Stav PP na Slovensku

Zahraniční odbor komunikuje s dalšími členy mezinárodního Pirátského hnutí, zejména přináší v zahraničí osvědčené nápady do strany, vypracovává společný postup při projednávání mezinárodních problémů.

Moderátor: Zahraniční

Tomas.Vymazal
Vedoucí resortního týmu
Profese: předseda spolku
Dal poděkování: 1761 poděkování
Dostal poděkování: 1540 poděkování

Re: Stav PP na Slovensku

Příspěvek od Tomas.Vymazal »

No vidim, ze je to klasicka situace slovo proti slovu, ktera pujde nejak rozseknout jedine pri osobnim rozhovoru vsech zucastnenych zaroven. Proto bych rad, kdybychom se vsichni sesli na sjezdu v Ziline, kde Pirati.cz budou radi pusobit jako mediatori. Sam mohu ted s jistotou rict, ze nevim , kde je pravda a nestranim nikomu. Na PPI se o tom s nikim bavit nebudu, protoze si nechci nechat do hlavy zasit seminko pokroucene reality.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Vymazal za příspěvky (celkem 7):
Robert.Adamek, Vaclav.Malek, Lukas.Findeis, marek.bujko, rvh, Petr.Vileta, Filip.Krska
Karel.Fuzik
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: Kolotočář
Dal poděkování: 383 poděkování
Dostal poděkování: 414 poděkování

Příspěvek od Karel.Fuzik »

Osobně jsem rozladěn, že na Slovensku vznikli dvě frakce, navíc vzájemně rozhádané (prasebook nepoužívám, takže jsem byl neinformován). Už pár lidí se nedokáže shodnout na základních věcech, škoda. Byl jsem v jak na všech zmíněných ANTI-ACTA v Ostravě, tak na setkání v Bratislavě. Většina slovenských pirátů, se kterými jsem měl možnost mluvit, se mi zdála OK, ať šlo o Petra Blaščáka nebo Chazze Svobodu. Totéž se týká přítomného poslance NR SR, který měl IMHO mimořádný přehled o legislativě ohledně základních pirátských témat, jako je elektronizace státní správy, autorského zákona atd. Pochopil jsem, že v NR doopravdy pracoval, což se o většině jeho kolegů (minimálně v PSP ČR) nedá říct. Škoda, že u nás někoho takového nemáme.

Celkově na mě akce v Bratislavě udělala skvělý dojem, byla skvělé zorganizovaná a na to, jak kontroverzní témata se tam probírala, byla i velmi poklidná. Přivítaní jsme byli tak dobře, že jsem místy upadal do rozpaků. Velmi organizátorům znova děkuji (fakt nevím, do které ze skupin patří). Co se týká dyslektického řečníka, rozhodně jsem se nebavil jeho postižení. Pokud něčemu, pak tomu, že nás nekompromisně nutil, abychom si ho poslechli a pak v podstatě nic zajímavého neřekl. Udělal samozřejmě jednu zásadní chybu - sám jsem totiž dyslektik a nikdy bych projev nečetl z papíru - což on udělal. Mrzelo by mě, kdyby si kdokoliv myslel, že jsem z něj měl srandu jen tak. Myslím to vážně.

Závěrem se chci distancovat od jakýchkoli aktivit spojených s Bohdanem a jeho partičkou. Takové aktivity nepovažuji za korektní (aspoň ty, které zatím předvedl) a vlastně ani pirátské. Nehledě k tomu, že jsou to zpravidla aktivity čistě virtuální (aspoň, co mi je známo - řvaní na konferenci o ŽP nepovažuji za aktivitu).

