Libor Michálek - Piráto-lidovecko-zelený senátor?

Diskuse členů a příznivců o věcech přesahujících působnost orgánů, netýkajících se programu nebo o straně jako celku.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.
  • Aktuální politické kauzy lze řešit v příslušné části veřejné diskuze.
  • Části programu, současné či budoucí, diskutujte na fóru Pirátský program.
  • Podání orgánům a jednoduché návrhy čiňte v příslušné podatelně.
  • Pokud chcete něco rozhodnout(usnést, zvolit, odvolat, přijmout), podejte členský podnět. Ale nejdřív zvažte, jestli by na to nestačil třeba republikový výbor.
  • Povídat o čemkoli si můžete v Podpalubí, což je skrytá část fóra otevřená všem zájemcům. (Je třeba se přidat do skupiny "Zobrazit - Podpalubí".)
Dodržujte prosím pravidla fóra.
Zamčeno

Máme nominovat do senátních voleb Libora Michálka - nestraníka za koalici Piráti-Zelení-KDUČSL?

Ano
36
32%
Ne
65
59%
Zdržuji se
10
9%
 
Celkem hlasujících: 40 - Celkem hlasů: 111

Uživatelský avatar
trinitrofenol
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2090
Registrován: 04 úno 2012, 17:01
Profese: chemik
Bydliště: Praha 20
Dal poděkování: 1339 poděkování
Dostal poděkování: 3555 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Libor Michálek - Piráto-lidovecko-zelený senátor?

Příspěvek od trinitrofenol »

Roman Kucera píše:
trinitrofenol píše: A mj. vyjasnit, jakým způsobem se účastnil té Holešovské výzvy. Jelikož je to stejný amatér jako my, tak mohlo jít jenom o přešlap v momentě, kdy uvažoval o kandidatuře do Senátu a chtěl o sobě dát vědět. Přiznám se, že vůbec netuším, jak se účastnil, o čem řečnil atp. Samotná informace "účastnil se", je k ničemu.
Dyť to tu melduju:
viewtopic.php?f=75&t=12180&start=50#p146626
Jé, sorry. Já jsem to pročítal v díře, kde je jednak jenom nevalný signál EDGE a druhak jsou tam strašlivý galeje stran sekání trávy a jiných podobných kratochvílí. Nějak mi to uniklo. Takhle jak to čtu, tak mě to neuráží.
SMRT MODERACI
Free your hate.
6nula7 547 3nula9
Uživatelský avatar
Patrik.Dolezal
Člen KS Jihomoravský kraj
Příspěvky: 960
Registrován: 04 srp 2009, 17:13
Profese: pirát
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 2598 poděkování
Dostal poděkování: 1291 poděkování

Re: Libor Michálek - Piráto-lidovecko-zelený senátor?

Příspěvek od Patrik.Dolezal »

Nechci předbíhat, ale nějaká smlouva je, nejpozději po tom mediálním výstupu SZ, asi passé. Rád bych věděl jak to vidí L.M. Doufám že s ním budeme hodně v kontaktu ať už to dopadne jakkoliv (přímo, ne přes někoho).
Nechtěl by vydat prohlášení že je nadstranický kandidát?

Politika jest těžký,robotný úřad,vysilující duši,ochromující fantazii,pijící z organizmu.
Oponenti, leč často též kolegové, jsou zlé,svéhlavé,bludně vychované bytosti,rafinované,zlomyslné,zhýčkané,zbloudilé,instinktivně nepřátelské a ve velikém procentu úžasně neschopné. Vracím se fyzicky i duševně vysílen,disgustován,zatemněn,mdlý a sešlý. Pouze noc jest vyhražena mé práci a i tu nedostavuje se vždy dispozice, vstřebaná celodenním rozechvíváním nervového systému a stálým krvácením intelektuálním.
*1892

Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10308
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4199 poděkování
Dostal poděkování: 18242 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Libor Michálek - Piráto-lidovecko-zelený senátor?

