Venus Project

Moderátoři: Administrativní odbor, Mediální odbor, Financni tym, Zahraniční odbor, Garanti, Rada resortních týmů - členové

Uživatelský avatar
next_ghost
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 3239
Registrován: 21 dub 2009, 18:03
Profese: programátor
Dal poděkování: 1433 poděkování
Dostal poděkování: 5131 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Venus Project

Příspěvek od next_ghost »

Kosta56: Uvědom si, že největší nepřítel každé myšlenky je její nekritický zastánce. Většina lidí z ČPS nepřijímá nekriticky ani svoje vlastní názory, protože si dokonale uvědomují možnost omylu. Tak nemůžeš čekat, že se budeme stavět nekriticky k něčemu, co jsme viděli jen hodně zběžně a co podle svých zastánců má vyřešit všechny problémy světa.

Chceš, aby organizace fungovala? Komunikuj!
Česká pirátská strana: Neškodná.

dharmapala
Návštěvník – nepatří k Pirátům

Re: Venus Project

Příspěvek od dharmapala »

Kosto, souhlasim s next_ghostem. Hightech mesta ap. nejsou samy o sobe zarukou lepsi budoucnosti, pokud se nezmeni lidi. To je jedina zmena, ktera opravdu prispeje ke zlepseni tohoto sveta, a ma ji kazdy z nas pod svou kontrolou. V sociologii se tomu rika 'ostruvky pozitivni deviace', kdy jeden clovek dokaze pozitivne ovlivnit sve okoli a tento vliv se siri dominovym efektem. Plati to i opacne - vsichni vime, co dokaze jeden negativni clovek, napr. diktator nebo zkorumpovany politik.
Uživatelský avatar
Ondrej.Profant
Technický odbor
Příspěvky: 7962
Registrován: 22 dub 2009, 23:55
Profese: Náměstek člena vlády
Bydliště: Praha 8
Dal poděkování: 15004 poděkování
Dostal poděkování: 8366 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Venus Project

Příspěvek od Ondrej.Profant »

Připomíná mi to jeden švýcarský projekt...
Idea: Levné, kvalitní bydlení pro všechny v úžasné krajině.
Vznikly z toho klasické socialistické paneláky. Původně byly navrženy se zelení na střeše a okolo, zasazeny do krajny etc. Vlastně to tam všechno je, jen zanedbané... a tak to dopadá.

Potřebuješ změnit lidi, nikoliv jejich okolí. Navíc pro naší stranu je to bezpředmětné, protože nehrozí, že bychom se na podzim stali nejsilnější stranou a nejlépe ještě dokázali řídit unii, protože tohle nevznikne jen tak.
Ono se stačí podívat na Rakousko a Německo, kde většina míst vypadá lépe, protože se o ně lidi starají. Ale to je věc obecné kultury a morálky. Tu změníš vzděláním a kvalitní kulturou. A proto každý z nás může něco udělat - snažit se pomoct. Z velké části je to o detailech chování jednotlivců...

Nicméně líbí se mi to :-), ale takových věcí kolují mraky (viděl jsem plovoucí města, města v trojmrakodrapu etc.) a problém je vždy stejný, kdo to postaví a bude se o to starat?

profant.eu
náměstek vicepremiéra pro digitalizaci
vedoucí resortních týmů Informatika

Uživatelský avatar
Marek.Kubat
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 78
Registrován: 24 dub 2009, 13:54
Profese: it
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 30 poděkování
Dostal poděkování: 112 poděkování

Re: Venus Project - jenom další manipulace

Příspěvek od Marek.Kubat »

Zdravím přátelé, po tom co jsem si zde přečetl, tak mi vychází, že některé věci z filmu jsou jednoznačně zajímavé, ale není všechno zlato co se třpití. Jde především o Zeitgeist 2: addendum a jeho první a poslední část, z důvodu jisté komunistickofašistické utopie. Prosím shlédněte videa a eventuálně si o tom sežeňte více informací. Jinak nepopírám, že některé části filmu jsou velice zajímavé a pravdivé, především co se týče monetárního systému.

