pirátské kopie aplikací

Pirátská strana podporuje liberální autorské právo a odstranění výsadního postavení OSA.

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Pravidla fóra
  • V tomto fóru odpovídají členové a příznivci Pirátů na vaše dotazy k platnému autorskému zákonu a také k naší politice v oblasti kopírování.

• Před položením dotazu zkuste najít odpověď v seznamu Často kladených otázek

Lukas.Blazej
Vedoucí resortního týmu
Dal poděkování: 230 poděkování
Dostal poděkování: 338 poděkování

pirátské kopie aplikací

Příspěvek od Lukas.Blazej »

Zdravím,
to, že je legální stahovat pirátskou hudbu a filmy z internetu, je celkem medializované. Jak je to ale s aplikacemi? Je legální stahovat (a používat) pirátské kopie aplikací? Pokud ne, existuje způsob, jak by mi někdo mohl dokázat, že jsem aplikaci stahoval (a používal) s vědomím, že je pirátská? Např. je použití cracku nelegální?

Díky.
Tel. 778702712
Tomas.Fuksa
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: programátor
Dal poděkování: 60 poděkování
Dostal poděkování: 75 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: pirátské kopie aplikací

Příspěvek od Tomas.Fuksa »

Asi se k tomu vyjádří erudovanější, nicméně lze vycházet z
FAQ platný kopírovací zákon
Lukas.Blazej
Vedoucí resortního týmu

Aha, díky, to jsem jaksi přehlédl. :)
A jak by to bylo s dokazováním nelegálnosti?
Tel. 778702712
Mikulas.Ferjencik
Profese: Asistent předsedy poslaneckého klubu
Dal poděkování: 3311 poděkování
Dostal poděkování: 6223 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

Soudy jsou většinou na straně majitelů monopolů (obecná zkušenost).

Člen s omezenými právy v důsledku neoprávněné realizace volebních výdajů

Ivo.Vasicek
Profese: manažer
Dal poděkování: 2653 poděkování
Dostal poděkování: 2908 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivo.Vasicek »

Zastávám názor, že na Internetu se prodává především služba. Pokud si někdo zkopíruje aplikaci a dokáže ji provozovat, měl by na to mít právo. Firmy si klidně mohou sw chránit, ale na vlastní náklady. Problematické je komerční využití, tam bych to nechal soutěžit s obchodním modelem svobodného sw. Myslím, že je to obchodní model perspektivnější pro budoucnost. Vím dobře, že například Microsoft počítá se zrušením kopírovacího monopolu, proto investují do rozvoje cloudů, do rozvoje služeb. Myslím si, že sw firmy nemají problém, naopak. Přelévají se na Internet a tam roste potávka. Je to vidět i při prodeji aplikací na mobily, vůbec kopírovací monopol nepotřebují.
"Skutečná svoboda slova je právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet"(George Orwell)
jzvc
Profese: Admin
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 467 poděkování

Příspěvek od jzvc »

parman16 píše:Zdravím,
to, že je legální stahovat pirátskou hudbu a filmy z internetu, je celkem medializované. Jak je to ale s aplikacemi? Je legální stahovat (a používat) pirátské kopie aplikací? Pokud ne, existuje způsob, jak by mi někdo mohl dokázat, že jsem aplikaci stahoval (a používal) s vědomím, že je pirátská? Např. je použití cracku nelegální?

Díky.
AZ nelze porusit nevedome => v principu by ti dotycny musel dokazat, ze si prokazatelne vedel ... coz samo je naprosto nerealny. Ale viz MF.

Sranda je (a takovych pripadu znam nekolik) ze autor muze licenci - trebas u toho SW - kdykoli jakkoli zmenit (a v principu aniz by zmenil ten SW jako takovy). Tudiz se klido muze stat (a stava se), ze SW, ktery byl pred mesicem distribuovan jako free je dnes placeny.

2IV: Viz nektere clanecky z posledni doby, FBI svoji akci proti Megauploadu mozna zasadila cloudum smrtelnou ranu. Musel bych totiz byt silenec, abych svoje data sveroval nekomu, kdo muze v principu z hodiny na hodinu zavrit kram, proste proto, ze si nekdo nekde postezoval, ze tam maj nakej filmecek ....
merhaut
Dostal poděkování: 18 poděkování

Příspěvek od merhaut »

Hlavně bych nespoléhal na rady odsud. Jsou to pseudoprávní samohonky, viz ta průserová doporučení co ano a co ne na Piratopedii, například, cituji:
Potkat se na Internetu a vyměnit si se známými poslední nahrávky oblíbené skupiny = legální
Potkat se na Internetu a vyměnit si se kýmkoliv poslední nahrávky oblíbené skupiny = nelegální

Obrana ve stylu: my se ale známe, my si vyměňujeme podle tabulky na Piratopedii legálně, by byla kouzelná a nepochybně účinná:-)
Naposledy upravil(a) merhaut dne 29 led 2012, 20:20, celkem upraveno 6 x.
Devilkin
Profese: IT
Dal poděkování: 468 poděkování
Dostal poděkování: 247 poděkování

Příspěvek od Devilkin »

parman16 píše:Zdravím,

Díky.
Za sebe říkám, že SW není vhodné (morální z mého pohledu) používat "nelegálně" (bez licence). Mnohem lepší je se jim úplně vyhnout a používat aplikace, kde je to autorem dovolené (Linux a celý OS svět - GPL, MIT, BSD a podobné licence). Je jich naštěstí již dost.
Vidím jen jeden morálně obhajitelný případ a to tehdy, když se musíte třeba kvůli zaměstnání s nějakým SW naučit pracovat a výrobce SW pro tento účel neposkytuje alternativní licenci. Jsou totiž aplikace, které mají v komerčním světě v podstatě monopol a jejich znalost je v určitých případech nutná. Bohužel výrobci těchto aplikací (typicky třeba AutoCAD), nabízí studentům levnou licenci pro učení jen pokud jste opravdu studentem nějaké školy, která se výukou tohoto SW přímo zabývá a to IMHO není ideální stav.

