CF 7/2012 Volba předsednictva

Celostátní fórum tvoří všichni členové a je nejvyšším orgánem Pirátské strany.


Moderátor: Předsedající

Pravidla fóra

Na celostátním fóru se vyjadřujte slušně a k věci. Nepřístojnosti budou vykázány do samostatného vlákna.
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.

Zamčeno
Uživatelský avatar
Ivo.Vasicek
Místní předsednictvo
Příspěvky: 7013
Registrován: 02 úno 2010, 22:50
Profese: manažer
Bydliště: 69615 Čejkovice, Bílovická
Dal poděkování: 10900 poděkování
Dostal poděkování: 11475 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 7/2012 Volba předsednictva

Příspěvek od Ivo.Vasicek »

otázky Ondřeje Profanta:
  1. Jak jste na tom v používání svobodného softwaru (doma i v práci). Popřípadě hodláte používat více svobodného softwaru? Alespoň na Pirátských akcích?
    V práci používám převážně nesvobodný SW. Doma jsem začal používat Libre Office. Neřešil jsem to, přizpůsoboval jsem se. Nyní mám v úmyslu pracovně rozvíjet užití svobodného SW, zejména ze strategických důvodů. Nicméně musím doplnit, že vím, že MS ve svém dlouhodobém strategickém výhledu plánuje přechod na svobodný SW také, nebudou to však hrotit, řeší to čistě z hlediska profitu. Proto se transformují do poskytování služeb.
  2. Jakou máte představu o stylu kampaně? (obecně) Preferujete přízemní agresivitu jmenování konkurence? Kvalitní virálně-guerilový marketing? Tradičnější formy? Co např. kvalitní vzdělávací kampaň? (např. serie přednášek o svobodném software, odbornější články)
    Preferuji zejména šíření informací a provokování k přemýšlení, chci aby si lidi na vše v důsledku přišli sami. Aby pochopili, že za ně nikdo nic nevyřeší. Tedy zapojování lidí zejména zábavnou formou - hapeningy, spontánní virály a pod.
    Každý útok vnímám, jako že v důsledku útočím sám proti sobě. Preferuji pouze agresi informační (leaky, hack, virtuální demonstrace atp.), OFFTOPICnic také nemám proti ničení šmírovacích zařízení hw,sw - to je však spíše obrana a netýká se kampaně
  3. Uvažujete/libí se vám myšlenka vytvoření alternativního stylu pro náš web? Aby byl přehlednější (přecijen design Seznamu není úplně výkřik ergonomie). Ideálně formou soutěže.
    nemám nic proti jakýmkoliv návrhům a iniciativám, jejich aplikaci však musím vyhodnotit nejlépe formou diskuse a úsudku
  4. Považujete za problém klesající znalost pirátských témat mezi členy? Hodláte nějak lépe strukturovat osvětu? Zavést nějaká pravidla (či třeba neformální zásady)? V současnosti mám dojem, že čekáme až člen bude takový "Kalousuek", že budeme hlasovat o jeho vyloučení na základě porušení stanov. To je dosti extrémní řešení.
Vnímám u nových členů na záčátku vždy trochu zmatek. Vyplývá to z motivace protestní angažovanosti. Je velice důležité, aby lidem "docvaklo", že svobodné šíření informací a ochrana soukromí vytvářejí podmínky ve kterých nás v konečném důsledku nemůže žádná moc zneužívat a znásilňovat. Vše ostatní, co někdy považují lidé za hlavní se v důsledku prosazení základu naší ideologie stává snadnější (tedy pokud to někdo nechce prosadit násilím).
Myslím si, že máme trochu nejasnou strategii. Připomínám, že VIZE je co chceme a STRATEGIE jak toho dosáhnout. Z hlediska strategie jsou možná i spory. Proto formuluji otevřeně svůj postoj: Parlament je pouze prostředek - pomůže nám získat informace a šířit informace, případně provést změny. Nechci, abychom se podíleli na vládnutí v tomto systému. Chci, abychom předvedli a používali nový systém využívající technologie (aplikovaný v současných podmínkách, tedy aby naše strana vytvářela prostor pro lidi, aby se reálně podíleli na moci a ukázali, že to jde) a tím inspirovali a přesvědčili. Chtěl bych, abychom naši strategii formulovali a doplnili, neboť to má dopad i na diskutované koalice, volební snahy atp. (volby považuji za operativní projekty).
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivo.Vasicek za příspěvek:
Filip.Krska
"Skutečná svoboda slova je právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet"(George Orwell)
Uživatelský avatar
Ivan.Sirko
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2751
Registrován: 04 úno 2011, 15:23
Profese: Putující filosof
Bydliště: Praha - 1
Dal poděkování: 10373 poděkování
Dostal poděkování: 2644 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 7/2012 Volba předsednictva

