CF 22/2014 Volba republikového předsednictva

Celostátní fórum tvoří všichni členové a je nejvyšším orgánem Pirátské strany.


Moderátor: Předsedající

Pravidla fóra

Na celostátním fóru se vyjadřujte slušně a k věci. Nepřístojnosti budou vykázány do samostatného vlákna.
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.

Zamčeno
Uživatelský avatar
Vaclav.Malek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 8118
Registrován: 12 čer 2009, 01:32
Profese: filozof času, meta-politik
Dal poděkování: 4877 poděkování
Dostal poděkování: 8528 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 22/2014 Volba republikového předsednictva

Příspěvek od Vaclav.Malek »

V Pátek sem hodím svou "online řeč", pokud o to někdo stojí. :|
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vaclav.Malek za příspěvky (celkem 7):
Mikulas.Ferjencik, Dominika.Michailidu, Dalibor.Zahora, Filip.Krska, Jakub.Michalek, Ivan.Sirko, Libor.Spacek
Uživatelský avatar
Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Příspěvky: 12338
Registrován: 22 čer 2009, 14:54
Profese: poslanec
Bydliště: Žižkov - Praha 3
Dal poděkování: 5381 poděkování
Dostal poděkování: 20691 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 22/2014 Volba republikového předsednictva

Příspěvek od Jakub.Michalek »

Vážení členové,

předstupuji dnes před vás jako kandidát do republikového předsednictva, a to na funkci předsedy strany. Když jsem v roce 2012 poprvé kandidoval do republikového předsednictva (vedeného tehdy Ivanem Bartošem), představil jsem svoji vizi a některé své myšlenky. Moje tehdejší volební řeč je pro mě aktuální i dnes a chci se jí držet i nadále.

Podpory Ivana Bartoše pro svou kandidaturu na předsedu si vážím, ale podobné zprávy v případě vnitrostranických voleb mi přijdou poněkud nátlakové. Nemám rád takové hromadné zprávy, stejně jako nemám rád vzájemné volební obchody, které tu kdysi v roce 2009 byly apod. Zdá se mi, že každý takový nátlak může deformovat volební výsledek, a to ke škodě naší společné věci.

Pro získání povšechnějších informacích o mně doporučuji následující odkazy:

Moje dosavadní působení v předsednictvu a jinde je patrně hodnověrnější vizitkou, než abych zde sliboval, co budu dělat. Přesto bych vás rád seznámil s tím, jakým směrem by mířilo mé předsednictví. Dovolím si soustředit se nadále jen na odlišnosti proti výše uvedeným východiskům.

Vize České pirátské strany v roce 2016

Volíme předsednictvo na dva roky. Toto období začíná komunálními a senátními volbami, následuje obvyklá politická činnost a období bude končit přípravou na krajské volby. I nadále budou všichni dělat, co je baví, ale budou se objevovat snahy po profesionalizaci strany a placeném aparátu. Pirátský senátor navrhuje první vlastní zákony a pirátští zastupitelé v obcích se poprvé potýkají s problémy v praxi české obce.

