Co se stalo v Pirátské straně?

Aktuální kauzy týkající se programu a politiky Pirátů.


Pravidla fóra

Aktuální kauzy týkající se programu a politiky Pirátů.

Toto je veřejné fórum, které nesděluje politická stanoviska či názory Pirátské strany. V anketách zde může hlasovat úplně každý, kdo má účet včetně robotů a nepříznivců strany.
Dodržujte prosím jeho pravidla a pravidla slušného chování.
Pro lepší diskuzi doporučujeme si založit účet.

Odpovědět
Uživatelský avatar
Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Příspěvky: 12338
Registrován: 22 čer 2009, 14:54
Profese: poslanec
Bydliště: Žižkov - Praha 3
Dal poděkování: 5381 poděkování
Dostal poděkování: 20691 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Co se stalo v Pirátské straně?

Příspěvek od Jakub.Michalek »

Ahoj, moje maminka se mě ptala, co se děje na facebooku, kde je nesouvisející změť informací o vypínání a zapínání fóra a Martinu Brožovi. Proto jsem sepsal následující časovou osnovu, snad některým členům ulehčí orientaci v překotných událostech posledních dní bez nutnosti číst celé fórum. Snažil jsem si popsat všechny události tak, jak jsem je viděl a pokud možno vynechat vlastní názor na to, zda s některými kroky souhlasím, či nesouhlasím:
  • 13. 12. - Diskuse o základním nastavení Podpalubí
    Roman Kučera si stěžuje na nastavení přístupových oprávnění fóra Podpalubí (nemoderovaná část internetového fóra, ve které jsou však i vulgární, urážlivé, sexuálně obtěžující a rasistické příspěvky). Požaduje, aby se v případě členů strany změnilo základní nastavení z nezobrazovaného fóra, jehož zobrazení si mohou zapnout, na zobrazované, jehož zobrazení si mohou vypnout (změnu může provést každý uživatel fóra kliknutím na odkaz Nastavit zobrazovaná fóra v hlavičce nahoře). Postup administrativního odboru označuje za cenzuru a přirovnává Pirátskou stranu k Ahmedinedžádovi. Vedoucí administrativního odboru přesunula diskusi do Podpalubí.
  • 18. 12. - Články o nastavení internetového fóra
    Bývalá členka Pirátů a místopředsedkyně strany Ingrid Romancová vydává o nastavení fóra článek Prostě s tím jdi do podpalubí na webu Evropský rozhled. V článku mj. uvádí, že nastavení fóra bere všem členům iluze o poctivosti vedení Pirátské strany. Dále uvádí, že příspěvky na internetovém fóru jsou smazány (což není pravda, neboť jsou pouze přesunuty). Nakonec označuje administrativní odbor za arogantní, že nevyslyšel anketu, kde hlasovalo tehdy 18 uživatelů fóra pro změnu nastavení. Po vulgární reakci předsedy na facebooku přebírá tvrzení z článku magazín Živě.cz, který vydává článek s názvem Političtí Piráti ztrácí nervy, na svém fóru cenzurují příspěvky.
  • 20. 12. - Vypnutí internetového fóra na příkaz předsedy
    Předseda Ivan Bartoš se proti uvedeným článkům na facebooku ohrazuje. Začíná vkládat spamové příspěvky do internetového fóra. Předsedovi ruply nervy a dává vedoucímu technického odboru příkaz vypnout internetové fórum a dát tam "něco srandovního". Vedoucí technického odboru nahrazuje všechny technické systémy vtipným videem s Adolfem Hitlerem. Další členové technického odboru to považují za útok a vypínají server. Republikové předsednictvo ukládá technickému odboru bezodkladně zprovoznit všechny technické systémy strany (RP 43/2012). Kontrolní komise informovala celostátní fórum o šetření s vysokou závažností a předala výsledky vyšetřování rozhodčí komisi (KK 37/2012)
  • 21. 12. - Martin Brož dostává sedmidenní BAN
    Člen rozhodčí komise Martin Brož vkládá do podatelny administrativního odboru podání označené "Běžte už doprdele s tim zamykáním vláken." Za porušení pravidel internetového fóra je na 7 dní vyloučen z internetového fóra. O několik dní později vydává na návrh kontrolní komise (KK 38/2012) rozhodčí komise předběžné opatření o pozastavení BANu (RK 25/2012). Administrativní odbor pozastavuje BAN.
  • 21. 12. - 25. 12. - Dočasné zamknutí některých fór ("Svátky")
    Administrativní odbor zamyká fórum Vnitrostranické diskuse, fóra Veřejné diskuse a orgánů strany zůstávají nadále přístupná. Deklarovaným cílem tohoto zásahu je zklidnit situaci na internetovém fóru v průběhu vánočních svátků.
  • 29. 12 - Vypnutí internetového fóra na příkaz vedoucí administrativního odboru
    Vedoucí administrativního odboru Gabriela Antošová dává Vojtěchu Pikalovi příkaz k vypnutí internetového fóra. Fórum je nedostupné pro členy a zobrazuje informaci o prodloužení "svátků" a výzvu v tom smyslu, aby šli uživatelé raději do přírody. Kontaktoval jsem vedoucí administrativního odboru a dohodli jsme se na opětovném spuštění internetového fóra do 3 hodin v režimu "Svátky". Internetové fórum je v požadované době opět spuštěno. Protože některá fóra jsou stále zamknutá (např. členské podněty pro předkládání návrhů celostátnímu fóru), republikové předsednictvo se přes noc usnáší na úkolu administrativnímu odboru, aby bezodkladně zprovoznil internetové fórum v plném rozsahu (RP 42/2012). Internetové fórum je zprovozněno, vykazuje pouze dílčí nedostatky v nastavení pravidel fóra apod.
Vypnutí internetového fóra v obou případech, kde nebyl dán žádný dostatečně závažný důvod, ani nebylo předem ohlášeno, ani konzultováno s republikovým předsednictvem, považuji za selhání při administraci internetového fóra. To bylo kombinováno s dlouhodobě nefunkčním systémem zapojení členů do činnosti strany a otevřeným despektem některých členů k demokraticky přijatým pravidlům.

