Restart

Diskuse členů a příznivců o věcech přesahujících působnost orgánů, netýkajících se programu nebo o straně jako celku.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.
  • Aktuální politické kauzy lze řešit v příslušné části veřejné diskuze.
  • Části programu, současné či budoucí, diskutujte na fóru Pirátský program.
  • Podání orgánům a jednoduché návrhy čiňte v příslušné podatelně.
  • Pokud chcete něco rozhodnout(usnést, zvolit, odvolat, přijmout), podejte členský podnět. Ale nejdřív zvažte, jestli by na to nestačil třeba republikový výbor.
  • Povídat o čemkoli si můžete v Podpalubí, což je skrytá část fóra otevřená všem zájemcům. (Je třeba se přidat do skupiny "Zobrazit - Podpalubí".)
Dodržujte prosím pravidla fóra.
Odpovědět
Helena.Jarolimkova
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2490
Registrován: 26 dub 2013, 08:06
Profese: Anarchista
Dal poděkování: 6617 poděkování
Dostal poděkování: 1231 poděkování

Re: Restart

Příspěvek od Helena.Jarolimkova »

Takže 3. schůzka se konala dle dohody v pátek 1.8. od 13h, resp. od 14h...

Účastníci: Helena Jarolímková, Josef Úlehla, Janka Michailidu, Michal Ketner, Libor Špaček, Jan ....?, Janek Wágner, Josef ze Žatce

Cca od 13 - 14 spolu hovořili Josef a Helena, každý řekl nějaké své názory a nápady a došlo ke shodě, že spolu vytvoří 1. shodovací dvojici - budou spolu komunikovat a zjišťovat shodu v různých tématech či činnostech, následně ji budou šíři dál pro možnosti přidání se dalších a dalších lidí (shodovacích dvojic) k této již existující vzniklé shodě. Takto jsem to pochopila já.

Od 14h se již přidali další (Janka, Michal, Libor...) a postupovalo se v diskuzi(?) na principu "totemu" - tj. kdo drží v ruce TOTEM (zapůjčený kamínek od Josefa), ten má slovo. Když domluví předá TOTEM dalšímu. Toto trochu fungovalo - do jednotlivých monologů vstupovali jiní účastníci s připomínkami, dotazy či odpověďmi. Nejvíc jsem to asi ke konci (cca po hodině) porušila já položením odtazu všem přítomným, protože mi nevyhovovala nemožnost reakcí či pokládání dotazů ostatním - tento systém řízené komunikace je pro mě spíše jednotlivýma monologama než diskuzí...

JEDNO TÉMA - peníze:
Mluvilo se o možném rozdělování peněz v přímém (participativním) rozpočtování.
Byly používány na tu samou činnost - akci neustále dva termíny a to PŘÍMÉ rozpočtování X PARTICIPATIVNÍ rozpočtování. Dle mého názoru se jedná o dvě různé věci a myslím, že by bylo dobré si to vyjasnit:
JAK chceme rozdělit část peněz? V PŘÍMÉM rozpočtování nebo v PARTICIPATIVNÍM rozpočtování?

PŘÍMÉ rozpočtování
- je rozdělení peněz mezi všechny (přesně určené) členy rovným dílem BEZ jakéhokoli omezení použití, určí se pravidla dle platných zákonů ČR o účetnictví pro politické strany pro zjištění, jak byly peníze spotřebovány.

PARTICIPATIVNÍ rozpočtování - je rozdělení peněz mezi všechny (přesně určené) členy rovným dílem PRO možnost použití POUZE na vnitrostranickou činnost, tzv. PROJEKTY. Zde je nutné vytvořit definici - výpis CO je vnitrostranická činnost (konkrétně definovat slovo PROJEKTY - naplnit ho obsahem), určit pravidla dle platných zákonů ČR o účetnictví pro politické strany pro zjištění, jak byly peníze spotřebovány.