Předseda a vůbec všechny zvolené orgány jsou pouze několik lidí ve straně, kteří by však měli sdílet společnou vizi, jak stranu vést dále a jak za ni vystupovat navenek. Já říkám, ať si každý dělá co chce, těším se z jeho aktivity, pokud nikomu neškodí. Nechci aktivní trestat ani je posílat do háje, ale povzbuzovat (počítám s pokračováním participativní ho rozpočtu, penězi ze stranického rozpočtu na projekty, na které nejsou jinde zdroje apod.). Dále se pokusím uvést své představy a nástroje, jak směřovat k jejich uskutečnění:
  1. Stmelování lidí a vystupování navenek. Předseda sjednocuje stranu místo jejího roztříšťování. Předseda je vždy automaticky vnímán právě z pohledu jeho funkce a nemůže na tom moc změnit. Proto by se měl vyjadřovat uměřeně, neupřednostňovat žádnou frakci, ale mluvit bez nálepkování, nenechat se vytrollit a jednat věcně. Navenek zastupuje i ty, co s nimi nesouhlasí, a při vystupování v médiích by to měl zohlednit. Místo nálepkování frakcí strany (konspirační teoretici, rusofilové, krtkovci, bartošovci, byrokrati, politici, aktivisti, ekoteroristi) oceňuji, že lidé vytvářejí skupiny, které se věnují něčemu užitečnému k dosažení Pirátských cílů. Důraz na to, aby si člověk sám vybral, co ho zajímá a co bude sledovat, se klade i v diskusi na fóru.
  2. Kontakt s ostatními orgány strany a členy. Předseda sjednocuje nejen stranu jako celek, ale i předsednictvo, které funguje jako tým a udržuje těsné spojení "s realitou", tj. zejména členy, vedoucími odboru, republikovým výborem a kontrolní komisí. To všichni jsou partneři, kteří mají důležitý kus práce na tom, aby strana fungovala jako celek. Předseda s nimi chce spolupracovat a cílů strany dosahovat ve vzájemné souhře, dávat jim prostor jak v médiích (nechci být jedinou tváří strany, ostatně proto máme např. předsednictvo pětičlenné). Liší-li se někdy názor předsedy a strany, musí převládnout názor členů a já ho respektuji. Předsednictvo si uchovává kontakt s členy, vedle zasedání v Praze navštěvuje krajská fóra, pomáhá řešit zásadní problémy, s nimiž si neví rady, pravidelně diskutuje na pravidelném chatu s předsednictvem. Strana platí dopravu a další náklady i funkcionářům, kteří to potřebují, protože setkání na zasedáních prospívá spolupráci. Personální odbor vede všeobecně použitelnou evidenci dobrovolníků, kteří jsou vždy osloveni před komerčním zadáním.
  3. Problémy byly, jsou a budou. Předsednictvo problémy řeší za běhu, pokud možno otevřeně a včas. Kdo hodně dělá, dělá i hodně chyb, které se stanou, je třeba si je přiznat, napravit a nenechat se jimi odradit od našich cílů. Mrzí mě, když v těch, kdo udělali chybu, zůstává hořkost, kterou kolem sebe projevují. Od našich členů čekáme, že budou dělat chyby (viz můj text o tom, jak přežít Piráty). Buďme rádi za každého, kdo dělá (chyby); nikdo z nás nebuduje politickou stranu s 5 % preferencí a 15 miliony Kč na druhý pokus - žádný další pokus pro bezchybné provedení už ani nedostaneme. Úspěchy jsou oslavovány, z chyb se poučíme a lidé zůstávají přáteli a nechávají si zapálení pro společné ideje, i když dělají každý něco jiného a v jiných názorech se liší.
  4. Zachovat společné poslání. Piráti si uchovávají zřetelnou image odborníků na technologie, průkopníků v otevřeném a moderním vládnutím se zapojením občanů a s respektem pro lidskou svobodu. Byť jsou důležitá i ekologická a sociální témata, právě první zmíněné téma spojuje všechny Piráty. Držme se základů, na kterých strana byla vystavěna, neboť (jak říká TGM), těmito myšlenkami se naše strana také udržuje. Společná ideová témata považuji za naprostý základ dobrého fungování strany a nerad bych stranu štěpil na okrajových tématech; je-li už třeba oficiální názor (viz volební kalkulačka), prezentujeme nadále názor z ankety nebo referenda.
  5. Školení nově zvolených zastupitelů. Po komunálních volbách 2014 Piráti pořádají akci pro všechny zastupitele Pirátů (a kohokoliv dalšího) se zkušenými lektory, na kterou strana zastupitelům přispěje zcela nebo podstatnou měrou, jak efektivně fungovat v zastupitelstvu (reportování o činnosti, zákon o obcích, prosazování programu, jednání s lidmi a příznivci apod.). Zastupitelé se vrací na obec s jasným úkolem udělat ze své obce Pirátskou obec, využít získané schopnosti a dovedenosti a zůstávají přes elektronické nástroje v kontaktu, aby si mohli vyměňovat zkušenosti.
  6. Pirátská obec. Piráti dávají dohromady společně s obcemi a dalšími zájmovými skupinami konsorcium, jehož cílem je s přihlédnutím k dosavadním nástrojům vyvinout propojený svobodný software, který obstará všechny potřeby demokratické obce, spolku, strany nebo jiného subjektu (správa lidí a jejich dovedností, sbírka vnitřních předpisů, datová schránka, tajné hlasování členů a veřejné hlasování jejich zástupců, participativní rozpočet, projednávání návrhů, diskuse, odpovědi na otázky, chatování, iniciativy, rozpočet a jeho čerpání, společné API, web, možnost klonování zdroje jedním příkazem apod.). Za tímto účelem investuje strana, obce i další subjekty do konsorcia část veřejných peněz pro zaplacení programátorů. Kdo jiný, když ne my? Software je nasazen ve straně a byrokratické procesy se zjednodušují, diskuse se zpřehledňuje a nováčci se lépe orientují při příchodu do strany. Nasazen je i v Pirátských obcích, v senátorově kanceláři a vzniká na něm fórum pro další parlamentní volby. Zlepšuje se všem karma (hater's gonna hate).