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Ahojte. Já z té situace nejsem vůbec nadšený a dle poslední prezentace Mr. Lišky bych zvažoval rollback.
Ano Michálka jsme prokaučovali a je to moje vina.
Časouvá souslednost je následující.
1) Libor Michálek mě oslovil na PPI a představil své ambice jít s podporou Pirátů do výběrka na šéfa NKÚ (nesmysl), kadnidovat na senátora či dokonce pouze v kraji
2) Debata na úrovni RP
3) Schůzka s Liborem, předání přihlášky, neoficiální schůze a tykačka - domluva zněla do týdne se ozveme
4) x pokusů o spojení s Liborem z mé strany
5) Schůzka s Matějem Stropnickým a Bělohradským o možné koaliční nominaci Bělohradského na Praze 2,3 (nechce)
6) Debata s Matějem co, kdy, kde a zde má chyba : řekl jsem mu, že zvažujeme nominaci Libora, Matěj chtěl po mě číslo, ale řekl jsem mu, že s ním jednám já.
7) Týden na to, volá Matěj, že on se s ním už sešel, a domluvili tu kolaici na Praze 2,3 s námi a Lidovci
8) Prezentace problému na RV a varianty podpory
9) Matěj neumí posílat mejly, schůzka minulé pondělí o nás bez nás v Demínce, prý jak to ,že o tom nevím. Úmysl neprokázán.
10) Tento pátek - od Matěje rovnou návrh koaliční smlouvy a do neděle si to pořešte
11) Libor Michálek posílá teze (nedělě) viz. níže.
12) Liška to posral, a že ho nominují Zelení
Moje závěry: politická naivita z mé strany vedla k tomu, že nám ho Stropnický prostě vyfouk (kromě studia holt dělá politiku full time)
z důvodu Liškovo oblože (již druhé) a opět montování SNK ED do koalice, bych zvážil z celé akce vycouvat

Teze:
DRAFT PROGRAMOVÝCH TEZÍ

1. Posílení prvků přímé demokracie, zjednodušení podmínek pro referendum
2. Stanovení základních povinností politikům a omezení jejich imunity
3. Oslabení role velkých politických stran a omezení politické reklamy
4. Transparentní, efektivní a funkční výkon státní správy a samosprávy
5. Koncepční řízení státních podniků a veřejnou správou ovládaných firem
6. Podpora informační otevřenosti a podpora svobody ve sdílení informací
7. Zvýšená ochrana osob pečujících o děti v pracovně právních vztazích
8. Ochrana životního prostředí před zájmy odpadových, jaderných a jiných lobby
Ad 1) Považuji za důležité, aby zákon o konání obecného referenda nevytvářel překážky pro jeho konání (souhlas Poslanecké sněmovny nebo Senátu), ale naopak podporoval konání referend o všech důležitých otázkách nejen zahraniční ale i domácí politiky (důchodová, zdravotnická reforma apod.). Preferuji, aby mandát poslance, senátora i zastupitele mohl zaniknou rovněž na základě vyslovení nedůvěry občanů v rámci referenda. Jsem pro snížení počtu podpisů pro konání referenda na 50 000 ( švýcarský model) resp. na počet hlasů, díky nimž vznikl danému politikovi mandát.
Návrh veřejné deklarace: Podpořím, aby jednou z možností zániku mandátu bylo vyslovení nedůvěry danému politikovi v referendu. Podpořím zjednodušení podmínek obecného referenda tak, aby byly srovnatelné se švýcarským modelem.

Ad 2) Ministr, primátor, starosta nebo zastupitel by měl mít povinnost jednat s péčí řádného hospodáře. Politik nemůže být stíhán např. pro porušení povinností při správě veřejného majetku jednoduše z důvodu, že povinnost v tomto směru stanovenou nemá. Neprokáže-li se úmyslné či korupční jednání, mělo by porušení povinnosti jednat s péčí řádného hospodáře představovat alespoň správní delikt. Imunita politiků by měla být omezena na méně závažné trestné činy (pomluva apod.)
Návrh veřejné deklarace: Podpořím, aby veřejní činitelé měli stanoven okruh základních povinností s tím, že za porušení povinnosti bude možné udělit (např. ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu) sankce srovnatelné s výší způsobené újmy.