Venus is NWO:
http://www.youtube.com/watch?v=Ef0HH45_8gw

Alex Jones about Zeitgeist
http://www.youtube.com/view_play_list?p ... +zeitgeist
Uživatelský avatar
HonzaKaleta
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 13
Registrován: 25 říj 2012, 00:05
Profese: Student veřejné správy
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 16 poděkování

Re: Venus Project

Příspěvek od HonzaKaleta »

Vím, že jde o oživování starého tématu, promiňte. Ale taky moje oblíbené téma a vidím, že je třeba hodně věcí vysvětlit. TVP je velmi neintuitivní model, tak odlišný od současného systému, že se tím prostě musíte hluboce zabývat, to se nedá pochopit na první pohled. Minimálně by si měl každý přečíst knihu The Best Money Can't Buy nebo něco podobného od Fresca. Já považuji jeho myšlenky za geniální a navíc pasují mému stylu myšlení, jsou mi snadno pochopitelné, takže jsem schopný je přetlumočit ostatním, kteří jsou možná až moc dobře přizpůsobení tomu současnému systému.
http://www.thevenusproject.com/en/downl ... vds-ebooks
Kamil Paral píše:Co se týká Venus project, má tam několik zajímavých nápadů (resource-based economy), ale 90% z toho jsou jen architektonické návrhy staveb, komunikací, dopravních prostředků, atd. Prostě mi to přijde jako třeštění přestárlého architekta, který začal "navrhovat budoucnost" - ale v podstatě jen z architektonického hlediska. To, jestli budou města kruhová, čtveratá nebo šišatá mě na žebříčku priorit budoucího rozvoje přijde opravdu jako velmi velmi málo podstatná záležitost. Naopak, pokud zlepšíme vzdělanost a morálku populace, tak ostatní již půjde ruku v ruce (a pak můžem začít kreslit obrázky ideálních nových měst).
Spíš naopak, TVP jsou z většiny sociální, psychologické, behaviorální studie a vůbec filosofie řešení problémů a přímé aplikace vědy. Je to revoluce i v lingvistice a především kultuře. Ty stroje a města jsou jenom lepší návrh, než současná města, ale jsou tam od toho, aby je lidé vylepšovali jako každou dnešní technologii. Neexistuje ideální počítač, ideální auto a stejně ani ideální design města. Spousta věcí jde dnes vyřešit ještě lépe, protože od té doby, co to Fresco navrhnul jsou už nové materiály a technologie. A Fresco to ví a na ničem dogmaticky netrvá.

Kruhový design zvolil Fresco proto, protože je to nejúčinnější tvar z hlediska vzdálenosti a kontinuity dopravy a tedy i nákladů na energie, trasy, vozy a všechno ostatní. To je z inženýrského hlediska a hlediska udržitelného provozu opravdu velmi důležitý faktor. Kružnice má nejmenší poměr obvodu k obsahu ze všech tvarů. Takže účinnost kruhového designu lze prokázat a co lze prokázat, o tom se mezi inženýry nedá diskutovat, jedině lepším návrhem řešení.

K vaší pointě o vzdělanosti a morálce populace... O tom má Fresco celé knihy a hodiny přednášek. Problém je v tom, že vzdělanost jak ji dnes umíme produkovat je velmi relativní a na morálku nelze spoléhat.
1) Morálku nelze nařídit ani naučit systémem příkazů a zákazů, ta se vyvíjí. Vyvíjí se pozorováním - tedy vlivem prostředí. Aby morálka vůbec byla všeobecná, musí lidé žit v takovém prostředí, které ji podporuje a ne jako dnes, v prostředí kde je morálka někdy spíš na škodu, tak to prostředí musí být k tomu designováno. A o tom je TVP, je to socio-inženýrský design prostředí, který odstraňuje příčiny patologického chování. (!!!) Tedy nejdřív je prostředí, potom je určitý druh chování, ne naopak.