  7. Rozhodování. Zásadní rozhodnutí strana nadále dělá kolektivně, po dostatečné diskusi a projedání se členy. Tímto způsobem lze dostatečnou dobu předem diskutovat volební spolupráci v parlamentních volbách 2017. Předsednictvo navrhuje zjednodušení vnitřních předpisů (organizační řád místo statutů odborů, revize neživotných pravidel, nahrazení volených garantů flexibilnějším pověřením předsedou po projednání předsednictvem), důraz se klade na jejich trvalost, všeobecnou známost, přijatelnost a vynutitelnost. Předsednictvo se ale nebojí využívat mandát k operativním rozhodnutím, za která nese odpovědnost (někdy je lepší rychlé špatné rozhodnutí než lavírování).
  8. Svobodná hudba. Česká pirátská strana najímá placené pracovníky na rozšíření kolekce svobodné hudby o prakticky všechny dostupné volné skladby, tříděné podle žánrů a oslovuje umělce s tím, aby připojili své vybrané skladby. Řada z nich se připojuje, kolekce je nasdílená na webu a je volně komerčně i nekomerčně použitelná. (Jinde jsem nabízel straně účast na komerčním využití svobodné hudby, ale členové to většinou odmítli, což naprosto respektuji a považuji to za vyřešenou věc). Může vzniknout hned několik komerčních distributorů svobodné hudby, kteří se postarají o skutečně účinné rozšíření svobodné hudby. (Sám jsem již deklaroval, že jsem do toho ochoten vložit i své soukromé peníze, proto se raději při rozhodování o tom nechám nahradit, abych ušel obviněním ze střetu zájmů). Po rozšíření svobodné hudby a rozsudku, kde soud na návrh Pirátů vypracovaný stranou najatým právníkem rozhodl, že OSA musí vydat neoprávněně vybrané poplatky za paměťová média prodaná firmám, vyhlašuje OSA bankrot.
  9. První zákony. Piráti formulují a prostřednictvím svého senátora navrhují svoje první vlastní zákony - novelu zákona o svobodném přístupu k informacím (připravovanou Oldřichem Kužílkem) a novelu autorského zákona. Pořádají semináře v Senátu i Poslanecké sněmovně, jakož i veřejné diskuse na tato témata. Jednají se všemi politickými stranami, aby pro ně získali podporu, využívají i podpory občanského sektoru. Piráti dosahují nejliberálnější právní úpravy v rámci možného (práva EU, mezinárodního práva). Piráti zřizují placené pracovní místo legislativce, který spolupracuje s Liborem Michálkem na analýze a veřejném připomínkování rozhodnutí přijímaných v Senátu v rámci jeho kanceláře.
  10. Noví členové. Další lidé sdílející Pirátské myšlenky mimo stranu zjišťují, že Piráti jsou platforma, která jim může pomoci v seberealizaci a je tedy výhodné se stát členem. Aktivní člověk s kvalitním záměrem sežene snadno prostředky na jeho realizaci. Strana typicky vždy platí přiměřené výdaje nezbytné pro dobrovolnickou činnost (např. benzín apod.). Nováčci mají méně administrativních bariér, stará se o ně (patrně placený) personální odbor (který zajišťuje také retenci členů), který také zjišťuje jejich dojem, co by se dalo zlepšit, zjišťuje jejich znalosti a dovednosti, vhodně je zapojuje a pomáhá jim. V každém kraji se aspoň jednou měsíčně pořádá akce, v případě potřeby i s pomocí z rozpočtu strany, zejména pro slabé kraje. Členové jsou nadále přijímáni až ogrilovaní a jejich počet stabilně roste.
  11. Export úspěchů do zahraničí. Česká pirátská strana si uchovává postavení mezinárodně nejúspěšnější Pirátské strany (viz 4.7 % v Evropských volbách). Svoje úspěšné projekty (Pirátská obec, svobodná hudba) strana exportuje do ostatních zemí, pořádá mezinárodní konference a sdílí svoje knowhow a vytváří podmínky pro rozvoj Pirátských stran v celé Evropě a úspěch v evropských volbách 2019. Nová elektronická platforma konečně umožňuje vznik Slovenské pirátské strany, z počátku sponzorované z České republiky. Piráti rovněž splácí dosavadní závazky vůči PPI (přebytek z konference), a to založením transparentního bankovního účtu na její jméno, případně jméno prostředníka.
  12. Peníze a profesionalizace. Strana se nebojí používat peníze, ale používá je zcela v souladu se svým programem a s jasně identifikovatelnými výsledky. Veřejnost nadále ví, co je z veřejných peněz financováno. Placený aparát veřejně eviduje svoji činnost (seznam úkolů a výkaz práce). Lidé najatí na placenou práci, kterou dobrovolníci nezastanou, procházejí formálními nebo neformálními výběrovými řízeními, ve kterých se zjistí, jak jsou šikovní a zapadnou do kolektivu, a teprve potom je s nimi podepsána smlouva a jsou placeni ze stranických peněz, a to nejvýše na poloviční úvazek. Kolektiv placených lidí je stavěn tak, aby v něm vládla dobrá atmosféra, ale nebyl zneužitelný v rámci vnitrostranických cílů. Volební koordinátoři a jiní lidé najímaní na volby jsou placeni v závislosti na úspěchu ve volbách (tj. motivační bonus).
  13. Jednání o spolupráci v krajských volbách. Krajská sdružení se v roce 2016 připravují na vstup do zastupitelstev a související změnu financování (příspěvek na zastupitele) a skutečnou zastupitelskou aktivitu. Čeká je hodně práce po krajích vyčerpaných ČSSD. Kampaň je koordinována z Prahy, kde se krajské volby (snad) nekonají, a tak Pražáci mohou pomoci ve Středočeském kraji a ostatních krajích. Předsednictvo po vnitrostranické diskusi, projednání s republikovým výborem a podle zájmu krajských sdružení dohaduje model případné širší spolupráce s jinými politickými subjekty, a to pro ta krajská sdružení, která o to projeví zájem.
Nastínil jsem zde svoje priority, pokud budu zvolen do úřadu předsedy, nebo které bych případně prosazoval v předsednictvu. Moji protikandidáti jsou šikovní a rozumní, mám s nimi dobré vztahy, vážím si jich a věřím ve spolupráci s nimi i po skončení této volby bez ohledu na výsledek (s téměř všemi kandidáty na místopředsedu by mi bylo radostí spolupracovat!). Myslím ovšem, že vnitrostranická funkce není a neměla by být zásadní výhodou - nebo její nedostatek handicapem - při seberealizaci v naší straně.