Příspěvek od Ivan.Sirko »

Ondrej Profant píše:
Oznámení moderátora:
Tag OT je tlačítko, které máte při psaní příspěvku nad textovým polem. Když ho použijete, váš off topic příspěvek se skryje. Off topic může mít smysl, ale nemá otravovat všechny. Toto je velmi důležité vlákno - rozprava s kandidáty do RP. Chce si ho přečíst mnoho lidí - ty zajímají otázky a odpovědi. Kdo si chce vaše příspěvky přečíst (já např. čtu každé ot), tak si to rozklikne.

Pokud nějaké nejasnosti přetrvávají, tak se obraťte na mě nebo jiného moderátora. Mimo toto vlákno. Děkuji.

OFFTOPICPS: Ano, ty nejhorší posty jsem nemoderoval. Nechci se s nikým hádat. Moderuji spíše krátké příspěvky, které jsou zcela mimo rozpravu. A přiznám se, že moderuji spíše bezkonfliktním lidem, kteří pochopí k čemu to je. Na některé jedince nemám čas.
Ale proč moderuješ otázky na kandidáty? to ne chápu?
"Skutečná svoboda slova je právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet"(George Orwell)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Sirko za příspěvky (celkem 2):
Petr.Bajgar, Mikulas.Ferjencik

Слава Україні! Героям слава! 🇺🇦 ✌️ Podpoř ukrajinskou armádu.

Uživatelský avatar
Ivo.Vasicek
Místní předsednictvo
Příspěvky: 7013
Registrován: 02 úno 2010, 22:50
Profese: manažer
Bydliště: 69615 Čejkovice, Bílovická
Dal poděkování: 10900 poděkování
Dostal poděkování: 11475 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 7/2012 Volba předsednictva

Příspěvek od Ivo.Vasicek »

Ivan Sirko píše:OFFTOPICMam dotaž na všechny kandidáty, jestli podporují tvrdou moderace v tomto vláknu a vůbec na forumu ve smyslu svobody slova apod.
A taky jestli znají co znamená : [quote]tag OT!
Oznámení moderátora:
-> OT. O. Profant
[/quote]
V některých případech mi připadá moderace příliš tvrdá. Nicméně chápu, že to není jednoduché. Moderaci považuji za nutnou, nicméně jejím hlavním účelem musí být udržení tématu, aby bylo dosaženo požadovaného výsledku. Např. odstranění diskusních vyjádření v podatelně. Pokládání otázek nekandidátům zde v tomto vlákně atp. Tedy, aby člověk neztratil přehled co se vlastně řeší a jaké jsou možnosti. Za hlavní účel fóra považuji dosahování výstupů (nikoliv výměnu názorů), tedy organizaci akcí, rozhodnutí, vytvoření textu, plakátu, rada jak věc řešit atp. Možná by stálo za to doplnit při zamčení vlákna informaci, jaký je výstup.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivo.Vasicek za příspěvky (celkem 4):
Ivan.Sirko, Vitezslav.Praks, Mikulas.Ferjencik, Lenka.Wagnerova
"Skutečná svoboda slova je právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet"(George Orwell)
Uživatelský avatar
Vitezslav.Praks
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 716
Registrován: 26 led 2011, 13:28
Profese: IT analytik
Bydliště: Na Sídlišti III/412, Průhonice 252 43
Dal poděkování: 1356 poděkování
Dostal poděkování: 1918 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 7/2012 Volba předsednictva