Součástí TVP jsou poznatky vědců jako B.F. Skinner (viz doporučené knihy na stránkách) a sám Fresco se úspěšně zabýval tréninkem zvířat, hadů, hmyzu, a dokonce i měněním názorů a přesvědčováním lidí. Popisuje, jak se mu povedlo rozpustit pobočku KKK v Miami a přesvědčit Arabskou komunitu, že Země je kulatá a ne plochá. Tohle Fresco dělal, aby sám sobě dokázal, že je možné změnit lidské myšlení a že se tedy lidé mohou vůbec začít chovat jinak a tedy má smysl pro ně designovat systém bez věznic a soudů.
http://www.you tube.com/watch?v=_3pE9ns0mW0

2) I kdybychom měli v úřadech a politických postech morální lidi, oni by stejně neuměli řešit problémy. Neuměli by zvýšit zemědělskou produkci na hektar, neuměli by zalesnit poušť, snížit dopravní nehodovost, vyléčit epidemie, stavět domy a tak dále. Naopak by byli neustále pod tlakem peněžní motivace a zkorumpovaných lidí, buďto by se zkorumpovali sami, nebo by nebyli schopní uspořádat žádný projekt, aby byl efektivní a nestal se z toho tunel.

Viz víceméně č. 4 zde: http://www.thevenusproject.com/en/the-venus-project/faq
dharmapala píše:Jeden prispevek neni prilis smerodatny.

(Nejen) muj nazor na film Zeitgeist - 1. cast o historii nabozenstvi je spekulativni, 2. cast o vlade penez je z velke casti pravda a lze dolozit z dalsich zdroju, navrhovane reseni (VP) je variace na komunismus, cili utopie.
Viz otázka č. 100. Utopie je nesmysl. Každá společnost se vyvíjí. TVP je pouze směr vývoje, předběžný a dále vylepšovatelný návrh, lepší než to, co máme dnes, za aplikace současných technologií.
Vůbec to není komunismus. Komunismus ani kapitalismus vůbec neřeší problém ekonomické vzácnosti. Kapitalismus řeší pouze produkci bohatství a nikoliv jeho rozdělování, čímž vytváří nedostatek. Komunismus zas řeší pouze rozdělování a nikoliv produkci (tu svěřuje lidské práci, která je velmi neproduktivní oproti automatům) takže nakonec není co rozdělovat. Obojí obsauje policii, soudy, armádu a vězení.
TVP je oproti oběma velmi odlišný systém. Je to systém, který umožňuje přímou aplikaci VŠECH vědních poznatků do praxe, ne jenom ekonomie nebo práva nebo toho, co je momentálně krátkodobě peněžně výnosné. V některých aspektech se lehce podobá projectu Manhattan, inženýrství pro NASA nebo armádu a taky běžné rodinné ekonomice. Viz otázky 56-58.
http://www.thevenusproject.com/en/the-venus-project/faq