V Bratislavě jsem nabízel, že zajistím podpisy z příhraničí, aby bylo možno SPS založit. To platí. Začínáme s tím v MS Ostrava hned po Vyosení.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Karel.Fuzik za příspěvky (celkem 7):
Zdenek.Stepanek, Mikulas.Ferjencik, awk, Vaclav.Malek, Milan.Gvoth, Filip.Krska, V__
Předseda MS Ostrava. "Rozum nakonec vždycky zvítězí, jen co dorazí munice."
Chcete nějaký Bony, Marky? Nechcete? Tak co vlastně chcete . . .
Karel Fuzik
Martin.Kaleta
Profese: podnikatel
Dal poděkování: 33 poděkování
Dostal poděkování: 32 poděkování

Příspěvek od Martin.Kaleta »

sdílím názor svoji ženy :

Vážení piráti, priatelia, vážené OZ SPS, pán predseda Gvoth,

Volám sa Lucia Krajčiová, dozvedela som sa, že ma pán Gvoth a teda aj SPS moju osobu zmieňuje vo svojom príspevku na fóru ČPS. Dovoľujem si preto reagovať.
Je to skor otvorený dopis, teda otovrená odpoveď na výše spomenutý príspevok.

1./ členstvo SPS.... nikdy som sa neprezentovala ako česká pirátka, vždy ako ich priaznivec, s tým, že o ČPS mám povedomie od minulých volieb do ktorých ČPS kandidovala, a ďalej som uvádzala, že poznám moravskoslezkých pirátov z Ostravy, spoznali sme pri protestoch proti ACTA, kde som po tom, čo ste ma kontaktovali, vy osobne pán Gvoth, pozvala aj vás ako SPS, nikdy som sa nezmienila, že poznám pána Ferjenčíka alebo pána Bartoša, tož marne ste sa dotazoval, to boli len vaše domnienky. Po stretnutí v Bratislave... ste ma pridali do FB skupiny členovia SPS... ja som vám obratom poslala dotaz ako sa stať členom SPS, pán Gvoth, sám dobre viete, čo ste mi napísal... teda, že som všetky podmienky už dávno splnila... čo sa týka stanov.... asi neviem dobre hľadať, ale aj keď som ich niekoľkoľkokrát hľadala, nenašla som ich na vašich stránkach, pri sekcii ako sa stať členom som našla len kontakt na mail... po dotaze ako sa stať členom OZ SPS ste mi pán predseda poslal, že som podmienky už dávno splnila... o tom že som len záujemca o členstvo ma nikto neinformoval...ani mi nedal informáciu, že keď už teda som ten záujemca o členstvo, ako sa stať právoplatným členom SPS. Myslím, že tieto pravidlá by ste mali mať jasne dáne a mali by byť zverejnené a na viditeľnom mieste každému záujemcovi o členstvo, poprípade mu na jeho priamy dotaz, priamo odpovedať... členom OZ SPS som sa pridatím do FB skupiny nestala... takže som vlastne nikdy ani členom OZ SPS nebola a do dňa zverejnenia manifestu mi neboli poskytnuté informácie ako sa právoplatným členom stať, žiadnu prihlášku som nenašla, nič som nepodpísala, členský príspevok som nezaplatila, pretože nebolo kam. Jediné, čo som pre SPS podpísala, je súhlas so založením strany, ktorý som poslala doporučene poštou na adresu uverejnenú na vašich stránkach na tento účel, obálka sa mi po 14 dňoch vrátila neotovorená s tým, že zásielka nebola prevzatá v odbernej dobe. Čo sa týka protestu ACTA v Ostrave, kde sa zúčastnil pán Blaščák, tam som verejne po proteste za prítomnosti asi ďalších 10 osob prehlásila, že nechcem byť členom akéjkoľvek pirátskej strany, že som ochotná spolupracovať... ostravský piráti som mnou a s ďalšími ľuďmi debatovali, odpovedali nám na otázky... na základe tohto rozhovoru som sa rozhodla pouvažovať o zmene názoru, pretože tak ako mi pirátov a ich fungovanie predstavili ostravskí piráti tak som sa s pirátmi vedela stotožniť a zapojiť sa aktívne omnoho viac, rozhodne som opustila myšlienku, že je to len ďalšia klasická politická strana a nahradila ju myšlienkou, že je to alternatívna (ne)politická strana.

