CF 3/2013 Odvolání Martina Brože z RK

Celostátní fórum tvoří všichni členové a je nejvyšším orgánem Pirátské strany.


Moderátor: Předsedající

Pravidla fóra

Na celostátním fóru se vyjadřujte slušně a k věci. Nepřístojnosti budou vykázány do samostatného vlákna.
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.

Zamčeno
Uživatelský avatar
Jiri.Kaderavek
Republikový výbor
Příspěvky: 8029
Registrován: 21 dub 2009, 12:58
Profese: programátor, hoteliér, manažer, trenér
Dal poděkování: 2793 poděkování
Dostal poděkování: 8202 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 3/2013 Odvolání Martina Brože z RK

Příspěvek od Jiri.Kaderavek »

abychom si hráli na dělbu moci a jejich vzájemnou kontrolu.
Už bych se Martina nezastával, ale Jakub zde nadnesl jako dogma zepár věcí, o kterých nejsem vůbec přesvědčen.

Pojďme postupně jak to je, aby bylo jasné. CF schválilo stanovy, zvolilo MB do funkce rozhodce. Tedy přímá demokracie za 1. RV jako zastupitelský orgán zvolený CF na návrh Jakuba Michálka přijal Statut RK, která ukládá nad rámec povinností uložených CF členovi RK další povinnosti. Tento předpis nebyl CF nikdy revidován, berme tedy toto hlasování jako rozhodování o tom, zda si CF přeje, aby byly práva člena strany, rozhodce RK omezena tím způsobem, že nemůže nestranně vyjadřovat své názory z důvodu příslušnosti k RK (neboli nemůže se vyjadřovat, tak jak v tu chvíli on sám považuje za vhodné, ale jako voskový panák).

Tím nechci popřít, že by se měl člen RK chovat důstojně, ale je to především Jakubova značně zaprášená kodifikovaná představa, jak by měl člen soudu vypadat a chovat se. Podle této rigidní a kvalifikaci podmiňující představy důstojnosti by měl Larry Flint sedět na doživotí, Franz by nikdy nesměl kandidovat na prezidenta a homosexuálové by se užírali se svou orientací doma v koutku. A ženy, šup do sukní. Jakube, díval si se na letopočet, dívali jste se na něj vy ostatní, zopakovali jste si jméno naší strany? Dost mne znepokojuje, že chce někdo v Pirátské straně jejího zakládajícího člena odvolat z mandátu na základě nedůstojného vystupování. To už asi nebude úplně ta naše strana, Pirátská že? Už vidím titulky v novinách, Piráti odvolali bývalého místopředsedu z funkce pro nedůstojné vystupování. No.

V tomto smyslu připomenu citát G. B. Shaw "Rozumný člověk se přizpůsobí světu, kdežto nerozumný stále zkouší, aby se mu svět přizpůsobil. Veškerý pokrok je proto závislý na NEROZUMNÉM člověku." Takže, jsou piráti ti rozumní přizpůsobiví nebo spíše ti druzí?

Ve skutečnosti jsi to Jakube především ty, který nám zastupitelské mechanismy teoreticky zpracované ještě před Marií Terezií a těsně po vynálezu knihtisku (tedy v době feudální) importuje do strany, která by měla být vzorem výkonu přímé fluidní demokracie a která se nachází době, ve které se lámou paradigmata pro výkon demokracie. Takže zatímco tady mluvíme o změnách paradigmat politiky, zatímco nám internet umožňuje obrátit se ke staletí trvající antické polis, tak si naprosto slepě na sebe nasazujeme chomout institucí, které ještě ani po třech stoletích nedokázali nikdy zplodit nic víc než demo demokracie a přivedli lidství k největším zločinům v jeho historii (nakonec vždycky všechny protiváhy posloužili velmi dobře jako alibi zákonnosti). Já neříkám, že je to úplně špatně, ale to, co tu hájíš je tebou nabiflovaná neprožitá látka, která má své kořeny v úplně jiné době. Možná máš pravdu a možná si úplně vedle. Možná nám mají orgány sloužit, ale možná nás mají kontrolovat, omezovat a vládnout, tak jak nám ukázalo v poslední době AO. Jak se tenhle systém vah a protivah slučuje s u nás Pirátů lehce aplikovatelnou avšak pro důležité otázky téměř neaplikovanou přímou demokracií? Jak se škrobenost a rigidnost organizace slučuje s Occuppy? Pirátská strana není tvoje diplomová práce.