CO z toho vám přijde méně náročné na byrokracii a ev. dohady o detailech či nejasnostech? Mně se zdá, že už PARTICIPATIVNÍ rozpočtování u Pirátů existuje, dokonce je vyhlášené 2.kolo, trochu tomu nerozumím. Jakoby to někteří účastníci restartu nevěděli... Opravdu tomu nerozumím. Může mi to někdo nějak lépe vysvětlit, abych to pochopila?

DRUHÉ TÉMA - komunikace:
Většina zúčastněných apelovala na slušnou komunikaci mezi členama vůči sobě. Koukala jsem jako blázen :D Mluvil o tom Janek, mluvil o tom Michal, mluvili o tom další. Opět nerozumím. Jak Janek, tak Michal jsou v komunikaci dost kontroverzní - oba s tím i souhlasí, ale apelují na slušnou komunikaci. Dobře, to je první vlaštovka :) Jak toho ale dosáhnout? Jak toho dosáhnout v prostředí, kde "svobodomyslná" část lidí prosazuje právo na jakékoli vyjadřování (včetně expresivních vulgárních výrazů a osobních útoků) a zamýšlení se nad tím, proč se tak dotyčný chová? Pravidla či tzv.Pirátský kodex jsou některými odmítány a zesměšňovány. OK, jejich názor, ale jak si myslí, že lze dosáhnout slušné kultivované komunikace?

Tomáš Klapka navrhl zde ve vlákně způsob zahájení každého setkání. Mně se to líbilo a mám dojem, že ne jen mně. Ovšem byla jsem překvapená, když řekl, že to navrhl, ale realizovat to si ještě netroufá z důvodu svých malých zkušeností. Dnes pořádá na toto téma workshop. MOC MOC mi mrzí, že OPĚT nelze sledovat online :( :( . Klidně jsem ochotná zkusit dělat tzv. moderátora, předsedajícího či jak to nazvat, aby to nebylo vnímané negativně nebo nějak diktátorsky (Tomáš měl pro toto nějaký přesný název..). Jedná se o člověka, který se bude snažit diskuzi vést pro všechny zúčastněné demokraticky, objektivně a s co nevíc stejnými možnostmi vyjádření se pro každého. Mám s tím dost zkušeností za svého profesního života, kdy jsem takto vedla a koordinovala různé pracovní skupiny, kdy práce obsahovala diskuze, vývoj a určení strategií, včetně psychologických a filozofických debat.
Pokud by to nevyhovovalo, neurazím se, ale nabízím to vyzkoušet :-)

TŘETÍ TÉMA - škatulkování a definice
Položila jsem všem přítomným dotaz, co si myslí o rozdělování na pravici a levici - jestli existuje nebo ne.
Řekla bych, že většině přítomným se tato otázka nelíbila (?), někteří odmítli (nemyslím v negativním smyslu!) odpovědět, že je to pro ně zbytečně ztracený čas a nemají k tomu co říct.
Postupně jsem zjišťovala, že:
- někteří nepochopili dotaz
- někteří řekli, že je to ztráta času
- někteří (většina) řekli, že je to jen v hlavách konzerv neschopných posunu, že je to překonané
- a poslední, kdo odpovídal, byl Honza a mimo jiné řekl, že Plzeň je braná v rámci Pirátů jako pravicová - a v tomto najednou vznikla téměř 100% shoda!!
Výsledek pro MĚ zní:
Piráti všeobecně tvrdí, že rozdělování na pravici a levici (aktivisty a politiky pro některé neexistuje) je překonané (netvrdí to jen Piráti, tento názor sdílí i jiní), ale rádi svého "protivníka, nepřítele, soupeře, protihráče...atp." takto označí, zaškatulkují, vypálí mu znamení ;-) - je to pokrytectví? Pro mě bohužel ano. Zatím jsem neslyšela žádný argument, že by to byly překonané pojmy se zjednodušeným významem zařazení pro nějaké jednoduché, rychlé pochopení a že to v diskuzích nemá být používáno.

