Report poslance Ondřej Profant

Moderátoři: Poslanecka snemovna - poslanci, Poslanecka snemovna - asistenti poslancu

Ondrej.Profant
Technický odbor
Profese: Poslanec
Dal poděkování: 14877 poděkování
Dostal poděkování: 8311 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Report poslance Ondřej Profant

Příspěvek od Ondrej.Profant »

Říjen 2017

Poslední říjnový týden byl velmi hektický. Především jsme ustanovovali klub a vyjednávací tým. Dalším velkým úkolem bylo předat současné zaměstnání. V mém případě to je ještě trochu složitější - byl jsem zastupitelem Hl. m. Prahy. To sice oficiálně není práce na plný úvazek, v praxi však ano. Část úvazku nám doplácela Pirátská strana. Čili jsme se s Adamem Zábranským (předseda klubu v ZHMP) domlouvali co a jak. Stále jsem zastupitel, zaškoluji náhradníky a dělám nějaké drobnosti, už ale ve zcela jiném rozsahu než předtím. Připravoval jsem se na zasedání zastupitelstva 2. listopadu.

Dále:

profant.eu
náměstek vicepremiéra pro digitalizaci
vedoucí resortních týmů Informatika a Místní rozvoj

Ondrej.Profant
Technický odbor
Kontaktovat uživatele:

Re: Report poslance Ondřej Profant

Listopad 2017

Seznamoval jsem se s poslaneckou sněmovnou jako takovou. S budovami, s organizací, vybírali jsme kanceláře, základně jsme je vybavovali (flipchart!), učili se procesy apod. Také jsme absolvovali řadu seminářů a školení k legislativnímu procesu, postavení Sněmovny, zahraniční politice apod. Většinou přednášeli lidé z Parlamentního institutu. Stal jsem se členem výboru pro Veřejnou správu a regionální rozvoj, Ivan zvolen předsedou výboru.

Jako poslanecký klub jsme o druhém listopadovém víkendu uspořádali teambuilding. To považuji za velmi důležité, neb ve vysoké politice obstojíme jen tehdy, když budeme opravdu sehraní, budeme znát své limity a budeme spolu umět vycházet a komunikovat.

Nemalým úkolem bylo též sestavit tým. Jako poslanec mám 45 000 Kč na asistenty. Já jsem zvolil formu více specializovaných lidí, někteří kolegové preferují jednoho vysoce kvalifikovaného asistenta na vše. Já jsem zaměstnal jednu osobní asistentku na plný úvazek, která řídí běžný chod kanceláře, spravuje mail, vyřizuje byrokracii apod. Jako osobní asistentku jsem si vybral Stanislavu Pajerovou. Dále mám jednoho odborného asistenta pro oblast IT. Zvolil jsem Matěje Soukupa, který má rozsáhlou znalost geoinformatiky a zkušenost přímo z veřejné zprávy a navíc je to Pirát. Dále mám jednoho politického asistenta. Tedy člověka, který mě dobře zná, zná Pirátský program, ví na, co se chci zaměřovat a je schopen mi univerzálně pomáhat. Na tuto pozici jsem vybral Adama Skořepu. Posledním asistentem je Eliška Applová, která mi pomáhá s copywritingem a opendaty ve zdravotnictví. Tito asistenti jsou dočasní a právě probíhá výběrové řízení na trvalé obsazení.

Absolvoval jsem schůzky s:
  • S OHA MVČR (Petr Kuchař, Ondřej Felix): Krátce jsem se setkal s hlavním architektem e-governmentu Petrem Kuchařem a nestorem českého e-gov Ondřej Felixem. S OF jsem dlouhodobě spolupracoval na magistrátu, čili se docela dobře známe. Bavili jsme se hodně technicky. Těžiště debaty bylo okolo datových schránek a nového portálu občana. Domluvili jsme se na další spolupráci.
  • Se senátory Ladislavem Kosem a Václavem Láskou ohledně kandidátů do senátních voleb, zápis: vstupy-a-vystupy-f570/evidence-lobbisti ... ml#p525608
  • Markéta Pavlíková a Jarmila Hnilicová, schůzka k open datům ve zdravotnictví, zápis: vstupy-a-vystupy-f570/evidence-lobbisti ... ml#p527118
  • S národním koordinátorem digitální agendy a národním koordinátorem opendat (Ondřej Malý, Michal Kubáň): Schůzka o tom jak se daří prosazovat opendat v ČR. Co je portřeba udělat legislativně a co organizačně.
  • Schůzka s Reld Hat (Iveta Babulenková): Obecné setkání o situaci v ČR. Řešili jsme opensource ve veřejné správě apod. Nakousli jsme i téma prodejní politiky RedHatu a velikost parnerské sítě.
  • Martin Šebek, informatik z Černošic, jedna z nejtransparentnějších obcích. Řešili jsme reálné IT na obcích.
  • Pavel Staněk (ANO), diskuse o výboru pro egov, zápis: vstupy-a-vystupy-f570/evidence-lobbisti ... ml#p527121
  • Helena Svatošová (IuRe): Schůzka k expertní činnosti a semináři o GDPR, zápis: vstupy-a-vystupy-f570/evidence-lobbisti ... ml#p529142
  • Hana Marvanová: Schůzka ohledně komunální politiky Prahy 7
V neposlední řadě začal schůzovací maraton sněmovny. Sice se zatím téměř neřeší reálné zákony, ale ustanovuje se neuvěřitelné množství pozic okolo sněmovny v rámci dosti rigidního procesu (čas na navrhování apod).