Většina výrobců si to již ale uvědomuje a licence pro nekomerční využití poskytuje buď zdarma (např. Medusa4), nebo za nízké ceny.

Abych to uzavřel a přešel k odpověď, tak pro mě je nepřípustné používat SW bez licence pro komerční účely. Pro účely seznámení, učení to částečně obhajitelné je, ale já bych se snažil stejně raději tlačit na výrobce, nebo hledat alternativy.

Teď k odpovědi. Stahovat můžete co chcete. Pokud ale používáte SW v rozporu s licencí, je to IMHO minimálně přestupek. Pokud to děláte v komerčním prostředí je to trestný čin a podle mě to není ani morálně obhajitelné. Třeba zcela odmítám masové využívání nelegálních licencí na SW ve firmách.

Já osobně ani nejsem příznivcem nelegálního užívaní PC her, ale tady je to především u mladých lidí trochu pochopitelné, protože 1000,- Kc na novinku prostě nemají. To ale nic nemění na faktu, že z mého pohledu by si prostě mohli počkat nebo se podívat po starších levných hrách za pár stovek nebo zadarmo. Je jich již tolik, že by to snad mělo každému stačit. Nebudu ale nikomu dělat moralistu. Je to na každém, aby si to v sobě srovnal :). Já má doma všechny hry legálně a to včetně MS Flight Simulátoru (dokonce několik verzí), ale když jsem byl mladý studen, tak jsem pochopitelně také pirátil :). V té době jsem měl koupeného jen Privateera a na to padlo kapesné na tuším dva měsíce :). Navíc většina lidí v mém okolí si své oblíbené hry stejně nakonec koupí jako poděkování autorům.

No a je to zase o tom, že se pomaličku i SW trh přizpůsobuje době a své produkty nabízejí tak, aby se jim to vyplatilo a někteří dokonce pochopili, že ani to piráctví jim tak moc neškodí. Např tvůrce Minecraftu jasně píše, že mu nelegální šíření nevadí, protože to bere jako reklamu a prodeje kvůli tomu evidentně neklesají a dokonce to vypadá, že je to naopak. Pak je to zase o tom, jak k tomu kdo přistupuje. Jsou tvůrci online her, kteří na to jsou třeba tak, že za hru se neplatí, ale přístup na server už placený je nějakým měsíčním paušálem. Evidentně to funguje, protože někteří z nich jsou již milionáři ;-).

Co se týče zjištění, tak někteří tvůrci SW opravdu mají bonzovací funkce, které minimálně nahlásí, že třeba produktový klíč se používá místo na jednom PC na 1000. Obecně to ale řeší většinou jen u firem a u komerčního využití jejich produktů. Spoléhat se na to ale nedá.

I tady ale platí, že nepřichází v úvahu, aby kvůli SW obchodu byl třeba kontrolován všechen provoz na internetu, nebo tato povinnost přešla na ISP. Prostě je na tvůrcích SW aby si svůj produkt chránili a myslím, že se jim to celkem daří ;-)
jzvc
Profese: Admin
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 467 poděkování

Příspěvek od jzvc »

2Devilkin: Nejvetsi problem u SW vidim v tom, ze ma "ochranu" tisicinasobnou vuci hmotnym vecem, ale prava spotrebitele jsou prakticky nulova. Kde mam reklamovat nefunkcni hru? Komu mam jit omlatit o hlavu placku s nekvalitnim SW, ktery nedela co ma? A pak se proste chovam zodpovedne - stahnu si to a uvidime. To samozrejme nemluvim o vsechnoznych "ochranach", ktere v nekterych pripadech prakticky znemoznuji aplikaci pouzivat.

Takze pokud se vubec mame bavit o tom co stoji moc nebo malo, je treba nejdriv naprosto jednoznacne srovnat podminky => zaruka pekne 2 roky, pravo vratit zbozi ...

BTW: Kdyz se mrknu pres rameno, by woko bych to videl tak na neco kolem tisicovky koupenych orig placek. Samo prevazne kolem 200-300Kc - po te co si proverim, ze to stoji za hovor a funguje to.

BTW2: Podotykam, ze sem osobne vyrabel crack pro dve firmy (dve ruzne aplikace). Duvod? Zakazkova aplikace, poskozeny HW klic ... dodavatel uz neexistuje ... Tudiz sem (naprosto v souladu se zakonem) SW upravil tak, aby se dal pouzivat.
Lukas.Blazej
Vedoucí resortního týmu

Nejde mi tu o morální stránku věci, OFFTOPICJá sám sice např. počítačové hry warezím, ale pokud se mi líbí (jako třeba v případě hry machinarium) tak si ji následně koupím. ale o stránku právní, konkrétně o to, jestli jde dokázat, že jsem aplikaci používal nelegálně. Cracknutí IMHO důkaz nelegálnosti nebude (crackoval jsem například legálně koupený assassins creed 2, protože protipirátská ochrana kazila hraní), pokud tedy samotné použití cracku není nelegální. Co by mohla žalující strana říct na výrok např. "Stahoval jsem tuto aplikaci ze stránek, kde byla nabízena pod licencí freeware"?
Tel. 778702712
Odpovědět

Zpět na „Kopírování“