ČTVRTÉ TÉMA - předpisy:
Snažila jsem se z některých přítomných vymámit názor, jestli by byli pro úplné jednorázové ZRUŠENÍ všech pirátských předpisů KROMĚ Stanov. Bylo by to radikální řešení, neprodiskutované, neprobádané se všemi důsledky, ale myslím, že to napadlo nejednoho z nás.... Myslíte, že by to šlo? Jaká jsou rizika - jsou nějaká? Lze místo předpisů fungovat a domlouvat se prostřednictvím dohod, zákonů ČR, stanov a hlasováním? Lidé, kteří o tom debatovali, byli tak 50% spíše PRO a 50% spíše PROTI. Zajímavé....
Jsou podle vás pro Restart důležité dobré předpisy, tj. změna stávajících?

Můj ZÁVĚR :
- první setkání bylo zatím jak nejpodnětnější, tak nejlépe navzájem komunikačně zvládnuté. Myslím, že nikdo nebyl zkalamný
- druhé setkání nemohu hodnotit, byla jsem jen posluchač, ale mě nepřekvapilo, tudíž ani nezklamalo. Zklamání ale už projevil Ivan a je možné, že i někdo další.
- třetí setkání pro mě bylo zklamáním - účast asi ok, i když podle doodle to bylo nejpreferovanější setkání a bylo očekáváno 2x tolik lidí, kteří tvrdili, že přijdou. Ti, co přišli, neměli nic nového na srdci a neměli ani moc čas.
Vysvětluju si to tímto:
- předchozí setkání bylo v úterý a toto mělo velmi malý odstup
- většina se myšlenkami soustředila na druhý den, na CF a volbu nového předsednictva.
- nejsou zpracované podněty z předchozích setkání tak, aby se dalo navázat a pokračovat - hovor se točí pořád dokola bez posunu či konkrétního cíle nebo návrhu na časový plán a řešení... = jenže tohle vše vyžaduje systematickou práci... a aktivní činnost, chm ;-)
Bohužel jsem si vyhodnotila první (to vyšlo) a třetí (to nevyšlo) setkání (před CF a přislíbenou velkou účastí) jako důležité. Takže trochu mi vadilo, že jsem tomu věnovala čas a peníze, přece jen mám i jiné aktivity - stejně jako ti, kteří slíbili a neměli čas, ale stane se ;-)

NAVRHUJI:
- založit a používat pracovní pady, diskuzi o nich vést zde ve vlákně
1. - pravidla pro přímé rozpočtování - vkládat pouze znění návrhů pravidel, diskuze proč, co a jak zde ve vlákně
2. - pravidla pro participativní rozpočtování - vkládat pouze znění návrhů pravidel, diskuze proč, co a jak zde ve vlákně
3. - definice CO to je pirátství, KDO to je Pirát - pouze definice - pro pochopení voličů a lidí "z venčí", diskuze zde
4. - Ideový program Pirátů - pouze jednoduché závěry, diskuze zde.
5. - Volební realistický program Pirátů - zjednodušení či upřesnění stávajícího, přiblížení voličům a lidí " z venčí"
6. - definice Co pro mě znamená restart, co je nejdůležitější - max. 10 vět, max. 100 slov :fet: nevím, jak to kontrolovat - sebekázní? (Každý si to může zkusit sepsat v sms bráně, tam se počítají znaky a potom překopírovat :lol: )

To jsou jen návrhy, je na vás, co se s tím stane :)
Ohledně další schůzky - viděla bych to nejdřív za 14 dní....?
Trochu mi mrzí, že Vašek Málek se nedostal k malování, grafům, teoriím, souvislostem a vysvětlování - jsem zvědavá. Možná by pomohlo, kdyby na každé schůzce bylo vyhlášené téma na další schůzku, lidi by si mohli připravit včas své myšlenky na dané téma a také by věděli, jestli se diskuze na dané téma chtějí zúčastnit nebo vynechají a zúčastní se jiného tématu, který je víc zajímá.

