Státní příspěvek 2013

Diskuse členů a příznivců o věcech přesahujících působnost orgánů, netýkajících se programu nebo o straně jako celku.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.
  • Aktuální politické kauzy lze řešit v příslušné části veřejné diskuze.
  • Části programu, současné či budoucí, diskutujte na fóru Pirátský program.
  • Podání orgánům a jednoduché návrhy čiňte v příslušné podatelně.
  • Pokud chcete něco rozhodnout(usnést, zvolit, odvolat, přijmout), podejte členský podnět. Ale nejdřív zvažte, jestli by na to nestačil třeba republikový výbor.
  • Povídat o čemkoli si můžete v Podpalubí, což je skrytá část fóra otevřená všem zájemcům. (Je třeba se přidat do skupiny "Zobrazit - Podpalubí".)
Dodržujte prosím pravidla fóra.
Uživatelský avatar
Jiri.Kaderavek
Republikový výbor
Příspěvky: 8028
Registrován: 21 dub 2009, 12:58
Profese: programátor, hoteliér, manažer, trenér
Dal poděkování: 2792 poděkování
Dostal poděkování: 8199 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Státní příspěvek 2013

Příspěvek od Jiri.Kaderavek »

Dal bych to do bitcoinů a příští volby prostě vyhrál s investicí 250 mega do kampaně :) I Bába by záviděl :mrgreen:
Zakladatel České pirátské strany
Svobodu nekoupíte, tu si volíte
https://lide.pirati.cz/personProfile/96/
Uživatelský avatar
Ondrej.dj-bobr.Ulehla
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1264
Registrován: 14 črc 2010, 22:42
Profese: zvuk, IT, auta, všehochuť
Bydliště: Praha/Otrokovice
Dal poděkování: 2235 poděkování
Dostal poděkování: 1365 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Státní příspěvek 2013

Příspěvek od Ondrej.dj-bobr.Ulehla »

Na lodi jsem se s kýmsi bavil nad efektivním využitím získaných peněz a měl jsem nápad, že by se nějaká (rozumně vysoká) částka dala vložit na vhodný termínovaný vklad; vynese to (přirozeně při vhodné volbě produktu) víc, než kdyby peníze ležely na spořáku..
Samozřejmě to chce trochu plánovat, aby byly peníze k dispozici při potřebě větších výdajů (volby, kampaň, .. atd.)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.dj-bobr.Ulehla za příspěvky (celkem 3):
Pavel.Moravec, Frantisek.Navrkal, Michal.Klus

Bývalý Pirát, úzce spjatý s tradičními dávnými pirátskými hodnotami
2016/2017 flipped to XSFP MBTI co se na vojně naučíš, za to tě v civilu zavřou
porcelánové zařízení, spojující výhody umyvadla a klosetové mísy, se jmenuje umyvadlo (citace, třetí komentář)

Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26170
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36934 poděkování
Dostal poděkování: 30069 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Státní příspěvek 2013

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Poslouchejte co Petr Vileta říká, má to dobře rozmyšlené.
Každý samostatný projekt by měl mít pro jasnou přehlednost vlastní účet a veškeré transakce týkající se tohoto projektu by měli jít vždy přes takový účet. Takovým projektem jsou například volby. ale můžou jím být i krajské rozpočty.
Peníze od státu nelze utratit ani za placeného kapitána, ani za vedoucího, ani za účetního.
Na to stále musí jít peníze z členských příspěvků, to je naše zásada a náš program - nesmíme se stát závislýmy na státu, nesmíme k němu přirůst.
Co se zaplatit dá je vývoj otevřené aplikace nad API fio pro kvalitní sledování a zobrazování info o účtech, případně i práci s nimi, nebo otevřeného účetního balíku - to je ta veřejně prospěšná činnost.
Jestli je možno dosáhnout takové funkční pokročilosti aby stačil jediný účet a to v rozumném časovém horizontu musí rozhodnout odborníci. Čili FO musí říct co všechno by potřebovalo - proč chce oddělené účty - a TO musí zhodnotit/navrhnout jak a jestli toho lze dosáhnout i s jediným. Je třeba to řešit f2f.

