pirátská kariéra

Moderátoři: Administrativní odbor, Mediální odbor, Financni tym, Zahraniční odbor, Garanti, Rada resortních týmů - členové

Uživatelský avatar
Josef.Kadlecek
Člen KS Praha
Příspěvky: 2135
Registrován: 01 čer 2010, 21:17
Profese: revizní technik elektro, energetik
Bydliště: Bráník, Příkrá x U Háje, dřevěný domeček, P4
Dal poděkování: 1916 poděkování
Dostal poděkování: 1776 poděkování

Re: pirátská kariéra

Příspěvek od Josef.Kadlecek »

No, on ten "patnáctiletej kluk" v hlavě zas takový mišmaš nemá, soudě dle výroků o kopírovacích monopolech...
------------------
A opravdu - Piráti vznikli a drží pohromadě tím, že do "sebe" přispívali své peníze a činíme tak obvykle podnes. Na nějakou kariéru zapomeň, přečti si třeba o tom, že tu jsou extrémistické názory, aby naši zastupitelé, kteří se dostali na pražský Magistrát, nemají za tuto činnost pobírat žádný honorář. To bys to asi rychle položil a utek, ne? A mimochodem, myslíš, že je taková sháňka po politicích (či kariéristech), když jsi si tenhle topic nazval tak provokativně?
Samozřejmě pokud právě volíš, co chceš dělat, tak Tě upozorňuju, že když se zeptáš padesátiletých, devadesát procent na tuto otázku odpoví NEVÍM. A přitom v životě dělali třeba deset různých věcí. Samozřejmostí je, že Tě to musí bavit, nejlepší práce je ta, co je zároveň koníčkem. Ale to je o tom, že do toho na startu musíš vrazit nějaký kapitál (kdybys chtěl stát na vlastních nohou), a to my, "majitelé věčného ho..a" jaksi nemáme. Ale živit se na vlastní pěst asi nechceš, pak Ti nezbejvá, než zaměstnání. Pokud se rychle rozkoukáš, zjistíšm že jen pořád na někoho makáš - začneš přemýšlet "udělat se pro sebe". Do tý doby ale:
Každou práci dělej tak, jako bys za ní nechtěl peníze. Nekraď. Střez se psychopatů, rychle nohy na ramena. Hleď zpříma do očí, ruku podávej pevně.
Jak ale psal Jakub, dobrovolnická činnost pro začátek nemusí být špatná. Třeba se podíváš i po světě.
Našlo by se toho hodně, ale už musím jít uspat dcerušku ;)

OFFTOPICJo - a vývoj léků za miliony $? :lol: No jasně, všichni, kdo se na vývoji podílí musí mít přeci dvě jachty, šňupat kokain, Porsche, vilu na Floridě, apartmá na Manhattanu, to se pak ten "vývoj" těch jejich sajrajtů (ale spíš jen prostinkých extraktů z bylin) sakra prodraží!
Existuje princip: je hrází pro jakékoli informace, odolává všem argumentům a úspěšně drží lidi ve věčné ignoranci: zavrhnout věc ještě před prozkoumáním
Herbert Spencer, 1820-1903 https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Neomylné lidi bez váhání devitalizovat!
Jana.Syrovatkova
Člen KS Praha
Příspěvky: 2828
Registrován: 04 zář 2009, 14:34
Profese: finanční specialista
Bydliště: trvalé Úvaly u Prahy, přechodné Praha 7, Holešovice
Dal poděkování: 567 poděkování
Dostal poděkování: 2247 poděkování

Re: pirátská kariéra

Příspěvek od Jana.Syrovatkova »

jan.westhuserlt píše:Pořád nechápu, jak je možné schvalovat warez. To, že někdo nenajel na moderní přístup k sfotwaru (základ zdarma, a úpravy na míru a tech. podpora za peníze) ještě neznnamená, že ho obejdu, a budu dělat, že to pustil pod Licencí Creative Commons.
Možná dobré se odrazit od tohoto:
Troufám si říci, že drtivá většina členů pirátské strany warez neschvaluje. Tzn. kdybychom diskutovali o warezu, bude to bouřlivá diskuse i uvnitř strany.

