ÚOOÚ změnil výklad anti-spamového zákona?

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Pavel.Moravec
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: IT
Dal poděkování: 4228 poděkování
Dostal poděkování: 2664 poděkování

ÚOOÚ změnil výklad anti-spamového zákona?

Příspěvek od Pavel.Moravec »

Ahoj,
volala mi paní z mBanky, kde mám účet. Prý ÚOOÚ nějak změnil výklad "anti-spamového" zákona - toho jak mi zaručuje, že když firmě odmítnu či zruším souhlas pro zasílání obchodních nabídek, tak mi je nesmí posílat.

ÚOOÚ prý výklad zákona změnil tak, že mezi "obchodní nabídky" prý nyní spadá i informování zákazníků o odstávce systémů (např. internetového bankovnictví nebo karet apod.). A tedy když nesouhlasím se zasíláním reklam, tak nemůžu dostávat ani informace o odstávkách systému. S tím, že je možné buď dostávat jak reklamu tak informace, anebo nic. :roll:

Přijde mi zvláštní, že ÚOOÚ považuje větu ve stylu "v noci na neděli 8.12.2013 v době od 2:00 do 5:00 nepojede internetové bankovnictví" za obchodní nabídku. Přijde mi zkrátka úchylné, že abych takovéto informace dostával, musím souhlasit s jakýmkoliv spamem který mi ta druhá strana může posílat. IMHO to shazuje smysl celého příslušného zákona.

Víte o tom někdo něco víc? A už vám taky volali? (myslím si, že podobně "postižených" lidí zde bude většina)

OFFTOPICofftopic: pokud vám vadí reklamní nabídky podobně jako mně, ignorujte mobilního virtuála Bonerix. Chtěl jsem zrušit souhlas, webový formulář nefunguje, na mail mi odepsali "napište nám své heslo přes mail (WTF???)" a dál mi odmítli vyhovět

Bývalý správce @PiratiJMK i @PiratePartyCZ, bývalý člen KK, bývalý člen.

Janek.Wagner
Profese: ICT konsultant, novinář
Dal poděkování: 1044 poděkování
Dostal poděkování: 1088 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: ÚOOÚ změnil výklad anti-spamového zákona?

Příspěvek od Janek.Wagner »

To se mi zdá jako pitomost. Zkusím zjistit víc, ale až večer nebo zítra.
Vaclav.Malek
Profese: filozof času, meta-politik
Dal poděkování: 1180 poděkování
Dostal poděkování: 1850 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaclav.Malek »

To by byla pěkná pakárna...
David.Kral
Profese: bankéř
Dal poděkování: 38 poděkování
Dostal poděkování: 26 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od David.Kral »

Zeptám se zítra v práci a dám vědět. Budu to mít z první ruky :-)
Pavel.Moravec

Mě to taky přijde jako blbost, ale nevím na jaké straně: pomátl se ÚOOÚ? Nebo mBanka (zatím u mne má celkem kredit)? Nebo si na mne někdo zkusil social engineering a vydával se za operátorku mBanky (možné ale nepravděpodobné, stejně jsem skoro nic neřekl a nic neslíbil)? Fakt nevím..

EDIT: a díky za zjišťování ;)

David.Kral
Profese: bankéř
Dal poděkování: 38 poděkování
Dostal poděkování: 26 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od David.Kral »

Tak je to kec. Pokud klient nesouhlasí se zasíláním obchodních (reklamních) sdělení, tak se to nijak nevztahuje na informování ohledně výpadků, aktualizací. To jsou důležité informace, které nemají reklamní charakter.

Jiná situace je, když klient nesouhlasí se shromažďováním osobních údajů pro účely obchodního vztahu mezi bankou a klientem. V tom případě (dle většiny podmínek) má možnost banka takový vztah neuzavřít a nebo okamžitě ukončit.

Mám to přímo od nás z int. banky.
Michael.Polak
Profese: programátor, poskytovatel Internetu
Dal poděkování: 1022 poděkování
Dostal poděkování: 2432 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael.Polak »

Napsal jsem jim tento dotaz - tak snad nebudu za blba.
Dobrý den,
dozvěděli jsme se, že nejnovější interpretace zákona č. 480/2004 Sb. Úřadem pro ochranu osobních údajů je údajně taková, že elektronické rozesílání informací technického a provozního charakteru - např. oznámení o odstávce systému, apod. - lze považovat za obchodní sdělení. Tato informace pochází od jedné nejmenované banky, provozující v ČR systém elektronického bankovnictví - víceméně z toho vyplývá, že nechtějí tato provozní oznámení zasílat těm klientům, kteří současně neprojeví souhlas se zasíláním obchodních sdělení a odvolávají se právě přitom na autoritu Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Naše firma je provozovatelem telekomunikačních služeb a podobná oznámení o plánovaných odstávkách z důvodů servisních zásahů apod. za obchodní sdělení zatím nepovažujeme a zatím rozhodně nepodléhají stejnému režimu, jako případné obesílání klientů obchodními sděleními.

⁂ Mastodon/Fediverse @xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | spolupracovnk TO, zájmy: informatika/doprava/energetika | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence

dan

Příspěvek od dan »

Ted mi volali z mbank to samé jako nahoře v postu. Za mě je to způsob, jak zaktivnit a rozšířit seznam příjemců komeřních sdělení a je to pitomost.
Ještě v listopadu mi přišlo oznamení o odstávce....
D
Pavel.Moravec

Tak po skoro dvou týdnech se mi i ráčili odpovědět, ale.. :roll:
mBank píše:Vážený pane Moravče,

potvrzujeme, že telefonát z čísla 246 085 911 byl z mBank, odchozí hovory s touto tematikou stále probíhají.

Při začlenění informací o plánovaných odstávkách do kategorie obchodních sdělení vycházíme ze zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a zákona č. 480/2004 Sb., o službách informační společnosti, prostřednictvím prostředků elektronické komunikace.

Věřím, že Vám tyto informace pomohou.

V případě jakýchkoliv otázek nebo nejasností nás, prosím, kontaktujte.
Ocitoval jsem jim v odpovědi vyjádření ÚOOÚ co dostal xChaos (díky!) a žádám o nastavení "informace o odstávkách systému ano, obchodní sdělení ne".

Pokud mi to neumožní, holt přejdu k jiné bance a rozmázku to na blogu a twitteru. Protože buď jde o neodůvodněný alibismus ("jsme papežtější nežÚOOÚ) anebo jejich obchodnickou vyčůranost (když info o odstávkách, tak i se spamem).

Roman.Kucera
Dal poděkování: 2901 poděkování
Dostal poděkování: 5772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman.Kucera »

Teď mi vlastně došlo, o co jim od začátku jde! Dostat z tebe a všech zákazníků souhlas k posílání obchodních nabídek!. No tak to je pak jasný, jak facka :-)
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Zamčeno

Zpět na „Veřejná Poradna“