Pozadí: nasazení kamerových systémů má svá pozitiva (může snížit či objasnit kriminalitu) ale i negativa (nepřiměřený zásah do soukromí, Big brother). Je tedy třeba používat kamery jen tam, kde je užitek větší než negativa. S tím, že velmi často ty kamerové systémy slouží spíše Velkému bratru než ke snížení kriminality ( ).
Takže: co se tak všemožných veřejných institucí (PČR, měšťáci, obce a městské části (někdo další?)) zeptat přes 106 na informace typu:
- kolik kamer provozují
- jaké jsou roční náklady na provoz včetně amortizace
- kolik trestných činů pomohly kamery odhalit
- o kolik klesla kriminalita v dané lokalitě od zavedení kamer
- ?? jak dlouho se záznamy uchovávají a kolik lidí k nim má přístup (možná zbytečné, jde o to jak snadné je leaknout či zneužít natočené záběry)
Moje představa je, že z cca 2týdenní diskuze vykrystalizuje smysluplný seznam dotazů (viz. výše) a pak jednotliví lidé z komunálu podají přes 106 standardizovaný dotaz ve své obci (dotazy klidně pošlu sám svým jménem, když mi někdo pošle mailovou adresu koho se ptát - nechce se mi hledat kontakty kdo kde provozuje kamery v Horní Dolní pokud to nikoho nezajímá). Výsledky se budou sbírat na jednom místě (wiki?). Prezentace výsledků: buď souhrně anebo - když jsou ty komunální volby - v dané obci to použít jako předvolební argument ("Současná koalice pořídila takto předražené kamery které nás šmírují, ale nedokáže ani říct v čem pomohly.").
Your thoughts?