Příspěvek od Vitezslav.Praks »

Ondrej Profant píše: A teď mé otázky pro kandidáty:
  1. Jak jste na tom v používání svobodného softwaru (doma i v práci). Popřípadě hodláte používat více svobodného softwaru? Alespoň na Pirátských akcích?
Už jsem odpověděl. V knihovně propaguji LINUX. Líbí se mi nejen technicky, ale zaujala mne komunitnost Linuxu. Ještě více než svodobný software mne zajímají svobodné formáty. Za vůbec nejzajímavější současný projekt považuji iniciativu open data.

[*]
Jakou máte představu o stylu kampaně? (obecně) Preferujete přízemní agresivitu jmenování konkurence? Kvalitní virálně-guerilový marketing? Tradičnější formy? Co např. kvalitní vzdělávací kampaň? (např. serie přednášek o svobodném software, odbornější články)
Obecně se vyplatí nesázet všechno na jednu kartu. Nedávat všechna vejce do jednoho hnízda. Je třeba používat celé spektrum nástrojů. Ani oběd se nejí celý jen vidličkou. Takže: diskusní večery, setkání s lidmi, happeningy, články na blogu, plakáty, facebookové kampaně... Ostatní strany dělají kampaň jen jako PR. PR marketing se mi hnusí. Obecně jsem pro to, aby sdělení bylo skutečně politické v tom dobrém slova smyslu, aby tam byl jasný obsah, jasná aktivita, jasná osobitost. Povrchnost se každému hnusí.

[*]
Uvažujete/libí se vám myšlenka vytvoření alternativního stylu pro náš web? Aby byl přehlednější (přecijen design Seznamu není úplně výkřik ergonomie). Ideálně formou soutěže.
Rychle jsem si na nový web zvykl. Oceňuji, že se dá celý obsah realizovat dynamicky. Dají se do něj vložit gadgety se submit formulářem, facebook, twitter, kalendář akcí...
Viz http://www.strednicechy.pirati.cz
Přivítal bych jen drobné úpravy - např. umístění nějaké statičtější části stránky, kde bychom mohli mít vypíchnuté nejdůležitější kauzy, videa, texty. Jinak jsem spokojen. Nový web je žihadlo.

[*]
Považujete za problém klesající znalost pirátských témat mezi členy? Hodláte nějak lépe strukturovat osvětu? Zavést nějaká pravidla (či třeba neformální zásady)? V současnosti mám dojem, že čekáme až člen bude takový "Kalousuek", že budeme hlasovat o jeho vyloučení na základě porušení stanov. To je dosti extrémní řešení.
[/list][/quote]

Ocenil bych, kdyby právě na pirátském webu byla něke v záhlaví nějaká sekce nejdůležitější dokumenty. Tam by byly stručně vysvětleny nejdůležitější informace : Proč se Piráti jmenují Piráti. Oč se snatžíme. Jaké jsou nejdůležitější současné aktivity. I takovéto samozřejmé věci. Je dost lidí, kteří nikdy neslyšeli o Pirátské straně.

Druhou část dotazu nevím, zda chápu dobře. Jer to otázka na vylučování lidí? Já jsem proti nějakému ještě dalšímu usnadňování vylučování problémových členů.
Často si vzpomenu na oblíbený citát od Montesquieu (z jeho knížky O duchu zákonů), kde píše:
"...všechny tyto věci jsou velmi důležité a jsou zde ne proto, aby se vládlo lépe, ale aby se vládlo hůře."
Dále jsem silně proti stávající praxi, kdy nezaplacením příspěvku zaniká automaticky členství. Je to jednoduché pravidlo, ale je imho špatně. Vezmu příklad: K Pirátům vstoupí nějaká skvělá osobnost. Třeba nějaký filosof. Čistě z důvodů, že chce takto deklarativně Piráty podpořit. Po roce mu vyprší členství a čau. :-)
A nemusí to být jen vynikající osobnost. Může to být i úplně normální člověk. Který z návalu nadšení k Pirátům vstoupí - a pak se začne věnovat jiným věcem a členství mu samo skončí. Pak třeba potřebujeme realizovat nějakou akci, potřebovali bychom, aby nám nějaký místňák pomohl, vyvěsil třeba plakátek, obvolal známé - a nemáme ho. - Naše smůla.

