Panelová debata "Odkladiště pro ty, co nechceme"

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, Resortni tym Lidska prava, Pracovni skupina Rovnopravnost

Pravidla fóra
Toto je veřejné fórum pro konzultace k bodu Rovnoprávnost.
Názory zde vyjadřované nelze bez dalšího považovat za stanoviska Pirátské strany.

Každý ať se vyjadřuje jasně, slušně a k tématu. Pokud chcete řešit novou věc, založte nové téma.
Zamčeno
Uživatelský avatar
Viktor.Mahrik
Krajský zastupitel
Příspěvky: 1069
Registrován: 17 lis 2012, 15:44
Profese: Specialista internetoveho vyzkumu
Bydliště: Praha - Ruzyně
Dal poděkování: 1137 poděkování
Dostal poděkování: 1682 poděkování

Panelová debata "Odkladiště pro ty, co nechceme"

Příspěvek od Viktor.Mahrik »

Ahoj Piráti,

rád bych Vás informoval o akci, která se uskutečnila 15.4. v HUBu v Praze. Jednalo se o panelovou diskuzi na téma Odkladiště pro ty, co nechceme s podtitulem Má stát podporovat anebo rušit tzv. sociální ubytovny?
Byl jsem pozván do panelu, což se neukázalo, jako rozumný nápad vzhledem k tomu, jak byl panel velký (dalších 8 osobností). Asi by bylo rozumné, kdyby byl panel poloviční a byl v něm zastoupen i nějaký zastupitel Romů. Vzledem k rozsáhlosti panelu byla problematika probrána ze všech možných a nemožných úhlů, zajímavé podněty vzešly i z publika. Zkusím Vás seznámit alespoň se základními tezemi, které padly z úst jednotlivých panelistů.

Štěpán RIpka - sociální antropolog, FHS UK - Člověk, který způsobil mediální diskuzi na téma sociálního bydlení tím, že zkritizoval vládní zprávu o sociálním bydlení. Gro jeho příspěvku vycházelo ze závěrů konference Evropská federace národních organizací pracujících s bezdomovci (FEANTSA), a vyvracelo mýty o tom, že ubytovny pomáhají lidem, kteří jsou ohroženi bezdomovectvím. O co jde se můžete dočíst např. zde: http://www.academia.edu/3199243/TZ_Ubyt ... ho_bydleni_

Helena Jedináková - ředitelka úseku sociálních služek občanského sdružení Vzájemné soužití. Tato dáma přinesla několik postřehů ze své praxe, kdy dodává poradenství lidem ohroženým bezdomovectvím. Během svého příspěvku zmínila, že přestože maximální podpora státu na bydlení pro rozvětvené rodiny je 15000, tyto rodiny na ubytovnách zaplatí až 24000. Jeden z důvodů je ten, že na ubytovnách se neplatí na metry čtvereční jako v běžném nájmu, ale platí se příspěvek na hlavu.

Matěj Stropnický, místopředseda Strany Zelených - Předal praktické zkušenosti s umísťováním lidí do pronájmů v rámci Prahy 3. Zmínil přitom fakt, že není ani problém s tím, že by byl nedostatek ubytovacích prostor (i když privatizace bytů je problém sám pro sebe), ale hlavně někteří lidé jsou prostě neubytovatelní (např. rodiče s mnoha dětmi, Romové, atd.). Přestože se pro ně dá najít vhodné místo, stěhování obyčejně neproběhne, protože se proti tomu bouří ostatní nájemníci. Jak takové jednání na radnici vypadá a jak je to celé absurdní, o tom si můžete udělat představu zde (i když je to opět trochu něco jiného): http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/do ... lo-pomahat

Martin Škabraha - Poukázal na několik zajímavých faktů, např. proč nefunguje "ruka trhu" (právě proto, že na trhu s byty existuje diskriminace a nerovnost), upozornil na problematiku předlužování (úroky a penále z dluženého nájemného jsou nehorázné, položil dále obecnou otázku, proč jsou lidé zadlužení?) a adaptace, kdy si lidé na ubytovnách, ale i celé komunity adaptují na nový styl života a tím je mnohem složitější ze z obtížné situace dostat.

Martin Šimáček - ředitel Agentury pro sociální začleňování - Ukázal, že Agentura má situaci velmi dobře zmapovanou, mají představu o krocích které je třeba dělat a snaží se komunikovat a připomínkovat vládní návrhy a zprávy, které by se problematiky týkají. Přestože je Agentura zřizovaná vládou, na vládě se jim sluchu nedostává.