2./ Kandidátka OĽaNO...po Ostrave, pred zjazdom v Bratislave.... žilinská bunka vyjadrovala pochybnosti o OĽaNO niekoľko dní pred zjazdom, rozpor bol tak veľký, že sme nepotvrdili účasť na 1.pirátskej party v BA, no žIlinská bunka, čo som teda asi ja a Chazz, sa predsa len rozhodla komunikovať ďalej a osobne sa prísť o SPS dozvedieť viac do BA. V BA sme sa dohodli so SPS, že po voľbách pojdeme cestou zbierania podpisov. Pán Viskupič som mnou moc nekomunikoval, nebudem sa k nemu teda vyjadrovať. K OĽaNO poviem len toľko, že nebyť pirátov na ich kandidátke, tak o nich ani nerozmýšľam, že by som ich volila v čele s pánom Matovičom na posledných miestach kandidátky :) Prepáčte, nie som priaznivcom OĽaNO, tak ako nie som priaznivec SMRU alebo SDK alebo SAS. Teda na základe dohody, že po voľbách pojde SPS samostatnou cestou a budeme zbierať podpisy, sme súhlasili so založením žilinskej bunky. Nechápem prečo sa teda v úlohách SPS objavila "cesta ľahšieho odporu". Na tomto sme sa nedohodli. Ja osobne som sa snažila SPS pred voľbami po Bratislave propagovať čo najmenej, rozhodne nie aktívne. Bola som rozhodnutá sa zapojiť až po voľbách až bude všetko jasne, či bude SPS alebo nebude v parlamente a aký má mandát od ľudí. Mandát od ľudí cca 1000 hlasov.

3./ Čo sa týka všetkých tých rečí, ako ste sa vďaka OĽaNO a pánu Viskupičovi zviditeľnili... pre mňa osobne ste urobili reklamu bez kontaktu a práce s ľuďmi... ja by som bola radšej keby sa SPS zviditeľňovala prácou v uliciach s ľuďmi tak ako som to videla a vidím u susedov v Ostrave. Nejako je treba ľuďom povedať kto je pirát a čo to znamená a čo piráti chcú.

4./ Čo sa týka manifestu, nikoho sme nezlákali, možno keby ste niekto z predstaviteľov SPS tie diskusie v skupine členov SPS aj čítali a len nás neobviňovali, možno by ste si všimli, že sa tam objavili ľudia,čo mali rovnakí názor ako ja a Chazz. Alebo si myslíte, že vaši ďalší traja kandidáti na členstvo, ktorí sú signatármi manifestu nemali pred príchodom do SPS žiadne svoje názory a postoje? Myslíte si, že sú to ľudia, ktorí sa nechajú zlákať alebo zmanipulovaťa na základe asi mesačnej známosti cez FB? Na základe, čoho si pán Gvoth alebo celé SPS myslíte, že sme niekoho zlákali? Pán Gvoth, označil ste ma za extrémistku... na základe čoho, prosím? Aké mám extrémne názory? Že nesúhlasím s cestou ľahšieho odporu prenechania nejakých nič nerobiacich politických strán? Že chcem aby strana, ktorej venujem svoj čas a energiu, bola právoplatnou stranou na základe právoplatných podspisov občanov, ktorí súhlasia s jej programom a smerovaním? Že chcem, aby každý z tých 10 tis. ľudí, ktorí podpíše súhlas zo vznikom pirátskej strany vedeli, kto sú piráti a videli, že sa s nimi chceme stretávať a rozprávať a chceme ich zapojiť. Toto sú základy našich sporov, prosím.

5./ Čo sa týka FB skupiny.... vystúpila som zo skupiny krátko po zverejnení manifestu na základe chatové konferencie aj s vami pán Gvoth... to ako ste bol poprípade aj iný členovia SPS potomv v kontakte s inými ľuďmi z hnutia piráti slovensko, to sa musia vyjadriť oni každý za seba, každopádne FB skupina hnutia Piráti Slovensko vznikla až po mojom vystúpení z FB skupiny členov SPS. Čo sa týka zverejnenia manifestu na našej FB stránke: zverejnili sme ho až po tom, čo pán Paľo Janík (člen v FB skupine členovia SPS) napísal veľmi dlhý príspevok, kde citoval niekoľkokrát z manifestu a pod týmto jeho príspevkom prebehla nejaká komentárová diskusia, tento svoj príspevok neskor pravdepodobne vymazal. Predtým bol manifest zverejnený na skupine členov SPS, kde všetcia členovia mali prístup k citovaným častiam manifestu v celom kontexte.

