde IMHO i lídři těží více ze značky, než z toho, že by byli tak známí. Teď doufám, že jsem nikomu "neubral" popularitu :) ). Koalice jsou nám tedy spíše na škodu (známější osoby nabalí preferenční hlasy, zatímco Piráti na sebe případně nabalí spíše hlasy pro celou – nebo většinu – kandidátky, což je prospěšné spolukandidátům, ale pokud chcete sedět v zastupitelstvu, tak to pro vás tak dobrý není).
9) Z voleb se musíme poučit, všechny kandidátky by si měly pořádně zhodnotit výsledky (projeďte si jednotlivý volební obvody, zjistěte kde ste byli slabší, kde silnější, od kud potřebujete sehnat nějaké kandidáty, aby to za čtyři roky celkově posílilo kandidátku) a nadále přemýšlet co dále. Hlavně se učte ve výborech a komisích města (platí zj. pro kandidáty z kandidátek co uspěly), tohle bylo kolo na nečisto, příště už je třeba kandidovat s dostatečnými znalostmi a s tím, že lidé co se zajímají uvidí, že vy se angažujete a o něco se snažíte (tím myslím celý čtyři roky, ne že začnete něco dělat půl roku před volbama).
10) úspěšnost lídra vůči vlastní kandidátce (ale i ostatních vypsaných osob) v níže uvedeným shrnutí poznáte tak, že od sebe odečtete průměrný výsledek strany a konkrétní osobní preference lídra, obecně lze říci, že lídr, který je v plusu byl úspěšným lídrem.
11)Díky všem co za Piráty kandidovali z vůle pomoci straně a našim myšlenkám, stejně tak všem kteří chtěli pomoci svému městu a místu kde žijete. Dáš domov je základem kde mají lidé vidět, že piráti k něčemu jsou a není to jen banda uřvanejch volů.

Nyní nějaký ten statistický výcuc pro základní (a velmi hrubé!) porovnání kandidátek:

Budějce (Koalice se SZ, Změnou a Klíčovým hnutím):
Výsledek: 3,96% (0 z 45 zastupitelů)
Volební účast: 33%
Lídr: Mlčoch (SZ) – z 24 963 obálek se jeho jméno objevilo v 1 477 obálkách tj. 5,9%
Pirát (2 místo): Ivo Vlasatý (1 045 hlasů) byl tedy ve 4,1% obálkách.

Celkově se jedná o neúspěch, nicméně v ČB byla silná konkurence stran a je otázkou zda-li by byla samostatná kandidátka silnější.

Jindřichův Hradec (Koalice se SZ a Změnou):
Výsledek: 3,56% (0 z 27)
Volební účast: 44,36%
Lídr: Oldřich Máca z 7 903 obálek se jeho jméno objevilo v 526 (6,6%)
Další piráti: Václav Urban 340 (4,3%) hlasů a Judita Vedlová 257 (3,2%)

Celkově se jedná se o největší neúspěch. Oldřich Máca je jediný kdo získal voličskou přízeń u více jak 5% voličů, s jiným lídrem by to dopadlo pravděpodobně o dost hůř. Nevím jak moc (údajně) uškodili Zelení, ovšem vypadá to spíš na slabé jména na kandidátce. Oldřich se zdá být opravdu kvalitním lídrem u kterého je dobře, že je pod Pirátskou značkou.

Písek (samostatná pirátská)
Výsledek: 5,6% (1 z 27)
Volební účast: 37%
Lídr: Martin Brož z 8 921 obálek bylo jeho jméno v 1016 (11,38%)!
Co se týče zbylých z první pětky: Michal Horák 627 (7%), Pepa Soumar 506 (5,6%) a Míra Svátek 436 (4,8%)

Celkově se jedná o druhý největší úspěch v JčK. Martin Brož se stal jednoznačným lídrem Pirátské kandidátky (dostal hlasů za dva průměrné kandidáty), Michal Horák si nevedl vůbec zle a byl velmi důstojnou dvojkou kandidátky a Pepa Soumar dosáhl na průměrný výsledek kandidátky (což je, vzhledem k výsledkům zbytku kandidátky, velmi slušné). Myslím, že se povedlo sestavit kvalitní kandidátku, když budete poctivě pracovat věřím, že porostete nahoru.

