Pozornosti hodné články

Aktuální kauzy týkající se programu a politiky Pirátů.


Pravidla fóra

Aktuální kauzy týkající se programu a politiky Pirátů.

Toto je veřejné fórum, které nesděluje politická stanoviska či názory Pirátské strany. V anketách zde může hlasovat úplně každý, kdo má účet včetně robotů a nepříznivců strany.
Dodržujte prosím jeho pravidla a pravidla slušného chování.
Pro lepší diskuzi doporučujeme si založit účet.

Odpovědět
Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13421
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34735 poděkování
Dostal poděkování: 17610 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pozornosti hodné články

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Rakouská autorská organizace chce zavést "daň z dat v cloudu" - Lupa.cz
http://www.lupa.cz/zpravicky/rakouska-a ... mpaign=rss

KDU-ČSL stále na vážkách. Tápe
http://www.ceskamedia.cz/politika/tribu ... zkach-tape

MFD: Bárta Revival Boj s monopoly místo s dinosaury
... Mýma očima VeVerky, piráti a já. Na koho se těšit příště Zajímavou myšlenku vyslovil Daniel Prokop z výzkumné agentury Median. Podle něj existuje nová strana, která by jednou mohla zaujmout místo Věcí veřejných a dostat se do Sněmovny. Je to Česká pirátská strana, která už s dalšími v koalici sdílí prvního senátora Libora Michálka. "Podpora Pirátů je nejsilnější hlavně mezi prvovoliči (což ukazují Studentské volby a výzkumy). Zhruba 15 procent prvovoličů přitom volilo v roce 2010 právě VV," upozornil Prokop. Piráti by ani nepotřebovali žádnou agenturu ABL, protože jsou napojeni na hackery z Anonymous. Co jsem viděl na mítincích, také by mohli mít sličné kandidátky. Jen by si ostatní poslanci museli zvyknout na dredy a piercingy v jazycích. Piráti jsou navíc z povahy spíš anarchisté, kteří si vystačí s málem. Takže korupční kauzy by kolem nich asi nevznikly. I když – čím si dneska člověk může být jistý...

Kód: Vybrat vše

Bárta Revival Boj s monopoly místo s dinosaury

 Vít Bárta láká voliče k Věcem veřejným na nová, trochu populistická témata. Stále věří ve vzkříšení strany považované za "mrtvou". Momentálně má podporu pouhých dvou procent voličů. 
9. případ Šéf Věcí veřejných, které se po skandálech rozložily, dělá, jako by se nic nestalo. 

Vít Bárta s úsměvem pobíhá kolem obrazovky se svou prezentací. "Pokud se šéf pekárny Penam špatně vyspí, druhý den nám zdraží chleba," říká přesvědčivě poslanec, aby upozornil na monopol, který podle něj prodražuje Čechům potraviny. Nepíše se rok 2009, kdy šly Věci veřejné nahoru, ale kupodivu listopad 2012. 
"Chceme objasnit příčiny, proč jsou u nás potraviny dražší než v Německu," vysvětluje Bárta na svém odborném semináři. 
Že by se dřívější ministr dopravy a bezpečnostní expert změnil na zemědělce? Ne, Vít Bárta rozumí všemu jako vždycky. Už pořádal seminář o držení zbraní a slíbil další o zemědělských dotacích. 
V letošním roce prodělaly Věci veřejné krizi a pád. Z vlády šly po odchodu Karolíny Peake do opozice. Bárta byl odsouzen za korupci, i když městský soud zřejmě rozsudek zase zrušil v neveřejném zasedání. Předseda Radek John odchází z funkce zpět do novinařiny a za měsíc se bude volit jeho nástupce. 
Přesto Bárta a Věci veřejné kypí aktivitou a optimismem, jako by VV měly 20 procent voličské podpory, a ne desetkrát méně. Pořádají jednu tiskovou konferenci za druhou, i když už působí osaměleji než za dob koalice a vystupujícímu Radku Johnovi za poslední půlrok zbělely vousy. 
Nově VV pořádají nákupní zájezdy do ciziny, aby lidem ukázaly, jak je u nás draho za vlády Petra Nečase ve srovnání s Polskem a Německem. Rozpoutaly nevídanou kampaň proti církevním restitucím. Jako by zapomněly, že je ještě jako vládní strana pomohly vyjednávat. Pokoušejí se VV skutečně o nemožné – vážně míněný návrat s novými, téměř až bulvárními volebními tématy? "Je jednoznačné, že téma lichvy nebo ceny potravin jsou témata, která tu v roce 2010 nebyla, a teď ano," vysvětluje Bárta. Vít Bárta je zvláštní typ politika s manažerskou motivací, který nejspíš opravdu ve vzkříšení Věcí veřejných věří. Ale kandidovat na předsedu nechce. "Já jsem moc rád, že se mohu věnovat tématu potravin a nemusím řešit velkou politiku," naznačuje Bárta. 
Kdo by tedy Věci veřejné mohl v éře po Johnovi převzít? Nejvíc v popředí teď vystupuje Bártova manželka Kateřina Klasnová, která kandidaturu nevylučuje. "Byť už jsem dostala nominaci Jihočeského kraje, ještě jsem se nerozhodla," uvedla Klasnová. 