6./odpovede na niektoré výhrady....
Priateľské vzťahy som prerušila so skoro všetkými členmi SPS, nikdy sme vlastne ani priatelia neboli.

Som vždy zásadne proti rasismu a iným nebezpečným javom ve spoločnosti..

Ak mi prehnane prezentuje svoju účasť na akciách v Ostrave, tam mi vysvetlite vaše oficiálne vyjadrenie na FB, že SPS podporila prostet proti ACTA, keď za SPS sa tam zúčastnil len pán Blaščák a jeho priateľka. Ja som členom SPS nebola a bola som tam len sama za seba. Takže skor by som povedala, že ste prehnane prezentovali svoju účasť v Ostrave vy SPS.
Ja osobne dúfam, že som sa v Ostrave aj dostatočne aktívne zapojila a pomohla som aj priateľom tam, toto nemožem posúdiť ja sama.

Opravedlňujem sa, ale za dobu kontaktu zo SPS som mávala pocit, že sú vždy riešené všetky veci okolo len nie podstata veci... podstata veci je, že sa nezhodneme na ceste budovania politickej strany. Aj po zverejnení manifestu v skupine členov SPS bolo okamžite napadnuté všetko len nie dovody prečo tento manifest bol napísaný. A preto komunikácia a spolupráca s vami SPS sa mi zdá takmer nemožná.

Ďakujem za vašu pozornosť vážení piráti, priatelia, OZ SPS, pán predseda Gvoth.
Prajem vám všetkým krásne dni.
S pozdravom
Lucia Krajčiová
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kaleta za příspěvky (celkem 2):
Robert.Adamek, Eva.Svornikova
poDporuji bezpodmínečný ZDRAVÝ ROZUM!
Viliam.Fiedler
Profese: Student
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 7 poděkování

Příspěvek od Viliam.Fiedler »

Napisem tu ako sukromna osoba. Do skupiny na facebook SPS-clenovia som vstupil v podstate v dobe kedy do nej vstupili aj Chazz a Lucia a predtym som s SPS nemal nic spolocne.

Od zaciatku bola komunikacia v skupine s Chazzom velmi obtiazna, to mozu dolozit vsetci clenovia skupiny, pripadne sa daju skopirovat samotne prispevky. Diskusie sa viedli na mnoho tem a padlo v nich mnoho nazorov pricom vacsina ludi sa normalne kludne bavila. Chazz od zaciatku zastaval svoje trochu extremnejsie nazory na niektore veci, s ktorymi ostatni nesuhlasili, alebo suhlasili iba ciastocne. Vsetko ale boli iba nazory ludi v skupine, nie oficialny nazor SPS a my sme sa ich vyjadrovanim iba snazili dohodnut na tom ako dalej postupovat, co zaradit do programu a v akej podobe atd. Chazz nebol ochotny pristupit na akykolvek kompromis a to sme sa on snazili naozaj dost. Postupne sa do tych diskusii prestavali zapajat ludia, lebo usudili ze s Chazzom sa komunikovat rozumne naozaj neda. Nech clovek povedal cokolvek bolo to vzdy obratene proti nemu (mozno sa to stane aj s tymto prispevkom :)), navyse bol este obvineny z politikarcenia a z toho ze nie je pravy pirat. Snahy o vysvetlenie toho ze napriklad uplna legalizacia marihuany nie je zakladna piratska tema a my sa musime rozhodnut ci ju budeme podporovat sa stretli s nepochopenim.

Taktiez velmi nechapem co je zle na tom ze sa SPS zacala v poslednom pol roku aktivizovat. Ano, 2,5 roka boli mozno potichsie, ale je dobre ze zacali nieco robit aspon ten posledny polrok. A to nieco zacali robit uz davno pred prichodom Chazza, Lucie, mna a ostatnych.

