Vyuka anglictiny pro Piraty (pripravne vlakno)

Zahraniční odbor komunikuje s dalšími členy mezinárodního Pirátského hnutí, zejména přináší v zahraničí osvědčené nápady do strany, vypracovává společný postup při projednávání mezinárodních problémů.

Moderátor: Zahraniční

Zamčeno
Tomas.Vymazal
Vedoucí resortního týmu
Profese: předseda spolku
Dal poděkování: 1784 poděkování
Dostal poděkování: 1563 poděkování

Vyuka anglictiny pro Piraty (pripravne vlakno)

Příspěvek od Tomas.Vymazal »

Ahoj clenove ZO,

dneska jsem koukal na nejaka videa s Petrem Sunde a narazil jsem i na tohle: https://www.youtube.com/watch?v=cGU34j7W-UU

To bylo poprve za dloooooouhou dobu, co jsem se rozesmal po prvni minute vazne mineneho videa takovym zpusobem, ze jsem to musel tipnout a jit kvuli tomu vytvorit topic na forum. Jelikoz proste nesmime dopustit, aby vznikaly takovehle hruzy v Piratske strane, tak je asi na case zacit pripravovat dlouhodobejsi projekt Piratske vyuky anglictiny.

Nuze: Jsou-li mezi Piraty taci lide, kteri by si troufli nejakym zpusobem (face to face, audiokonference, videokonference, korespondencne :)) vyucovat anglictinu (samozrejme podle predem pripravenych materialu a po spolecne domluve, priprave a vubec vsem moznem, co bude potreba), necht se napisi do tohoto vlakna. Budeme potrebovat ruzne urovne expertizy, protoze ne vsechny zajemce muzeme ihned hodit na krk nejlepsimu lektorovi (at uz to bude kdokoliv), takze pokud se chcete anglictinu ucit, nemusi to nutne znamenat, ze nemuzete nejakou slabsi skupinu sami vyucovat (to pisu jen pro poradek).

Zajemci o vyuku, necht se tu neozyvaji, nebot toto je vlakno urcene pro pripravu projektu a pripadna vyuka bude probihat az po domluve a v kooperaci s personalnim odborem. Krom toho uz delsi dobu vim o tom, ze by o takovouto aktivitu byl ze strany clenu strany zajem, takze pruzkum zajmu nepotrebujeme.

Dale prosim vsechny, kdo ctou tohle vlakno a umi anglicky alespon na urovni bezproblemoveho porozumeni psanemu textu, aby sem napsali, jakym zpusobem se anglicky naucili (vyberte si z kategorii: skola, hudba, pocitacove hry, stolni hry, filmy (serialy, divadelni hry), knihy, audioknihy, pobyt v zahranici, mluvena konverzace (bez pobytu v zahranici) s anglicky mluvicimi lidmi (tedy i bilingvni rodina), psana konverzace (chat, email, whatever)) a ke trem nejlepsim (podle sveho nazoru) dali hvezdicku (*), abychom mohli vybrat k vyuce nejvyhodnejsi metody. Pokud prijdete jeste na nejaky zdroj znalosti anglictiny, nebojte se to napsat, mozna jsem na vsechny neprisel.

Jak jsem se pokousel vyplnit to hodnoceni metod vyuky nize, tak mi doslo, ze me samotnemu ty tri hvezdicky tak uplne nestaci, nebo ze si nejsem uplne jist, jaka je relevance jednotlivych metod, protoze nektere me milovymi kroky posunuly kdyz mi bylo 11, jine me posouvaly dopredu, kdyz mi bylo 16. Proto bych to rad konkretizoval nasledovne: V pripade nerozhodnosti mezi dvema metodami ohvezdickujte tu, ktera vas vice bavila, nebo vam lepe pomohla vybudovat si k anglictine vztah.

Pokud ani tak nebudete schopni se do mnou zavedeneho systemu vejit, tak uz se o tom rozepiste a nejak se domluvime :)

Diky!