Tak to je z mého "monologu" zatím vše :)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Helena.Jarolimkova za příspěvky (celkem 2):
Dominika.Michailidu, Ivan.Sirko
David.Michal
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1220
Registrován: 28 kvě 2012, 12:40
Profese: free
Dal poděkování: 685 poděkování
Dostal poděkování: 1628 poděkování

Re: Restart

Příspěvek od David.Michal »

Když chceme (obecně vzato)

vyšší daně pro korporace
Nižší daně pro jednotlivce

jsme pravice nebo levice?
Levice a pravice se imho v zásadě rozlišují dle přístupu k rozdělování bohatství.

Nastavení daní je jenom jeden z mnoha parametrů.

Ptal bych se spíše, jak chceme aby bylo rozdělováno bohatství mezi lidmi?
Helena.Jarolimkova
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2490
Registrován: 26 dub 2013, 08:06
Profese: Anarchista
Dal poděkování: 6617 poděkování
Dostal poděkování: 1231 poděkování

Re: Restart

Příspěvek od Helena.Jarolimkova »

Pokusila jsem se z tohoto vlákna vybrat zápisy ze schůzek jednotlivých účastníků a vložila do Padů, aby to ostatní nemuseli hledat ve 100 stránkovém či ještě delším vlákně.

Takže zde odkazy:

1. schůzka
http://pad.pirati.cz/p/RESTART_1

2. schůzka
http://pad.pirati.cz/p/RESTART_2

3. schůzka
http://pad.pirati.cz/p/RESTART_3
Tito uživatelé poděkovali autorovi Helena.Jarolimkova za příspěvky (celkem 3):
Dominika.Michailidu, Josef.Ulehla, Ivan.Sirko
Uživatelský avatar
next_ghost
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 3239
Registrován: 21 dub 2009, 18:03
Profese: programátor
Dal poděkování: 1433 poděkování
Dostal poděkování: 5131 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Restart

Příspěvek od next_ghost »

dvdmchl píše:Levice a pravice se imho v zásadě rozlišují dle přístupu k rozdělování bohatství.

Nastavení daní je jenom jeden z mnoha parametrů.

Ptal bych se spíše, jak chceme aby bylo rozdělováno bohatství mezi lidmi?
Já nechci bohatství rozdělovat, já chci bohatství prohlásit za standard :lol:

Ale teď vážně. Otázka rozdělování bohatství vzniká z nerovnosti. Jedni zneužívají své výhody a bohatnou z jednostranně výhodné závislosti ostatních, druzí se musejí předhánět, za jak málo peněz budou otročit, aby vůbec měli co jíst. Levice a pravice se zabývají jen důsledky téhle situace a její příčinu - nerovnost - berou jako nezvratný přírodní zákon, se kterým se nedá nic dělat. Já chci odstranit nerovnost prostřednictvím technologií. Chci dát lidem technické nástroje, které je osvobodí od jednostranné ekonomické závislosti na někom jiném. Tohle by podle mne mělo být základem Pirátské ekonomické ideologie.
Tito uživatelé poděkovali autorovi next_ghost za příspěvky (celkem 3):
anonym2064, Ivan.Sirko, Milan.Muller

Chceš, aby organizace fungovala? Komunikuj!
Česká pirátská strana: Neškodná.