Ať se RP klidně chová svévolně, CF ho svévolně sejme z piedestalu, protože jediný kdo se může skutečně chovat svévolně a zůstat kým je je právě jen a pouze toto CF. Nelíbí se mi, že škrobený uhlazeně se vyjadřující hajzl je dokonalým členem RK, zatímco přímo, v nadsázkách a jadrně se vyjadřující člen u něhož nepochybuji o motivaci je pro tuto klíčovou funkci nevhodný. Martin nikdy nebude protokolární a asi by neměl být ani zpravodaj, protože protokol stopro dokonale posere, ale čeho si vážím, je jeho schopnost vidět dál, než vidí většina z Vás tady a být platným členem při poradách komise a jejím rozhodování. Položte si otázku, opravdu je Martin tím, kdo při rozhodování poškodí zájmy naší strany? Opravdu bude rozhodování RK nestranné, když v ní budou moci být pouze důstojní pánové. Neznamená to, že ta nedůstojná, rebelská, nekonformní menšina bude v podstatě diskriminovaná? Neměla by být i RK do jisté míry reprezentativním vzorkem toho, co se nám ve straně vyskytuje?

Převáží-li při rozhodování CF hledisko důstojnosti, pak slibuji, že se jako rozhodce budu řídit vůlí CF a budu tuto důstojnost nárokovat i u ostatních reprezentantů Pirátské strany. Máme na stole případ, který se velmi vážně dotkne otázky vážnosti a svévole při výkonu funkce předsedy (a například vážně/nevážně míněného vypínání fóra). Vezmu Vaše rozhodování v úvahu, Já, myslím, s důstojností až na výjimky problém nemám a v zásadě mi nevadí a také ji do jisté míry vyžaduji, ale opravdu se bojím, pokud by tohle mělo být u pirátů opravdu důvodem pro odvolání z funkce. Bojím se proto, že mi nekonvenční lidé celoživotně pomáhají utéci z pro mne přirozeného, ale zoufale nudného a impotentního stereotypu a otevírají tak můj matematický mozek skutečnému životu. Prosím, ať se kvalifikací v Pirátské straně v žádné pozici nestane šedá škrobenost.

S Jakubem souhlasím v jednom, Martin je kreativec a jako takový by byl straně platnější v MO. To ale nesmí mít ve vašem rozhodování žádnou váhu, k tomu musíte vy i Martin dospět dobrovolně.

EDIT: Předpokládám, že se už oba, jak navrhovatel, tak MB vyjádřili a mohu tedy, když mám čas a chuť, přispět příspěvkem bez toho, abych čekal na pokyn předsedajícího. Za tento méně formální přístup mu předem děkuji, protože se bohužel z našich jednání vytrácí.
Zakladatel České pirátské strany
Svobodu nekoupíte, tu si volíte
https://lide.pirati.cz/personProfile/96/
Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26171
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36936 poděkování
Dostal poděkování: 30070 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 3/2013 Odvolání Martina Brože z RK

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Ano, se zpožděním otvírám rozpravu a děkuji zpravodaji za jeho úvodní slovo.
Prosím, zapojte se do rozpravy a držte se při tom věci.

EDIT: k technické, ve skutečnosti však procedurální Michala - do zvláštních záznamů se vyčleňují jen příspěvky nepřístojné či zcela mimo. Výstup místopředsedy se sice odehrál dříve než měl, ale je zcela k věci. Byl varován, pokud se prohřešek bude opakovat, může být z jednání vyloučen.