Ještě jsem jako zastupitel zvládl jednu svatbu jako oddávající :).

Další významné akce, kterých jsem se v listopadu zúčastnil mimo Sněmovnu:

Zastupitelstvo Prahy 2. 11.
:
- Pokusili jsme se vzdát odměn, což rozproudilo na ZHMP intenzivní debatu, více si můžete přečíst v mém postu na Facebooku. https://www.facebook.com/ondrej.profant ... 9508960780
- Na zastupitelstvu se řešil také městský okruh. Podrobnosti o projednávaném projektu naleznete v mém postu na Facebooku a v tiskové zprávě Pirátů. https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... 499&type=3
https://praha.pirati.cz/blanka-2-a-chys ... lding.html

Openalt 3.-5. 11.:
- Již tradičně jsem se zúčastnil konference OpenAlt, což je největší a nejzajímavější setkání příznivců otevřenosti. Více o konferenci se dočtete na Facebooku na mém profilu nebo na profilu Pirátů.
https://www.facebook.com/ceska.piratska ... 8033579039
https://www.facebook.com/ondrej.profant ... 7702925624

Konference EFI 29.11.:
- Byl jsem pozván na konferenci EFI 2017 do panelu na téma Technické, provozní a administrativní aspekty v rámci poskytování efektivních informačních služeb. O své účasti jsem se zmínil na Facebooku, program konference si můžete přečíst na webu NTK.
https://www.techlib.cz/cs/83832-efi-2017
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater

Výhra v soutěži Společně otevíráme data: Aplikace Cityvizor na jejiž přípravě jsem se podílel obdržela 2 ceny v soutěži Společně otevíráme data. 5. Místo celkově. A cenu fondu Otakara Motejla. https://www.lupa.cz/clanky/hlidac-statu ... a-financi/
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Profant za příspěvek:
Jakub.Michalek

profant.eu

Ondrej.Profant
Technický odbor
Kontaktovat uživatele:

Prosinec 2017

Radiová síť města: Již před časem sem upozornil na nezabezpečení rádiové sítě v Praze. Nyní se magistrát pokusil objednat upgrade sítě bez řádného výběrového řízení za zcela nesmyslné ceny. Díky našemu upozornění byl daný bod stažen z Rady: https://praha.pirati.cz/jrbu-na-mrs.html

Duel Seznamu k pádu lávky: K pádu lávky v Troji se Piráti vyjádřili obratem. Já jsem ještě pozván do Duelu na seznamu, kde se mnou měl být radní pro dopravu Dolínek. Ten však nedorazil.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kdy- ... muze-40601

Nemocnice Na Františku: Na zastupitelstvu Prahy 1 jsem bojoval proti záměru outsourcovat provoz nemocnice Na Františku.
https://praha.pirati.cz/nemocnici-na-fr ... tivne.html

GDPR mýtu zbavená: Ve spolupráci s Iuridicum remedium připravuji praktickou analýzu GDPR. Jde mi o potvrzení mých laických názorů na modelových případech, které následně mohou velmi pomoci obcím a příspěvkovkám. V první polovině února také uspořádáme ve spolupráci s Otevřenými městy seminář.

Rezignace na post zastupitele: Dle slibu o nekumulování funkcí jsem 14. 12. rezignoval na post zastupitele Hl. m. Prahy.

Předsednictví v komisi pro správu poslanecké sněmovny: Byl jsem dle dohody s ostatními kluby za Piráty nominován do čela komise pro správu poslanecké sněmovny. Po mém představení s vizí otevřenosti poslanci v tajné volbě raději zvolili komunistu Pavla Kovačíka (107 vs 49 hlasů). Beru to jako velmi zajímavé vyjádření politického názoru.