Ad 3) Za vhodné považuji snížení počtu poslanců cca na 140 (v průměru 10 za každý kraj) s omezením počtu kandidátů jedné politické strany nebo hnutí na 5 v každém kraji. Podobně jako kdyby měl Senát 162 senátorů (za každý obvod 2 s nejvyšším počtem hlasů po prvním a jediném kole), mohlo by mandát poslance získat např. prvních 10 kandidátů s nejvyšším počtem hlasů v daném kraji, a to bez ohledu na to, zda strana či hnutí, za níž kandiduje, získá více než 5% všech platných hlasů. V případě potřeby zohlednit volební preference by při hlasování v Poslanecké sněmovně mohl mít např. 2 hlasy poslanec, který získal více než 20 % hlasů v daném kraji.
Návrh veřejné deklarace: Podpořím odstraňování překážek, které omezují menší politické strany a politická hnutí v možnosti získat poslanecký mandát. Podpořím takové znění zákona o financování politických stran, které zavede účinný dohled nad financováním volebních kampaní, omezení velkoplošné reklamy apod.
Ad 4) Odkládání účinnosti zákona o státní službě resp. o úřednících nahrává těm politikům, kteří státní správu považují za nástroj k získávání finančních prostředků. Dosazování loajálních náměstků či jiných řídících pracovníků a poradců bez výběrových řízení vytváří prostředí pro manipulaci v rozhodovacích procesech. Výkon státní správy a samosprávy je důležité odpolitizovat, profesionalizovat a zefektivnit.
Návrh veřejné deklarace: Podpořím co nejrychlejší účinnost zákona o státní službě, a to v podobě, která bude přispívat k omezení vlivu politiků do operativního rozhodování státní správy. Podpořím úspory zvláště u právních, poradenských, marketingových služeb, které mohou představovat nástroj pro „odklánění“ veřejných prostředků.

Ad 5) Státní a polostátní podniky příp. společnosti ovládané samosprávami často nemají definované koncepční a měřitelné cíle a stávají se odkladištěm někdy nebezpečného politického odpadu nebo nástrojem pro vyvádění finančních prostředků. Manažeři těchto firem by měli být automaticky odvoláni, pokud NKÚ zjistí závažné pochybení v jejich činnosti.
Návrh veřejné deklarace: Podpořím rozšíření pravomocí NKU vůči firmám ovládaných státní správou či samosprávou. Budu požadovat, aby tyto firmy měly vypracované písemné koncepce činnosti s jasně definovanými a měřitelnými cíli. Budu navrhovat, aby případné škody způsobené manažery těchto firem byly povinně vymáhány.

Ad 6) Zákon o svobodném přístupu k informacím není často dodržován. Podobně nejsou často plněny informační povinnosti vůči Obchodnímu rejstříku. Dle odhadů CCB by bylo možné pouze na sankcích za neplnění povinností vybrat až 15 mld. Kč.
Návrh veřejné deklarace: Podpořím udílení citelných sankcí fyzickým osobám, které neposkytnou řádně a včas informace dle zákona o svobodném přístupu k informacím. Budu požadovat, aby každý povinný subjekt určil osobu odpovědnou za poskytování informací.

Ad 7) Nízkou míru porodnosti považuji za hlavní (a politiky prakticky neřešený) důvod potenciálních problémů v prvním důchodovém pilíři. Ženy mohou mít obavu odejít na rodičovskou dovolenou, neboť se často stává, že zaměstnavatel po návratu z rodičovské dovolené zruší dané pracovní místo.
Návrh veřejné deklarace: Podpořím zvýšení ochrany v pracovně právních vztazích u osob, které pečují o děti, a to na úroveň srovnatelnou jako u členů výborů odborových organizací. Představitelné je připuštění výjimky ukončit pracovní poměr při hromadném propouštění.