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10308
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4199 poděkování
Dostal poděkování: 18242 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 3/2013 Odvolání Martina Brože z RK

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Díky Jirkovi za inspirující řeč. Já úplně nesdílím Jakubův pohled na celý problém, ale obhajovat Martina Brože a argumentovat zásluhou zakládajícího člena je irelevantní. Jirko, plynule tak navazuješ na předchozí post Martina, kde pošlapal paradoxně taktéž jednu ze základních věcí, kdy Piráti nedělají rozdíl mezi starý, mladý, zdravý, nemocný, odmítají dělení pravice a levice.. Dokonce již použil i oblíbenou větu jednoho zakládajícího člena, který kdysi tvrdil, že politik bez děcka prostě nemůže mít důvěru. Hodně mi ho Martin dnes připomína. Vyčítat pak někomu vzdělání, kterým se snad také nepoměřujeme i IMHO ubohé. LOL. "Ty děcka musej být pěkně blbí, kdyý jim nestačí 8 tříd základky."

Martinova argumentace zkušeností (sexuální orientace, možnost plození apod ani nezmiňuji) je zavádějící, trapná a rozhodně ne pirátská.
Doufám že nemusím vysvětlovat proč.

Ad problém: Ať je soudce třeba od hlavy k patě pokérovaný, ale ať je nestranný. To Martin prokazatelně není a nebyl.

O negativní medializaci se stará právě Martin Brož, kdykoliv se něco neděje, jak by si představoval.

Pokud je CF ta mantra, tak ve svých příspěvcích (i v tomto jednom) si s ním Martin otevřeně.....

Ačkoliv jsem nechtěl nikdy použít podobnou argumentaci, Martin si na ní neustále sám nabíhá. Na hrubý pytel patří hrubá záplata.

Nechci hodnotit kvality Martinova života, ale pokud je jeho současný stav a v životě dosažené mety výsledkem aplikace těchto zkušeností, jsem rád, že podobné zkušenosti nemám.

Jako předseda se snažím, a je mi to vyčítáno, když jsem označován za přitepleného (slušnější výraz) apod, heldat konsensus. V některých případech u některých lidí si myslím, že to není moc realistické a proto jsem tuto pozici opustil. EDIT: v tomto a několika dalších případech. Jinak jsem stále miloušek a je se mnou legrace.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Bartos za příspěvky (celkem 3):
Ondrej.Profant, Jan.Safar, Petr.Cap
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Uživatelský avatar
Jiri.Kaderavek
Republikový výbor
Příspěvky: 8029
Registrován: 21 dub 2009, 12:58
Profese: programátor, hoteliér, manažer, trenér
Dal poděkování: 2793 poděkování
Dostal poděkování: 8202 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 3/2013 Odvolání Martina Brože z RK

Příspěvek od Jiri.Kaderavek »

Jen technická: V poukazu na zakládajícího člena jsem nemluvil o zásluhách, ale o poselství.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Kaderavek za příspěvky (celkem 2):
Dalibor.Zahora, Jiri.Vontroba
Zakladatel České pirátské strany
Svobodu nekoupíte, tu si volíte
https://lide.pirati.cz/personProfile/96/
Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10308
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4199 poděkování
Dostal poděkování: 18242 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 3/2013 Odvolání Martina Brože z RK

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Technická: To v rámci argumetace chápu stejně. Martin Brož své poselství do světa přímo září.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Bartos za příspěvky (celkem 3):
Jiri.Kaderavek, Ondrej.Profant, Jan.Safar
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Uživatelský avatar
Michal_Wagner
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 3434
Registrován: 11 črc 2012, 12:48
Profese: Rebel
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 2834 poděkování
Dostal poděkování: 2190 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 3/2013 Odvolání Martina Brože z RK

Příspěvek od Michal_Wagner »