Je nutné rozlišit několik zásadních věcí:
software vs audiovizuální dílo - zcela odlišná legislativa (jiný zákon), a dosti výrazně odlišné přístupy k věci
autor dává dílo zdarma s plným vědomím vs někdo si myslí, že musí autora ochraňovat
jedná se o komerční vs nekomerční užití díla
ochrana díla je na několik let (např. 5) vs ochrana díla je takřka nekonečná (70 let od smrti autora)
chrání se celé ucelené dílo vs chrání se drobné fragmenty z díla

Software vs audiovizuální dílo
Při instalaci drtivé většiny placeného SW uživatel odklikává vědomý souhlas s tím, že si daný software zakoupil.
Pirátský výklad stávající legislativy: Není nelegální SW stáhnout do počítače a vlastnit i bez licence (často stáhnu a ani nevím co), je nelegální odkliknout či obejít hlášku ohledně způsobu nabytí.
Pirátský přístup: Je nepirátské vlastnit a provozovat uzavřené formáty, software bez platné licence a jiné podobné věci. Správný Pirát neporušuje zákon týkající se software, ale na veškeré počítače si nainstaluje software se svobodnou licencí a tím nejlépe bojuje proti všem uzavřeným formátům, které omezují svobodu.
Pirátský přístup ke komerčnímu využívání licencovaného software bez zakoupené licence: Když něco používám a vydělávám na tom, tak to taky zaplatím.
Pirátský přístup k nekomerčnímu využívání licencovaného software: Než bojovat proti změně legislativy, je jednodušší uživatelům ukázat alternativy a tím je podporovat. Jinak dále tipuji, že zde bude široká škála přístupů.

Audiovizuální dílo naopak spadá pod jinou legislativu, to je ten zákon, co proti němu piráti různě bojují.
Pirátský výklad stávající legislativy: Je zcela legální si stáhnout audiovizuální dílo pro svou potřebu. Není legální sdílet. Je legální poskytnout odkaz na to, kde se dá něco stáhnout (google to také dělá).
Pirátský přístup: Pojďme si hrát hudbu sami, pojďme podporovat ty, kteří jsou ochotní svou hudbu nabízet pro běžné posluchače zdarma, pojďme podpořit kapely, které nejsou členy OSA. Pojďme všem ukázat, že taková hudba existuje a je kvalitní. Pojďme lidem ukázat, jak podobnou hudbu mohou hrát ve svých firmách, provozovnách, jak ji používat ve svých prezentacích - a jak platit skutečným autorům.

autor dává dílo zdarma s plným vědomím vs někdo si myslí, že musí autora ochraňovat
Jelikož neexistuje ochranný svaz programátorský, který by měl nějaký zákonný monopol na ochranu programátorů, tak to u software nehrozí.

OSA a Intergram ochraňují všechny, kteří se dostanou do libovolného (i soukromého, i vlastního!!) rádia. Rádio odevzdá poplatky dotyčným svazům a ty je následně rozdělí (tak, že někteří třeba nedostanou nic, přesto za ně OSA inkasuje). Nejraději by ochraňovali úplně všechny, kteří hrají či skládají jakoukoli hudbu či písně. A co víc, nejraději by řekli, že budou dbát i nad díly, která jsou již volná nebo se třeba jejich autor nezná. Prostě optimum je, aby všechny toky peněz v této oblasti kultury šly přes ně a oni si 1/3 nechali a zbytek přerozdělili nejlépe svým věrným a trošku ostatním. Troufám si říci, že tohle je to zásadní, co Pirátům vadí nejvíce ze všeho. Ta zuřivá ochrana těch, kteří o to ani nestojí. OSA taktéž přerozděluje peníze za datová média (disky, CD, ale i karty do fotoaparátů).