Helena.Jarolimkova
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2490
Registrován: 26 dub 2013, 08:06
Profese: Anarchista
Dal poděkování: 6617 poděkování
Dostal poděkování: 1231 poděkování

Re: Restart

Příspěvek od Helena.Jarolimkova »

Tak jsem to ještě vymyslela takto:

vnitrostranicka-diskuse-f75/restart-pou ... ml#p341273

Zde budete nacházet odkazy na související pracovní pady, info ze schůzek atp. Alespoň doufám :D
Pokud chcete být informováni a lépe vyhledávat, zapněte si sledování.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Helena.Jarolimkova za příspěvek:
Josef.Ulehla
Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34642
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31595 poděkování
Dostal poděkování: 25704 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Restart

Příspěvek od Petr.Vileta »

next_ghost píše:Já nechci bohatství rozdělovat, já chci bohatství prohlásit za standard :lol:
To by se mi také líbilo :D
next_ghost píše:Ale teď vážně. Otázka rozdělování bohatství vzniká z nerovnosti. Jedni zneužívají své výhody a bohatnou z jednostranně výhodné závislosti ostatních, druzí se musejí předhánět, za jak málo peněz budou otročit, aby vůbec měli co jíst. Levice a pravice se zabývají jen důsledky téhle situace a její příčinu - nerovnost - berou jako nezvratný přírodní zákon, se kterým se nedá nic dělat. Já chci odstranit nerovnost prostřednictvím technologií. Chci dát lidem technické nástroje, které je osvobodí od jednostranné ekonomické závislosti na někom jiném. Tohle by podle mne mělo být základem Pirátské ekonomické ideologie.
Komenský prý kdysi prohlásil "Veď vola do světa. Co přivedeš?" :twisted:

Lidé si opravdu nejsou rovni a částečně je to dáno i geneticky. Někdo se narodí chytrý, jiný hloupý, někdo silný, jiný slabý, atd. Něco na jeho "osudu" může změnit výchova, vzdělání, společenské zřízení, země původu, vlastní píle a důslednost, ale jestli se někdo s odřenýma ušima vyučí zedníkem OFFTOPICpodle lidového rčení "jsi blbej, půjdeš na zedníka", nebo ani nedokáže vychodit celou základní školu, tak se prostě nikdy nebude mít tak dobře, jako člověk s několika akademickými tituly. Jestli někdo nemá nadání na sport, nikdy z něj nebude dobře vydělávající Jagr nebo Hašek.

Proto je pitomost usilovat o to, aby 90% populace mělo VŠ vzdělání. Buď musí kvalita vzdělání rapidně dolů, nebo ho bude mít tak 15-30%, jak je tomu od dob, co vznikly první vysoké školy. Za mnohem důležitější považuji úsilí o to, aby si každý člověk alespoň zhruba uvědomil své schopnosti a snažil se dostat až na samé meze (nebo o malý kousek za). Otevřeně přiznám, že o bezpečnosti a šifrování toho nikdy nebudu vědět tolik, co ví třeba Krtek a ani kdybych byl o 30 let mladší a intenzivně to studoval, ani pak bych se nikdy nenaučil stejně. Nemám na to nadání, jsou to mé meze. Ovšem troufnu si tvrdit, že naopak Krtek nikdy nenapíše tak "čtivý" článek, jak umím alespoň já. ;) Některé věci prostě bez nadání naučit nejdou.

Závěrem tedy tvrdím, že lidé si nejsou rovni a pokud se to nezařídí například genovým inženýrstvím, tak ani nikdy nebudou. Jen ty rozdíly v jejich bohatství nesmí být tak diametrálně odlišné. To se vymklo kontrole. :twisted:
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvky (celkem 2):
Brožinka, Helena.Jarolimkova

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Uživatelský avatar
Ivan.Sirko
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2751
Registrován: 04 úno 2011, 15:23
Profese: Putující filosof
Bydliště: Praha - 1
Dal poděkování: 10373 poděkování
Dostal poděkování: 2644 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Restart

Příspěvek od Ivan.Sirko »

next_ghost píše:
Já nechci bohatství rozdělovat, já chci bohatství prohlásit za standard :lol:

Ale teď vážně. Otázka rozdělování bohatství vzniká z nerovnosti. Jedni zneužívají své výhody a bohatnou z jednostranně výhodné závislosti ostatních, druzí se musejí předhánět, za jak málo peněz budou otročit, aby vůbec měli co jíst. Levice a pravice se zabývají jen důsledky téhle situace a její příčinu - nerovnost - berou jako nezvratný přírodní zákon, se kterým se nedá nic dělat. Já chci odstranit nerovnost prostřednictvím technologií. Chci dát lidem technické nástroje, které je osvobodí od jednostranné ekonomické závislosti na někom jiném. Tohle by podle mne mělo být základem Pirátské ekonomické ideologie.
Plné s tebou souhlasím ale stejně aby orientovat mezi současnými procesy v ekonomice a zároveň nabízet alternativu je zapotrěbi dostatečně vzdělaní ;)
Ja naščasti potkal knihu Michaela Alberta "Parcipativni ekonomika" kde on odpověděl na vše moji otázky co a jak a hlavne proč máme dělat aby dosáhnout toho o čem píšeš. Troufám tvrdit že jeho vize zrovna i je Piratskou ekonomickou ideologii :fet:
Ivan Sirko píše:ZP určitě by pomohl, ale sám po sobě bez napojeni a reformy ekonomiky je to bez účinku, je to stejně jak vysadit strom do písku a zapomenut postarat se o zdroj vody ;)

Zakladňi příjem je dobra vize která by v budoucnosti pomůže vyřešit spoustu věci, ale podmínkou pro její úspěšnou aplikace je participativní ekonomika (Participatory economics) o ktere velmi dobře popsal Michael Albert v knize: "Partekon - život po kapitalismu"
Parketon je dnes už svým způsobem legendární vize, která má být ekonomicko-společenskou alternativou k nevyhovujícímu a kritizovanému kapitalismu. Zajímavý ekonomický model pro každého, kdo si přeje redukovat hierarchii ve společnosti na minimum a přitom maximálně zvýšit rovné příležitosti a odpovědnost každého člena za vlastní osud.
Tady rozhovor s Michaelem Albertem o Partekonu česky:
http://www.csaf.cz/print.php?clanok=1302

V češtině:
http://neoluxor.cz/odborne-knihy/partek ... u--174969/


Altern. zdroje:
http://www.ebook3000.com/Parecon--Life- ... 47146.html
http://www.scribd.com/mobile/doc/30768595
http://www.ssc.wisc.edu/~wright/ASA/Alb ... arecon.pdf

Bohužel, ale realita vypadá tak že skoro nikdo neprojevil zájem o vypracování vize na základě parcipativni ekonomiky a taky tuším že málo kdo tuto knihu našel a pečlivě přečetl:
http://knihy.heureka.cz/partekon/

Takže předpokládám že debata bude těžká a zatim nikdo dodnes tu nepředložil žádnou vlastní vize nebo směr jak a co chceme RESTARTOVAT, hlavne ale taky proč (o co komu jde?) :roll:

PS. Pokuď bude čas zkusím dat sem několik citát z knihy, kde autor docela jasné vysvětluje spojitost parcipativni ekonomiky a tak zvaného "lepšího zítřka" ktery tady skoro každy chce dosáhnout, jen cesty jsou velice odlišné dokonce některé jsou i úplně jiným směrem ;)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Sirko za příspěvek:
Milan.Muller

Слава Україні! Героям слава! 🇺🇦 ✌️ Podpoř ukrajinskou armádu.

Helena.Jarolimkova
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2490
Registrován: 26 dub 2013, 08:06
Profese: Anarchista
Dal poděkování: 6617 poděkování
Dostal poděkování: 1231 poděkování

Re: Restart

Příspěvek od Helena.Jarolimkova »

Prosím všechny, kteří na CF s někým mluvili o Restartu, aby zde napsali nějaký svůj poznatek nebo názor, ke kterému došli při rozhovoru nezávilse na tom, jestli se zúčastnili nějaké ze 3 schůzek. Je to podnětné pro všechny z nás. Dík.