Jenom bych dodal, že kdo je zvyklý na dnešní dystopii, život uprostřed krize ve všech oblastech života, tomu se normální, racionální společnost může jevit jako utopie. Jenže TVP je založená na vědě a věda funguje. Pokud vědě svěříme zemědělství, máme víc potravin. Vědecké rakety dostanou lidi na Měsíc. Vědecky navržené zbraně zas zabíjejí lidi spolehlivěji, než ty nevědecké, třeba kletby. A totéž dokáže věda i se společností a ekonomikou. A pokud to nedokáže, tak aspoň prokáže, že to nedokáže a za jakých okolností to možné bude, všechno hezky v číslech, černé na bílém.
next_ghost píše: Jestli se má společnost změnit, tak to nepůjde nějakým vizionářským zásahem shora. Lidi sami musí přijít na to, že to může jít i jinak a bude to pro ně samotné výhodnější. Podle mě největší šanci něco změnit má open source. To je perfektní příklad systému, který fungují podstatně líp než jeho komerční alternativa. Dřív nebo později nabourá představu, že bez peněz to nejde, dost na to, aby se společnost změnila sama od sebe.
Open source jistě patří budoucnost, ale jak by řekli křesťané, nejde nalévat nové víno do starých měchů. A nejde aplikovat nové myšlenky a technologie do staré infrastruktury. A nejde spouštět 64-bitové programy na architektuře x86. I kdyby ano, nějakým emulátorem, tak ten bude způsobovat takovou zátěž navíc, že ani sebelepší nová technologie se nerozšíří. Totéž platí všude, i ve městech. Můžeme mít sebelepší automatické autobusy, ale v klikatých středověkých uličkách mi budou jezdit prachbídně. Nebo moderně a úsporně vytápět domy z doby osvícenství... Prostě z inženýrského hlediska je to blbost, celá středověká Praha i Brno i paneláky ostatní architektura je blbost a možná že ani ty moderní stavby v Dubaji nejsou dost dobré. A stojí nás to ročně tolik na materiálu, penězích, čase a energii, že bychom nemuseli pracovat, kdyby nás tohle nezatěžovvalo.

Naproti tomu existuje sjednocený design shora. Jednotný design, který nevynucuje stejnorodost, ale dává prostor pro tvořivost. Typickým příkladem je sjednocený design kostek Lega, jsou často jiné, ale všechny do sebe pasují a jde z nich vytvořit spoustu různých věcí. Jiným příkladem designu shora je počítačový jazyk jako C++, programátoři ho musí dodržovat, ale tím mohou osvobodit svoji tvořivost a díky tomu může jejich programy spustit skoro každý.

Právě ta výhoda jednotného designu shora stavebních prvků je taky jeho problém - protože většině lidí na tom vůbec nezáleží. Oni využívají jen něco málo funkcí a je jim jedno, co je pod kapotou, jestli Microsoft, Amazon nebo Apple. Jenom pár programátorům z open-source komunity to jedno není, protože jejich tvořivost právě tihle giganti omezují, zabírají jim trh a feedback od klientů, kteří se přizpůsobí korporacím. Myslím, že open-source začne teprve být životaschopné, když nebude muset živořit ve stínu mamutích softwarových monopolů a může se konečně rozvinout na globální sjednocené platformě. Donedávna platilo, že když chci něco open source, tak musím instalovat tisíc různých prostředí, různých ghostů, pythonů, Javy, Lua, a podobného neřádstva, rovnou i s celými vývojovými balíky, div že si to nemusím sám zkompilovat a navíc to mnohdy nemá ani grafické uživatelské rozhraní.
Prostě design shora musí zářit jako Slunce na celý svět, a ne aby si každý svítil lampičkou v jiné vlnové délce a z pohledu jiných u něj bude tma. Tady v obskurní, inženýrské rovině je prostě ten vizionářský zásah shora potřeba, koncovým uživatelům to bude víceméně jedno.


The Venus Project (kupodivu) není o technologiích a high-tech městech, ale o globální, systematické a přímé aplikaci skutečných vědeckých poznatků a vědecké metody, jak v oblasti sociálních, tak přírodních věd. Nic menšího nestačí a i kdyby náhle přišel nějaký vynález volné energie, tak za současné kultury by byl zneužit pro válku a nebo terorismus. Buď to a nebo by nenastala žádná změna, i volnou energii bychom si kupovali od ČEZu, protože jiný než obchodní model distribuce prostě nemáme.

Nejsem nekritický zastánce TVP, jenom jsem i přes rozsáhlé studium v něm nedokázal najít chyby a zásadní nedostatky. Jestli jsem na něco přišel, tak způsoby, jakými by se TVP dal doplnit a vylepšit, jako dobrý základ. Ale naopak jsem spoustu nedostatků našel zatím ve veškerých protiargumentech, které kdy lidé vznesli.

