V exekuci bez svého vědomí

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Mikulas.Ferjencik
Člen KS Praha
Profese: Asistent předsedy poslaneckého klubu
Dal poděkování: 3311 poděkování
Dostal poděkování: 6223 poděkování
Kontaktovat uživatele:

V exekuci bez svého vědomí

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

Email z infa
ahoj pirati,
narazil jsem na vec, ktera me straslive stve, a o ktere si myslim, ze by mela/mohla byt zasadnim zpusobem vylepsena, neb v momentalni podobe stoji za starou backoru.
O co jde?
Prisla mi nedavno exekuce kvuli cerne jizde. O exekuci jsem se dozvedel od sveho bratra, ktery ji nasel pres google (vyhledal si me jmeno) na uredni desce exekutorskeho uradu.
Mam-li byt konkretni, jednalo se o stranku:
http://www.eupha3.cz/uredni-deska/
povsimnete si - u kazde exekuce je uveden adresat, tim padem je stranka pri indexovani vyhledavacem prirazena ke jmenu, ktere se rozhodnete hledat, a z vyhledavace se dozvite, ze na vas ceka exekuce u daneho uradu.
Nyni se podivejte na uredni desku soudu. Ceske soudnictvi na to ma "novy portal" - skvelou a uzasnou (a jiste patricne draze zaplacenou z verejnych penez) aplikaci "infodeska". Vstup je na http://infodeska.justice.cz a priklad konkretniho 'vystupu' je napr. http://infodeska.justice.cz/subjekt.aspx?subjkod=201080
Povsimnete si, ze dokumenty jsou zde uvedene 'pouze' pod cislem jednacim, tedy pokud mate dokument na uredni desce soudu, vyhledavac jej jaksi nezaregistruje. (uplne pomijim neaktualizovane stranky 'uredni deska' na oficialnich strankach soudu, jako napr. zde:
http://portal.justice.cz/Justice2/soud/ ... 174&k=1768 )

Od novely zakona, kdy veskera korespondence se vhozenim do schranky povazuje za dorucenou, tedy plati, ze kdo se nezdrzuje na miste trvaleho bydliste (pripadne nema datovou schranku nebo nema korespondencni adresu nastavenou na momentalni bydliste, coz v pripade castych stehovani ci cest do zahranici muze byt problem), musi *manualne* prohledavat kazdy den *vsechny* zverejnena .pdf, aby si byl jisty, ze nema soudni obsilku. Pritom by stacilo uvest na stranku s prehledem jmeno adresata... jak proste..

Mohu to uvest na svem pripadu. O exekuci jsem se dozvedel, z ni jsem posleze zjistil cislo jednaci meho soudniho procesu a nasledne jej nasel na elektronicke uredni desce soudu. Ovsem muzete hadat, zda jeste byla moznost odvolani ;-)
O to smutnejsi je, ze mam dukazy, ktere by rozhodnuti spoudu v mem pripade mohly zvratit v muj prospech.

Prosim vas tedy, neni-li vam situace lhostejna, zkuste na problem upozornit. Vas hlas je preci jen silnejsi, nez hlas nejakeho obycejneho volice.
Dekuji
Ondrej Pachner, pravomocne odsouzeny nezavislym soudem za prestupek, ktery nespachal
Moje odpověď
Díky za podnět, nasdílím ho kolegům. Kdybyste chtěl, můžete tento email dopracovat do podoby článku a rádi ho vydáme na Pirátských novinách (http://www.piratskenoviny.cz).

s pozdravem

Mikuláš Ferjenčík, místopředseda Pirátů

Člen s omezenými právy v důsledku neoprávněné realizace volebních výdajů

Roman.Kucera
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: IT
Dal poděkování: 2901 poděkování
Dostal poděkování: 5772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: v exekuci bez svého vědomí

Příspěvek od Roman.Kucera »