Myslím si, že bychom se ovšem neměli ukvapovat, věc přehnaně dramatizovat a nechat kontrolní komisi a rozhodčí komisi, aby případná podezření vyšetřily a vyvodily z nich důsledky. Přeji vám hodně štěstí do nového roku! :)
Naposledy upravil(a) Jakub.Michalek dne 02 led 2013, 05:43, celkem upraveno 3 x.
Důvod: Upravena část ohledně publikace článku na Živě. Díky za upřesnění Marku Lutonskému

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
Nenič mě, sloužím všem. :)

Uživatelský avatar
Jiri.Vontroba
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 948
Registrován: 23 čer 2009, 18:53
Profese: podnikatel
Bydliště: Karviná
Dal poděkování: 1981 poděkování
Dostal poděkování: 551 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Co se stalo v Pirátské straně?

Příspěvek od Jiri.Vontroba »

30.12. - Byl podán členský podnět ke svolání celostátního fóra, který mimo jiné požaduje projednání a demokratické přijetí nových pravidel. Tento podnět má v tomto okamžiku podporu 20-ti členů strany.
GSM: 776 072 702 Email: jiri.vontroba@gmail.com
Uživatelský avatar
Lenka.Wagnerova
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2452
Registrován: 09 pro 2011, 15:12
Profese: ucitelka,psycholozka
Bydliště: Praha - Vinoř
Dal poděkování: 4813 poděkování
Dostal poděkování: 4291 poděkování

Re: Co se stalo v Pirátské straně?

Příspěvek od Lenka.Wagnerova »

Jakub Michalek píše: [*]29. 12 - Vypnutí internetového fóra na příkaz vedoucí administrativního odboru
Vedoucí administrativního odboru Gabriela Antošová dává Vojtěchu Pikalovi příkaz k vypnutí internetového fóra. Fórum je nedostupné pro členy a zobrazuje informaci o prodloužení "svátků" a výzvu v tom smyslu, aby šli uživatelé raději do přírody. Kontaktoval jsem vedoucí administrativního odboru a dohodli jsme se na opětovném spuštění internetového fóra do 3 hodin v režimu "Svátky". Internetové fórum je v požadované době opět spuštěno. Protože některá fóra jsou stále zamknutá (např. členské podněty pro předkládání návrhů celostátnímu fóru), republikové předsednictvo se přes noc usnáší na úkolu administrativnímu odboru, aby bezodkladně zprovoznil internetové fórum v plném rozsahu (RP 42/2012). Internetové fórum je zprovozněno, vykazuje pouze dílčí nedostatky v nastavení pravidel fóra apod.[/list]
V tomto případě považuji za nutné doplnit, že po zjištění, že vedoucí AO nechala vypnout Fórum, jsem se snažila neprodleně zjistit, jaký měla důvod, a podle toho buď zajistit vrácení do původního stavu, anebo, v případě závažných důvodů pro vypnutí, zajistit podporu tohoto rozhodnutí ze strany RP a tímto uklidnit situaci. Vzhledem k tomu, že vedoucí AO odmítla jakkoli spolupracovat, naopak, jak vyplývá z údajů uvedených Vojtou Pikalem, vyvíjela na Vojtu nátlak ve snaze zabránit znuvuspuštění Fóra, napětí eskalovalo. Mezi tím uběhly více než dvě hodiny, než se mi podařilo sehnat Marcela a Jakuba a mohli jsme jednat jako RP.
Kdyby vedoucí AO komunikovala a spolupracovala se mnou jako členkou RP ihned, šlo předejít mnohým nepříjemnostem.