Díky TVP jsem se naučil víc o ekonomii a psychologii než kdykoliv předtím. TVP je studnice originálního myšlení a skutečných řešení problémů, ne jen donucení lidí státní mocí aby naoko problémy řešili sami (zákony, dopravní značky, semafory, věznice). Navíc TVP dává lidem bezplatný přístup k hojnosti všeho, co potřebují, aby si sami zařídili život podle svého.
Druhá věc, díky TVP vyplouvá na povrch všechno, čeho se lidé bojí. Je to na dnešní poměry tak proti-intuitivní a radikální myšlenka, že to nemohou bez důkladného studia pochopit a jenom na TVP projektují svoje noční můry. (totalita! utopie!) Lidé neumějí správně a efektivně přemýšlet, nikdo je to neučil. Umíme se ubránit některým reklamám a volebním slibům, ale to je tak všechno. Skutečně přemýšlet, aby to mělo logickou strukturu (nebo naopak rozkrýt nelogickou strukturu), to jsem se třeba já naučil teprve před pár měsíci na lekcích filosofie u jednoho docenta. A to jsem se předtím několik let připravoval skeptickými diskuzemi na zahraničních fórech...
Naprostá většina lidí v pravém slova smyslu nemyslí, ale přelévá v sobě citově zabarvené myšlenky, nepracuje skutečně s konkrétními objektivními koncepty. (oni ani nevědí, co to přesně koncept je, a já bych se musel podívat do skript) Opravdové kritické myšlení je jako bojové umění, musí se naučit a cvičit a taky se s ním dá bojovat. Většina lidí propůjčuje kapacitu své hlavy ismům a kultuře, jsou používáni místo aby používali. Kritickým myšlením můžete svou hlavu dobýt zpátky a řídit se podle změřené a pozorované reality, ne podle kulturních memů, tužeb a strachů. (totalita! utopie!)

Umění myslet a mluvit nekonfliktně vůbec není snadné. Naše řeč a kultura jsou chaotické paskvily staré stovky let, vzniklé za úplně jiných okolností a potřeb. Neumíme říkat, "já nevím". Bojíme se toho, celý život nás za to trestali. Když se nám něco nezdá, říkáme "To je ale krávovina, jseš vadnej?" namísto "To je zvláštní myšlenka, můžeš mi prosím vysvětlit, jak to funguje?" Neumíme ani pořádně komunikovat, aby z toho nevznikala nedorozumění a konflikty. Ani ty konflikty neumíme řešit, často proto, že jen těžko ovládáme svoje emocionální reakce, protože to nás na školách neučí, učí nás jenom kopírovat svou kulturu dále. A vůbec z těchto a mnoha dalších důvodů je naše kultura zkažená a je třeba využít veškerých nejnovějších vědeckých poznatků a navrhnout novou, dokonalejší kulturu, která bude skutečně sloužit nám a ne my jí.

PS: opravdu si myslíte, že během pár minut zběžného pohledu dokážete na TVP najít zásadní chyby, na které Fresco se světovou komunitou za 70 let vůbec nepomyslel? Spíš je pravděpodobné, že to, co se vám na TVP nezdá tak ve skutečnosti není a je už to dávno vysvětleno v knize a FAQ a že si to jenom musíte najít a přečíst. Pokud toto nedokážete (např. vás to nezajímá nebo neumíte anglicky) tak si prostě najděte vysoce inteligentního člověka, kterému můžete věřit, že pozná totalitní režim na sto honů (pár jich ve straně máme) a ten ať se na TVP podívá a řekne ano nebo ne. Protože TVP není dokonalý systém, je to jen mnohem lepší systém, než jak žijeme teď.
A dá se dále neomezeně vylepšovat, jako každá technologie.

http://www.thevenusproject.com/en/the-venus-project/faq

Jednoduchého průvodce k FAQ naleznete zde, spolu s videi odpovědí na námitky ohledně TVP. Jak říkám, ještě jsem neviděl opodstatněnou námitku proti TVP, jenom proti tomu, co si lidé myslí, že je TVP.
http://tvpchallenge.blogspot.cz/