Je zcela na vás jako členech, abyste s přihlédnutím ke svým zkušenostem s kandidáty, jejich výsledkům a vizi vybrali takového předsedu, který bude straně jako celku nejlépe vyhovovat a který ji má vést se svým týmem do roku 2016. Přeji si, aby se nám tentokrát podařilo v předsednictvu sestavit tým, který vydrží, upevní naši jednotu v různorodosti a bude stranu dále rozvíjet.

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
Nenič mě, sloužím všem. :)

Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10308
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4199 poděkování
Dostal poděkování: 18242 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 22/2014 Volba republikového předsednictva

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Mno. Ja jen chci aby lidi volili. Adekvatne v projevech kandidatu life na CF zazniva pravidelne "v tymu bych nejradeji pracoval s tim a tim", ale malokdo si uvedomi, ze nepritomni nemaji cas se ani zamylet...jestli je to natlak? Je to email a sdeleni meho pohledu na vec...neprijde mi to neeticke. Mejly dostavam furt. Nejdulezitejsi sdeleni, ktere je treba dostat pod kuzi je to, ze RP si proste musi navzajem sednout a stmelovat... Na vyzvu Martina Kucery: Dekuji za nominaci za ScK, ale na zadnou pozici kandidovat nebudu.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Bartos za příspěvky (celkem 4):
Ivo.Vlasaty, Brožinka, Jakub.Michalek, Mikulas.Ferjencik
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10308
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4199 poděkování
Dostal poděkování: 18242 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 22/2014 Volba republikového předsednictva