PV doporučuji tyto věci probírat v bezpečí fóra FO, kde se k tomu nebude vyjadřovat každý náhodný okolojdoucí, který nemá veškeré informace a ještě to drze přiznává (lidi, zamyslete se nad sebou, Nebo to pak Vileťákovi nevyčítejte).
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvky (celkem 6):
Frantisek.Navrkal, Petr.Vileta, Michal_Wagner, Ivan.Sirko, Katerina.Marketa.Matouskova, Jaroslav.Kucera

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Michael.Polak
Zahraniční odbor
Příspěvky: 4106
Registrován: 21 dub 2009, 17:19
Profese: programátor, poskytovatel Internetu
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 2897 poděkování
Dostal poděkování: 6677 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Státní příspěvek 2013

Příspěvek od Michael.Polak »

Jiri Kaderavek píše:Dal bych to do bitcoinů a příští volby prostě vyhrál s investicí 250 mega do kampaně :) I Bába by záviděl :mrgreen:
Bohužel, kurz Bitcoinů je poněkud proměnlivý... a nelze zaručit, že v okamžiku, kdy budou potřeba BTC do té kampaně, tak že zrovna bude výhodné je prodávat. Dále není jasné, od koho strana může BTC legálně nakoupit, a komu je v případě potřeby může legálně prodat - samozřejmě, existují české "instituce" jako smenarnabitcoin.cz, ale je velká otázka, jaká je jejich likvidita, a jak bychom takovou transakci vůbec mohli zaúčtovat... v zásadě tomu fandím, ale spíš jsem proto přijímat dary v BTC (a BTC nesměňovat, což nám podle mě nemůže zakázat nikdo - není to peněžní dar, a pokud ano, tak by o tom měl rozhodnout soud - můžeme si BTC hromadit např. na případné moderační systémy diskuzních fór, kterého budou přijímat jako zúčtovací prostředek...)

Jinak já mám takový jednoduchý návrh: dosud jsme měli pokud dobře počítám tři vlastní kandidáty do Senátu (Ivo Vašíček na Kladensku, Lenka Wangerová, tehdy ještě Matoušková, na Benešovsku) a pak ještě byl pokus v Brně... (ten byl proti mimořádně silné kandidátce (Elišce Wagnerové - ha, vlastně my jsme "upirátili" zase jedno zavedené politické příjmení, vida :-). Naše ambice být v spíše opozici, ale buď mít zákonodárnou iniciativu, a nebo alespoň "hlídat" např. přílepky k zákonům a upozorňovat na špatné a zneužitelné zákony poměrně dobře odpovídá právě přítomnosti v senátu. Libor Micháek je v tomto takový dvojsečný až trojsečný - je to právě to, co to je: 1/3 senátora, se kterou ani moc neumíme zacházet, protože popravdě: potřebujeme tam někoho, kdo je jeden z nás, schází se s námi, používá naše informační kanály, apod.

Samozřejmě si přihřívám polívčičku, protože v roce 2016 mi bude 42 (a kus - každopádně odpověď na základní otázku života, vesmíru a vůbec) a v Praze 6 budou senátní volby - a ne pro každého PIráta nad 40 může být reálné si na kauci v senátních volbách našetřit: popravdě, já, pokud v té době pořád ještě nebudu mít rodinu, k tomu mám asi lepší předpoklady, než kdokoliv jiný, takže já bych se nad tím asi dlouze zamýšlel: ale máme tu další Piráty v senátním věku, kteří by mohli ve svých volebních obvodech kandidovat, a chtít po nich, aby si kauci platili ze svého, je poněkud silná káva, vzhledem k tomu, že opravdu mají mizivé šance na osobní prosazení a budou především bojovníci za procenta odevzdaná pro náš program, a ne bojovníci za svůj osobní úspěch. Procenta v senátních volbách vypadají popravdě "divácky atraktivněji", než ve volbách sněmovních a je to opět příležitost ocitnout se na na TV obrazovkách či v novinách a upozornit na náš program ty, kteří si ho dosud nevšimli.

Já osobně se do roku 2016 pokusím na kauci vydělat/našetřit - popravdě, pokud by se moje osobní finanční situace nezlepšila ani za 2 roky, byl by to důvod k tomu se vážně zamyslet nad spoustou věcí, nejen nad kandidaturou do Senátu. Kromě toho, nechat si to zaplatit stranou by konkrétně pro mě bylo z mnoha důvodů složité: byť bych si to mohl vnitřně zdůvodnit tisícem způsobů, tak argument, že jsem kauci zaplatil z vlastních peněz, by se mi hodil třeba i ve flamewarech s odpůrci mimo stranu, a měl by snad svojí váhu i ve vnitrostranické argumentaci.