Dalej sa vyjadrim k nezmyselnemu obvineniu z toho ze svoje aktivity sem SPS hodila len nedavno. Ano, boli tu hodene preto, lebo sme boli obvinovani z necinnosti a chceli sme ukazat ze opak je pravdou. Rad by som sa ale vyjadril ze SPS nema ziadnu povinnost svoje aktivity zverejnovat na fore CPS a vsetky sa dali kludne najst na facebookovej a webovej stranke. Ani CPS predsa nezverejnuje svoje aktivity na nasich strankach, nie sme pobocka CPS.

Ked uz sme pri aktivitach, vacsina aktivit PS sa udiala pred vznikom tohto hnutia a to ze sa niekto sukromne zucastnil na demonstracii sa predsa neda oznacit za aktivitu celeho hnutia. Navyse co to je za nezmysel ze piratsku party organizovali PS? To je predsa praca SPS.

Dalej by som rad podotkol, ze je samozrejme, ze clovek, ktory pravidelne navstevuje svoju rodnu krajinu (chazz) sa zucastni na viac akciach v jeho krajine nez slovaci zijuci na slovensku. Kolkych akcii ktore ma SPS vo svojich aktivitach sa sam Chazz zucastnil?

Na zaver by som rad povedal, ze snaha o spolupracu s PS zo strany o.z. SPS urcite je. Napriek tomu, ze sa lisime v niektorych veciach, nase hlavne temy by mali byt rovnake a na dosiahnutie nasich cielov by sme mali spolupracovat. Osobne ma mrzi, ze PS sa vyjadrili ze ziadna spolupraca nepripada do uvahy....pirati na slovensku maju aj tak tazku poziciu a este viac sa stiepit nasej veci neprospeje.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Viliam.Fiedler za příspěvek:
Milan.Gvoth
Robert.Adamek
Profese: Obchodní ředitel
Dal poděkování: 259 poděkování
Dostal poděkování: 403 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Robert.Adamek »

Trochu mi to připomíná svého času Praha <-> MSK :-D Nemůžu si pomoct :-D
Podle mě neexistují nepřekonatelné rozdíly ;)
Ondrej.Profant
Vedoucí resortního týmu
Profese: Náměstek člena vlády
Dal poděkování: 3725 poděkování
Dostal poděkování: 1966 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondrej.Profant »

Robert Adamek píše:Trochu mi to připomíná svého času Praha <-> MSK :-D Nemůžu si pomoct :-D
To je dost jiné. My jsme měli vnitrostranické mechanismy. Viz. slavný případ Krtek (to byla docela drsná zkouška).

Oni nemají stranu. Čili jednoho dne jedna frakce založí stranu a tu druhou frakci vyšplouchne se vším všudy...

profant.eu
vedoucí resortních týmů Informatika

Viliam.Fiedler
Profese: Student
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 7 poděkování

Příspěvek od Viliam.Fiedler »

Robert Adamek píše:Trochu mi to připomíná svého času Praha <-> MSK :-D Nemůžu si pomoct :-D
Pokial viem tak nikto v o.z. SPS nehlada nejake zamienky proti spolupraci. Verime, ze spolupraca je mozna a diskusiou sa da dosiahnut....problem je v komunikacii a odmietavom postoji PS ohladom spoluprace
Tito uživatelé poděkovali autorovi Viliam.Fiedler za příspěvek:
Milan.Gvoth
Robert.Adamek
Profese: Obchodní ředitel
Dal poděkování: 259 poděkování
Dostal poděkování: 403 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Robert.Adamek »

Prostě tam tu podobnost v přístupu vidím, nemůžu si pomoct :-D

No jako tady je několik cest:

1) dokáží se dohodnout na spolupráci a vytvoří jednu stranu
2) budou postupovat tak jako teď a to je to co říkáš, někdo z nich dřív nebo později založí stranu (nebo ji koupí nebo převezme nebo něco) v obou frakcích je jich aktuálně zhruba stejně
3) nevznikne žádná strana