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Jakub Michalek píše:Vážení členové,

předstupuji dnes před vás jako kandidát do republikového předsednictva, a to na funkci předsedy strany. Když jsem v roce 2012 poprvé kandidoval do republikového předsednictva (vedeného tehdy Ivanem Bartošem), představil jsem svoji vizi a některé své myšlenky. Moje tehdejší volební řeč je pro mě aktuální i dnes a chci se jí držet i nadále. ...
Milý Jakube, když si mi předevčírem volal (nezvedl jsem a volal jsem ti z5) ohledně website a podpory v komunálu (resp. magistrátu), bavili jsme se i o tvoji kandidatuře. Doufám, že telefonovat se v téhle straně ještě smí a bavit se o volbě RP také?-)

S určitou nejistotou (osobní pocit z hovoru) jsme se bavili i o tom, že tě někteří lidé nevezmou kvůli tomu, že domnívají, že jsi chtěl z jednoho z klíčových bodů programu Pirátské strany udělat soukromý byznys (a já jsem rád, že Svobodnou hudbu zmiňuješ ve svém prohlášení jako něco, co bude Pirátská strana - ne soukromá firma - chránit a rozšiřovat). Měl jsem zato, že ode mě chceš i radu, i když to třeba nezaznělo. Řekl jsem ti, ať kandiduješ, i když si myslím, že by pro tebe bylo lepší kandidovat spíš na místopředsedu, a že tě podpořím explicitně, ačkoliv jsi mě o to nežádal, a jsem rád, že si se tak rozhodl. Svůj pamflet jsem měl připraven již v pondělí.

Rád bych ovšem, kvůli tvému „útoku“ na mě, poznamenal několik věcí.

a) Pokud máš zato, že moje předvolební maily členům jsou nátlakem, buď si jistý, že tvůj obsáhlý post ve vlákně "Volba republikového předsednictva" resp. předvolební řeč je naprosto stejným druhem komunikace. S jedním zásadním rozdílem - já doporučuju ostatní, ty doporučuješ sám sebe.

b) Je hezké, že mluvíš o nenálepkování strany - máš pravdu, že předseda musí všechny frakce stmelovat. Pokud se ovšem ve straně vyskytne skupina lidí, jejichž činnost může potenciálně znesnadnit dosažení pirátských cílů třeba jen tím, že bude negativně reprezentovat Piráty na veřejnosti, je zde předseda spolu s volenými orgány strany proto, aby zajistil priority - a tím vždy je a bude pirátský program, ne snaha předsedy být zadobře se všemi za každou cenu. Což sám o pár vět dále potvrzuješ: "Předsednictvo se ale nebojí využívat mandát k operativním rozhodnutím, za která nese odpovědnost (někdy je lepší rychlé špatné rozhodnutí než lavírování)."

c) Jsem rád, že navrhuješ zjednodušení vnitřních předpisů, které si sám navrhoval - jsem také rád, že si sám živoucím důkazem toho, že se všichni neustále učíme a všichni procházíme vývojem. Nikdo není dokonalý.

d) Jsem také rád, že zmiňuješ výsledky voleb, ve kterých jsem byl lídrem, jako důkaz nejúspěšnější mezinárodní Pirátské strany, a velmi souhlasím s tím, abychom naše know-how šířili i za hranice.

e) Jsem také rád, že se konečně začalo mluvit o profesionalizaci Pirátské strany a o smysluplném využívání peněz, které jsme získali a dále budeme od státu získávat. Nerad bych totiž, aby i nadále docházelo k excesům, kdy strana s miliony na účtu nebude schopna proplatit svým členům lepidlo na volební plakáty, čímž následně přijde o část hlasů a následně jí třeba tato drobná část bude ve výsledku chybět.

Jen na závěr: Je ti líto, že v některých zůstává hořkost. Mně také, protože z hořkosti vychází negativní energie a špatná rozhodnutí. I proto mě mrzí, že jsi byl nucen se hned v počátku své úvodní řeči vymezit vůči mně, běžnému členovi strany, který projevuje svoji aktivitu tím, že se aktivně stará o to, jak bude naše strana vypadat v příštím období. Nicméně nemám ti to za zlé - je jasné, že i toto je způsob, jak ovlivnit budoucnost. A do té já hledím s optimismem, a přeji celému novému předsednictvu to nejlepší. Protože i přes všechny vlny, které s naší lodí cloumají, jsme na ní všichni společně.
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Helena.Jarolimkova
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2490
Registrován: 26 dub 2013, 08:06
Profese: Anarchista
Dal poděkování: 6617 poděkování
Dostal poděkování: 1231 poděkování