MPSV a OKsystem: S Kolisem jsem pracoval na kauze OKsystému na MPSV: https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/so ... hodny.html

Přes vánoce jsem si dal trochu pauzu. Mimojiné proto, že mé zkušenosti ze zastupitelstva jsou, že work–life balance v politice není jednoduchá věc. Zvláště proto, že je velmi dynamické kolik času práci dáte.

profant.eu

Ondrej.Profant
Technický odbor
Kontaktovat uživatele:

Leden 2018

Na úvod svého reportu si dovolím představit svůj osobní blog: www.profant.eu. Web jsem spustil již na konci října, nicméně ještě během prosince a ledna jsem na něm dokončoval pár drobností a shromažďoval obsah. Tento blog má fungovat jednak jako veřejná prezentace mé osoby a mých názorů a zároveň jako transparentní rozcestník (více v sekci transparentnost). Blog plánuji do budoucna ještě vylepšovat, aby se na něm dalo co nejsnázeji dohledat, čemu jsem se ve výkonu své funkce věnoval.

Nyní ke konkrétním lednovým událostem:

Zvolen místopředsedou komise pro NÚKIB

Byl jsem zvolen místopředsedou Stále komise pro kontrolu činnosti Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. NÚKIB je ústředním správním orgánem pro kybernetickou bezpečnost. Do kompetencí NÚKIB spadá i ochrana utajovaných informací v oblasti informačních a komunikačních systémů a kryptografické ochrany. Jako pirátský expert pro oblasti informatiky a e-govermentu v tomto orgánu hodlám naplno využívat své odbornosti.

GDPR mýtů zbavené

Pokračuji v přípravě semináře o GDPR s důrazem na menší obce, kterým se v současné době nedostává dostatečné metodické podpory v souvislosti s implementací GDPR. Iuridicum Remedium, které s organizací semináře pomáhá, mi připravilo analýzu a doprovodný materiál s doporučeními pro obce. Analýza byla opřipomínkována a po zpracování připomínek bude zveřejněna pod otevřenou licencí. Samotný seminář se z původního zamýšleného únorového termínu přesouvá na 12. 3. 2018, jeho program upřesním v samostatném vlákně.

Podpora Pirátů na Praze 8

Jako obyvatel Prahy 8 jsem se zapojil do aktivit místních Pirátů a příznivců. To spočívá především v podpoře při získávání informací a zpracovávání lokálních témat pro podzimní volby. Zapojil jsem se i do happeningu “Rikša na Libeňském mostě”, v souvislosti s touto akcí jsem pak i vyzval náměstka primátorky Dolínka k odstoupení.
https://praha.pirati.cz/vyzva-k-rezignaci-dolinka.html
https://praha.idnes.cz/pirati-riksy-lib ... zpravy_rsr

Činnost pražského předsednictva a předávání zkušeností

V rámci PKS jsem se podílel na vyjednávání o komunálních a senátních volbách. Výstupy z jednotlivých vyjednávání můžete nalézt v příslušných částech fóra (lobbistické kontakty, krajské fórum Praha). Na Pirateconu jsem pak měl přednášku o IT a Smart Cities.
https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/za ... tecon.html

Schůzky

Absolvoval jsem řadu pracovních schůzek, z nichž ta nejdůležitější se týkala eHealth na Slovensku (zápis). Dále jsem řešil pražskou politiku na úrovni celého města i jednotlivých městských částí v souvislosti s komunálními volbami.

Významné události ve Sněmovně

Schůze zabraly v lednu mnoho času.

5. Schůze: důvěra vládě, kde jsem hlasoval proti důvěře.

6. schůze:
  • Asi největší událostí ve sněmovně bylo hlasování o vydání Babiše a Faltýnka. V obou případech jsem samozřejmě hlasoval pro vydání.
  • Prodej o svátcích, hlasoval se návrh na zamitnutí novely již v 1. Čtení. Zdržel jsem se hlasování, jelikož nemám silný názor. Myslím si, že jisté rituály typu svátky jsou potřeba pro psychické zdraví populace. Na druhou stranu v zákonu vidím mnoho chyb. Byl bych pro konstruktivní změnu.
  • E-recept: Byl návrh na zamítnutí v prvním čtení. Hlasoval jsem proti, jelikož si myslím, že s e-recepty by se dalo pohnout směrem k lepšímu. Ale byli jsme přehlasováni.
  • Interpeloval jsem opendata na Ministerstvu zdravotnictví (viz schůzka) a na Ministerstvu financí. Pozitivní reakce.
  • Výjezdní zasedání výboru VVSRR v Lipnici nad Sázavou (Ombudsmanka Anna Šabatová, hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek a nezávislý expert na eGovernment Michal Bláha), TZ Piráti

profant.eu

Ondrej.Profant
Technický odbor
Kontaktovat uživatele:

Únor 2018

Činnost v KS Praha

Aktivně jsem se účastnil grillovaček kandidátů do Senátu a na Magistrát, se senátními kandidáty jsem intenzivně komunikoval a pomáhal při vyjednávání.