Zdravím CF, prostřednictvím předsedajícího,

měl bych pár poznámek a otázek.
Vit Konecny píše:Martin Brož, jako člen RK, by měl být nestranný a na základě důkazů se teprve vyjadřovat k jednotlivým řízením RK. Tuto podmínku dle mého úsudku Martin Brož porušil minimálně jednou a to v tomto případě, kdy několikrát bez známek přezkoumání jednání člena, jej osočil osobními útoky a jasně mu dával najevo, že nestrannost v jeho případě nebude brána na zřetel. Ba dokonce naopak ho vyzýval, aby stranu opustil ještě než bude vydáno vyjádření RK jako orgánu strany.
Máš pro své tvrzení nějaké důkazy? Já si debatu přečetl a zejména tento a a take tento příspěvek poukazují na to, že je s věcí obeznámen dost. To, že Martin komunikuje osobitou formou a někteří ho tedy nemusí jasně chápat je už věc jiná.
Vit Konecny píše: V neposlední řadě bych rád i zmínil, že v současné situaci, kdy se projednával návrh jeho odvolání, se soustavně snažil jednotlivce i stranu jako takovou pošpinit svými nekalými řečmi a grafickými výkony na sociální síti Facebook. To mi také přijde jako neslučitelné s rolí v soudnictví na naší stranické úrovni.
Jmenuje se to politická satyra, já osobně ji hodnotím jako výbornou. Skutečně chceš někoho trestat za vtipy? Bez urážky běhá mi mráz po zádech, tyto slovní obraty používala KSČ. Jestli mají Martinovi výtvory nějaký význam, tak jedině ten, Vám otevřít oči. Odbočil jsem ale - takže otázka na Víta:
Vysvětlíš mi, podle čeho chceš hodnotit řeči, které jsou v pořádku a jak poznáš řeči "nekalé". Založíš si ministerstvu pravdy, předpokládám(1984,Orwell)?

Dále bych se chtěl dotázat lidí, kteří Martina do RK volili - Martin se v té době choval nějak diametrálně jinak, či jste netušili, že tato situace může nastat?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal_Wagner za příspěvky (celkem 4):
Jiri.Kaderavek, Petr.Vileta, Jiri.Vontroba, Jan.Safar
"Tvářnost lze začít měnit s jedinou květinou, ..." -- Velvyslanec Spock
Uživatelský avatar
Ivo.Vasicek
Místní předsednictvo
Příspěvky: 7013
Registrován: 02 úno 2010, 22:50
Profese: manažer
Bydliště: 69615 Čejkovice, Bílovická
Dal poděkování: 10900 poděkování
Dostal poděkování: 11475 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 3/2013 Odvolání Martina Brože z RK

Příspěvek od Ivo.Vasicek »

Já mám zcela zásadní výhrady k odvolávání kohokoliv kvůli "neslušnému" chování. Nemám nic proti odvolání člověka z funkce, jestliže se při tomto výkonu dopouští chyb nebo panují pochybnosti o řádném výkonu.
Souhlasím s tím, že je nevhodné, aby člen RK diskutoval v podatelně s šetřeným člověkem. Zde však má nastoupit mnohými kritizovaná moderace.
Souhlasím s tím, že Martin svými současnými projevy možná poškozuje stranu. Nikdo však nedal podání ve smyslu poškozování dobrého jména strany. Osobně si však myslím, že by byl vhodnější fyzický průplesk (vzájemný) rozhádaných subjektů.
Možná jsem nepozorný, ale nikde jsem si nevšiml informace, která by sdělovala něco o tom, že Martin Brož nevykonává řádně funkci v RK.