Re: CF 22/2014 Volba republikového předsednictva

Příspěvek od Helena.Jarolimkova »

Kladu otázku Jakubovi Michálkovi - jak chceš dosáhnout zjednodušení předpisů, které jsi sám navrhoval a díky tomu je strana rozhádaná, protože předpisy jsou nejasné, nevymahatelné a šíří "blbou náladu" :twisted:
Budeš navrhovat další a další novely (jako např teď "rozpočtování") nebo to přestaneš dělat a zaúkoluješ někoho jiného, abys pod tím nebyl podepsaný ty?
Bohužel, jsi pro mě nedůvěryhodný klasický politik, ne Pirát, který vytváří špatné předpisy a ohýbá je, jak se mu hodí, který umí dobře mluvit, aby ovlivnil vše pro svůj prospěch. Kdysi jsi pro mě byl ten, kdo dosáhl mého vstupu do Pirátů, ale pozlátko se brzy smylo. Velmi mi to mrzí.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Helena.Jarolimkova za příspěvky (celkem 2):
MyX, Dalibor.Zahora
Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10308
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4199 poděkování
Dostal poděkování: 18242 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 22/2014 Volba republikového předsednictva

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Nebudu psát na to forum a nebudu:-) Protože si z toho každej zase vezme jen to, co chce. Strana se dynamicky mění, jen práce na předpisech vyžaduje znalost problému, jeho analýzu, znalost původních předpisů a hodiny ladění simplifikace a racionalizace, a pak měsíce komentářů, slovíčkaření, změn a hlasování. Což se nikomu dělat příliš nehce. Byrokracie začala být ve straně zneužívána. Když jsem před roky tvrdil, že se normálního člena netýká a kromě požadavků na FO nedotkne, tak teď jsou veletoče na pravidlech 80 procent diskuse na foru. Proto jsem taky chodí tolik lidí...
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Bartos za příspěvky (celkem 5):
anonym72078, Janek.Wagner, Helena.Jarolimkova, Pavel.Bulicek, Petr.Vileta
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Uživatelský avatar
Dominika.Michailidu
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 3691
Registrován: 28 črc 2011, 22:13
Profese: výtvarník
Bydliště: Krnsko
Dal poděkování: 8302 poděkování
Dostal poděkování: 6372 poděkování

Re: CF 22/2014 Volba republikového předsednictva

Příspěvek od Dominika.Michailidu »

Potvrzuji kandidaturu na místopředsednický post. Kandidátskou řeč a odpovědi na otázky dodám co nejdřív.

Svobodný internet nedáme. Ale vemte si místo něj válku proti drogám.
Me gusta myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

anonym72078
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2945
Registrován: 10 říj 2011, 22:43
Dal poděkování: 5496 poděkování
Dostal poděkování: 3646 poděkování

Re: CF 22/2014 Volba republikového předsednictva

Příspěvek od anonym72078 »