Miroslav Kalous - náměstek ministra pro místní rozvoj pro územní a bytovou politiku - typický politik, hájil správu ministerstva o sociálním bydlení, ale prakticky nebyl schopen nic obhájit. Účastí v diskuzi si trochu naběhl na vidle, ale tak to už je úděl politiků.

Na závěr bych dodal následující. Otázky od moderátora byly dvě: Na co by se v rámci diskuze nemělo zapomínat. Odpovědi na tuto otázku poskytli panelisté v rámci svých projevů a reakcí v rámci celého večera (já jsem měl asi otevřít romskou problematiku, což jsem neudělal a je to škoda, ale po bitvě je každý generál). Na druhou otázku se příliš mnoho prostoru nenašlo. Tato otázka zněla, jak nakládat v rámci diskuze s hlasy odborné veřejnosti?
Já bych asi na toto odpověděl následovně: Dokud vláda nebude schopná naslouchat ani Agentuře pro sociální začleňování, kterou sama zřídila, je skoro zbytečné se o dalších hlasech odborné veřejnosti bavit. Řešení na nastíněné otázky existuje, vláda je má přímo před očima v Agentuře. Musela by ale být politická vůle situaci řešit. Díky bohu za občanská sdružení a aktivisty, kteří pomáhají v terénu a svou práci nevzdávají ani za této těžké politické situace. Pokud ale další volby nevyhraje politické uskupení, které má vůli problematiku řešit (např. Piráti), obávám se, že změna k lepšímu nenastane.

Děkuji za přípravu Michalovi Havránkovi a Mirkovi Brožovi, který se účastnil alespoň ze strany obecenstva.
Viktor Mahrik,
člen zastupitelstva Hlavního Města Prahy

tel: 602 767 298
E-mail: viktor.mahrik@pirati.cz

Together we stand, divided we fall!
Uživatelský avatar
volani.webnode.cz
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 472
Registrován: 24 srp 2010, 06:20
Profese: Nezaměstnaný-prekérní práce-PéCévál
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 442 poděkování
Dostal poděkování: 408 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Panelová debata "Odkladiště pro ty, co nechceme"

Příspěvek od volani.webnode.cz »

Spíš to už řešit s ČSSD, KSČM, SPOZ, zelenými atd. Podle toho co slýchám pravice podobní problémy v lepším případě neřeší nebo popírá jejich existenci a v horším případě je sama způsobuje :lol:
Na ty "levicové" je ale také potřeba tlačit, aby to bylo alespoň o trochu méně špatné než s tou hrůzovládou která tam je teď.
Ⓐ☮
Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34750
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31656 poděkování
Dostal poděkování: 25744 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Panelová debata "Odkladiště pro ty, co nechceme"

Příspěvek od Petr.Vileta »

volani.webnode.cz píše:Spíš to už řešit s ČSSD, KSČM, SPOZ, zelenými atd. Podle toho co slýchám pravice podobní problémy v lepším případě neřeší nebo popírá jejich existenci a v horším případě je sama způsobuje :lol:
Na ty "levicové" je ale také potřeba tlačit, aby to bylo alespoň o trochu méně špatné než s tou hrůzovládou která tam je teď.
Ono je to prašť jako uhoď. Levičáci to většinou vyřeší kecama a tím, že zvýší sociální dávky, prostě úplatek na zavření huby.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
V__

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Adam.Skorepa
Příznivec Pirátů – Středočeský kraj
Příspěvky: 4726
Registrován: 27 dub 2009, 20:50
Profese: živnostník
Dal poděkování: 851 poděkování
Dostal poděkování: 6848 poděkování

Re: Panelová debata "Odkladiště pro ty, co nechceme"

Příspěvek od Adam.Skorepa »

Díky moc za účast. Na romea.cz jsem našel videozáznam debaty a rovnou jsem ho sdílel na Twitteru.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Adam.Skorepa za příspěvek:
Dana.Kozlova
Author Sensei Tyrant Pervert
Uživatelský avatar
volani.webnode.cz
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 472
Registrován: 24 srp 2010, 06:20
Profese: Nezaměstnaný-prekérní práce-PéCévál
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 442 poděkování
Dostal poděkování: 408 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Panelová debata "Odkladiště pro ty, co nechceme"

Příspěvek od volani.webnode.cz »

Ⓐ☮
Zamčeno

Zpět na „Rovnoprávnost“