Ad 8) Legislativa ochrany životního prostředí bývá často terčem ovlivňování ze strany různých lobby. Např. u poplatků za nebezpečné odpady dochází k relativně nízkému výběru poplatků mj. z důvodu nevhodné konstrukce výjimek v zákoně o odpadech. Uplatněním institutu tzv. „technického zabezpečení“ skládek dochází k tomu, že v průměru na 10 tun nebezpečného odpadu dochází k odvodu poplatků pouze za 1 tunu.
Návrh veřejné deklarace: Podpořím systematické a účinné uplatňování zásady: „kdo znečišťuje životní prostředí, ať platí“. Budu navrhovat využití získaných prostředků na podporu obnovitelných zdrojů energie v té míře, aby docházelo k rovnoměrnému a diverzifikovanému rozvoji zdrojů čisté energie. Podpořím posílení pravomocí ERU s cílem variabilně upravovat ceny energie.
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Uživatelský avatar
Roman.Kucera
Člen KS Praha
Příspěvky: 15254
Registrován: 14 zář 2010, 10:04
Profese: IT
Bydliště: Praha, Letná
Dal poděkování: 9815 poděkování
Dostal poděkování: 18113 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Libor Michálek - Piráto-lidovecko-zelený senátor?

Příspěvek od Roman.Kucera »

Ten program je dobrej. Škoda.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Roman.Kucera za příspěvky (celkem 2):
Ivo.Vasicek, Martin.Svadlenka
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10308
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4199 poděkování
Dostal poděkování: 18242 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Libor Michálek - Piráto-lidovecko-zelený senátor?

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Podle mě je problém u Greenhornů. Stropnickej šlape Liškovi na paty. Vyloučení možnosti spolupráce s SNK ED včera jeho fakrce prohlasovala proti předsednictvu, tak mu dal Liška tečku přes média, aby se to nepovedlo. Mluvil jsem s Liborem a ten taky čuměl jak puk. Ovšem článek ještě nečetl. Na netu bude odpoledne a pak mi bude volat. Ve středu máme megaschůzku. Situace má jistě nějaké řešení, ale anketa zatím hovoří dosti jednoznačně.Programové teze se mi líbí...
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Uživatelský avatar
Mikulas.Ferjencik
Kontrolní komise
Příspěvky: 14653
Registrován: 24 dub 2009, 00:25
Profese: lektor kroužků zábavné logiky
Bydliště: Choltice, okres Pardubice
Dal poděkování: 12026 poděkování
Dostal poděkování: 20479 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Libor Michálek - Piráto-lidovecko-zelený senátor?

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

Liška je píča. Stropnický tušil, že to provaří a proto na nás tlačil.
Matěj Stropnický píše:až mi zas někdo bude předhazovat neloajalitu k týmu, budu muset připomenout, že byl jeden předseda, který neuměl počkat, až koaličního senátního kandidáta schválí všechny navrhující strany a musel ho vytroubit sám. V koalici to ale musím žehlit já, snad to ustojíme. Prsení, prseníčko, ufff. Piráti, lidovci: vydržte to s námi, prosím.
A liškovo tradičně pičusácký vyjádření:
Ondřej Liška píše:Někteří novináři to věděli, a to nikoliv ode mně, opatrně tedy. Potvrdil jsem to a zdůraznil, že jde v případě Libora Michálka o koaličního kandidáta. Pro zdůraznění rovnocenné role všech tří, tedy i KDU a Pirátů je příležitostí stejně jako předtím, společná tiskovka atp. - považuji to za samozřejmost. Fakt, že dohadujeme společný postup, je podle mě dobrá zpráva pro řadu lidí. Postupné schvalování je logická věc a primární volby jsou veřejná záležitost. Přesuňme tuto debatu, kam patří.

Garant pro oblast veřejných rozpočtů, mikulas.ferjencik@pirati.cz, 737 943 770

Podporuji Rekonstrukci Pirátů www.rekonstrukcepiratu.cz

Uživatelský avatar
Martin.Broz
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 9429
Registrován: 08 črc 2009, 12:40
Profese: SMRT MODERACI
Bydliště: Internet
Dal poděkování: 1529 poděkování
Dostal poděkování: 5428 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Libor Michálek - Piráto-lidovecko-zelený senátor?

Příspěvek od Martin.Broz »

Jednu cestu vidim ovsem jestli vede az k nastoleni trvale ferove spoluprace, to predpovidat nebudu.