Až bude čas, po volbách, budu usilovat, aby se tato část stanov změnila. Například tak, že po uplynutí toho roku bude alespoň minimálně hlasování, zda má být dotyčný vyloučen nebo ne. A třeba i tak, že pokud nebude hlasování provedeno, členství se nezruší. - Například.... Nevím, nemám to ještě úplně domyšlené, ani s nikým prodiskutované.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vitezslav.Praks za příspěvek:
Filip.Krska
Vítězslav Praks
Zastupitel v obci Průhonice (Středočeský kraj)
Mobile: 00420606577286
Land Line: 00420311234526
Id datové schránky: 9t5ftud
Skype: XVITAP
http://www.knihovnapruhonice.cz/
ACTA, CETA, Data Retention, INDECT. Neustále přituhuje. Reálně nám hrozí nastolení kyberfašismu.
Uživatelský avatar
Vitezslav.Praks
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 716
Registrován: 26 led 2011, 13:28
Profese: IT analytik
Bydliště: Na Sídlišti III/412, Průhonice 252 43
Dal poděkování: 1356 poděkování
Dostal poděkování: 1918 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 7/2012 Volba předsednictva

Příspěvek od Vitezslav.Praks »

Ivan Sirko píše:OFFTOPICMam dotaž na všechny kandidáty, jestli podporují tvrdou moderace v tomto vláknu a vůbec na forumu ve smyslu svobody slova apod.
A taky jestli znají co znamená : [quote]tag OT!
[/quote][/ot]

Nemám na toto jasný názor. Moderace mi nevadí. Ale zároveň v ní nevidím žádnou závratnou přidanou hodnotu.
Na foru mi vadí úplně jiná, netechnická, věc: děsný negativismus. Někdo něco napíše, typicky třeba nepirát. A do deseti vteřin se mu vrátí x odpovědí, že je to blbost. Proč se lépe o nápadech diskutuje na facebooku? Nevím. Možná protože se členové hned bojí toho, že když návrh do deseti sekund neodpálí, bude schválen a bude se realizovat. Tak to ale přece není.

Na vulgraity a hlouposti není nutné upozorňovat.
Mně by se líbila opačná moderace. Upozorňování na dobré nápady nebo postřehy. Moderátor by nápad zvýraznil. A třeba přenesl někam do nějakého cloudového spredsheetu, který by byl dostupný všem. Mohl by být roztříděn tematicky:
* Náměty na akce. - Co dělat. (Narážka na Lenina :-) ).
* Zdařilé formulace nějakého stanoviska atd. atp. - Dalo by se pak recyklovat v článcích, tiskovkách atd.
* kontakty na lidi (např. někdo postuje nějakou nabídku, která není nyní aktuáýlní, ale za 1/2 roku bude mít hodnotu zlata).
...
Těch zajímavých kategorií by mohlo být více.
Aby se ty informace z fora neztrácely.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vitezslav.Praks za příspěvek:
Ivan.Sirko
Vítězslav Praks
Zastupitel v obci Průhonice (Středočeský kraj)
Mobile: 00420606577286
Land Line: 00420311234526
Id datové schránky: 9t5ftud
Skype: XVITAP
http://www.knihovnapruhonice.cz/
ACTA, CETA, Data Retention, INDECT. Neustále přituhuje. Reálně nám hrozí nastolení kyberfašismu.
Uživatelský avatar
Marcel.Kolaja
Člen KS Středočeský kraj
Příspěvky: 5079
Registrován: 14 čer 2010, 15:27
Profese: kvestor Evropského parlamentu
Bydliště: Český Brod
Dal poděkování: 7466 poděkování
Dostal poděkování: 7689 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 7/2012 Volba předsednictva