Tady je něco, co by jste si měli přečíst, ale všichni víme, jak je to s povinnou literaturou...
http://www.thevenusproject.com/en/downl ... vds-ebooks

Zde je filosofický a vědecký základ TVP, najdete tam skeptiky jako Carl Sagan a Michael Shermer, behavioristy jako B. F. Skinner, humanisty, právníky, vědce jako Bucky Fuller a mnoho dalších. Z jejich práce TVP vychází.
http://www.thevenusproject.com/en/downl ... s-and-dvds
Uživatelský avatar
HonzaKaleta
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 13
Registrován: 25 říj 2012, 00:05
Profese: Student veřejné správy
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 16 poděkování

Re: Venus Project

Příspěvek od HonzaKaleta »

Ondrej Profant píše:Připomíná mi to jeden švýcarský projekt...
Idea: Levné, kvalitní bydlení pro všechny v úžasné krajině.
Vznikly z toho klasické socialistické paneláky. Původně byly navrženy se zelení na střeše a okolo, zasazeny do krajny etc. Vlastně to tam všechno je, jen zanedbané... a tak to dopadá.
Dělali před tím švýcarským projektem nějaké studie, jestli je ten projekt vůbec potřeba, jestli je tam všechno, co lidé chtějí a potřebují? Byly to dobré, vědecké studie bez statistických chyb a developerských zájmů?
Ondrej Profant píše: Potřebuješ změnit lidi, nikoliv jejich okolí. Navíc pro naší stranu je to bezpředmětné, protože nehrozí, že bychom se na podzim stali nejsilnější stranou a nejlépe ještě dokázali řídit unii, protože tohle nevznikne jen tak.
Ono se stačí podívat na Rakousko a Německo, kde většina míst vypadá lépe, protože se o ně lidi starají. Ale to je věc obecné kultury a morálky. Tu změníš vzděláním a kvalitní kulturou. A proto každý z nás může něco udělat - snažit se pomoct. Z velké části je to o detailech chování jednotlivců...
Změnit lidi nelze, protože lidé se změnám brání, je to narušování jejich autonomie. Kdokoliv se kdy pokoušel změnit přímo lidi, na ty dneska vzpomínáme jako na šílence, zlé diktátory, Hitlery, Staliny a tak dále. Naopak lidé se sami a rádi přizpůsobují změnám prostředí - velmi pružně reagují už třeba na změny cen v supermarketech... A o tom je TVP, nechat lidi na pokoji a designovat prostředí pomocí socio-kyberinženýrství a podle skutečně zjištěných zdrojů, potřeb a nosné kapacity prostředí.

Ke stranickým věcem to skutečně nemá co říci, ale z dlouhodobého hlediska je TVP dle mého názoru jediný trvale udržitelný a rozvinutelný systém. Pochopit TVP není snadné, kdo to dokáže (nebo např. erudovaně argumenty TVP vyvrátit), ten je kvalitní myslitel a tedy i cenný přínos pro stranu.
Nicméně líbí se mi to :-), ale takových věcí kolují mraky (viděl jsem plovoucí města, města v trojmrakodrapu etc.) a problém je vždy stejný, kdo to postaví a bude se o to starat?
Kdo to postaví? Nejdříve je třeba postavit automatické stroje a výrobní linky, které dokáží stavět a montovat další automatické stroje svého druhu i specializované. Je třeba postavit je tak, aby dokázaly dále stavět už samy, podle plánů a GPS. A ty budovy musí být navrženy v maximální kvalitě a bezúdržbovém designu, podobně jako v kosmickém a armádním inženýrství. A když už se pokazí, tak musí být navrženy tak, aby šly vadné díly snadno a automaticky opravit nebo vyměnit a recyklovat, bez lidského zásahu. Všechno tohle naše dosavadní technologie již dávno dokáží, jenom není peněžní poptávka, aby se to skutečně uvedlo do praxe. Suroviny, energie a lidé jsou pořád "levnější" než peníze, které se neomezeně tisknou...
Jsem si jistý, že dobrovolníků z řad odborníků se najde víc než dost. Ostatně TVP má na stránkách cca 5 000 registrovaných.
Uživatelský avatar
Vaclav.Klecanda
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 642
Registrován: 17 říj 2012, 15:11
Profese: programator
Bydliště: Tabor
Dal poděkování: 250 poděkování
Dostal poděkování: 805 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Venus Project