Dília a autoři literatury: Zde je situace trošku jiná, Dilia přerozděluje podle jiných kritérií, přerozděluje taktéž výrazně menší částky než OSA (konkrétně poplatky za tisk a kopírování + poplatky z knihoven). Nicméně každý autor, který chce být registrovaný u Dilie, se musí přihlásit a následně jí předat kopletní vydané dílo za poslední rok (lze i doplnit až 3 roky zpětně). Pokud tam nějaké dílo neuvede, Dilia se o něj vůbec nestará. Autor má tudíž svobodu v tom, zda se vůbec chce registrovat a zda vůbec chce knihy hlásit. Existuje i vyšší level, kdy Dilia opravdu autora "ochraňuje" se vším všudy - ale to není automatické, zde dotyčný musí explicitně říct, že chce být chráněn. Neexistuje nic jako "povinná ochrana ze zákona".

Proto často autoři literatury nechápou pirátský boj proti autorským svazům - z hlediska autora literatury je přístup zcela jiný. Nikdy se mu nestane, že by měl problém s autorským čtením či jiným užitím vlastního díla. Neslyšela jsem, že by se stalo, že by Dilia někomu napsala, že musí platit poplatek za veřejné užití nějakého literárního díla, kde to bylo domluveno s autorem. Vlastně to autoři literatury vůbec neřeší (a to jsou často i registrováni). Hudebník čím je lepší, tím častěji se dostává s OSA do konfliktu, nechce-li být registrován. Pravidelně se potká s tím, že OSA inkasuje či by chtěla inkasovat peníze za jeho koncerty (a on jako neregistrovaný z toho nic nedostane). Pravidelně se potká s tím, že OSA tyto peníze inkasuje a hudebníkovi potom za vystoupení nechtějí zaplatit. Musí si velmi pečlivě hlídat, pod jakou licencí dílo vydá, chce-li, aby bylo hráno i po jeho smrti, kdy si již tyto věci nebude schopen pohlídat sám.

jedná se o komerční vs nekomerční užití díla
Zde snad panuje absolutní shoda kompletně všude mezi všemi piráty - pokud chceš na něčí práci vydělávat a on to nedal zcela volně a zdarma pro jakékoli užití, je slušné za to zaplatit nebo se s autorem alespoň domluvit.

ochrana díla je na několik let (např. 5) vs ochrana díla je takřka nekonečná (70 let od smrti autora)
Je několik různých pirátských přístupů k délce trvání ochrany díla. Na čem se všichni shodneme, je, že 70 let od smrti autora je nesmysl.
Líbil se mi moc model s tím, že chce-li autor, aby bylo jeho dílo chráněno, za tuto ochranu platí (koneckonců stát resp. nějaká organizace pro něj následně tuto ochranu vymáhá). Standardní ochrana je na 5 let a je možné ji následně prodloužit (zaplatit) o dalších 5 let takřka neomezeně. Vychází to z toho, že většina i komerčně úspěšných děl je nejúspěšnější a má nejvyšší návratnost právě v období prvních 5 let, poté jde křivka zpravidla radikálně dolů. Tzn. autor resp. vydavatel má tak jako tak své peníze jisté. Stačí se projít po Levných knihách, kde je vidět, jak se prodávají dříve vydané knihy, podívat se na starší filmy na DVD za 50 a podobně. Bude-li se jednat o komerčně opravdu extrémně úspěšné dílo v mnoha vydáních, pak se autorovi resp. vydavateli vyplatí tu ochranu prodloužit.
Diskutabilní věci:
  • co s díly, která vznikla, zpočátku byla "tak normálně" a následně byla zfilmována a tím se z nich stal trhák resp. pojednou výrazně narostl zájem (např. Hra o trůny)
  • některé knihy mají pomalejší nárůst a tudíž by jim pomohlo spíše 7 let - jak přesně nastavit tu dobu
  • bude ochrana nějak omezena (třeba lze prodloužit max na 50 let) nebo pokud by dotyčný platil, bylo by to chráněno stále?
Co je obrovská výhoda tohoto modelu - chrání v podstatě autory - mnoho začínajících autorů totiž chce-li vydat knihu (CD, které se dostane do distribuce), musí podepsat s vydavatelem velmi nevýhodné smlouvy - v podstatě veškerá práva na knihu převádí na vydavatele a autor dostane nějaké peníze a nadále již nemůže v podstatě mluvit do toho, jak bude s dílem zacházeno. Obecně je přístup vydavatelů k autorům velmi špatný (slyším na to časté stížnosti - často to je i o tom, že "napiš knihu, vydáme ti knihu, zpropaguj si knihu sám a ani ti nedáme výtisky za nákladovou cenu k vlastnímu prodeji" - ano, autor, který jezdí a přednáší a propaguje své knihy, si je koupí v knihkupectví, aby je mohl na podobných propagačních přednáškách rovnou prodat, bude-li o ně mít někdo zájem).