Příspěvek od Marcel.Kolaja »

Ivan Sirko píše:Mam dotaž na všechny kandidáty, jestli podporují tvrdou moderace v tomto vláknu a vůbec na forumu ve smyslu svobody slova apod.
V tomto vlákně jsem žádnou tvrdou moderaci nezaznamenal až na:
Ivan Sirko píše:OFFTOPICA taky jestli znají co znamená : [quote]tag OT!
Oznámení moderátora:
-> OT. O. Profant (ot zmenšeno)
[/quote]

Zde mi to připadá skutečně poněkud zbytečné. Obecně na fóru bych někde moderoval více, jinde méně. Co člověk to názor. Ale obecně si myslím, že se to pohybuje v akceptovatelné míře.

EDIT: A vím, co znamená tag OT.


Zdraví
Tito uživatelé poděkovali autorovi Marcel.Kolaja za příspěvek:
Ivan.Sirko

Marcel Kolaja
kvestor Evropského parlamentu

Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26150
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36899 poděkování
Dostal poděkování: 30038 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 7/2012 Volba předsednictva

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Děkuji Ondřejovi, že to tu v mé nepšítomnosti trochu zmoderoval a ostatním, že se tu nesežrali. (a prosím méně offtopic poznámek)
Pokračujte
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvek:
Marcel.Kolaja

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Mikulas.Ferjencik
Kontrolní komise
Příspěvky: 14653
Registrován: 24 dub 2009, 00:25
Profese: lektor kroužků zábavné logiky
Bydliště: Choltice, okres Pardubice
Dal poděkování: 12022 poděkování
Dostal poděkování: 20479 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 7/2012 Volba předsednictva

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

Ondrej Profant píše:ad Zvonečník: viewtopic.php?f=78&t=767

OFFTOPICPoprosil bych Petra Viletu, aby dospěl. Fakt jeho hysterické vystupování k oranžové bez rozdílu není přínosné pro žádnou debatu. Naučte se být nad věcí. Upřednostňujte vlastní rozvoj/práci před vysmívání se jiným. Zvláště když to opravdu není předmětem diskuse.

A teď mé otázky pro kandidáty:
  1. Jak jste na tom v používání svobodného softwaru (doma i v práci). Popřípadě hodláte používat více svobodného softwaru? Alespoň na Pirátských akcích?
  2. Jakou máte představu o stylu kampaně? (obecně) Preferujete přízemní agresivitu jmenování konkurence? Kvalitní virálně-guerilový marketing? Tradičnější formy? Co např. kvalitní vzdělávací kampaň? (např. serie přednášek o svobodném software, odbornější články)
  3. Uvažujete/libí se vám myšlenka vytvoření alternativního stylu pro náš web? Aby byl přehlednější (přecijen design Seznamu není úplně výkřik ergonomie). Ideálně formou soutěže.
  4. Považujete za problém klesající znalost pirátských témat mezi členy? Hodláte nějak lépe strukturovat osvětu? Zavést nějaká pravidla (či třeba neformální zásady)? V současnosti mám dojem, že čekáme až člen bude takový "Kalousuek", že budeme hlasovat o jeho vyloučení na základě porušení stanov. To je dosti extrémní řešení.

1) Na pracovním notebooku mám firemní windows a používám střdavě MS Office a Libre Office podle adresáta a požadovaného formátu. Na soukromém počítači mám Linux Mint na práci a Windows na některé hry (Age of Empires po síti).

2) Ideální kampaň podle mne je zábavná, viditelná a propaguje naše myšlenky. Konfrontace se nebojím, ale nesmí být samoúčelná.

3) Líbí, iniciativě se meze nekladou, nicméně myslím, že Pirátský seznam funguje výborně. Rád bych alternativní skiny, nemá to pro mne v tuto chvíli prioritu.

