Ondra.kl píše:Petr Vileta píše:
Kdyz nejaky matlal nebude moci zastrcit konektory, tak ho urcite napadne ty kontakty "roztahnout" sroubovakem, takze si na zivou cast klidne sahnout muze. A to ani nemluvim o tom, ze nosna konstrukce FV panelu pravdepodobne musi byt pripojena na hromosvod nebo samostatne uzemnena.
ok, takze ze stejneho duvodu zakazeme prodej a pouzivani prodluzek a roztrojek a dale zakazeme umistovani kovovych veci na strechu, napr anten aj.
Ja uz takovy postup v zivote videl tolikrat, ze to ani nespocitam. Dokonce sam takovy postup obcas pouzivam, jenze si uvedomuji co delam a peclive kontroluji, jestli to delam na vypnutem zarizeni, nebo dobre izolovanym nastrojem a v rukavicich. Kdezto takovy pokryvac, ktery bude montovat FV panel, bude vedet prd, na panel bude zrovna svitit slunce, on vrazi do konektoru hrebik (ten ma po ruce), dostane ranu a spadne se strechy.
A antena samozrejme ma byt uzemnena, pokud je na objektu hromosvod, nebo i kdyz neni, tak by se kvuli te antene mel udelat. Pak se lidi divi, ze jim shori dum od uderu blesku, nebo ze jim to spali TV jen indukovanym napetim.
Lidi, vase predstavy o technickych normach a bezpecnostnich predpisech jsou opravdu hrozne.

Vsechny tyhle predpisy vznikaly po desetileti prave na zaklade neblahych zkusenosti, co se delat nemuze a nesmi, aby zarizeni byla bezpecna. Ze to ignoruje obcan, no budiz, v pripade pruseru si to zaplati. Ale komercni nebo statni/obecni organizace to proste ignorovat nesmi a uz opravdu nekolik desitek let. Jak jde technicky pokrok, samozrejme se upresnuji i normy a zakony. Pred 30 lety snad zadne auto nemelo airbag, dnes by nove vyrobene auto bez airbagu vubec nebylo schvaleno pro silnicni provoz. Divi se tomu nekdo? Zrovna tak dnes nova auta musi mit ABS, katalizator atd. Proste jezdi rychleji, je jich vic a proto se zprisnily normy. Pred 30 lety se vyrabely FV panely jen pro kosmicky vyzkum, dnes je koupite v Baumaxu, tak se nejak musi upravit normy pro jejich odbornou montaz. Nepodarilo se mi najit ten seznam vyjmenovanych zarizeni, ale dost pochybuji, ze tam bude uveden FV panel s maximalnim vystupnim napetim pod 60V. Takovou hracku si opravdu muze zapojit kazdy.
Ani namitka, ze benzinovy agregat si muze pripojit kazdy, neobstoji. Ten agregat je zakrytovany a ma zasuvky primo na sobe a samozrejme podleha technickym normam (elektro, pozarnim, ekologickym) a za jeho bezpecnost ruci vyrobce a prodejce.
Radsi si vezmete kus dvojlinky, jeden oholeny konec zastrcte do zasuvky a s druhym jdete na zahradu a strcte to do zeme. Zizaly pry polezou jako o zavod, rikal to Franta od vedle

Jo a kdyby vas to nahodou zabilo, tak asi Franta nemel pravdu, nebo vam neco zapomnel rict.