Kandidatska rec k volbe na mistopredsedu:
  1. Nejsem populista. Rikam lidem sve nazory, i kdyz vim, ze se jim nebudou libit. Jsem vsak schopen argumentovat vecne. Na druhou stranu necpu svoje moudra do medii, kdyz to neni oficialni postoj strany/kraje.
  2. Neslibuji, co nemohu splnit. Sliby jsou lakave, ale nejake megavize tu prezentovat nebudu. Vetsina strany uz ted vi, ze je potreba se hlavne zmobilizovat, pracovat jako celek, zlepsit vnitrni komunikaci, zprofesionalizovat infrastrukturu, byt spolehlivi a umoznit i mene aktivnim clenum snazsi zapojeni. Kdyz tohle neudelame, muzeme si naslibovat, co chceme, stejne z toho nic nebude.
  3. Je za mnou videt prace. Za dva roky jsem toho u Piratu udelal dost - pracoval jsem na nasich kontaktech se zahranicim, delal jsem grafiku, pomahal ostatnim piratskym stranam, psal blog o pir. tematech, snazil se aktivizovat svuj kraj, organizoval workshopy, psal jsem tiskove zpravy...
  4. Jsem Pirat. Vstoupil jsem do strany, abych prosadil zakladni program Piratskeho hnuti, protoze mu verim. Uprimne, o nic jineho mi tu nejde. Pokud budu citit, ze cesti Pirati nejsou schopni toho dosahnout, proste vstoupim treba k nemeckym, polskym nebo jinym a budu pracovat tam. Velmi mi vadi vnitrni nevrazivost, byrokracie a obstrukce - zkratka cokoliv, co mi jako politikovi-aktivistovi brani soustredit se na prosazovani programu. Jinak, penize si umim vydelavat sam, do strany je cpu horem dolem, nepotrebuju prebendy. Je mi ale trapne ukecavat dobrovolniky, kdyz vim, ze je to jeste bude stat naklady na vlastni triko. Stve me i to, co psal Ivan - ze nam lezi miliony na ucte a pritom zadame po lidech, kteri sami moc nemaji, o dalsi penize. Je to trapne.
  5. S kym bych rad spolupracoval v RP? S kymkoliv, kdo bude cestny, spolehlivy a schopny. Rad bych, kdyby se predsedou strany stal Lukas Cernohorsky, protoze je to clovek rozumny a se zkusenostmi. Dovedl bych si na stejne pozici predstavit i Jakoubka, protoze je to schopny clovek; bohuzel mi ale casto prijde, ze zije v jine dimenzi nez ja.
  6. Vedeni strany ma mit jasnou predstavu. Buzzwords, blaboly a sliby jsou mimo. Pokusy o strategii tu byly, ale dopadly mdle a neurcite. Strana sice neni firma, ale je to alespon neziskovka. Vetsina neziskovek, ktere znam, ma lepsi planovani i vystupy nez my. Chtel bych, abychom meli jasno v tom, kam smerujeme, a konkretne na tom pracovali.
  7. Na mistopredsedovani budu mit cas. Dodelal jsem nedavno inzenyrsky titul a pracuji na plny pracovni uvazek - coz je pro me uleva po letech prace na 2 uvazky (1 skola, 0.5 prace, 0.5 Pirati), takze tu 0.5 Piratum v klidu na 2 roky zase dam, nejen do mistopredsedovani, ale i do dalsich zajimavych aktivit (zahranici, personalistika atp.)
  8. S obsahlou reci Jakuba Michalka mohu celkem souhlasit. Ovsem nerad bych, aby z ni plynulo, ze budeme Usvit 2. Nemuzeme byt komunisticko-pravicovi-ekologicko-industrialni-internetovy galimatias; proto bych stavel prave na core tematech, ktera nas spojuji napric Evropou a soustredil se na prosazeni "mene, ale poradne".
  9. Kde jsem selhal? Chtel jsem vytvorit modul pro forum na komunitni hodnoceni - pres veskerou snahu, financni naklady a desitky hodin prace se to nepovedlo. Chtel jsem, abychom ziskali europoslance - nakonec jsem se ale musel chte nechte soustredit na dokonceni studia a prevladla ve mne melancholie z sebevrazednych tendeci strany. Chtel jsem, aby ve strane byla produktivni a pratelska atmosfera, aby clenove neodchazeli, novi se tu citili dobre a pritahovali jsme nejen pubertaky, ale i odborniky - proti internetovym trollum jsem ale prohral.
Nadchazejici volba urci, zda clovek, ktery chce prosazovat myslenky piratskeho hnuti ma vstupovat do CPS, nebo ne. Jestli budeme piratska strana, nebo nevraziva banda.

Dekuji za pozornost.
Uživatelský avatar
Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Příspěvky: 12338
Registrován: 22 čer 2009, 14:54
Profese: poslanec
Bydliště: Žižkov - Praha 3
Dal poděkování: 5381 poděkování
Dostal poděkování: 20691 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 22/2014 Volba republikového předsednictva

Příspěvek od Jakub.Michalek »

