Proč bych měl rozdávat letáky?

Diskuse členů a příznivců o věcech přesahujících působnost orgánů, netýkajících se programu nebo o straně jako celku.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.
  • Aktuální politické kauzy lze řešit v příslušné části veřejné diskuze.
  • Části programu, současné či budoucí, diskutujte na fóru Pirátský program.
  • Podání orgánům a jednoduché návrhy čiňte v příslušné podatelně.
  • Pokud chcete něco rozhodnout(usnést, zvolit, odvolat, přijmout), podejte členský podnět. Ale nejdřív zvažte, jestli by na to nestačil třeba republikový výbor.
  • Povídat o čemkoli si můžete v Podpalubí, což je skrytá část fóra otevřená všem zájemcům. (Je třeba se přidat do skupiny "Zobrazit - Podpalubí".)
Dodržujte prosím pravidla fóra.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34642
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31595 poděkování
Dostal poděkování: 25704 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Proč bych měl rozdávat letáky?

Příspěvek od Petr.Vileta »

marshmallow píše:
A z čeho soudíte, že daň z finančních transakcí bude fungovat, když už minimálně jednou v historii skončila fiaskem ?
Ivan Bartos píše:Jenže teď jsme v roce 2013. Spekulace a transakce se dějou hyperrychlostně. Např. Topolánkem puštěná fáma do novin o nevydání emisních povolenek ve stejné míře jako minulý rok se šířila jako lavina přes všechna média. Spekulanti šli na propad a Topol v sobotu jen řekl, že se na vládě dohodli, že to vydají v plné míře. Bum! Kolik na tom někdo vyvařil. Miliardu?
To ma byt odpoved? Ted uz to jako bude fungovat, protoze se obchoduje hyperrychlostne?
Ne, opačně. Před mnoha lety to nemohlo fungovat, protože to zavedl jeden osamocený stát a spekulanti z něj snadno utekli. Když to zavede celá EU, už tak snadno neutečou, ono moc není kam. Že by ignorovali veškeré evropské akcie a další finanční transakce a připravili se tak o část globálního trhu? No, pár týdnů to možná vydrží, jako protest, ale časem se vrátí. Budou brblat, ale tu daň zaplatí. Pořád je lepší vydělat miliardu a zaplatit několik milionů daně, než nevydělat miliardu. :D

A ještě jeden rozměr to má. Když dříve někdo spekuloval na burze, tak s tím měl určité náklady. Musel tomu věnovat čas, telefonovat, faxovat atd. Dneska ale zapne PC s nějakým chytrým programem a maximálně sleduje varovná hlášení na mobilu. Takže zdanit spekulaci, provedenou během pár milisekund, je morálně v pořádku. Původně akcie znamenala, že ten, co má peníze, půjčuje nějakému továrníkovi, který je momentálně nemá a půjčuje mu proto, že věří jeho podnikání a věří, že mu to přinese zisk. Takže kromě vlastního zisku ten kupec akcií podporoval i tu výrobu. Ale dnes už se akcie kupují a prodávají převážně jen jako spekulace. Peníze tvoří další peníze a nic dalšího. Nakoupím teď, během pár minut opět prodám, pak opět nakoupím a pět prodám. Pořád tu samou akcii a dělá to za mě počítač na základě okamžitého kurzu a nějakého algoritmu. Kromě spekulanta to nikomu žádné výrazné hodnoty nepřináší.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvky (celkem 2):
Frantisek.Navrkal, Roman.Kucera

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Jkrejcirik
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 27
Registrován: 29 led 2012, 15:34
Profese: ICT
Bydliště: Praha 12
Dal poděkování: 40 poděkování
Dostal poděkování: 39 poděkování

Re: Proč bych měl rozdávat letáky?

Příspěvek od Jkrejcirik »

Není jednoznačné, zda jsou spekulanti pozitivní či negativní součástí finančního trhu. Jejich nesporným přínosem je zvyšování likvidity trhu. I krátkodobým držením aktiv dodávají na trh svoje finanční prostředky (a riskují, že o ně nebo část přijdou). Není tedy pravda, že na krátkodobých transakcích vydělá pouze spekulant.

Je jisté, že tuto daň se nepodaří zavést všude, takže to určitě bude znamenat postupný přesun kapitálu do zemí kde toto zdanění není, stejně jako tomu je dnes u daňových rájů. U zemí s touto daní dojde k poklesu likvidity na trzích a doplatí na to opět odpovědný domácí investor a místní firmy. Velcí hráči budou jen hrát na jiném hřišti.