Já si myslím, že tahleta fikce doručení je protiústavní. A asi by stálo za to udělat kampaň na podnět k ÚS. Až bude čas a kapacity. Sami ten podnět dát nemůžeme :-(
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Ivan.Bartos
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Dal poděkování: 886 poděkování
Dostal poděkování: 4220 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Pokud by se nám podařilo Ondřeje přesvědčit o publikaci článku (Mikuláši, máš čas do něj ještě šťouchnout), uvedli bychom tím do problému více lidí, a eventuálně by se na to daly sehnat zdroje. Podle mě má podobný problém, celá řada lidí. To by vydalo i na seriál a umožnilo by nám to sběr konrétních materiálů a případů... Já se raději negooglím. Žádné zprávy dobré zprávy.
Jiri.Kaderavek
Profese: programátor, hoteliér, manažer, trenér
Dal poděkování: 642 poděkování
Dostal poděkování: 1909 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiri.Kaderavek »

Tenhle ten problém už se tu diskutoval, ale bez závěru (viz https://www.ceskapiratskastrana.cz/foru ... uce#p88739), a vzhledem k tomu, že přímo v RP jsou někteří přesvědčeni, že současný systém funguje v podstatě OK, tak bychom si měli udělat jasno sami a nejprve si tedy vydiskutovat demokraticky, jak se k tomu jako strana stavíme. Konkrétně by se do toho měl zaangažovat Adam Šoukal, protože z jeho příspěvků to vypadá, že dané věci rozumí více než mi obyčejní občasní dlužníci.
Zakladatel České pirátské strany
Svobodu nekoupíte, tu si volíte
https://lide.pirati.cz/personProfile/96/
Martin.Broz
Profese: SMRT MODERACI
Dal poděkování: 426 poděkování
Dostal poděkování: 1100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin.Broz »

Takze nejdriv takova anketka. Kolikrat vas uz exekuovali?
Me min. 7x. A vim o tom dost, jak z pohledu prav. tak fyz. osoby.
Prozil sem si hruzne roky a nasbiral cenne zkusenosti, ktere pomohou promenit zlo v dobro.
Ivan.Bartos
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Dal poděkování: 886 poděkování
Dostal poděkování: 4220 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.Bartos »

3-4*
Adam.Soukal
Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
Profese: právník
Dal poděkování: 428 poděkování
Dostal poděkování: 517 poděkování

Příspěvek od Adam.Soukal »

0 na sobě, okolo 250 v praxi. V podstatě ok je zákonná norma, jenže je problém, že spousta exekutorů jde za hranice zákona. Když někam vyšlete vykonavatele, který má prachy, za to, že něco přinese a právní vzdělání veškeré žádné, tak je to problém.

Minulý týden - na bývalou šéfku přišla stížnost z Komory - vykonavatel zabavil motorku a místo, aby ji zapečetil a odvezl na místo úschovy, tak si na ní nasedl a odjel v klidu na ní. Jenže to jsou jen stížnosti na komoru a z toho exekutoři vždycky vyjdou bez ztráty kytičky.
Vlastimil.Efraim
Profese: sekáč
Bydliště: Olomouc, Morava, CZ, EU, Země, Slunce, Mléčná dráha
Dal poděkování: 117 poděkování
Dostal poděkování: 602 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlastimil.Efraim »

me 2x OFFTOPIC(z nekolika korun na desetisice). Obrázek
Roman.Kucera
Profese: IT
Dal poděkování: 2901 poděkování
Dostal poděkování: 5772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman.Kucera »

Mě 1x (z pětikila 8500)
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Ondra.kl
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Profese: IT administrátor
Dal poděkování: 258 poděkování
Dostal poděkování: 1393 poděkování

Příspěvek od Ondra.kl »

Roman Kucera píše:Já si myslím, že tahleta fikce doručení je protiústavní.
Fikce doručení je v podstatě nutná pro to aby mohly soudy soudit i lidi co se soudu vyhýbají. Rušit ji dle mého je blbost. Upravit možná. Tohle však jen jeden kamínek a problém exekucí je myslím úplně jinde.
Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“