Jiné pirátské modely: Všechno je všech, sílení nejde zastavit, budeme si kopírovat co chceme a jak chceme a je to tak správné, protože to je pirátské (nemá příliš vysokou podporu, zbytek je něco mezi stávajícím stavem a tímto extrémem).
Základní pirátská teze: Za účelem kontroly dodržování zákonů vzhledem k soukromému subjektu nesmí být porušována základní lidská práva, např. právo na soukromí - tzn. je nepřípustná např. kontrola komunikace po internetu, náhodná kontrola notebooků a jiné zásahy do osobních svobod za účelem vymáhání jakékoli legislativy týkající se licencí a kopírování (kontrola na letištích, zda nepřevážím na disku nějaký film atp.)

chrání se celé ucelené dílo vs chrání se drobné fragmenty z díla
Je složité definovat, jak velký fragment určuje dílo, ale rozhodně zlidovělé fráze, u nichž nikdo ani neví, čí jsou dílem, nemohou být předmětem ochrany pomocí zákona. Běžná lidská komunikace nemůže být patentována.
Správný pirát konzumuje, ale i produkuje a rád se podělí. Pirát chce hlavně svobodu a nesnese zásahy do soukromí. Nesnáší absurdní zákazy a zákony a bojuje proti nim ze všech sil. Pirát nesnáší, pokud někdo v zájmu ochrany dotyčného piráta vydělává na věcech, které vyprodukoval daný pirát ("ochranné svazy").
Poznámka pod čarou: Píšu z hlavy, možná k něčemu z toho, co píši, již máme někde v té přehršli předpisů nějaký nadefinovaný názor - tzn. názor výše se nemusí vždy 100% shodovat s názorem strany, ber to tedy i jako osobní názor jednoho dlouholetého piráta.
jan.westhuserlt
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 103
Registrován: 04 lis 2014, 18:32
Profese: 9. třída
Dostal poděkování: 18 poděkování

Re: pirátská kariéra

Příspěvek od jan.westhuserlt »

Než odpovím Syrovátkové, tak namítnu na třetí text od konce: jakej je pak ale rozdíl mezi pirátskou stranou a podvodem typu letadlo, když v obém jde o cpaní tam peněz, a získávání dalších kumčoftů. Nerad bych případně někomu za tři roky skočil na lep, abych zjistil, že někde lovím hlasy, dávám do toho i své finance, a někde se mi někdo směje.

PS: pod pojmem kariéra jsem neměl na mysli vydělávání peněz, ale prostě celkově stranickou kariéru, prostě rozvoj činnosti v rámci strany. To, že vychováte dítě, se dá taky nazvat kariérou, je to jiný pojem pro osobní realizaci.
Uživatelský avatar
Pavel.Moravec
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2764
Registrován: 27 dub 2011, 17:25
Profese: IT
Bydliště: Brno Bystrc
Dal poděkování: 12424 poděkování
Dostal poděkování: 5915 poděkování

Re: pirátská kariéra

Příspěvek od Pavel.Moravec »

jan.westhuserlt píše:...jak dotyčného dostat.

* Jsou nějaké příklady prosím?
Třeba mladému Stropnickému zabavili i počítač když jej zatkli. Nevím proč jej zatkli, ale kdyby u něj našli nelegální SW tak má utrum.
... jsou v právu a přesto je někdo podobně honí a vydírá (protože to často vydíráním opravdu je).