4) Vnímám to jako problém, napsal jsem mimo jiné proto spolu s Jakubem Michálkem sérii osvětových článků do extra PC (http://www.cnews.cz/tagy/kopirovaci-monopol). Jinak si obecně myslím, že nejlepší je dělat věci, které Pirátské myšlenky propagují a lidé to pak sami vstřebají. Například protest proti INDECT, Petice Kopirovanijezadarmo.cz , STOP ACTA a psát články. Přikláním se k neformálním zásadám.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Ferjencik za příspěvky (celkem 2):
Lenka.Wagnerova, Filip.Krska

Garant pro oblast veřejných rozpočtů, mikulas.ferjencik@pirati.cz, 737 943 770

Podporuji Rekonstrukci Pirátů www.rekonstrukcepiratu.cz

Uživatelský avatar
Tomas.Vymazal
Člen KS Jihomoravský kraj
Příspěvky: 4793
Registrován: 23 dub 2009, 16:31
Profese: designér legálních konopných produktů
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 6558 poděkování
Dostal poděkování: 5606 poděkování

Re: CF 7/2012 Volba předsednictva

Příspěvek od Tomas.Vymazal »

Vitezslav Praks píše:Dále jsem silně proti stávající praxi, kdy nezaplacením příspěvku zaniká automaticky členství. Je to jednoduché pravidlo, ale je imho špatně. Vezmu příklad: K Pirátům vstoupí nějaká skvělá osobnost. Třeba nějaký filosof. Čistě z důvodů, že chce takto deklarativně Piráty podpořit. Po roce mu vyprší členství a čau. :-)
A nemusí to být jen vynikající osobnost. Může to být i úplně normální člověk. Který z návalu nadšení k Pirátům vstoupí - a pak se začne věnovat jiným věcem a členství mu samo skončí. Pak třeba potřebujeme realizovat nějakou akci, potřebovali bychom, aby nám nějaký místňák pomohl, vyvěsil třeba plakátek, obvolal známé - a nemáme ho. - Naše smůla.

Až bude čas, po volbách, budu usilovat, aby se tato část stanov změnila. Například tak, že po uplynutí toho roku bude alespoň minimálně hlasování, zda má být dotyčný vyloučen nebo ne. A třeba i tak, že pokud nebude hlasování provedeno, členství se nezruší. - Například.... Nevím, nemám to ještě úplně domyšlené, ani s nikým prodiskutované.
Prostrednictvim predsedajiciho bych rad reagoval na ocitovany text: Vito, chces nam tim rict, ze vubec nemas poneti o tom, ze po vyprseni platnosti clenskeho prispevku (da-li se to tak nazvat) nastava nekolikamesicni snazeni o udrzeni clena Piratu, ktere ma pod palcem lidr vasi krajske kandidatky Gabriela Antošová? A ze pokud Gabriela neuspeje v retenci clena, je pak pro ukonceni clenstvi clena nutne, aby prislusne krajske predsednictvo vzalo ukonceni clenstvi na vedomi hlasovanim? Je videt, ze fungovani strany mas v merku a ze je opravdu na miste te strcit do cela, abys nas vedl udolim neresti. Omlouvam se za tenhle utok, ale uz to na me bylo moc. Kez by ukonceni clenstvi bylo jednodussi, nez to v soucasnosti je, aspon by se s tim PKS (plural) nemusela tak drbat.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Vymazal za příspěvky (celkem 2):
Vitezslav.Praks, Jan.Podhajsky
Tom Vymazal, podporovatel phpBB a bojovník za legalizaci heroinu
Takovej ten stav, když seš uprostřed stavu a myslíš si, že nemáš stav. -- Michal Wagner, tč. garant programového bodu Drogy
Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10308
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4199 poděkování
Dostal poděkování: 18242 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 7/2012 Volba předsednictva