Zpověď poslance 

Pod véčkařským nadšením na povrchu se však skrývá nejistota. "Když zvolíme v lednu předsedou Víta Bártu, tak nám všichni řeknou, že to konečně vzal Bárta a vše se ukázalo. Když zvolíme někoho jiného, stejně budou všichni říkat, že to řídí Bárta," vysvětluje poslanec VV Otto Chaloupka, kterého ještě před Vánocemi čeká soud za korupci. 
Otto Chaloupka po půl roce přiznává, že i on sám byl na jaře "nalomený", že by přešel do LIDEM, protože Karolíně Peake důvěřoval. Nakonec k změně dresu pádný důvod nenašel. Chaloupka připouští, že zpočátku ve straně převažovala persona Víta Bárty, ale dnes už tolik nedominuje. Jaroslav Škárka sice není jako Bártův protivník objektivní, ale zná Bártu mnoho let. On sám si myslí, že Bárta projektu VV pořád věří. "Má nulovou sebereflexi a pocit, že svět se proti němu spiknul," míní Škárka. 

Teorie o tajném řízení 

Věci veřejné a LIDEM provází letos ještě jedna konspirační teorie – že celý odchod poslanců s Karolínou Peake byl jen zastíracím manévrem a že Bárta na dálku pořád tajně řídí a úkoluje Peake, a má tedy vliv na vládu. 
Škárka to otevřeně píše na svém blogu a myslí si to třeba i poslanec Stanislav Huml, který dnes už hájí barvy ČSSD. Férově řečeno, neexistuje žádný důkaz o rozdělení režírovaném Bártou, ale neexistuje ani jasný důkaz, který by tuto teorii vyvracel. Stojí za to vzpomenout v této souvislosti nedávné hrozby Karolíny Peake, že opustí vládu, když nebude moci obsadit dle svých představ post ministra dopravy. Čerstvě sestavená strana LIDEM "zlobila" premiéra skoro jako staré Věci veřejné, chtělo by se říci. 
Bylo by iluzorní myslet si, že VV ztratily s voličskou podporou i moc. Ani náhodou, dokonce na nich záležel osud vlády. Koalice už nemá jistých 101 hlasů a pro každé hlasování si "půjčuje" poslance. Dlouho VV například "trpěly" poslanci Milanu Šťovíčkovi hlasování s koalicí, i když nakonec ho tedy opravdu vyloučily, aby si zachovaly tvář. 