Ivanovy úspěchy jsou bez debat. Myslím, že by měly být oceňovány, stejně jako každé jiné úspěchy. Omlouvám se, pokud jsem se tomu nevěnoval dostatečně ve své řeči. Já o tom, že Ivan měl celou řadu úspěchů a v předsednictvu nás osobně tmelil (narozdíl patrně od následujícího předsednictva) nepochybuji, proto jsem ani neměl potřebu to podrobně rozebírat.
Helena Jarolimkova píše:Kladu otázku Jakubovi Michálkovi - jak chceš dosáhnout zjednodušení předpisů, které jsi sám navrhoval a díky tomu je strana rozhádaná, protože předpisy jsou nejasné, nevymahatelné a šíří "blbou náladu" :twisted: Budeš navrhovat další a další novely (jako např teď "rozpočtování") nebo to přestaneš dělat a zaúkoluješ někoho jiného, abys pod tím nebyl podepsaný ty?
Vnitřní byrokracie není hlavním cílem Pirátů. Pokud si to uvědomíme, máme půl boje vyhráno. Pro mě není každá byrokracie zlá, stejně jako pro mě není zlá každá politika - já naopak rozlišuji, kdo to dělá dobře a kdo to dělá špatně. Pokud 20 lidí projednává zavedení participativního rozpočtu a pak to napíšou tak, že kolo nemůže být vyhlášeno, je to špatná byrokracie, kterou lze zlepšit. Řešením určitě není, že se participativní rozpočet zruší. Ani bych to nekladl za vinu tvůrci předpisu. Já jsem rád, když se byrokracii věnujou lidé, kteří jsou v ní nejschopnější, např. Vojta Pikal, Franta Navrkal, Martin Kučera apod. Počítačové programy také nemůže psát každý.

Co se týče tvojí otázky, tak budu usilovat o zjednodušení nejen předpisů, které jsem navrhoval, ale i všech ostatních předpisů. Vytvářet dojem, že jsem navrhovatel všech předpisů, je zavádějící a nerad bych nesl odpovědnost za cizí práci. Myslím, že představitelé strany by měli znát předpisy, které se jich týkají, jinak nemohou v politice uspět - to je fakt, se kterým nejde moc polemizovat. Pro zajištění kvalitních nebo dobrých předpisů se používá vnitrostranická diskuse, připomínkování předpisu, jeho opakované projednávání na zasedání - pokud někdo zná lepší nástroje, tak sem s nimi! Jak už jsem uvedl ve své řeči, změny by měly být konsensuální a jejich návrh by měla podle tohoto konsensu připravit pracovní skupina výše uvedených byrokratů, do které se rád zapojím (viz příprava nových pravidel hospodaření).

Pokud jsou v předpisech nejasnosti (což je tvrzení nyní nekonkrétní, ale u každého předpisu se tak stane), je k jejich vyjasňování změnou předpisu povolán republikový výbor a výkladem přezkumné orgány - to je princip platný ve všech civilizovaných společenstvích založených na vládě práva a dělbě moci. Já budu rozhodnutí těchto orgánů v jejich působnosti plně respektovat, případně využiji členský podnět nebo jiný předepsaný prostředek nápravy. Flamewar ode mě prosím čekejte jen o dovolené - jindy na to nemám čas. :lol:

Celkově mám z tvého vystupování, Heleno, pocit, že jsi stále zahořklá z toho, že jsi byla odvolána z republikového výboru. Nemyslím, že by to souviselo s tím, že jsi udělala někde nějaký administrativní přešlap, ale s tvým následným vystupováním, které bylo nehodné předsedající republikového výboru. Zkus to přijmout ne jako křivdu, ale jako užitečnou zkušenost a nebuď zahořklá - bude se ti žít líp. Funkce v republikovém výboru není všechno. ;)
Naposledy upravil(a) Jakub.Michalek dne 31 črc 2014, 13:28, celkem upraveno 1 x.
Důvod: doplnění
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Michalek za příspěvky (celkem 5):
Filip.Krska, Frantisek.Navrkal, Mikulas.Ferjencik, anonym72078, Tomas.Vymazal

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
Nenič mě, sloužím všem. :)

Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10308
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4199 poděkování
Dostal poděkování: 18242 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 22/2014 Volba republikového předsednictva

Příspěvek od Ivan.Bartos »

OFFTOPIC[quote="Jakub Michalek"]Ivanovy úspěchy jsou bez debat. Myslím, že by měly být oceňovány, stejně jako každé jiné úspěchy. Omlouvám se, pokud jsem se tomu nevěnoval dostatečně ve své řeči. Já o tom, že Ivan měl celou řadu úspěchů a v předsednictvu nás osobně tmelil (narozdíl patrně od následujícího předsednictva) nepochybuji, proto jsem ani neměl potřebu to podrobně rozebírat. [/quote] Jsi killer :-)
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Zamčeno

Zpět na „Celostátní fórum“