Příspěvek od Vaclav.Klecanda »

TVP jakozto aplykace RBE (Resource Based Economy) do praxe neni opravdu lehke uchopit. Premysleni o nem optikou soucasneho systemu generuje fraze s izmy a podobne deziluze. Myslim, ze jakakoli debata o konkretnostech by jen kopirovala jine, "kontroverzni" temata jako je napr.VZP.
Jak spravne Honza poznamenal, je to proto, ze lide nechteji/neumi informace vyhledat nebo spravne interpretovat a pak jen chrli "pocity".

O tom, ze RBE nejde nastolit hned, se zminuje i J.Fresco. Bez zmeny mysleni lidi to nejde. Jak se ale lide maji zmenit, kdyz vzdelavaci system z nich delat roboty bez kritickeho mysleni. A mame tu problem vejce/slepice.

Doporucuju prijit podiskutovat do ceskeho zeitgeistu.
marshmallow
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 61
Registrován: 18 led 2013, 19:04
Profese: student
Dal poděkování: 83 poděkování
Dostal poděkování: 42 poděkování

Re: Venus Project

Příspěvek od marshmallow »

[quote="HonzaKaleta"][/quote]

Damy a panove pristupte bliz a prohlednete si krasnou ukazku toho, jak vypadali lide ktery pred 80 lety instalovali komunizmus, predtim nacismus, fasizmus, jakobinsky teror,... . Osvicenci, kteri konecne nasli spravnou formulku jak usporadat lidskou spolecnost. Jen ty potvory lide to tak nejak nechteji pochopit...

Co na tom ze ty "argumenty'" jsou tak stupidni ze se jim lze jen smat. Pripominaji spis Svedky Jehovovy nez nejaky seriozni myslenkovy proud. Maji kruhove mesta, a diky tomu bude ten jejich komunizmus (protoze komunizmus to samozrejme je, jen k tomu maj hezky obrazky navic) uz tentokrat fakt fungovat!
Uživatelský avatar
HonzaKaleta
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 13
Registrován: 25 říj 2012, 00:05
Profese: Student veřejné správy
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 16 poděkování

Re: Venus Project

Příspěvek od HonzaKaleta »

Vaclav Klecanda píše: O tom, ze RBE nejde nastolit hned, se zminuje i J.Fresco. Bez zmeny mysleni lidi to nejde. Jak se ale lide maji zmenit, kdyz vzdelavaci system z nich delat roboty bez kritickeho mysleni. A mame tu problem vejce/slepice.
Fresco zatím vidí jediné východisko v tom, že současný systém krachne. Například, že nějaká větší krize podkope důvěru v dolar a jeho pád s sebou strhne dolů hodnotu všech měn. Lidé z toho budou mít samozřejmě trauma a vznikne hodně chaosu. Jistě se hned vyrojí pravicoví ekonomové, tvrdící, že peníze za to nemohou, že by to klidně fungovalo, kdyby je jenom neregulovali a neodtrhli od zlatého standardu. Ale lidé budou tak naštvaní na celou tu myšlenku peněz, že mnohem raději přijmou něco, co peníze vůbec nepoužívá, tedy TVP.
Všichni včetně Fresca bychom rádi viděli plynulý přechod bez krize a krachu, ale zatím se zdá, že to jinak nepůjde.
Vaclav Klecanda píše: Doporucuju prijit podiskutovat do ceskeho zeitgeistu.
To je dobrý nápad. Mikrofon sice nemám, ale mohl bych se podívat, jestli je nějaké české fórum od Zeitgeistu.
marshmallow píše:
HonzaKaleta píše:
Damy a panove pristupte bliz a prohlednete si krasnou ukazku toho, jak vypadali lide ktery pred 80 lety instalovali komunizmus, predtim nacismus, fasizmus, jakobinsky teror,... . Osvicenci, kteri konecne nasli spravnou formulku jak usporadat lidskou spolecnost. Jen ty potvory lide to tak nejak nechteji pochopit...