Banky a jiné finanční instituce přenesou zvýšené náklady na své zákazníky. Nejvíc tedy tato daň (opět) dopadne na spořivou střední třídu, běžné lidi.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jkrejcirik za příspěvky (celkem 2):
marshmallow, observer
Jana.Syrovatkova
Člen KS Praha
Příspěvky: 2828
Registrován: 04 zář 2009, 14:34
Profese: finanční specialista
Bydliště: trvalé Úvaly u Prahy, přechodné Praha 7, Holešovice
Dal poděkování: 567 poděkování
Dostal poděkování: 2247 poděkování

Re: Proč bych měl rozdávat letáky?

Příspěvek od Jana.Syrovatkova »

Petr Vileta píše:Kromě spekulanta to nikomu žádné výrazné hodnoty nepřináší.
Ano, kdyby se to omezilo pouze na spekulanty, tak ok. Stejně běžný člověk nemůže rozumně získávat peníze na tomto typu obchodování, spíše pokud se do něj pustí, prodělává. Takže nějaká omezení tohoto jsou v rámci "ochráníme vás před vašimi špatnými rozhodnutími" zcela korektní (jen z mého pohledu trošku nepirátské).

Jenže potom tu máme ještě otevřené podílové fondy, kde už teď když mají lidé peníze, jsou všemožné poplatky fondům. Pokud se ještě zdaní veškeré transakce, zase to začne brát běžnému střadateli jeho zisky. A občas i z jeho ztráty si něco stát uloupne.

A za absolutní pokus o likvidaci elektronického bankovnictví bych považovala jakoukoli snahu zdanit klasické finanční transakce jako převod z účtu na účet (zvláště v případě vlastního účtu by to bylo na kandidáta o nejabsurdnější daň - nejlépe z vlastního spořícího účtu u téže banky).

A netuším, kde se ten boj o "zdanění všeho, co ještě není zdaněno" vlastně chce zastavit.

Osobně chci nižší daně a nepotřebuji plno berliček státu. Když mi firma přestala platit a měla jsem jen neproplacené faktury, tak jsem si k ukončování činnosti pro tuto firmu (jako osoba zodpovědná ČNB jsem s tím bohužel nemohla ze dne na den praštit) našla ještě jednu práci, kterou jsem platila mimo jiné dluhy na sociálním a zdravotním pojištění, které mi vznikly v čase, kdy jsem byla bez příjmů. Na pracák pro podporu jsem nešla a zřejmě ani nepůjdu - protože nějaké ty peníze si vydělám vždycky - leda bych byla nemocná, ale pak bych šla max pro nemocenskou (pojištění, které si platím zvlášť) či invalidní důchod (státní pojištění, kde mám vedle ještě soukromé).

Takže kdekoli vidím: "Přidáme vám další daně." vidím rudě.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jana.Syrovatkova za příspěvky (celkem 2):
Jkrejcirik, Petr.Vileta
marshmallow
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 61
Registrován: 18 led 2013, 19:04
Profese: student
Dal poděkování: 83 poděkování
Dostal poděkování: 42 poděkování

Re: Proč bych měl rozdávat letáky?

Příspěvek od marshmallow »

Petr Vileta píše:Když to zavede celá EU, už tak snadno neutečou, ono moc není kam.
Pekna ukazka "piratstvi"
Zakazat, zrusit, zdanit...
Uživatelský avatar
Roman.Kucera
Člen KS Praha
Příspěvky: 15254
Registrován: 14 zář 2010, 10:04
Profese: IT
Bydliště: Praha, Letná
Dal poděkování: 9815 poděkování
Dostal poděkování: 18113 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Proč bych měl rozdávat letáky?

Příspěvek od Roman.Kucera »

Ale prdlajs. Stačí to zadnit zlomkem promile každou jednotlivou transakci. Takže skutečné investice to nijak neovlivní. Ale mikroobchody, kde se prodá a koupí tatáž akcie tisíckrát za sekundu, to velmi efektivně omezí. Tyto obchody nijak likviditu nezlepšují, nemají pro trh žádný přínos, je to jen vysavač na peníze.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Roman.Kucera za příspěvek:
Petr.Vileta
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Jkrejcirik
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 27
Registrován: 29 led 2012, 15:34
Profese: ICT
Bydliště: Praha 12
Dal poděkování: 40 poděkování
Dostal poděkování: 39 poděkování

Re: Proč bych měl rozdávat letáky?

Příspěvek od Jkrejcirik »

Pokud to bude zlomek hodnoty promile z nominální ceny obchodu tak se ty transakce výrazně prodraží a pravděpodobné důsledky jsem popsal. Pokud ti vadí jen to vysokorychlostní obchodování, tak to se dá řešit i jinak, například omezením minimální doby obchodu na burze a nemusíš kvůli tomu zvyšovat už tak vysoké zdanění a zavádět další zbytečnou administrativu spojenou s výběrem této daně.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jkrejcirik za příspěvek:
marshmallow
Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34642
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31595 poděkování
Dostal poděkování: 25704 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Proč bych měl rozdávat letáky?