Soběslav (samostatná skoropirátská :-) )
Výsledek: 10,8% (2 z 21)
Volební účast: 46,48%
Lídr: Martin Krákora získal z 2724 obálek 404 hlasů (14,8%)
Druhou zastupitelskou je Iveta Matějů s 303 hlasy (11,1%)

Jedná se o největší jihočeský úspěch, škoda, že na kandidátce nejsou žádní členové. Volební lídr obstál na výbornou, kandidátka se zdá vyrovnaná a silná. DOufáme v rozšíření členstva o někoho ze Soběslavy. :)

Trhové Sviny (Pirát na kandidátce Volba pro město)
Výsledek: 15,64% (5 z 23)
Volební účast: 50,49%
Lídr: Věra Korčáková získala z 2 047 obálek 498 hlasů (24,3%)
Pirát na kandidátce (4 místo): Petr Steinbauer 280 (13,6%)

Kandidátka byla velmi úspěšná, Petr se bohužel do zastupitelstva nedostal, nicméně se bude moci aktivně zapojovat do komunální politiky (účast v městských komisích a výborech), aby sám sebe a stranu, pod jejíž je vlajkou, dále reprezentoval. Za čtyři roky bude známější a populárnější. ;)

Tábor (Koalice se SZ)
Výsledek: 10,3% (3 z 27)
Volební účast: 35%
Lídr: Michaela Petrová (SZ) z 10 236 obálek bylo její jméno v 1673 (16,3%).
Piráti na kandidátce: Jindra Matlachová (3 místo na kandidátce) 922 (9%), Václav Klecanda (12 místo na kandidátce) 906 (8,8%).

Úspěšná kandidátka, bohužel pirátští kandidáti opět nesedí v zastupitelstvu, ovšem i tak si Václav s Jindrou otevřeli cestu do poradních orgánů města, kde se mohou postupně o´tukávat jak to vše vlastně funguje, což jim do dalších voleb určitě hodně pomůže.

Týn nad Vltavou (pirátská účast v koalici TOP09 a Zelených pod Zelenými)
Výsledek: 5,13% (1 z 21 zastupitelů)
Volební účast: 43,77%
Lídr: Dan Mikulička (TOP09) z 2875 obálek bylo jeho jméno v 189 (6,5%)
Pirát na kandidátce: Jan Novák (3 místo) 138 (4,8%).
Zvolený zastupitel Marek Štětka 210 (za TOP09) (7,3%)

S odřenýma ušima, ale přece. Platí totéž co pro Tábor a Sviny. Zde je právě vidět jak jsou kandidátky uskupení balancujích na pěti procent náchylné – všichni jsme dali hrozně moc do přemlouvání pro křížkování celé strany, takže Marek Štětka (s cca 120 hlasy „na víc“ – tedy pravděpodobně se 120 čistě preferenčními hlasy; což je cca 5 voličů co by dalo hlas pro celou kandidátku) pak snadno přeskočil (potřeboval mít o 19 hlasů více než lídr kandidátky; měl jich o 21 víc :) ) a stal se z něj zastupitel. Uspěli jsme díky snaze první pětky (ukecání co největšího počtu lidí, aby volili celou kandidátku) a třem dalším silným osobnostem, které na sebe nabalily dost preferenčních hlasů. Ovšem to je poučení pro města obdobné velikosti Týna, ne např. pro Písek, Tábor, či ČB.

Doufám, že jsem nějak přispěl svou špetkou do mlýna k tomu, aby jsme nadále rostli. :)

Člen RV za JčK
Předseda kontrolního výboru zastupitelstva Jihočeského kraje
Zastupitel města Týn nad Vltavou

Uživatelský avatar
Petr.Steinbauer
Člen KS Jihočeský kraj
Příspěvky: 125
Registrován: 30 zář 2013, 23:25
Profese: jednatel, programátor
Bydliště: Trhové Sviny
Dal poděkování: 91 poděkování
Dostal poděkování: 189 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Výsledky Jihočeských komunálek 2014

Příspěvek od Petr.Steinbauer »

Protože vím, že nejhorší je žádná odpověď, tak reaguji.