Je evidentní že pravolevé dělení JE diskuzní téma. Všimli jste si, že nezávisle na mojí otázce na 3. setkání se tu přesně o tomto dělení teď mluví? Mluví se o tom všude. Je to v současnosti "populární", ale nevyjasněná otázka: je to pořád současná definice postoje nebo je to přežité a již jen "umělé"?

Souhlasím s:

Václavem Fořtíkem:
Sebedefinice na různých osách Piráty nezabije, co je dlouhodobě zabíjí je právě chybějící deklarace, kde stojí v různých otázkách ( i kdyby to mělo být velmi široké rozkročení).
+ vnitrostranicka-diskuse-f75/restart-t23 ... ml#p340994

Petrem Viletou:
Já zase nechci být v (extrémně) levicové straně. Lehčí odrůdy komunismu jsem si vyzkoušel v různých komunitách (od party výrostků v parku, přes rockovou kapelu atd.) a vždycky to po nějaké době přestalo fungovat. Dobrý vůl, který všem všechno půjčil, pro každého cokoliv udělal, toho jednou měl dost a bylo po komunismu (i komunitě). No a socialismus jsem zažil od narození až do 33 let a děkuji, stačilo, již nikdy více. My předstírali, že pracujeme, oni předstírali, že nás za to platí. My předstírali loajalitu, oni předstírali, že nám věří. Všechno bylo všech a nikdo nic neměl.
zajímavé pohledy a vysvětlení a částečný souhlas s Ivanem Sirko:
vnitrostranicka-diskuse-f75/restart-t23 ... ml#p341098

Vladimírem Hlavinkou:
Piráti neplují napravo ani nalevo, nýbrž dopředu a tam kam je potřeba.
dvdmchl:
Jak si vás lidi nemaj kam zařadit, tak jste pro ně divný. I drsnej metalák v pocvočkovaném křiváku je pro okolí přijatelnější než individum mimo škatulky.
Daliborem Záhorou:
Máš částečně pravdu, že dělení na pravici/levici slouží často jen nekonstruktivním výpadům. Na druhou stranu si myslím, že je to stále jedno z hlavních politických (i politologických) postupů, kterou se politické subjekty identifikují a je to tak imho dobře, protože to usnadňuje orientaci. To že to Piráti odmítají je jednak "marketingově-populistický" tah (lidi na to slyší), pak to ale odráží i dnešní složitější realitu...
Uživatelský avatar
Libor.Spacek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2223
Registrován: 16 říj 2012, 09:30
Dal poděkování: 2637 poděkování
Dostal poděkování: 4250 poděkování

Re: Restart

Příspěvek od Libor.Spacek »

Pokusil jsem se (opět) vysvětlit o co jde v Přímém Rozpočtování v padu č.3.
Je mi smutno z toho, že někteří pořád nechápou nebo nechtějí chápat jednoduchou otázku kdo vlastně má mít právo rozhodovat o penězích.
Naposledy upravil(a) Libor.Spacek dne 03 srp 2014, 22:58, celkem upraveno 2 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Libor.Spacek za příspěvky (celkem 2):
Helena.Jarolimkova, Ivan.Sirko

Dle pirátského velení senilní dědouch a troll.

Uživatelský avatar
Ivan.Sirko
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2751
Registrován: 04 úno 2011, 15:23
Profese: Putující filosof
Bydliště: Praha - 1
Dal poděkování: 10373 poděkování
Dostal poděkování: 2644 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Restart

Příspěvek od Ivan.Sirko »

Já zatím nemohu otevřít ani jeden pad, bude to zřejmě chyba na mě strane. Tablet neni dobrý nástroj na seriozní prace :(

A tak nemohu opravit někteří věci nebo upřesnit vety ktere tam zaznamenány neúplné korektně :fet:
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Sirko za příspěvek:
Libor.Spacek

Слава Україні! Героям слава! 🇺🇦 ✌️ Podpoř ukrajinskou armádu.

Odpovědět

Zpět na „Vnitrostranická diskuse“