Preferoval bych bod 1, vzhledem k možnému bodu 2 bych stran Pirátů nepreferoval žádnou skupinu, protože pokud to uděláme, tak v tu chvíli se už do toho budeme opravdu vměšovat dost zásadně. Vzhledem k tomu, že hrozí bod 3, snažil bych se pomoct oběma skupinám, pokud tedy nenastane bod 1 dříve.
Každopádně bychom do toho neměli moc zasahovat, spíše zůstat informovaní, protože cokoliv uděláme je špatně.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Robert.Adamek za příspěvky (celkem 3):
Petr.Vileta, Josef.Ulehla, Ondrej.Kallasch
Bohdan Svornik

Příspěvek od Bohdan Svornik »

EditorPO píše:Zdravím priateľov, českých Pirátov !

Na úvod mi dovoľte, aby som vám všetkým poďakoval za doterajšiu dobrú spoluprácu, obzvlášť s niektorými vašimi vrcholnými predstaviteľmi.
Určite je vám jasné, prečo vám píšem a prečo práve do tohoto vlákna. Píšem z poverenia členov Slovenskej pirátskej strany a aj keď budem niekedy písať v 1. osobe, tak je to názor celej SPS.

V mesiaci marec 2012 sa v prostredí Pirátskeho hnutia na Slovensku stali určité udalosti, ktoré v našich radoch vzbudili neistotu a zároveň určitú mieru znepokojenia.

Ale budem konkrétny.
Od februára začala SPS priberať záujemcov o členstvo vo svojich radoch. Pohovory so záujemcami som robil osobne formou emailov alebo správ na FB. Každý záujemca mal možnosť vysvetliť svoj záujem o členstvo a zároveň dal aspoň základnú predstavu o svojom prínose v prospech Pirátskeho hnutia. Kto prejavil záujem, boli mu poskytnuté aj stanovy združenia (taktiež zverejnené na našej www stránke od januára 2012, približne 2 týždne po registrácii OZ na MV SR). Následne mu bola sprístupnená skupina na FB, určená pre záujemcov o členstvo, kde mal každý možnosť sa bližšie oboznámiť s našou činnosťou a aktívne sa zapájať do spoločnej práce.
Medzi záujemcami boli aj Chazz Svoboda a Lucia Krajčiová. Títo dvaja sa nám zdali ako najaktívnejší, možno niekedy trochu príliš radikálni. Prezentovali sa ako aktívni českí piráti, čo som si neskôr overoval aj u Mikuláša Ferjenčíka, s negatívnym výsledkom (nepoznal ich). Obidvaja prejavili záujem založiť pirátsku bunku v Žiline, čo sa nám zdalo vhodné na rozbeh vytvárania základných štruktúr SPS a ako dobrý príklad pre iných Pirátov na Slovensku. Tu ale zároveň došlo k prvým výmenám názorov. Týkali sa hlavne kandidatúry dvoch našich členov v parlamentných voľbách na kandidátke OĽaNO.

Na chvíľu odbočím, aby som vám vysvetlil niečo okolo hnutia OĽaNO.
OĽaNO
- je registrovanou politickou stranou, bez štruktúr a členskej základne, registrovala sa len kvôli zákonnej nutnosti pre možnosť účasti vo voľbách
- na svojej kandidátke zastrešila účasť nezávislých kandidátov, ktorí by inak podľa zákona nemali možnosť - hnutie samé o sebe nevyjadruje politický smer, na kandidátke boli pravičiari, liberáli, kresťanskí demokrati ... a Piráti
- jedným zo zakladajúcich je aj poslanec Jofo Viskupič, mladý človek, ktorý už v minulom volebnom období predkladal v parlamente okrem iných aj novelu autorského zákona (zapracovanie licencií Creative Commons), osobne sa zúčastňoval protestov proti ACTA, ktoré sme organizovali, taktiež sa zúčastňoval nami organizovaných verejných diskusií na Pirátske témy. Je to človek, ktorý pozná Pirátske myšlienky a prijal ich za svoje. Otvorene sa hlási k Pirátom a podporuje nás. Máme od neho množstvo informácií z politického zákulisia, niekedy skôr ako novinári. Je zároveň členom SOIT a "plavčíkom" SPS.

