CF 25/2013 Všeobecný základní příjem [VZP]

Celostátní fórum tvoří všichni členové a je nejvyšším orgánem Pirátské strany.


Moderátor: Předsedající

Pravidla fóra

Na celostátním fóru se vyjadřujte slušně a k věci. Nepřístojnosti budou vykázány do samostatného vlákna.
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.

Zamčeno
Josef.Nemec
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 253
Registrován: 22 kvě 2009, 00:51
Profese: programátor, fotograf, hudebník, ict
Bydliště: Plzeň
Dal poděkování: 87 poděkování
Dostal poděkování: 248 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 25/2013 Všeobecný základní příjem [VZP]

Příspěvek od Josef.Nemec »

Dokument k tématu. Rozbory, průzkumy.

http://www.youtube.com/watch?v=PUYTtluGu4A
Tito uživatelé poděkovali autorovi Josef.Nemec za příspěvek:
anonym2064
Otázka zní: "Komu to prospěje!"
Dum spiro spero!
Google+,Fotografování, programování
„Nepodmíněný příjem je geniální věc. Bez něj nás prostě jednou čeká hladomor.“
Uživatelský avatar
Ivo.Vlasaty
Místní předsednictvo
Příspěvky: 2233
Registrován: 31 led 2012, 09:15
Bydliště: České Budějovice
Dal poděkování: 8754 poděkování
Dostal poděkování: 3667 poděkování

Re: CF 25/2013 Všeobecný základní příjem [VZP]

Příspěvek od Ivo.Vlasaty »

Petr Vileta píše:Pokud se ZP zavede v celé EU, tak bude nutně muset být stejná částka. ... Takže - jak se to ufinancuje?
Ty bys pořád něco centralizoval, ať si to státy nebo klidně menší celky rozhodnou samy, ne? To si musí zhodnotit v každém regionu, ne? Jestli se jim vyplatí a zda potřebují vyšší nebo nižší ZP.

Pokud by se zaváděl po 500 Kč každý rok, znamená to 60 miliard. Malá část se ušetří na administrativě a některých sociálních dávkách, počítá se s tím, že na dítě se nebude vyplácet celá částka, právě tak důchodcům netřeba vyplácet plný ZP, to bude podstatně větší ušetřená částka (necelých 15 miliard?), na DPH se vybere minimálně (ve skutečnosti výrazně víc) deset miliard. Tzn., že budu-li pesimista a navíc nebudu počítat s jakýmkoliv stimulačním účinkem na ekonomiku (tedy vyšší výběr daní, tedy růst HDP a pokles reálného zadlužení), znamená to najít ročně necelých 30 miliard navíc. A že seš to ty a chceš hlavně argumenty proti, tak ti to usnadním a natruc skončím po špidlovsku: Zdroje tu jsou. :D
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivo.Vlasaty za příspěvky (celkem 2):
Ivo.Vasicek, Lenka.Wagnerova

Ivo Vlasatý
České Budějovice
ivo.vlasaty@pirati.cz
792446700

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34642
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31595 poděkování
Dostal poděkování: 25704 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 25/2013 Všeobecný základní příjem [VZP]

Příspěvek od Petr.Vileta »

Filip Miler píše:
Petr Vileta píše:Takže - jak se to ufinancuje?
Tato otázka předpokládá velmi rozšířený mýtus že peníze mají samy o sobě reálnou hodnotu, což není pravda. Otázka by měla znít kde se vezmou skutečné hodnoty které se budou přerozdělovat. Ale prakticky kolik se vybere, tolik se rozdělí, s tím že budeme postupně směřovat k tomu cíli, aby VZP pokryl průměrné mandatorní výdaje člověka. Na příjmové straně (pokud to tedy vezmeme finančně) by dalším zdrojem měla být daň z finančních transakcí a daň z příjmu právnických osob.
Já chápu peníze pouze jako měřítko hodnot, stejně jako metr, kilogram, joul. Něco vyrobím nebo poskytnu službu a ke změření hodnoty použiju Kč. Mě je úplně jedno, jestli se budou používat peníze, nebo vznikne nějaký superpočítač a budou se dělat vzájemné zápočty pro fyzickou směnu (barter).
Ptám se na totéž co ty. Kde se vezmou skutečné hodnoty, aby se mohly přerozdělit? :)

Když tu budeme mít tisíce umělců, na které nikdo nechodí, tisíce sociálních antropologů, politologů, fotografů, fitness trenérů a dalších podobných profesí, které nikdo nebude potřebovat, a nebudeme mít automechaniky, svářeče, pekaře, zemědělce, zedníky, strojní a elektro inženýry, kdo bude ty hodnoty vytvářet?

