Informace pro spotřebitele

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, RT ZivotniProstredi - hlasovací

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Životní prostředí. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Odpovědět
Uživatelský avatar
nyx
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 92
Registrován: 01 zář 2012, 23:22
Profese: environmentální inženýr
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 102 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Informace pro spotřebitele

Příspěvek od nyx »

Vážení kolegové, do boje!

Situace ŽP je extrémní. Mluvím o dopadech mezinárodního trhu. ČR asi nemůže vysloveně nerespektovat stav nastálý v jiných svrchovaných zemích. Je ale vysoce žádoucí poskytnout lidem informace o tom co je svázáno se zbožím dostupným v našich obchodech. Změna je možná! Ignorace je pouhá lenivost a nezodpovědnost! Můžeme se bavit o cestách k nápravě, může jich být více, ale měli bychom se o nich bavit.

Můj návrh je: pokusme se vytvořit analýzu komodit podobnou jako je tato: http://www.zelenykruh.cz/dokumenty/ceska-stopa.pdf a dejme možnost na základě povinného uvádění složení potravin dát vzniknout určitý kód. Mohla by být v obchodě instalovaná informační tabule, která by zákazníkovi poskytla přehled potenciálních problémů spojených s daným produktem. Pokud analýza postihne obecný, "průměrný" obraz produkce, byde jeho vypovídací schopnost relevantní. Výrobci by sami mohli poskytnout konkrétnější informace a tím se vyčlenit z obecného rámce základního ekologického ukazatele a přejít k lepší či dokonce horší prezentaci svého produktu.

Lidé mají zájem! Pro podobnou věc jsem již založil internetovou petici, která předpokládala trochu komplikovanější strategii. Lidé neměli zájem hlasovat. Když jsem se jich ptal na ulici, zájem byl. Nepodceňujte tuto mou osobní zkušenost. Kladné ohlasy téma takovýchto informací u výrobků, mělo asi u 80% lidí a více!! (rozložení bylo mezi: ano, spíše ano, spíše ne, ne)

Tomu jaká je situace se věnuje např. stránka www.lestari.cz , mezinárodní obchod není že: "lidé to tak chtěj", nebo jen někteří a ti další (spotřebitelé) neznají důsledky.

Motto pro tuto aktivitu může být:
"Tam kde hrozí vážná nebo nenapravitelná škoda, nesmí být nedostatek věděcké (v tomto případě taktéž politické) jistoty zneužit pro odklad účinných opatření, která by mohla zabránit poškození životního prostředí.
Bohužel ignorace současného stavu není dost dobře možná, pokud nechceme mít marginální vliv na reálný svět.
Tito uživatelé poděkovali autorovi nyx za příspěvek:
Filip.Krska
Uživatelský avatar
nyx
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 92
Registrován: 01 zář 2012, 23:22
Profese: environmentální inženýr
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 102 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Informace pro spotřebitele

Příspěvek od nyx »

POMOZME TĚM KTEŘÍ SI NEMOHOU POMOCT SAMI
Odpovědět

Zpět na „Životní prostředí“