Predbezny seznam lektoru:
  • Tom Vymazal
  • Jan Kochert
  • Jana Syrovatkova
  • Michal Havranek
  • Martin Chromy
Hodnoceni metod vyuky:
  • Skola - ***
  • Hudba -
  • Pocitacove hry - ****
  • Stolni hry -
  • Filmy - ***
  • Knihy -
  • Audioknihy -
  • Pobyt v zahranici -
  • Mluvena konverzace - **
  • Psana konverzace - ***
Poznamky:
Mluvena konverzace idealne pod vlivem drog.
Martin.Chromy
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: instruktor/učitel
Dal poděkování: 10 poděkování
Dostal poděkování: 4 poděkování

Re: Vyuka anglictiny pro Piraty (pripravne vlakno)

Příspěvek od Martin.Chromy »

A co ty zdroje ocislovat dle priority? Nevim jak se to bude vyhodnocovat (rucne/strojove), ale pokud jde o vytvoreni jakehosi indexu uspesnosti, byla by v cislech vetsi jemnost.
(tri hvezdicky pro me malo :oops: )
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Chromy za příspěvek:
V__
Každý, koho potkám, je v něčem lepší než já. Tak se od něj učím.
Tomas.Vymazal
Vedoucí resortního týmu

Martin Chromy píše:A co ty zdroje ocislovat dle priority? Nevim jak se to bude vyhodnocovat (rucne/strojove), ale pokud jde o vytvoreni jakehosi indexu uspesnosti, byla by v cislech vetsi jemnost.
(tri hvezdicky pro me malo :oops: )
Cisla jsem chtel udelat, ale pak mi doslo, ze bude lepsi udelat vic hrubsich vln eliminace nefunkcnich metod, nez jednu jemnou, ve ktere se pak ale ztrati rozdily jako, ze napriklad nekdo je v anglictine fakt dobry a da hodnoceni 9/10 kniham, ale deset dalsich, kteri umi prumerne da hodnoceni 8/10 hudbe. Ty z tech cisel sice v pohode udelas prumer nebo median a vyhodi ti to nejaka cisla, ale prijdes o dalsi zasadni informace, ktere v tom jsou schovane. Pro zacatek se proste spis snazim zjistit, na ktere metody mame predem zapomenout. Kdyz ti nestaci hvezdicky, tak se o tom rozepis vic nez tim, ze mi napises, ze ti nestaci hvezdicky. To je tak nejak smysl vyrazu rozepsat se o necem.
Jan.Kochert
Příznivec Pirátů – Ústecký kraj
Profese: pirate
Dal poděkování: 412 poděkování
Dostal poděkování: 384 poděkování

Příspěvek od Jan.Kochert »

Jan Kochert
psany text, mluvene slovo - rozumim bez problemu
vlastni vyjadrovani, gramatika - nic moc

Vyplatily se mi tyto metody vyuky:
  • Skola -
  • Hudba -
  • Pocitacove hry - *
  • Stolni hry -
  • Filmy - *
  • Knihy - specializované,např. s CZ textem na levé a s EN textem na pravé stránce
  • Audioknihy - + podcasty, interview
  • Mluvena konverzace - s nerodilým mluvčím, dělají podobné chyby :)
  • Psana konverzace - * = internet (fórum,chat, chatboti [napr. http://cleverbot.com/])
OFFTOPICNikdy by mě nenapadlo AJ učit, ale nějakou tu písemku opravit klidně můžu :D
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Kochert za příspěvky (celkem 2):
Tomas.Vymazal, Filip.Krska
I'm not „future”. You're retro.
Profil !
Tomas.Vymazal
Vedoucí resortního týmu

@Jan Kochert:

Nejak nevidim hvezdicky. A jak jsi se teda ucil? Vsech tech devet metod, co jsi zkopiroval? Tak nejak jsem doufal, ze to lidi budou psat jen za sebe a ja z toho namlatim hvezdicky do seznamu. Je to sice mozna podivny zpusob, ale zatracene prehledny.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Vymazal za příspěvek:
V__
Jan.Kochert
Příznivec Pirátů – Ústecký kraj
Profese: pirate
Dal poděkování: 412 poděkování
Dostal poděkování: 384 poděkování