Na druhou stranu - fakt věřím, že pokud máme někde nějakého Piráta nad čtyřicet v kombinaci s doplňovacími volbami do Senátu v místě jeho bydliště, tak je fakt blbost ho nenominovat. Můžou se srovnávat různé styly kampaní, odpovídající jednotlivým osobnostem - online kampaň, pouliční kampaň, plakátování, letáky... já jsem specifický v tom, že nejsem na Facebooku, tak by se dal výsledek dobře srovnat s výsledky těch, kdo na Facebooku jsou a mít přesná data o tom, kolik hlasů takto získáváme.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michael.Polak za příspěvky (celkem 2):
Ivan.Sirko, Katerina.Marketa.Matouskova

@xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | pozorovatel TO a KETů doprava/energetika | maloburžoazní centrista | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34638
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31593 poděkování
Dostal poděkování: 25701 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Státní příspěvek 2013

Příspěvek od Petr.Vileta »

Variabilní symboly jsou pro rozlišení opravdu nedostatečné. Podívejte se třeba na tohle. Je to dar pro KS Plzeňský kraj, ale dárce to prostě předal své účetní, ať to proplatí, no a ta si jako VS zapsala nějaké svoje interní číslo dokladu. Kdyby KS Plzeň měla svůj krajský účet, tak baba dostala číslo účtu, to nesplete, a do VS může klidně napsat co chce. No a kraj hned vidí, že tam má prachy.

Stav hlavního účtu nemůže odpovídat rozpočtu, to jsou dvě různé věci. Jednak rozpočet je pouze plán, jaké očekáváme příjmy a výdaje. Výdaje nemohou být větší, než kolik máme na účtu, ale příjmy větší být mohou. Za druhé při současných možnostech to tam musím vepisovat ručně, což jsem pár měsíců zanedbával (kvůli kampani atd.), protože ono to opravdu z účetnictví jednoduše zjistit nelze a na nějaké položkové vyzobávání "platíme" toho našeho účetního málo :D A ještě navrch se na účtu objeví jedna výdajová položka, ale ve skutečnosti se to rozpočítává mezi 2 kraje a MO, nebo jeden příjem 555 Kč, kde ale je 500 Kč členský příspěvek a 55 Kč dar. :cry:

JKsen jistě potvrdí, že současné SW vybavení při tom množství položek opravdu začíná být silně nedostatečné. A opravdu se zamyslete, jestli jedna velká hromada poskytuje lepší přehled. Jednak existuje rčení o hledání jehly v kupce sena a za druhé si vzpomeňte na Klausovu amnestii. Mezi tisíce propuštěných vězňů se snažil schovat pár prominentů, přesně podle onoho pravidla, že se jedna kapka v moři ztratí. ;)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvky (celkem 4):
Vojtech.Pikal, Frantisek.Navrkal, Michal.Klus, Jaroslav.Kucera

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Uživatelský avatar
Vaclav.Malek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 8118
Registrován: 12 čer 2009, 01:32
Profese: filozof času, meta-politik
Dal poděkování: 4877 poděkování
Dostal poděkování: 8528 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Státní příspěvek 2013

Příspěvek od Vaclav.Malek »

Já se zamyslel a vím přesně, že o opaku mě nikdy v životě nepřesvědčíš :D Celý FIO je nám na hovno... nástroj bude.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vaclav.Malek za příspěvky (celkem 2):
MilanM, Roman.Kucera
Uživatelský avatar
Michael.Polak
Zahraniční odbor
Příspěvky: 4106
Registrován: 21 dub 2009, 17:19
Profese: programátor, poskytovatel Internetu
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 2897 poděkování
Dostal poděkování: 6677 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Státní příspěvek 2013

Příspěvek od Michael.Polak »

ok, já už jsem pochopil trochu, proč je těch účtů víc (viz Michálek) ale pořád trvám na tom, že by k tomu někde měl být rozcestník. (já se na to pořád prostě dívám spíš z pohledu voliče...)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michael.Polak za příspěvek:
Jan.Kohler

@xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | pozorovatel TO a KETů doprava/energetika | maloburžoazní centrista | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence

Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26170
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36934 poděkování
Dostal poděkování: 30069 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Státní příspěvek 2013