Vojta Pikal postupoval na základě pokynů GA, poté, co bylo vydáno Usnesení RP, dal vše do pořádku, a to i za cenu probdělé noci. Za to bych mu chtěla poděkovat, stejně jako Jakubovi a Marcelovi.
Uživatelský avatar
Roman.Kucera
Člen KS Praha
Příspěvky: 15254
Registrován: 14 zář 2010, 10:04
Profese: IT
Bydliště: Praha, Letná
Dal poděkování: 9815 poděkování
Dostal poděkování: 18113 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Co se stalo v Pirátské straně?

Příspěvek od Roman.Kucera »

Jakoubkův filtr událostí je půvabný. :-)
Jen bych doplnil, že mezi prvním a "druhým" bodem Jakoubkova výčtu chybí asi 10 událostí, z nichž nejvtipnější bylo odsunutí běžící ankety, která se vyvíjela ne podle přectav gábinky, do podpalubí. Bez téhle pikošky by to asi novináře nezaujalo.
Tehdy jsem pochopil, co je Gabča za "osobnost" . Nicméně žádný odvolávací podnět jsem nedal a nedám, znemožní se sama. :-)
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Uživatelský avatar
trinitrofenol
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2090
Registrován: 04 úno 2012, 17:01
Profese: chemik
Bydliště: Praha 20
Dal poděkování: 1339 poděkování
Dostal poděkování: 3555 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Co se stalo v Pirátské straně?

Příspěvek od trinitrofenol »

Ja nebudu chodit kolem horke kase. Jakube lzes. V clanku od Ingrid jsem nenasel nic skandalizujiciho. Udajne mazani v textu spravne vysvetluje, ba dokonce nechala zaznit oficialni vysvetleni.
EDIT: BTW anketa má momentálně stav 36:18. A to je odsunuta v Podpalubí.
Naposledy upravil(a) trinitrofenol dne 31 pro 2012, 11:29, celkem upraveno 1 x.
SMRT MODERACI
Free your hate.
6nula7 547 3nula9
anonym53077
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 805
Registrován: 13 čer 2009, 20:51
Dal poděkování: 874 poděkování
Dostal poděkování: 279 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Co se stalo v Pirátské straně?

Příspěvek od anonym53077 »

Není pravda, že Polesného kontaktovala Ingrid. Tato věta je nesmysl.
Uživatelský avatar
Petr.Stehlik
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1780
Registrován: 25 srp 2009, 15:30
Profese: všeuměl
Bydliště: Zlín
Dal poděkování: 686 poděkování
Dostal poděkování: 1712 poděkování

Re: Co se stalo v Pirátské straně?

Příspěvek od Petr.Stehlik »

Tak když už si tu naléváme toho čistého vína na časové ose, dovolil bych si za sebe uvést jen dvě drobné opravy:
1) Není pravda, že jsem to "považoval za vnější útok" (přestože jsem v tom smyslu informoval členy v prvním hromadném mailu - Jakub jako člen RP měl ode mě mnohem přesnější a úplnější informace).
2) Nevypnul jsem fórum (což je móda dnešních dnů), ale rovnou celý server, protože jsem zápasil s vedoucím technického odboru o kontrolu nad ním a nebyl čas řešit Hitlera (vedoucí se totiž dle mého choval jako rozumu zbavený a snažil se mi zabránit v tom, abych zachránil stranu před následky této "klukoviny").
Uživatelský avatar
Ivo.Vasicek
Místní předsednictvo
Příspěvky: 7013
Registrován: 02 úno 2010, 22:50
Profese: manažer
Bydliště: 69615 Čejkovice, Bílovická
Dal poděkování: 10900 poděkování
Dostal poděkování: 11475 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Co se stalo v Pirátské straně?

Příspěvek od Ivo.Vasicek »

"Skutečná svoboda slova je právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet"(George Orwell)
Niki.Koci
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 67
Registrován: 20 říj 2012, 20:05
Profese: Obecní blázen
Dal poděkování: 41 poděkování
Dostal poděkování: 48 poděkování

Re: Co se stalo v Pirátské straně?

Příspěvek od Niki.Koci »

Hlavně by to chtělo přestat s těma nekonečnejma hádkama a trollinge, fórum už se skoro 2 týdny nedá skoro číst.
Uživatelský avatar
Dominika.Michailidu
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 3691
Registrován: 28 črc 2011, 22:13
Profese: výtvarník
Bydliště: Krnsko
Dal poděkování: 8302 poděkování
Dostal poděkování: 6372 poděkování

Re: Co se stalo v Pirátské straně?

Příspěvek od Dominika.Michailidu »

OFFTOPICTeď mi fórum přijde nejlepší za posledního půl roku.
Jakoubkovi nenadávejte, konečně to někdo hodil na papír. Taky nemůže vědět všechno a myslet na všechno (i když strašně chce :) ) Když se to bude postupně doplňovat, určit to hodně pomůže.

Svobodný internet nedáme. Ale vemte si místo něj válku proti drogám.
Me gusta myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Odpovědět

Zpět na „Pirátské kauzy“