Teraz sa vrátim k problémom v SPS vo vzťahu k OĽaNO. Našu účasť na ich kandidátke som konzultoval s Mikulášom a Jakubom. Chcel som poznať ich názor. Zhodli sme sa v tom, že ideálnejšie by bolo kandidovať samostatne, ale v našej situácii, keď sme stále neboli registrovanou politickou stranou a že blížiace sa voľby budú hlavne o boji pravice s ľavicou, kde nové strany nemajú šancu a zároveň vzhľadom na charakter kandidátky OĽaNO sme sa zhodli aj na tom, že je to zo všetkých tá najjednoduchšia a najvhodnejšia možnosť. Bolo nám jasné, že naše šance nie sú veľmi veľké, ale aspoň nejaké. Minimálne sa SPS zviditeľní v rámci predvolebnej kampane.
Toto všetko neskôr pochopili aj Chazz s Luciou (žilinská bunka). Bol to aj záver Pirátskej párty v Bratislave, kde sa zúčastnil aj Robert Adámek, spolu s ďalšími ostravskými pirátmi. Nebudem teraz komentovať úvodný workshop, z ktorého si Robert robil videozáznam a ktorý neskôr PS použilo v rámci svojej štvavej kampane ako "dôkazy", bez súhlasu a napriek protestu ľudí na zázname. Ignorovali aj skutočnosť, že jedna osoba sa na záver svojho vystúpenia ospravedlnila z dôvodu, že je slabší dislektik, z čoho si skryte robili srandu. Považujeme to za nechutné, nekolegiálne a vôbec nie pirátske. Záver párty bol ale taký, že nám všetci popriali dobrý volebný výsledok a veľa zdaru v ďalšej práci. Žilinská bunka následne svedomito pracovala na propagácii našich kandidátov, my sme v osobe Petra Blaščáka podporili protest proti ACTA v Ostrave.

V parlamentných voľbách 2012 získal každý z našich kandidátov vyše 900 preferenčných hlasov. Nepovažujeme to samozrejme za nejaký výrazný úspech. V každom prípade to bol pre nás minimálne test podpory fanúšikov a dobrá škola do budúcna. Vďaka činnosti v predvolebnej kampani sa SPS výrazne zviditeľnila v očiach verejnosti. Vedia o nás všetky relevantné médiá, často sa pýtajú na náš názor. Vedia o nás rôzne združenia a mimovládky, pozývajú nás na svoje akcie. Minister hospodárstva nás osobne pozval na konferenciu o ACTA, na základe ktorej sa rozhodol, že ACTA v žiadnom prípade nepodporí. Naša účasť na rôznych akciách samozrejme nekončí. Pripravujeme aj vlastné aktivity, hlavne v oblasti legislatívnych zmien, kde nám znovu môže pomôcť Jofo Viskupič.

Po voľbách sa ale výrazne zmenil postoj žilinskej bunky. Začalo to útokmi v rámci internej komunikácie. Schválne som zvolil výraz "útok", pretože inak sa forma diskusie zo strany žilinskej bunky nazvať ani nedá. Väčšina času sa tak vyplytvala upozorňovaním na nevhodný spôsob komunikácie a nič sa v skutočnosti nevyriešilo. Žilinská bunka sa dokonca znížila k nechutným verejným invektívam a urážkam na FB stránke Jofa Viskupiča. Chazz s Luciou postupne zlákali na svoju stranu troch ďalších kandidátov na členstvo v SPS. 18.3.2012 spísali dokument "Manifest hnutia Piráti" s podtitulom "vnútorný dokument určený Pirátom SR a ČR", ktorý napriek podtitulu následne zverejnili na novovytvorenej stránke "Piráti Slovensko". V manifeste je plno poloprávd, vecí vytrhnutých z kontextu a citácií jednotlivých osôb a "faktov" ktoré nie sú oficiálnym stanoviskom SPS, ale myšlienky vhodne prekrútené v prospech Manifestu, vytvárajúce dôvod na založenie PS.