Ze Michalek rekne jak to bylo. Ze ho zelenej Liska predstavil jako kandidata, aniz by pro to mel jeho souhlas. Stejne tak to v jeho pripade udelali nedockavi KDU-CSL. Kdyby ted uznamil, ze puvodne chtel kandidovat jen za Piraty a ze Zeleni s KDU si na nem uz dvakrat ohrali svou stranickou polivcicku, aniz by pro to existovala seriozni dohoda, dalsi spoluprace je mozna jen s Piratskou stranu.

EDIT: Ta strana Zelenych je fakt divna. Liska je nejen slizkej ale i hloupej. Uz by ho meli clenove vylejt, protoze takhle je oficialni spoluprace vyloucena predem nejen proto, ze toho nejsou schopni, ale proto, ze je to k zbliti pro me a troufnu si rict, ze i pro nase fandy.
Josef.Raba
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 10
Registrován: 14 úno 2012, 05:51
Profese: živnostník, restauratér
Bydliště: Choltice
Dal poděkování: 42 poděkování
Dostal poděkování: 52 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Libor Michálek - Piráto-lidovecko-zelený senátor?

Příspěvek od Josef.Raba »

Pokud by tento senátor byl "nestraník" a měl podporu Pirátů, zelených a kdu-čsl mělo by to racionální základ.
Bohužel mám obavy, že vystupuje jako zelený senátor a od nás mu může jít jen opravdu o hlasy.
Nevidím tak vysoko, ani jsem se tím člověkem nesetkal, jen mi něco říká OPATRNĚ!!!
Na Pirátech jsem si vždy mimo jého vážil, že nevzešly z těchto politických sraček. Opatrně aby se v nich neutopily......

http://www.novinky.cz/domaci/271340-za- ... l?ref=boxF
Tito uživatelé poděkovali autorovi Josef.Raba za příspěvky (celkem 5):
Vitezslav.Praks, Ivan.Sirko, Josef.Kadlecek, Marcel.Kolaja, Tomas.Vymazal
Uživatelský avatar
Mikulas.Ferjencik
Kontrolní komise
Příspěvky: 14653
Registrován: 24 dub 2009, 00:25
Profese: lektor kroužků zábavné logiky
Bydliště: Choltice, okres Pardubice
Dal poděkování: 12026 poděkování
Dostal poděkování: 20479 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Libor Michálek - Piráto-lidovecko-zelený senátor?

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

Mikuláš Torrent Ferjenčík píše:Ondřej Liška se ukázal zatím jako největší podrazák, se kterým jsem se v politice setkal. Když nás poškodil poprvé krátce po vzniku Pirátů, myslel jsem si, že je to jenom amatér. Teď se přikláním k tomu, že je to mediální děvka, která udělá pro publicitu cokoli. Kolegialita, loajalita, smysl pro fér play nula a ještě se u toho tváří jak neviňátko. Zklamání. Přes Facebook to řeším, protože naštěstí není v mojí straně, takže to beru jako veřejný spor.
Mé vyjádření na Facebooku. Už mi to nedalo. Jsem nasraný jako dlouho ne, vlastně jediný důvod, proč o tý koalici pořád uvažuju, je že nechci, aby Liškovi tohle podrazáctví procházelo.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Ferjencik za příspěvky (celkem 3):
Ivan.Bartos, Josef.Raba, Jaroslav.Nemec

Garant pro oblast veřejných rozpočtů, mikulas.ferjencik@pirati.cz, 737 943 770

Podporuji Rekonstrukci Pirátů www.rekonstrukcepiratu.cz

Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10308
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4199 poděkování
Dostal poděkování: 18242 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Libor Michálek - Piráto-lidovecko-zelený senátor?

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Jak jsem již psal. I Matěj Stropnický mě potrhl, když mě obešel a kontaktoval Libora za mými zády. To jsem stejně nakonec řekl i jemu i Liborovi. Že se mi to nelíbí, považuju to za podray, ale že holt budeme vařit z toho co máme a pokusíme se celou situaci nějak dořešit. Libor si myslel, že jsem se na něčem s Matějem domluvil.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Bartos za příspěvky (celkem 5):
Martin.Broz, Jaroslav.Nemec, Marcel.Kolaja, Tomas.Vymazal, Patrik.Dolezal
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Zamčeno

Zpět na „Vnitrostranická diskuse“