Co na tom ze ty "argumenty'" jsou tak stupidni ze se jim lze jen smat. Pripominaji spis Svedky Jehovovy nez nejaky seriozni myslenkovy proud. Maji kruhove mesta, a diky tomu bude ten jejich komunizmus (protoze komunizmus to samozrejme je, jen k tomu maj hezky obrazky navic) uz tentokrat fakt fungovat!
Můžeme se shodnout aspoň na něčem? Třeba že,
- v realitě se nic neděje bez příčiny, každý následek má svou příčinu, dokonce i lidské chování.
- ty příčiny je možné poznat zkoumáním - vědeckou metodou a podat o nich důkaz.
- je možné příčiny uměle vyvolávat nebo jim naopak bránit a tím dosáhnout výsledky, jaké chceme.
Pokud se v tomto shodneme, že žijeme v kauzálním vesmíru, ve kterém je možné provozovat a aplikovat vědu, tak by jste neměl mít s TVP žádný problém.

Kromě toho, hnutí TVP má velmi skromné cíle, chce natočit jeden film do kin a postavit jedno město jako funkční prototyp. Všechno ostatní bude záležet od toho, jestli se prototyp prokáže jako funkční a dál už záleží na lidech a jejich vládách, jestli si tuhle cestu zvolí. Fresco sám ostře vystupuje proti názorům a přesvědčením všeho druhu, jako inženýr pracuje s daty a důkazy. Inženýři důkladně testují každý nový stroj, třeba naloží na křídla letadla pytle s pískem a měří, kolik vydrží, než se zlomí. Rozhodně by do letadla nepustili pasažéry, když neznají jeho nosnost nebo zjistili, že to nevydrží. Tady jde o podobnýtest, jenom je to trochu větší a složitější stroj velikosti města, ve kterém se bydlí...
marshmallow
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 61
Registrován: 18 led 2013, 19:04
Profese: student
Dal poděkování: 83 poděkování
Dostal poděkování: 42 poděkování

Re: Venus Project

Příspěvek od marshmallow »

HonzaKaleta píše: Můžeme se shodnout aspoň na něčem? Třeba že,
- v realitě se nic neděje bez příčiny, každý následek má svou příčinu, dokonce i lidské chování.
- ty příčiny je možné poznat zkoumáním - vědeckou metodou a podat o nich důkaz.
- je možné příčiny uměle vyvolávat nebo jim naopak bránit a tím dosáhnout výsledky, jaké chceme.
Pokud se v tomto shodneme, že žijeme v kauzálním vesmíru, ve kterém je možné provozovat a aplikovat vědu, tak by jste neměl mít s TVP žádný problém.
Porad stejny pozitivisticky klam, po staleti stejny. Pokus aplikovat na spolecnost stejne vedecke postupy jako ve fyzice. Fresco NIC noveho neprinasi, uz to tady bylo x-krat, proto sem odkazoval tam kam sem odkazoval. Muzeme zit v kauzalnim vesmiru, nicmene nase schopnosti v jeho formalnim pochopeni a vedomem tvoreni jsou mizive. Zadny moudry filozof, robot, umela inteligence nebo matematicky model nedokaze ridit spolecnost.
Vase snaha poskladat spolecnost shora je stejne blahova jako snaha poskladat lidskou bytost z jednotlivych bunek, protoze se domnivate ze mate dostatek znalosti o jeho fungovani. Osudova domyslivost. Zejmena Vas bod tri je do oci bijici. NIKDY nedosahnete vysledky jake chcete
Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“