V Trhových Svinech jsem dojel na to že máme kandidátku plnou skvělých lidí, kteří jsou ve městě prostě vidět, ředitel školy, ředitelka školky, saniťák co zahraňuje životy, nadějný architekt, nebo neúplatný workolorik správce městských budov, který to dělá už od revoluce. Každý kdo tady žije se s nimi setkává, každý s nimi má zážitek. Nejsou to cucáci jako já ;o)

A i když to zní neupřímně, jsem rád že jsou tam oni, protože o město se v jejich rukách nebojím.
ALE neznamená to že je pro mě stop-stav. Naopak, chci teď v klidu vyvinout nějaké kontrolní a informační mechanismy, tlačit na transparentnost atd... Například i tuhle kravinku: vývoj aplikace pro sledování pohybu městských strážníků, aby se dalo vykázat, že fakt pochůzkují a nestojí celý den na pumpě u kafe. Pro mě je to pár večerů u pc a zlepší se dohledatelnost, kde kdy byli, zda fakt chodí kontrolovat místní hernu (a kdy) atd... Bude na to čas.

A to není všechno, bude tady boj ještě o kontrolní výbor, atd...
Uživatelský avatar
Martin.Kakona
Krajský zastupitel
Příspěvky: 246
Registrován: 12 čer 2014, 18:54
Profese: Konstruktér počítačů a výzkumník
Bydliště: Soběslav
Dal poděkování: 137 poděkování
Dostal poděkování: 253 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Výsledky Jihočeských komunálek 2014

Příspěvek od Martin.Kakona »

Jenom malá poznámka ze Soběslavi, nemám teď bohužel čas se rozepisovat, protože volby pro mne ještě neskončily.
Měl jsem o dost víc "preferenčních hlasů" než ostatní. Vidím to jako hlavní problém, který jsme nezvládli. Nedokázali jsme během kampaně lidem vysvětlit princip komunálních voleb, že nelze dávat preferenční hlasy. Na druhou stranu ostatní místa na kandidátce jsou hodně vyrovnaná. Mám takovou teorii, že hlasy pro stranu dali ti lidé, které jsme oslovili přes Internet a naopak „preferenční hlasy“ jsou od lidí, se kterými jsme komunikovali pomocí papíru, což je ale zároveň drahé.
Druhý postřeh. Pro lidi jsme byli a jsme piráti, takže je jedno, že nejsme. Občas to pomohlo, občas uškodilo, nedokážu teď říct, co víc. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Dost bude záležet, jak budeme fungovat dál. Co ale vím teď určitě, že to nebude lehké.
To je zatím vše, nezlobte se.
Uživatelský avatar
Petr.Steinbauer
Člen KS Jihočeský kraj
Příspěvky: 125
Registrován: 30 zář 2013, 23:25
Profese: jednatel, programátor
Bydliště: Trhové Sviny
Dal poděkování: 91 poděkování
Dostal poděkování: 189 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Výsledky Jihočeských komunálek 2014

Příspěvek od Petr.Steinbauer »

Ještě bych zdůraznil to, že se mi líbily akce, co dělal v Písku Martin Brož a jeho parta.
Neznám ho osobně, ale předpokládám že člověka co instaluje tak potřebnou "věc" jako je internet, taky každý vnímá pozitivně. OFFTOPICTěším se na osobní setkání.

Zajímal by mě jeho odhad, ale hádám, že teď toho má podobně jako jeho kolega v Soběslavi plný kecky ;o)
Uživatelský avatar
Martin.Cryo.Broz
Člen KS Jihočeský kraj
Příspěvky: 474
Registrován: 24 říj 2012, 08:50
Profese: OSVČ - Podnikatel
Bydliště: Písek
Dal poděkování: 383 poděkování
Dostal poděkování: 471 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Výsledky Jihočeských komunálek 2014

Příspěvek od Martin.Cryo.Broz »

Co se týče Písku, mohu říct že je to zásluha všech.