Příspěvek od Jan.Kochert »

Tomas Vymazal píše:@Jan Kochert:

Nejak nevidim hvezdicky. A jak jsi se teda ucil? Vsech tech devet metod, co jsi zkopiroval? Tak nejak jsem doufal, ze to lidi budou psat jen za sebe a ja z toho namlatim hvezdicky do seznamu. Je to sice mozna podivny zpusob, ale zatracene prehledny.
Ja to pisu za sebe, evidentne jsem se ucil pomoci stejnych veci - s vyjimkou "pobytu v zahranici", ktery jsem smaznul. U nekterych metod jsem doplnil jine formy, ktere jsem vyuzival (podcast apod..)
Hvezdicky tam jsou, u stejnych veci jako mas ty - nejvic mi pomohly hry,filmy a psana konverzace.

Ja te nekopiruju, zrejme je to efektivni zpusob vyuky. ;)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Kochert za příspěvek:
Tomas.Vymazal
I'm not „future”. You're retro.
Profil !
Jana.Syrovatkova
Člen KS Praha
Profese: VŠ pedagog
Bydliště: trvalé Úvaly u Prahy, přechodné Praha 7, Holešovice
Dal poděkování: 233 poděkování
Dostal poděkování: 722 poděkování

Příspěvek od Jana.Syrovatkova »

Porozumění krátkému nepříliš obtížnému textu - to by šlo
Porozumění "právnické", "novinářské" a podobné angličtině (typicky jakékoli texty kolem ACTA a podobně) - bez šance (ale těm často nerozumím ani v češtině)
Porozumění přednášce - půl-napůl
Porozumění filmům - jen ty, které už znám
Schopnost domluvy v anglickém prostředí - bez problémů

Jak jsem se učila:
Skola - (nejvíc mi dal kurs tuším Jelínek) - pokud jen 3 hvězdičky, tak sem se nevejde
Pocitacove hry - Travian - na anglicky hovořících serverech - nutnost komunikace s ostatními = psaná konverzace *
Práce v zahraniční bance s úředním jazykem angličtinou *
Knihy - pár knih jsem přečetla, ale nic moc
Mluvena konverzace - v cizině se vždy skvěle rozmluvím, takový irský pub případně diskusní skupiny v angličtině... *

Obecně když jsem angličtinu používala denně (Travian, banka), tak jsem uměla, jakmile jsem ji přestala používat, tak to jde rychle dolů.

EDIT: Kdyby měl někdo zájem o "kurs angličtiny" na téma: "Neboje se mluvit a ono to půjde." tak tím můžu sloužit. Co pozoruji, tak se většinou domluvím výrazně líp než kdokoli, kdo umí anglicky o stupeň lépe než já, ale mluvit se bojí.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jana.Syrovatkova za příspěvky (celkem 2):
Tomas.Vymazal, V__
Tomas.Vymazal
Vedoucí resortního týmu

@Jan Kochert: LoL, aha, tak tuhle verzi jsem zavrh behem par sekund pro velmi nizkou pravdepodobnost :) Sakra, ja bych snad mel zacit vsazet sportku a vyplnit to, co mi prijde jako nejvetsi kravina :) No kazdopadne diky za vstup, jdu to doplnit do prvniho prispevku.

@Jana: Supr, hodlam vyuku smerovat spis na mluveni, takze se urcite neztratis (ve smyslu: penize navic se nikdy neztrati). Ten travian budu pocitat za psanou konverzaci, jak to pises, misto pocitacovych her. Temi jsem myslel spis to, kdyz na tebe hra vylozene mluvi - ono je proste neco jineho, kdyz si clovek ruzne vyrazy spojuje s dejem v ty hre - je to podobne filmu, ale v te hre to mas sanci ovlivnit (klikas na vec a postavicka porad dokola opakuje "I cannot use this." nebo "That's useless." nebo "I'm gonna have to get a little stronger to wear that."). Ale tys me pochopila spravne, takze to je supr. Jo, ale mluvena + psana konverzace je vicemene to same co prace v anglictine, takze jsem napsal hvezdicky k mluvene a psane konverzaci a za hospodu jsem si udelal poznamku, ze idealni je mluvena konverzace pod vlivem drog.