Politici před desítkami let dospěli k názoru, že lidé z výroby se přesunou do oblasti služeb. To je ovšem možné jen v menším měřítku. Většina služeb je zbytných a když nemám peníze (nebo cokoliv, co je nahrazuje), tak nejprve omezuji konzumované služby. Nejdu do kina, do divadla, vyhodím televizi, zahodím mobil, nejdu k holiči. Musím jíst, oblékat se, bydlet. Všechno ostatní se dá oželet. Jenže, když dnes 50 lidí s pomocí automatů dokáže vyrobit 100 aut denně, mají dostávat pořád stejnou mzdu? Nebo mají dostávat dokonce menší mzdu a část se má rozdělit přes ZP těm, co buď nepracují vůbec, nebo produkují něco zcela nepotřebného (nečtený spisovatel atd.)? Mě by se třeba líbilo sedět doma, pobírat ZP a skládat písničky. Cítil bych se dobře, důstojně, byl bych spokojený člověk, dělal bych co mě baví. Jenže když to nikdo nebude chtít ani hrát, ani poslouchat, k čemu pak moje "produkce" je? Nápověda: je to hnědé, mazlavé a smrdí to :D

Cokoliv, co se dělá v příliš velkém měřítku, rozhodí rovnováhu. Třeba na takové burze. Když všichni prodávají, mohu nakupovat a později vydělat (když mám štěstí a dobrý odhad). Ovšem s velkou pravděpodobností to bude fungovat v případě, že se prodává v miliardách a já nakupuji ve statisících. Pokud začnu nakupovat také v miliardách, okamžitě rozhodím systém, ten zareaguje a a efekt "proti proudu" je v háji.
Ivo Vlasaty píše:
Petr Vileta píše:Pokud se ZP zavede v celé EU, tak bude nutně muset být stejná částka. ... Takže - jak se to ufinancuje?
Ty bys pořád něco centralizoval, ať si to státy nebo klidně menší celky rozhodnou samy, ne? To si musí zhodnotit v každém regionu, ne? Jestli se jim vyplatí a zda potřebují vyšší nebo nižší ZP.
Ale já nechci centralizovat. Jen tvrdím, na základě zkušeností a faktů, že pobírání 1500 Eur v Německu bude znamenat, že se nepracující Němci přestěhují k nám nebo do Polska, kde jejich ZP bude srovnatelný nebo vyšší, než národní průměrná mzda pracujících. Pokud by se tomu mělo zabránit, pak by ZP musel být v celé eurozóně stejně vysoký, ale to také nejde, protože jednotlivé národní ekonomiky jsou různě výkonné.

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Uživatelský avatar
Mikulas.Ferjencik
Kontrolní komise
Příspěvky: 14653
Registrován: 24 dub 2009, 00:25
Profese: lektor kroužků zábavné logiky
Bydliště: Choltice, okres Pardubice
Dal poděkování: 12026 poděkování
Dostal poděkování: 20479 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 25/2013 Všeobecný základní příjem [VZP]

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

Ondrej Kallasch píše:Ptám se tedy Mikuláše zda trvá na svém návrhu Přerušit jednání. Dále informuji účastníky o tom, že se nikdo nevyjádřil proti omezení rozpravy na 7 dní od úvodního slova. Ovšem předpokládám, že stejně jako se rozprava omezila tak se stejně jednoduše dá případně natáhnout. Takže počítám, že se určitě objeví návrh na prodloužení rozpravy.

Ano trvám, to že základní příjem tři roky diskutujeme nebyl důvod pro to, aby si ho naši kandidáti nastudovávali a ztotožňovali se s ním, ve chvíli, kdy jsme ho v programu neměli.

Usnesení RV bude hrát roli v tom, jak se lidé budou chtít k VZP postavit v tomto jednání, proto není nesmyslné tyto dvě věci spojovat.

Garant pro oblast veřejných rozpočtů, mikulas.ferjencik@pirati.cz, 737 943 770

Podporuji Rekonstrukci Pirátů www.rekonstrukcepiratu.cz

Uživatelský avatar
Filip.Miler
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 62
Registrován: 26 srp 2010, 08:54
Profese: Hudebník/Filmař/Vývojář
Bydliště: Praha 11
Dal poděkování: 38 poděkování
Dostal poděkování: 137 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 25/2013 Všeobecný základní příjem [VZP]

Příspěvek od Filip.Miler »

Petr Vileta píše:Kde se vezmou skutečné hodnoty, aby se mohly přerozdělit?
Stovky let lidé vymýšleli nejrůznější stroje aby za ně pracovaly, a nyní když za ně stroje pracují a produkují hodnoty, tak se lidé diví proč není dostatek komerčních pracovních míst. Volají "cikáni dopráce", ale sami práci nemají, protože méně kvalifikovaná komerční práce prostě není a nebude. Je to o tom že většinu strojů vlastní korporace, a hodnoty těmito stroji vyprodukované tyto korporace odvádějí do nejrůznějších daňových rájů, rozmělňují ve finančních spekulacích atp. Proto navrhujeme spravedlivé přerozdělení hodnot od korporací a spekulantů mezi všechny občany kteří je zde trpí. Naproti tomu vysoce kvalifikovaná práce, anebo práce nemechanizovatelná bude vždycky atraktivní, minimálně finančně (VZP znemožní tak snadné vydírání zaměstnanců), a to pro každého kdo má nějaké ambice, anebo bude chtít alespoň minimální konzumní nadstandard na který VZP stačit nebude. Nevěřím že většina čechů jsou totální vohnouti.