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Rozcestník samozřejmě existuje. http://www.pirati.cz/fo/seznam_uctu
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvky (celkem 2):
Michal.Klus, Jaroslav.Kucera

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34638
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31593 poděkování
Dostal poděkování: 25701 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Státní příspěvek 2013

Příspěvek od Petr.Vileta »

Michael Polak píše:ok, já už jsem pochopil trochu, proč je těch účtů víc (viz Michálek) ale pořád trvám na tom, že by k tomu někde měl být rozcestník. (já se na to pořád prostě dívám spíš z pohledu voliče...)
Rozcestník je http://www.pirati.cz/fo/seznam_uctu ;)
Vaclav Malek píše:Já se zamyslel a vím přesně, že o opaku mě nikdy v životě nepřesvědčíš :D Celý FIO je nám na hovno... nástroj bude.
No tak ty jsi ajťák a ještě k tomu exot :twisted: ale uvědom si, že většina novinářů, bloggerů i laických šťouralů se dívá na ty výpisy pouhýma očima, oni si nenapíšou žádný skript, který by jim v tom něco hledal. Navíc kolikrát ani nevíš, co vlastně hledat a jen tak koukáš, až tvé oko upoutá něco zvláštního. Představ si, že bys chtěl něco hledat a měl bys k dispozici jen jpg obrázky. OFFTOPICOCR si nech od cesty, jo :twisted: Pro úplnost doplním počet transakcí souhrnně na všech účtech

Kód: Vybrat vše

Rok     Transakcí
2009          253
2010          690
2011          707
2012         1197
2013 zatím    876
A k tomu nástroji ... stihneš alespoň beta verzi do konce listopadu? Prosinec na testování a doladění a od ledna ostrý provoz. ;)

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Uživatelský avatar
Michal_Wagner
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 3434
Registrován: 11 črc 2012, 12:48
Profese: Rebel
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 2834 poděkování
Dostal poděkování: 2190 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Státní příspěvek 2013

Příspěvek od Michal_Wagner »

Mě teď napadla taková věc. Co vzít nějakou část těch peněz, napsat si o dotaci z EU, to k tomu dostaneme třeba dalších 3-4X tolik co dáme my a mohli bychom s toho začít provozovat nějaký veřejně dostupný, něco. Já chápu, že se vám to asi nebude líbit, ale já bych řekl, že by hodně pomohl takový nějaký mix kcentra, veřejných sprch, praček, internetu, atd. Pochopitelně by se tak našli i nějaký prostory pro Piráty atd. Ale ono to má docela dost výhod. zaprvé ty peníze zečtyřnásobíme (nějakou část pochopitelně), zadruhé dáme obarvený peníze lidem, zatřetí jim to opravdu hafo moc pomůže a v neposlední řadě si myslím že si tím vytvoříme malinkatou reklamu.

Byl jsem takhle jednou ve Francii a tyhle ty service socialle tam fungují téměř v každém městě. Když se to místo spojí s doktorem a domluvíme se s nějakýma hospodama nebo jídelnama, ať nám dávají starý jídlo, nebo prostě zbytky, tak třeba dva, tři lidi dokážou provozovat celej ten podnik. Já teda netuším, jestli nejste taky stigmatizovaní proti lidem na ulici, ale já si myslím, že komu jinýmu pomoct, než těm kteří to evidentně potřebují nejvíc. Asi jsem už zdeformovaný tím náším bodem programovým, ale já s nima cítím. No a nakonec každej z vás (Amanda Palmer:)) kdo nekdy na streeetu byl taky ví.

Ostatním můžu slíbit civilizované, nesmrdící vozy v mhd. :fet:

edit: to sem vlastně nenapsal možná úplně přesně. zamestnanci by byli placení zase z nějakých dotačních programů, nebo tak něco, takže by jsme generovali zaměstnance. A myslím, že když se nad tím zamyslíme, (hlavně kvuliva těm dotacím), tak že domyslet k tomu nějaký generátor pasivního příjmu už nebude tak zlý. Myslím, že návratnost tak dva - tři roky. No ale pak pak už by to bylo do nás, že. Nebo Na nějaký OSko, který nám to daruje na transparentní účet, tak. Hm, profit.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal_Wagner za příspěvky (celkem 2):
Marek.Necada, Frantisek.Navrkal
"Tvářnost lze začít měnit s jedinou květinou, ..." -- Velvyslanec Spock
Zamčeno

Zpět na „Vnitrostranická diskuse“