EDIT#gazilion1: Kdybys chtela pridelit hvezdicku jeste necemu, nebo pripadne vysvetlit, proc neni moje generalizace spravna, tak smele do toho.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Vymazal za příspěvky (celkem 2):
Jan.Kochert, V__
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10918 poděkování
Dostal poděkování: 8808 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Tome, promin ze ti do toho kecam, ale muzes pouzit anketu. Nastavit tam jde az 100 odpovedi, takze muzes udelat checkboxy, neco jako:
  • nemluvim vubec a ctu/pisu blbe a naucil jsem se to z knih
  • nemluvim vubec a ctu/pisu blbe a naucil jsem se to z pocitacovych her
  • nemluvim vubec a ctu/pisu blbe a naucil jsem se to v kurzu anglictiny
  • ...
  • mluvim i ctu/pisu blbe a naucil jsem se to z knih
  • mluvim i ctu/pisu blbe a naucil jsem se to z pocitacovych her
  • mluvim i ctu/pisu blbe a naucil jsem se to v kurzu anglictiny
  • ...
  • mluvim blbe, ctu/pisu dobre a naucil jsem se to z knih
  • mluvim blbe, ctu/pisu dobre a naucil jsem se to z pocitacovych her
  • mluvim blbe, ctu/pisu dobre a naucil jsem se to v kurzu anglictiny
  • ...
  • mluvim i ctu/pisu dobre a naucil jsem se to z knih
  • mluvim i ctu/pisu dobre a naucil jsem se to z pocitacovych her
  • mluvim i ctu/pisu dobre a naucil jsem se to v kurzu anglictiny
  • ...
  • mluvim i ctu/pisu perfektne a naucil jsem se to z knih
  • mluvim i ctu/pisu perfektne a naucil jsem se to z pocitacovych her
  • mluvim i ctu/pisu perfektne a naucil jsem se to v kurzu anglictiny
  • ...
No a jeste tedy slovnni hodnoceni ode me. Mluvim priserne, pisu mirne pokrocile a ctu docela dobre. Muj nedostatek je znalost malo slovicek. No a naucil jsem se to ctenim technickych manualu a pak pisemnou konverzaci s nekolika anglicky mluvicimi zakazniky. Ovsem vetsina z nich ma anglictinu take podivnou, protoze bud nejsou rodili mluvci (Indove, Italove, Nemci), nebo mluvi Americky :) No a zjistil jsem, ze nejvic jsem si zdokonalil anglictinu pri mem opakovanem nekolikadennim zajezdu do Britanie. Kdyz to vsude kolem sebe slysis a jinak se proste nedomluvis, zdokonalis se velmi rychle.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
V__

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Jana.Syrovatkova
Člen KS Praha
Profese: VŠ pedagog
Bydliště: trvalé Úvaly u Prahy, přechodné Praha 7, Holešovice
Dal poděkování: 233 poděkování
Dostal poděkování: 722 poděkování

Příspěvek od Jana.Syrovatkova »

Tome, pokud chápu dobře tu tvou generalizaci, tak mi ještě jedna hvězdička zbyla a tu bych dala škole a kursům.

Jinak souhlas s Petrem Viletou - prostě když je člověk v Anglii/Irsku, za dva dny mluví bez problémů. Teda pokud je ukecaná ženská jako já. Pirátský kecací klub v angličtině, pirátský tábor, kde se bude den/půl dne/každý den od 14-16 mluvit jen anglicky - super aktivita. (Překopírování několikastránkového mailu nebo šíleného návrhu ještě šílenějšího zákona je na nic, protože první odstavec mě přesvědčí, že to je jen ztráta času pokoušet se pochopit, o co jde.)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jana.Syrovatkova za příspěvky (celkem 2):
Libor.Spacek, Petr.Vileta
Zamčeno

Zpět na „Zahraniční odbor“