Nasledovali vyjadrenia na našu adresu ako o "starej garde " a "slušných pirátoch", ktoré prezentovali v hojnej miere na iných stránkach FB, s cieľom poškodiť SPS a spropagovať ich hnutie. Nakoniec sa odhlásili z našich FB skupín, prerušili priateľské vzťahy s členmi SPS na FB. Otvorene tým vyjadrili neochotu spolupracovať, čo pretrváva dodnes.

Na záver mi ešte dovoľte prezentovať niektoré naše výhrady:
- PS pokladáme za radikálne a extrémistické hnutie, čoho dôkazom sú až rasistické príspevky na FB stránkach niektorých jeho členov, ktoré sa šikovne skrýva pod názov "Piráti Slovensko"
- členom PS je váš novoprijatý člen Chazz Svoboda (pravým menom Martin Kaleta, prijatý za člena ČPS 19.3., deň po spísaní Manifestu, ktorého je autorom), na verejnosti sa rád prezentuje ako anarchista
- PS prehnane prezentuje svoju účasť na akciách v Čechách a podporu zo strany českých Pirátov, hlavne Ostravy v zastúpení Roberta Adámka a nejakej Havířovskej "ekologickej frakcie", reprezentovanej Bohdanom Svorníkom, ktorého vyjadrenia nie sú často v súlade s pravými Pirátskymi myšlienkami a myslím, že ste ho taktiež riešili na vašom fóre v súvislosti s propagáciou fašizmu
- nedošlo k žiadnemu štiepeniu SPS, pretože 5 osôb z PS nebolo riadnymi členmi SPS, niektorí boli u nás necelý mesiac a o ich prijatí sa malo rozhodnúť na najbližšom sneme SPS
- SPS má v súčasnosti 8 riadnych a dlhodobých členov a 5 čerstvých čakateľov na členstvo
- názorové nezhody vo vnútri SPS, pokiaľ ich neprezentujeme na verejnosti (robí to len PS), považujeme za našu čisto internú záležitosť, ktorú si musíme vyriešiť sami. Nechceme v žiadnom prípade poškodiť dobré meno domáceho a taktiež medzinárodného Pirátskeho hnutia.
- Robertov príspevok je tendenčný, podložený vymyslenými a prispôsobenými konštrukciami Manifestu. Napriek tvrdeniu o nezaujatosti sú jeho súčasné reálne aktivity smerované k priamej podpore PS. Považujeme to za snahu narušiť naše vzťahy s ČPS, ktoré my považujeme za veľmi dobré a perspektívne. Chceme byť pevným a spoľahlivým článkom Pirátskeho hnutia a vzťahy s ČPS chceme ďalej rozvíjať aj na základe našej spoločnej histórie.

To sú v skratke všetky kľúčove body uplynulého mesiaca. Ak ste vydržali čítať až po túto časť, tak verím, že tým získate alternatívny pohľad na aktuálnu situáciu a následne si vytvoríte aj svoje interné stanovisko. Považoval som za nutné sa aspoň touto formou vyjadriť k súčasnej situácii a k úvodnému príspevku tohoto vlákna.

Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu a na stretnutie s vami na konferencii PPI v Prahe.

S pozdravom

Milan Gvoth
predseda SPS
Bohdan Svornik

Příspěvek od Bohdan Svornik »

Výtažek viz. výše . - PS prehnane prezentuje svoju účasť na akciách v Čechách a podporu zo strany českých Pirátov, hlavne Ostravy v zastúpení Roberta Adámka a nejakej Havířovskej "ekologickej frakcie", reprezentovanej Bohdanom Svorníkom, ktorého vyjadrenia nie sú často v súlade s pravými Pirátskymi myšlienkami a myslím, že ste ho taktiež riešili na vašom fóre v súvislosti s propagáciou fašizmu

Mohl by být autot tak laskav a poskytnout odkazy na mou údajnou propagaci fašizmu a prosazování nepirátských praktik? nebo si prostě info cucáte z prstu a pak to plivete na všechny strany? Mimochodem asi budu první fašisticky smýšlející a k ekoteroristům začleněný Róm na Moravě :) ;)
Zamčeno

Zpět na „Zahraniční odbor“