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Ondrej Profant píše: A teď mé otázky pro kandidáty:
  1. Jak jste na tom v používání svobodného softwaru (doma i v práci). Popřípadě hodláte používat více svobodného softwaru? Alespoň na Pirátských akcích?
  2. Jakou máte představu o stylu kampaně? (obecně) Preferujete přízemní agresivitu jmenování konkurence? Kvalitní virálně-guerilový marketing? Tradičnější formy? Co např. kvalitní vzdělávací kampaň? (např. serie přednášek o svobodném software, odbornější články)
  3. Uvažujete/libí se vám myšlenka vytvoření alternativního stylu pro náš web? Aby byl přehlednější (přecijen design Seznamu není úplně výkřik ergonomie). Ideálně formou soutěže.
  4. Považujete za problém klesající znalost pirátských témat mezi členy? Hodláte nějak lépe strukturovat osvětu? Zavést nějaká pravidla (či třeba neformální zásady)? V současnosti mám dojem, že čekáme až člen bude takový "Kalousuek", že budeme hlasovat o jeho vyloučení na základě porušení stanov. To je dosti extrémní řešení.

1) Použití otevřeného sofwareu předpokládám převážně ve státních insitucích. Na druhou stranu jsem byl velmi rád, když mi v rámci výuky databázouvých systémů přistál v ruce Microsoft SQL Server balík (special MSDN) pro školy, protože jsem mohl studenty připravit na standardy pro práci v řadě komerčních firem. Na svém i firemním stroji mám Okna a Office. Pro potřeby Pirátů však publikuji v Office Libre. Miluju GIMP. Hudbu hraju výhradně z http://www.ektoplazm.com/.

2) Při kampani musí být hlavně legrace. Konfornatci se nebráním, ale např. s formou původních plakátů s politickými stranami jsem nesouhlasil. Oproti tomu musím připomenout kontroverzní nástřel zbylých laviček Nevolte kokoty a Tůma vám to neudělá. Tenkrát někteří členové psali, že je to za hranu. Mě to nepřišlo. Osobně razím názor, že je třeba lidi donutit, aby se zamysleli a k přesvědčení musí dospět sami. Ukecat někoho není problém, ale v momentě, když jim dá někdo párky a pivo, tak ho přetáhne. V kritické situaci neškodí šok, ale dlouhodobě to nepovažuji za dobrou strategii.

3) Měnil bych skiny podobně jako googel. Piznam se mi líbí ale klasický vzhled podle mě po určité době vyčerpá svůj potenciál.

4) Sám mám máslo na hlavě v hloubce znalosti určitých problematik. Zastávám však pravidlo "Keď nevieš, tak sa opýtaj". Interním kanálem by měly být "Pirátské deprese". Určitou znalost coreu bych předpokládal již při přijetí člena, neb plavčík podepisuje s přepodkladem, že souhlasí se stanovami apod. Podobně to je i z pohledu demokratického minima, když člen halsuje. Vím, je to utopie. Opomeneme-li faktor nějaké self prezentace (mlýn na vodu Petra), myslím, že například náš Youtube kanál, kde jsou záznamy vystoupení Jakuba, mě, Jany, Mikiho, Broocha a dalších, tuto informaci v sobě mají, a to dosti polopaticky prezentovanou.

Moderace fóra:
Ano, moderace fóra je nutná. a) pracovní nástroj b)feed na pirati.cz c)úroveň diskutujících. Neoznačil bych však současnou moderaci za drastickou, vzhledem k tomu, kolik humusu se tam za posledních čtrnáct dní dá najít. Naopak oceňuji zapojení "moderátorů", kdy upozorňují rozvášněné (cca 4-8ks nejmenujeme) diskutéry na prohřešky proti pravidlům, ale i na emotivní způsoby něvěcné komunikace. Konečně jsem si dohledal co to znamená ad hominem :-)) Primárně není moderován obsah ale OT a forma. Např. poslední lítání žabího rozkroku ,a to že to mám doma valit svojí ochechuli snad nedostalo ani warning. Nepamatuju se, kdy napsoled dostal někdo banána. Jednoduše s moderací nemám problém, protože nenabývá formu cenzury. Pro blitíčko je zde stále podpalubí.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Bartos za příspěvky (celkem 4):
Ondrej.Profant, Filip.Krska, Ivan.Sirko, Vitezslav.Praks
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Zamčeno

Zpět na „Celostátní fórum“