Mimochodem kdyby více lidí sedělo doma a skládalo písničky, tak bysme možná měli i nějakou kulturu. Kultura není v tom co se prodává/poslouchá/chodí na. Kulturu můžou vytvořit pouze lidé kteří si stojí za svou tvorbou navzdory tomu jestli jí někdo uznává/kupuje/konzumuje. A to by ti Petře a nám všem VZP umožnil.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Filip.Miler za příspěvky (celkem 6):
Frantisek.Navrkal, anonym2064, Pavel.Moravec, Ivo.Vasicek, Lenka.Wagnerova, Tomas.Klapka
Janek.Wagner
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 3215
Registrován: 26 úno 2012, 19:46
Profese: ICT konsultant, novinář
Dal poděkování: 3870 poděkování
Dostal poděkování: 4291 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 25/2013 Všeobecný základní příjem [VZP]

Příspěvek od Janek.Wagner »

Ondrej Kallasch píše:Ptám se tedy Mikuláše zda trvá na svém návrhu Přerušit jednání.
Jsem proti přerušení jednání.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Janek.Wagner za příspěvky (celkem 3):
anonym2064, Ivo.Vasicek, Lenka.Wagnerova
Uživatelský avatar
Filip.Miler
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 62
Registrován: 26 srp 2010, 08:54
Profese: Hudebník/Filmař/Vývojář
Bydliště: Praha 11
Dal poděkování: 38 poděkování
Dostal poděkování: 137 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 25/2013 Všeobecný základní příjem [VZP]

Příspěvek od Filip.Miler »

Taktéž nevidím důvod přerušovat jednání, CF je kompetentní o tomto rozhodnout.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Filip.Miler za příspěvky (celkem 3):
anonym2064, Ivo.Vasicek, Lenka.Wagnerova
Uživatelský avatar
Ondrej.Kallasch
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 2047
Registrován: 02 říj 2010, 13:37
Profese: Integration Developer
Bydliště: Pod Markétou 82, Praha 22 - Hájek
Dal poděkování: 2523 poděkování
Dostal poděkování: 2104 poděkování

Re: CF 25/2013 Všeobecný základní příjem [VZP]

Příspěvek od Ondrej.Kallasch »

Dobrá tedy, Mikuláš na přerušení trvá, objevují se hlasy proti. Budeme tedy hlasovat procedurální návrh o přerušení jednání.

Hlasování vyhlašuji na 10.9.2013 od 24:00.

Potrvá 24 hodin a je tajné.

Pokračujte nadále v rozpravě.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Kallasch za příspěvek:
Vojtech.Pikal

Telefon: 720474822 ondrej.kallasch@pirati.cz
člen zastupitelstva MČ Praha 22

anonym2064
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 7040
Registrován: 07 dub 2012, 21:03
Dal poděkování: 9165 poděkování
Dostal poděkování: 9447 poděkování

Re: CF 25/2013 Všeobecný základní příjem [VZP]

Příspěvek od anonym2064 »

Právě jsem se vrátil z další schůzky iniciativy EU za základní příjem. Jako vždy předtím, tak i dnes jsem tam nemohl sdělit konečné stanovisko pirátů. Vždy jen opakuji že doposud všechna hlasování vyznívala PRO základní příjem, ale že dosud rozhodnuto není, protože ... ???
Co bude další důvod zdržení? Přerušení jednání kvůli kandidátům kteří nejsou ochotni si diskuzi přečíst? Mikuláš argumentuje přerušení tím, že nebyl hotový program. Ale těch neodsouhlasených bodů v momentě kdy kandidovali přeci bylo víc!! S těmi snad byli předem stotožněni?
Zrovna teď, někdy včera to byly tři programové body.
Volební program ve znění z piratského tábora - část vzdělanostní - základní příjem obsahoval. Kde je vlastně odsouhlasený volební program?
Tito uživatelé poděkovali autorovi anonym2064 za příspěvky (celkem 3):
Pavel.Moravec, Ivo.Vasicek, Filip.Miler
Uživatelský avatar
Ondrej.Kallasch
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 2047
Registrován: 02 říj 2010, 13:37
Profese: Integration Developer
Bydliště: Pod Markétou 82, Praha 22 - Hájek
Dal poděkování: 2523 poděkování
Dostal poděkování: 2104 poděkování

Re: CF 25/2013 Všeobecný základní příjem [VZP]

Příspěvek od Ondrej.Kallasch »

Prosím účastníky o to, aby se nestrachovali. Vůle CF ukáže, zda chce či nechce přerušit jednání.

EDIT: Vyhlášeno procedurální hlasování hlasovani-celostatniho-fora-f475/cf-25- ... 18651.html
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Kallasch za příspěvek:
Vojtech.Pikal

Telefon: 720474822 ondrej.kallasch@pirati.cz
člen zastupitelstva MČ Praha 22

Zamčeno

Zpět na „Celostátní fórum“