Život s preferencemi na dně 

Věci veřejné vykazují například u agentury Median preference dvě procenta – mimochodem pořád lepší než LIDEM Karolíny Peake, se kterými se poměřují. "V grafech zveřejňujeme strany nad dvě procenta a ty, které uspěly ve volbách v roce 2010. Strana LIDEM nikdy na dvě procenta nedosáhla," vysvětluje Daniel Prokop z agentury Median. 
Nejmenší podporu měly VV po Bártově odsouzení v červnu, kdy klesly na pouhé jedno procento. 
Prokop je úplně nezatracuje, ale příliš jejich návratu do volitelných čísel nevěří. "Věci veřejné by musely důsledně plnit roli opozice a nabídnout nějaké důvěryhodnější politiky. Žádné straně, která se v průběhu volebního období znedůvěryhodnila, se zatím návrat nepodařil," míní Prokop. Přidal i přehled, kam voliči VV odešli. Třetina by se jich rozptýlila mezi čtyři velké parlamentní strany a většina z nich k levici. Třetina by hledala jiné malé strany. 
Věci veřejné vtrhly do politiky se sloganem, že chtějí vyhnat dinosaury, tedy stranické vysloužilce. Jako by po pouhých třech letech už VV začaly kvůli svým aférám definici "dinosaura" také vyhovovat. 

Když zvolíme v lednu předsedou Víta Bártu, tak nám všichni řeknou, že to konečně vzal Bárta a vše se ukázalo. Otto Chaloupka poslanec Věcí veřejných 

--- 

Mýma očima VeVerky, piráti a já. Na koho se těšit příště Zajímavou myšlenku vyslovil Daniel Prokop z výzkumné agentury Median. Podle něj existuje nová strana, která by jednou mohla zaujmout místo Věcí veřejných a dostat se do Sněmovny. Je to Česká pirátská strana, která už s dalšími v koalici sdílí prvního senátora Libora Michálka. "Podpora Pirátů je nejsilnější hlavně mezi prvovoliči (což ukazují Studentské volby a výzkumy). Zhruba 15 procent prvovoličů přitom volilo v roce 2010 právě VV," upozornil Prokop. Piráti by ani nepotřebovali žádnou agenturu ABL, protože jsou napojeni na hackery z Anonymous. Co jsem viděl na mítincích, také by mohli mít sličné kandidátky. Jen by si ostatní poslanci museli zvyknout na dredy a piercingy v jazycích. Piráti jsou navíc z povahy spíš anarchisté, kteří si vystačí s málem. Takže korupční kauzy by kolem nich asi nevznikly. I když – čím si dneska člověk může být jistý... 

Foto: Vít Bárta V dubnu 2011 musel rezignovat na post ministra dopravy, když vyšlo najevo, že dával peníze členům vlastní strany Věci veřejné a že měl plán, jak získat peníze z veřejných zakázek. Letos v dubnu mu soud za uplácení poslanců dal osmnáctiměsíční podmínku, odvolací soud zřejmě verdikt zrušil v neveřejném zasedání. 

O autorovi: Jakub Pokorný Reportér MF DNES, který se zabývá domácí politikou, a také policií a kriminalitou. Dění kolem strany Věci veřejné detailně sleduje už od jejího vzniku, psal i o letošním soudním procesu s Vítem Bártou. Je autorem knihy Mácha 2004.

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13421
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34735 poděkování
Dostal poděkování: 17610 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pozornosti hodné články

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

TOP 09 @TOP09cz https://twitter.com/TOP09cz/status/279524962732236800

Jsme transparentní - výpis všech faktur a účtů, které byly vystaveny v rámci celostátní kampaně
http://www.top09.cz/co-delame/tiskove-z ... 11750.html

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Mikulas.Ferjencik
Kontrolní komise
Příspěvky: 14653
Registrován: 24 dub 2009, 00:25
Profese: lektor kroužků zábavné logiky
Bydliště: Choltice, okres Pardubice
Dal poděkování: 12022 poděkování
Dostal poděkování: 20479 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pozornosti hodné články

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

http://www.denikreferendum.cz/clanek/14 ... a-ale-neni

Můj komentář ke konferenci ITU v Dubaji.

Garant pro oblast veřejných rozpočtů, mikulas.ferjencik@pirati.cz, 737 943 770

Podporuji Rekonstrukci Pirátů www.rekonstrukcepiratu.cz

Uživatelský avatar
Zdenek.Stepanek
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 3522
Registrován: 25 črc 2009, 22:46
Profese: IT Expert
Bydliště: Varnsdorf
Dal poděkování: 1482 poděkování
Dostal poděkování: 3051 poděkování

Re: Pozornosti hodné články

Příspěvek od Zdenek.Stepanek »

Mikulas Ferjencik píše:http://www.denikreferendum.cz/clanek/14 ... a-ale-neni

Můj komentář ke konferenci ITU v Dubaji.
Amerika: Nikdo nebude cenzurovat Internet - kromě mě!
Nerušit, porušuju kopírovací monopol EMI Music...