Příspěvek od Petr.Vileta »

Jkrejcirik píše:Pokud to bude zlomek hodnoty promile z nominální ceny obchodu tak se ty transakce výrazně prodraží a pravděpodobné důsledky jsem popsal. Pokud ti vadí jen to vysokorychlostní obchodování, tak to se dá řešit i jinak, například omezením minimální doby obchodu na burze a nemusíš kvůli tomu zvyšovat už tak vysoké zdanění a zavádět další zbytečnou administrativu spojenou s výběrem této daně.
Jenže ... na to by musel někdo dohlížet, stálo by to peníze a ještě by ten někdo byl korumpovatelný. Když z každého obchodu za 1 Euro bude 0,0001 Euro daň, tak se to turbo-obchodníkovi značně prodraží a on si bude své milisekundové obchody dělat někde jinde. Fakt nevidím žádný přínos v tom, že jednu akcii ČEZu za den 500 krát prodám a znovu koupím. Tedy pro mě to samozřejmě přínos bude, ale pro nikoho jiného a pro ČEZ už vůbec ne. Nejlepší kontrola, hlasování atd. je peněženkou a nohama. Zvednu spotřební daň na paliva a okamžitě vyženu všechny TIRáky k pumpám za hranicemi (Kalousek). A přesně tak to bude fungovat s Tobinovou daní.

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Jkrejcirik
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 27
Registrován: 29 led 2012, 15:34
Profese: ICT
Bydliště: Praha 12
Dal poděkování: 40 poděkování
Dostal poděkování: 39 poděkování

Re: Proč bych měl rozdávat letáky?

Příspěvek od Jkrejcirik »

No jestli někdo třeba průměrně každých 50ms investuje 100 000 a pak treba 100ms čeká na další přležitost tak je to stejné jako kdyby někdo dlouhodobě investoval 33 000 ne?
Jinak myslím, že jsi to popsal dobře, takže když shrnu důsledky daně z FT:

Negativni důsledky daně z FT:
Pokles obchodů na burze
Snížení likvidity trhu CP
Pokles výběru daně z prodeje CP (v CR se platí, přesto, že je to zdanění již zdaněných peněz)
Pokles hodnoty portfolia investorů (dopadne na spořivé občany)
Nárůst bankovních poplatků pro všechny
Naklady státu s výběrem daně z FT
Náklady všech s odvodem daně z FT

pozitivní důsledky daně z FT:
Vybraná sazba daně

Další mi nejsou známy, racionálně uvažující člověk myslím vidí, že je tato daň nesmysl.
Uživatelský avatar
Roman.Kucera
Člen KS Praha
Příspěvky: 15254
Registrován: 14 zář 2010, 10:04
Profese: IT
Bydliště: Praha, Letná
Dal poděkování: 9815 poděkování
Dostal poděkování: 18113 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Proč bych měl rozdávat letáky?

Příspěvek od Roman.Kucera »

Jkrejcirik píše:No jestli někdo třeba průměrně každých 50ms investuje 100 000 a pak treba 100ms čeká na další přležitost tak je to stejné jako kdyby někdo dlouhodobě investoval 33 000 ne?
Ne
Jkrejcirik píše:Další mi nejsou známy, racionálně uvažující člověk myslím vidí, že je tato daň nesmysl.
Jsem a nevidím.


Trh není žádný cíl, objem obchodů na burze neukazuje vůbec nic ve vztahu k tomu, jak se žije lidem. Cílem státu nemá být zajištění maximálních obchodů na burze, ale zajistit co největšímu počtu lidí co nejlepší život. Daň z transakcí tomu může pomoct.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Roman.Kucera za příspěvek:
Frantisek.Navrkal
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Uživatelský avatar
Frantisek.Navrkal
Zahraniční odbor
Příspěvky: 4764
Registrován: 11 kvě 2012, 23:42
Profese: datový inženýr
Dal poděkování: 9909 poděkování
Dostal poděkování: 5722 poděkování

Re: Proč bych měl rozdávat letáky?

Příspěvek od Frantisek.Navrkal »

Jde hlavně o to, že je reálná ekonomika vůči finančnímu sektoru daněmi strašně znevýhodněna. V reálné ekonomice platíte DPH, ve finanční sféře obdoba neexistuje.

Nám jde o reálnou ekonomiku. IMHO lze finanční sektor takto vcelku "beztrestně" zdanit - už takto je značně nafouklý; pokud trochu splaskne, jen dobře.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Frantisek.Navrkal za příspěvek:
Ondrej.Profant

Flamewar does not determine who is right - only who is left.
Moje (bývalé) poslancování: poslanecký report, stránka na Facebooku, Twitter profil, podcast Na vrkanou

Odpovědět

Zpět na „Vnitrostranická diskuse“