Mám dojem, že všechny ty odvolačky jsou pouze pokračováním vyhrocených diskusí o kterých moc nevím a ani mne nezajímají. Měl jsem pocit, že ty vlákna byla projevem krátkodobé nepříčetnosti. Po odstoupení Gábiny mě trochu děsí, že to snad někdo myslel vážně.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivo.Vasicek za příspěvky (celkem 9):
Jiri.Kaderavek, Dalibor.Zahora, Michal_Wagner, Patrik.Dolezal, Petr.Vileta, Ondrej.Polansky, Jan.Safar, Martina, Petr.Navratil
"Skutečná svoboda slova je právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet"(George Orwell)
Simona.Skorepova
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1731
Registrován: 18 bře 2012, 14:16
Profese: maminka
Dal poděkování: 995 poděkování
Dostal poděkování: 1433 poděkování

Re: CF 3/2013 Odvolání Martina Brože z RK

Příspěvek od Simona.Skorepova »

Odpuste, Jiří, ale nepřipouštíte také možnost, že my lidé se v průběhu života měníme, tzn. že se to mohlo přihodit i Martinovi, který má za sebou jako zakládající člen neuvěřitelné množství práce i jak říkáte i poselství strany, ale možná není připraven na situaci, kdy jako jeden ze zakládajících členů předává svou zkušenost? Pro mne je jen otázkou, jaký volí způsob. Víte, je těžké vysvětlovat nezasvěceným lidem /možným voličům nebo příznivcům Pirátů/, proč se vlastní člen tak hluboce a veřejně dotýká svých spolustraníků. Oni to nebudou rozebírat jako my, ani se to nebudou snažit do detailů pochopit, pro ně budeme opět "jeden z politických pokusů, který selhal ještě před 5%hranicí".
I pro mě je Jakubovo paragrafické jednání občas nepříjemné, ale to neznamená, že vyběhnu "ven" a budu křičet, že všichni jsou cokoliv mě právě napadne.
P.S. Mohu být "otcem" bud moudrým nebo přecitlivělým.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Simona.Skorepova za příspěvky (celkem 2):
Vojtech.Pikal, Jan.Korbel
Uživatelský avatar
Jiri.Kaderavek
Republikový výbor
Příspěvky: 8029
Registrován: 21 dub 2009, 12:58
Profese: programátor, hoteliér, manažer, trenér
Dal poděkování: 2793 poděkování
Dostal poděkování: 8202 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 3/2013 Odvolání Martina Brože z RK

Příspěvek od Jiri.Kaderavek »

A za to jej odvoláme z RK? Víš co Simono (tady si tykáme), pro naprostou většinu nezasvěcených jsou tyhle věci mimo rozlišovací schopnost. Možná, kdybyste spolu (a tím nemyslím vás dva, ale všechny v konfliktu zůčastněné) tolik nekoketovali, nemuseli byste se zase tolik pohoršovat. Tak jak byli někteří z Martina připosraní, tak jsou nyní připohoršení. A mám takový pocit, že jsou to ti stejní. Vy jste jej prostě milovali a teď jej nenávidíte, že Ivane :)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Kaderavek za příspěvky (celkem 3):
Jiri.Vontroba, Dalibor.Zahora, Ivan.Mikolas
Zakladatel České pirátské strany
Svobodu nekoupíte, tu si volíte
https://lide.pirati.cz/personProfile/96/
Uživatelský avatar
Vaclav.Malek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 8118
Registrován: 12 čer 2009, 01:32
Profese: filozof času, meta-politik
Dal poděkování: 4877 poděkování
Dostal poděkování: 8528 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 3/2013 Odvolání Martina Brože z RK

Příspěvek od Vaclav.Malek »

EDIT:
Prostřednictvím předsedajícího bych se chtěl všech účastníku zeptat:
Martin Broz píše:Ja na vase soucasna pravidla nahraju a neuznavam...
Pokud Martin neuznává naše pravidla a nechce je dodržovat (ať už jsou jakákoliv), tak by asi neměl být v RK ne?
Naposledy upravil(a) Vaclav.Malek dne 10 led 2013, 13:30, celkem upraveno 1 x.
Zamčeno

Zpět na „Celostátní fórum“