Zdeněk Štěpánek, 774 415 269
„Stát vypíše nové daně, - Čech se bude dříti na ně,
Neb mu brání mozku lenost - vidět svoji zotročenost..“
F. Gellner
Návštěvník
Návštěvník – nepatří k Pirátům

Re: Pozornosti hodné články

Příspěvek od Návštěvník »

Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13421
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34735 poděkování
Dostal poděkování: 17610 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pozornosti hodné články

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Právo

Pokladník vybílil německým Zeleným kasu. Prý zachraňoval dvě prostitutky

Němečtí Zelení, jimž se až dosud vyhýbaly skandály se zpronevěrou, černými fondy či s mrtvými dušemi, mají teď z ostudy kabát. Zemský soud v Postupimi vyměřil Christianu Goetjesovi (34) tři roky a devět měsíců za krádež a zpronevěru 273 tisíc eur (6,8 mil. Kč) ze stranické pokladny Zelených.
Bývalý pokladník braniborských Zelených se sice doznal k 261násobné krádeži, hájil se však tím, že chtěl pomoci dvěma bulharským prostitutkám z berlínské ulice. Jedné měl zaplatit léčbu ze závislosti na heroinu, druhé léčení sestry po pokusu o sebevraždu.
"Nepřestával jsem se divit, jak mi to vše snadno prochází," kroutil hlavou před soudem.
Soudci mu jeho šlechetnost neuvěřili. Podle nich si rozhazováním peněz kupoval přízeň žen z prostředí červených luceren.
Protože o post pokladníka nebyla velká tlačenice, nabídl se dobrovolně a pak ho šestkrát za sebou zvolili.
Nevadilo, že ani na tři pokusy neodmaturoval a žil ze sociální pomoci a kapesného 300 eur měsíčně od rodičů.

O autorovi: Vladimír Plesník, Berlín

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Ondrej.Profant
Technický odbor
Příspěvky: 7962
Registrován: 22 dub 2009, 23:55
Profese: Náměstek člena vlády
Bydliště: Praha 8
Dal poděkování: 15004 poděkování
Dostal poděkování: 8366 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pozornosti hodné články

Příspěvek od Ondrej.Profant »

Patenty ohrožují svobodný 3D tisk
Organizace Electronic Frontier Foundation (EFF) žádá o pomoc v boji za svobodný 3D tisk. Celá řada patentů potlačuje inovace v 3D tisku. EFF vybrala čtyři zvlášť nebezpečné patentové přihlášky ohrožující open-source komunitu a žádá o pomoc při hledání dokumentů dokazujících, že předmět patentových přihlášek byl veřejně znám již před jejich podáním (Prior art).
http://www.abclinuxu.cz/zpravicky/paten ... ny-3d-tisk

profant.eu
náměstek vicepremiéra pro digitalizaci
vedoucí resortních týmů Informatika

Návštěvník
Návštěvník – nepatří k Pirátům

Re: Pozornosti hodné články

Příspěvek od Návštěvník »

Uživatelský avatar
Roman.Kucera
Člen KS Praha
Příspěvky: 15254
Registrován: 14 zář 2010, 10:04
Profese: IT
Bydliště: Praha, Letná
Dal poděkování: 9815 poděkování
Dostal poděkování: 18113 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pozornosti hodné články

Příspěvek od Roman.Kucera »

Ekologický pořad Nedej se končí a náhrada je v nedohlednu:
http://www.ceskapozice.cz/domov/ekologi ... -obrazovky
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Uživatelský avatar
Ivan.Sirko
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2751
Registrován: 04 úno 2011, 15:23
Profese: Putující filosof
Bydliště: Praha - 1
Dal poděkování: 10373 poděkování
Dostal poděkování: 2644 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pozornosti hodné články

Příspěvek od Ivan.Sirko »

Слава Україні! Героям слава! 🇺🇦 ✌️ Podpoř ukrajinskou armádu.

Odpovědět

Zpět na „Pirátské kauzy“