Trochu osvětlím situaci. První věcí u nás bylo sloučit aktivistickou část a politickou. Za aktivistickou částí stál hlavně Luděk Blaha viz vymalování průchodu, co se týče vysekání cyklostezky tak pak musím říct že to byl nápad s kterým první přišel Pepa Soumarů. Tohle bylohodně důležité protože lidé nás začali vnímat velice pozitivně, né jako někoho kdo chce jen ukrást křesla ale jako někoho kdo se o něco snaží. Pak tu byl nelegální výlep a jeho odstranění, na ten reagovalo hlavně spousta lidí v těch ulicích žijících. Další spornou kampaní byl ten řešenej článek (který ovšem měl opravdu velký ohlas a při setkání s voličema byl dost zásadní) neméně důležitou roli hrál 13ti stránkový program pro Písek který sestavoval team složený asi z 7 lidí (zde hrála velkou roli složka politická a za tu děkuji Pepovi soumarů, bez něho by se to nepodařilo nikomu z nás dát dohromady) a poslední dny kampaně byla v duchu představení pirátů aneb letáčková kampaň kde musím poděkovat Filipovi Houdků a Michalovi Horáků + slečnám ze zdejších škol, které nám dělali křoví které žádná jiná strana neměla a přesvědčili více voličů než kdokoli jiný s růžema či balónkama. Asi bych neměl opomenout dobré načasování všech akcí, hodně se nám vyplatilo rozmýšlet kampaně a nevýstřílet všechny náboje hned ale postupně je dávat tak cca měsíc před volbama každý den něco. Nebudu skrývat že obrovskou roli hrálo to že tu znám fakt každého 30 tého občana osobně, a dost udělal FB marketing, když z 30tisícového ěmsta vidělo naše příspěvky v placené kampani 21 000,- lidí. Jinak strana která má stejně mandátů jako je pirátská strana v Písku a platila 150 000,- za kampaň, a piráti jen nějakých 20 000,- je pro mě to největší vítězství. Protože je to pro mě signál, že stále je tu dost lidí, kteří enchtějí jen slibotechnu na kolečkách.

Jediné co si neodpustím je to že se mohlo stihnout ještě víc věcí viz pirátská lod na řece a podbné akce, kdyb jsme se nemuseli 14 dní před volbama hádat kvůli přestupům a dalším píčovinám. Proto navrhuji jednu věc, udělejte jako Piráti tlustou čáru za vším co bylo a začněte se připravovat na další volby za 4 roky. Je to potřeba už ted plánovat!!!
Naposledy upravil(a) Martin.Cryo.Broz dne 14 říj 2014, 10:18, celkem upraveno 1 x.

Martin Brož - Cryoman (Zastupitel a radní s gescí pro životní prostředí v městě Písek) - Odchýlit se od norem znamená, že na to musíte mít. Než začnete být tvořivý, musíte být odvážní. Tvořivost je osud, ale odvaha je cestou.

Uživatelský avatar
Martin.Cryo.Broz
Člen KS Jihočeský kraj
Příspěvky: 474
Registrován: 24 říj 2012, 08:50
Profese: OSVČ - Podnikatel
Bydliště: Písek
Dal poděkování: 383 poděkování
Dostal poděkování: 471 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Výsledky Jihočeských komunálek 2014

Příspěvek od Martin.Cryo.Broz »

KAKL píše:Jenom malá poznámka ze Soběslavi, nemám teď bohužel čas se rozepisovat, protože volby pro mne ještě neskončily.
Měl jsem o dost víc "preferenčních hlasů" než ostatní. Vidím to jako hlavní problém, který jsme nezvládli. Nedokázali jsme během kampaně lidem vysvětlit princip komunálních voleb, že nelze dávat preferenční hlasy. Na druhou stranu ostatní místa na kandidátce jsou hodně vyrovnaná. Mám takovou teorii, že hlasy pro stranu dali ti lidé, které jsme oslovili přes Internet a naopak „preferenční hlasy“ jsou od lidí, se kterými jsme komunikovali pomocí papíru, což je ale zároveň drahé.
Druhý postřeh. Pro lidi jsme byli a jsme piráti, takže je jedno, že nejsme. Občas to pomohlo, občas uškodilo, nedokážu teď říct, co víc. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Dost bude záležet, jak budeme fungovat dál. Co ale vím teď určitě, že to nebude lehké.
To je zatím vše, nezlobte se.