* Kde a jak na to berete peníze?
Kde bereme peníze na právní pomoc proti OSA a spol? Já toto nevím, IMHO ten "náš právník" na tom dělá finančně pro nás výhodně, z čeho je placen nevím. Zkust napsat Jakubovi Michálkovi či Marcelovi Kolajovi, ti by to měli vědět.
...když je lidé poslouchají a sdílí jejich hudbu.
Ano, porušili zákon. Pořád nechápu, jak je možné schvalovat warez. To, že někdo nenajel na moderní přístup k sfotwaru (základ zdarma, a úpravy na míru a tech. podpora za peníze) ještě neznnamená, že ho obejdu, a budu dělat, že to pustil pod Licencí Creative Commons.
Má smysl slepě dodržovat každý sebenesmyslnější zákon? I zrovna copyright zákony (u kterých v jiné souvislosti sám souhlasíš že je není možné vynucovat a prohřešky jsou běžné a netrestané?)? Když uvidím v noci nesmyslně svítit semafor na přechodu pro chodce, bude tam na 2minuty červená a nikde žádné auto, budu i tento zákon dodržovat?
A i tam je sporné co to vlastně je. ---- tak například používat kreklej software pro 3D modelaci v projektářský společnosti je přímej ekonomickej zisk.
Jo, toto přijde i mně přes čáru. Viz komerční využití jak píšu výše. Jen provokativní otázka: jak ochránit takový kopírovací monopol? Jak přijít na to, že firma X nelegálně používá software firmy Y? Zatímco u vyuyžití něčeho fyzického si toho každý všimne (když si někdo vypůjčí mé služební auto, tak to poznám první pracovní den ráno, že..), zkopírování SW či hudby nelze detekovat..
A mě nejde o trolling, ale jak sem napsal, mám kapku ADHD, a prostě občas se vyjádřím nesmyslně, ale inteligence je tím nezasažena, mám ji nadprůměrnou. I 3. muž ve vesmíru měl ADHD, a dostal se na tak prestižní pozici.
V pohodě, ze začátku to jako trolling vypadalo (a aspoň já v tom dlouhém textu info o ADHD přeskočil), proto někteří tak reagovali. A osobně jsem rád za inteligentní dotazy "z opozice", je fajn jednou za čas oprášit argumenty proč si vlastně stojíme za svými názory. ;)
Bývalý správce @PiratiJMK i @PiratePartyCZ, bývalý člen KK.
jan.westhuserlt
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 103
Registrován: 04 lis 2014, 18:32
Profese: 9. třída
Dostal poděkování: 18 poděkování

Re: pirátská kariéra

Příspěvek od jan.westhuserlt »

Dobře, paní Syrovátková, to jsou zajímavé věci. Ale přeci jenom, je to realizovatelné? Jak například v tomto uspěla švédská odnož partaje? A mnoho lidí o Vás mluví jako o cool straně pro puboše, co říct na to, a na nařčení, že jste hipíci digitálního věku a podvod typu letadlo? Přeci jenom, já se o to kapku zajímám, a jediný úspěch, který vešel ve všeobecnou známost, je pirátské napadnutí procentního minima u Ústavního soudu. :)
Jana.Syrovatkova
Člen KS Praha
Příspěvky: 2828
Registrován: 04 zář 2009, 14:34
Profese: finanční specialista
Bydliště: trvalé Úvaly u Prahy, přechodné Praha 7, Holešovice
Dal poděkování: 567 poděkování
Dostal poděkování: 2247 poděkování