Jinak zatím ne, sestavujeme členy do výborů, a rozdělování moci (starostů a radních) nás moc nezajímá. Chceme hlavně ovládnout kontrolu nad městem a to jejich hašteření je pro mě v tuhle chvilku okrajové, až se tu bude rýsovat nějaká koalice tak pak se doto přidáme, ted se tu jen handrkuje 9 stran o moc (+ 10 jsou piráti) . Takže vyčkáváme :D

Martin Brož - Cryoman (Zastupitel a radní s gescí pro životní prostředí v městě Písek) - Odchýlit se od norem znamená, že na to musíte mít. Než začnete být tvořivý, musíte být odvážní. Tvořivost je osud, ale odvaha je cestou.

Uživatelský avatar
Jan.Novak
Republikový výbor
Příspěvky: 2445
Registrován: 22 čer 2010, 19:12
Profese: Politolog, Historik
Bydliště: Týn nad Vltavou
Dal poděkování: 4042 poděkování
Dostal poděkování: 2936 poděkování

Re: Výsledky Jihočeských komunálek 2014

Příspěvek od Jan.Novak »

Jsem rád, že po dlouhý době máme v jčk normální debatu. :)

Potřebujeme, tam kde jsme získali jakýkoliv mandát, začít pracovat v městských výborech a komisích, aby lidé věděli a viděli. Musíme se zviditelńovat a musíme začít hledat lidi pro samostatné kandidátky tam kde jsme to letos neudělali. Stranická značka by nám pomohla a pomohla nám s menší známostí. Je třeba dělat v našich městech akce, doufám, že na další schůzi probereme strategii na další čtyři roky a zkusíme vymyslet akce po území jčk kde máme Piráty, aby jsme je do budoucna podpořili.

Cítíte se někdo na zanalizování své kampaně? Průběhu? Aktivit a podobně? Už to tu bylo lehce nastíněno, ale sharing is carring ;)

Člen RV za JčK
Předseda kontrolního výboru zastupitelstva Jihočeského kraje
Zastupitel města Týn nad Vltavou

Uživatelský avatar
Josef.Soumar
Místní předsednictvo
Příspěvky: 240
Registrován: 30 kvě 2014, 10:10
Profese: Finančník
Bydliště: Písek
Dal poděkování: 379 poděkování
Dostal poděkování: 345 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Výsledky Jihočeských komunálek 2014

Příspěvek od Josef.Soumar »

Normální diskuse bez osobních útoků, s analytickým a systémovým podkladem a možnou vizí a řešením do budoucna...

Díky za to!

P.
Uživatelský avatar
Martin.Kakona
Krajský zastupitel
Příspěvky: 246
Registrován: 12 čer 2014, 18:54
Profese: Konstruktér počítačů a výzkumník
Bydliště: Soběslav
Dal poděkování: 137 poděkování
Dostal poděkování: 253 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Výsledky Jihočeských komunálek 2014

Příspěvek od Martin.Kakona »

Jenom na okraj.
Vybory i komise ma v Sobeslavi pevne v rukou koalice starych stran (ODS, SNK, CSSD).
Presto, ze jsme meli ve volbach lepsi vysledky nez KSC, jsou lide z KSC jmenovani do dozorcich rad mestskych organizaci a pirati ne.
Dalo by se rict, ze Pirati jsou v nasem meste jedina skutecna opozice a take tak se s ni zachazi.
Napriklad predsedove vyboru jsou radni.
Uživatelský avatar
Ivo.Vlasaty
Místní předsednictvo
Příspěvky: 2233
Registrován: 31 led 2012, 09:15
Bydliště: České Budějovice
Dal poděkování: 8754 poděkování
Dostal poděkování: 3667 poděkování

Re: Výsledky Jihočeských komunálek 2014

Příspěvek od Ivo.Vlasaty »

OFFTOPIC[quote="KAKL"]Dalo by se rict, ze Pirati jsou v nasem meste jedina skutecna opozice a take tak se s ni zachazi.[/quote]
Což asi neznamená, že si opozici hýčkají, že...

Ivo Vlasatý
České Budějovice
ivo.vlasaty@pirati.cz
792446700

Odpovědět

Zpět na „Jihočeský kraj“