Re: pirátská kariéra

Příspěvek od Jana.Syrovatkova »

jan.westhuserlt píše:Dobře, paní Syrovátková, to jsou zajímavé věci. Ale přeci jenom, je to realizovatelné? Jak například v tomto uspěla švédská odnož partaje? A mnoho lidí o Vás mluví jako o cool straně pro puboše, co říct na to, a na nařčení, že jste hipíci digitálního věku a podvod typu letadlo? Přeci jenom, já se o to kapku zajímám, a jediný úspěch, který vešel ve všeobecnou známost, je pirátské napadnutí procentního minima u Ústavního soudu. :)
Zásadní pirátský úspěch (vidět, že máme brutální chyby v marketingu :-( ) byl ten, že spojenými silami všech pirátských stran po celé Evropě se podařilo smést ze stolu dohodu ACTA (ano, přesně ta, co tam měla i věci jako kontrolu notebooků na hranicích). Piráti zorganizovali pár demonstrací, prošli jsme se v maskách anonymous po Praze, Švédští europoslanci dodávali zprávy "z generálního štábu" (pozjišťovali, k čemu všemu se můžou dostat). Mimochodem, to je ta dohoda, co ji nechal podepsat Schwarzenberg a co všichni studenti jeden rok nosili placky proti ACTA a následující rok "Volím Karla". Naštěstí se europoslanci na nátlak mimo jiné i pirátů, nad vším zamysleli a smetli to ze stolu...

...Aby se mohla začít připravovat další "tajná" dohoda TTIP. podatelna-republikoveho-predsednictva-f ... ml#p341944

Průšvih je, že Piráti, to jsou ti digitální hipíci, kteří žijou v těch svých internetech a dělají, čemu nikdo nerozumí - dokud lidé nezjistí, že jim vláda šmíruje počítače, že jim může kdokoli zkontrolovat počítač. Jenže ve fázi příprav je to schválně zamotané tak, aby tomu nikdo ani rozumět nemohl a až to začne platit, skončíme jak Pozemšťani ve Stopařově průvodci.

Jinak nerozumím, co znamená "podvod typu letadlo" - za to, že přivedu nové Piráty, nedostanu žádný peníz a za členství ve straně platím 200 Kč/rok.

EDIT: Oprava překlepu + vložení linku.
Uživatelský avatar
Josef.Kadlecek
Člen KS Praha
Příspěvky: 2135
Registrován: 01 čer 2010, 21:17
Profese: revizní technik elektro, energetik
Bydliště: Bráník, Příkrá x U Háje, dřevěný domeček, P4
Dal poděkování: 1916 poděkování
Dostal poděkování: 1776 poděkování

Re: pirátská kariéra

Příspěvek od Josef.Kadlecek »

Tak nějak začínám mít takový ten zatím ničím neopodstatněný pocit, že pan jan.westhuserlt je placený troll. Já to tu balím.
Existuje princip: je hrází pro jakékoli informace, odolává všem argumentům a úspěšně drží lidi ve věčné ignoranci: zavrhnout věc ještě před prozkoumáním
Herbert Spencer, 1820-1903 https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Neomylné lidi bez váhání devitalizovat!
Uživatelský avatar
Vaclav.Malek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 8118
Registrován: 12 čer 2009, 01:32
Profese: filozof času, meta-politik
Dal poděkování: 4877 poděkování
Dostal poděkování: 8528 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: pirátská kariéra

Příspěvek od Vaclav.Malek »

Jako... tady chce někdo urážet Lepiče plakátů? Lepení je život.
anonym2064
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 7040
Registrován: 07 dub 2012, 21:03
Dal poděkování: 9165 poděkování
Dostal poděkování: 9447 poděkování

Re: pirátská kariéra

Příspěvek od anonym2064 »

lepic.jpg
Uživatelský avatar
Roman.Kucera
Člen KS Praha
Příspěvky: 15254
Registrován: 14 zář 2010, 10:04
Profese: IT
Bydliště: Praha, Letná
Dal poděkování: 9815 poděkování
Dostal poděkování: 18113 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: pirátská kariéra

Příspěvek od Roman.Kucera »

Josef Kadlecek píše:Tak nějak začínám mít takový ten zatím ničím neopodstatněný pocit, že pan jan.westhuserlt je placený troll. Já to tu balím.
Já ho mám už několik dní, ale nevyfakoval jsem ho, pač mě to bavilo :-)
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“