Také jsem sponzoroval Povolební guláš, více informací v tiskové zprávě.

Komunikace s voliči

Stejně jako další poslanci jsem uspořádal stream “Kanclu s poslancem”, záznam naleznete na Facebooku nebo pirátském Youtube.

Začal jsem také pravidelně pořádat “Snídaně s poslancem” coby kontaktní akce pro občany. Dostal jsem již i pozitivní zpětnou vazbu: 1., 2. :-)

GDPR mýtů zbavené

Finišoval jsem přípravy na seminář o GDPR ve Sněmovně. Zejména šlo o připomínkování analýzy a manuálu (obojí veřejně dostupné na mém githubu: pdf verze
a editovatelná verze. Dále se jednalo o organizační záležitosti (komunikace s Otevřenými městy, zařizování prostor, vybavení a občerstvení ve Sněmovně). Článek na mém blogu.

Práce na cílech

Pokračoval jsem v plnění svých cílů v oblasti digitalizace ve vztahu k veřejným zakázkám z IT oblasti a smysluplného rozvoje egovernmentu. K tomuto tématu jsem absolvoval řadu schůzek.

S Frantou Kopřivou a Honzou Lipavským jsme se vypravili za ministryní Šlechtovou na ministerstvo obrany.

Stal jsem se místopředsedou sněmovního podvýboru pro Elektronizaci zdravotnictví, s tím souvisí schůzka s Ladislavem Duškem z ÚZIS ohledně open dat. Též upozorňuji na článku o opendatech ve zdravotnictví na mém blogu: Zpřístupněná data ve zdravotnictví by zachraňovala životy a Open data v porodnictví

Dále jsem se sešel s Vladimírem Dzurilou, pověřencem vlády pro IT a digitalizaci. Také jsem začal pravidelné schůzky s IT Sněmovny ohledně open dat a dalších vylepšení. Více o schůzkách v evidenci lobbistických kontaktů

V rámci řešení pražské dopravní politiky jsem vystoupil na ČT24 v Událostech, komentářích 20. 2.

Sněmovna

Ve Sněmovně jsme tentokrát řešili odvolání Okamury z pozice místopředsedy, byli jsme ale přehlasováni.

Také jsme hlasovali proti návrhu referenda z pera SPD.

Další aktivity

Zúčastnil jsem se celostátního setkání české odnože DIEM25, kde jako jeden z řečníků vystoupil Mikuláš Peksa. Během akce i po ní jsem komunikoval s účastníky o současné politické situaci a možnostech jejího zlepšení.

Zúčastnil jsem se předávání Cen Velkého bratra a následně jsem jednu z cen při interpelaci na plénu Sněmovny předal.

profant.eu

Ondrej.Profant
Technický odbor
Kontaktovat uživatele:

Březen 2018

Inaugurace
Zúčastnil jsem se inaugurace prezidenta republiky. Přestože nejsem Zemanovým příznivcem, chtěl jsem dát najevo respekt k ústavním institucím. Na fóru se pak probíralo, proč Piráti, kteří na inauguraci přišli, neopustili na protest vůči Zemanově projevu sál. Mou odpověď můžete najít zde: viewtopic.php?f=886&t=40221#p547531

Otevřená data
Společně s Vojtěchem Píkalem a Janem Farským ze STAN jsme 1. 3. debatovali s Paulem Suijkerbuijkem, který v Nizozemí pracuje na otevírání dat. Stejně jako v ČR čelí problémům spojeným s praktikami vendor lock-in v informačních technologiích, snahou upřednostňovat ekonomický aspekt a snažit se vše vyčíslovat a neochotou veřejných institucí poskytovat svá data pro zveřejnění v otevřeném režimu. Debatu zprostředkoval Fond Otakara Motejla.

GDPR mýtů zbavené
Ve spolupráci s Iuridicum Remedium a Otevřenými městy jsem uspořádal ve Sněmovně seminář o GDPR se zvláštním zaměřením na obecní úřady a jejich povinnosti. O semináři jsem informoval již ve svým předchozích reportech, bližší informace včetně materiálů ke stažení a záznamu naleznete na odkazech níže:
https://www.profant.eu/2018/seminar-gdpr.html
https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/seminar-gdpr.html

Sněmovna
Při sněmovním Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj byl zřízen Podvýbor pro e-government, jehož jsem se stal předsedou. V rámci Podvýboru se budu snažit uplatňovat pirátský program pro elektronizaci veřejné správy, zároveň se budu snažit kolegům z ostatních stran problematiku e-governmentu dostatečně přiblížit.

Zároveň jsem se na Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj stal zpravodajem k návrhu zákona z dílny ODS, která chce, aby nájemníci při hlášení trvalého bydliště potřebovali souhlas pronajímatele. Při tom ten souhlas je samozřejmě nájemní smlouva - tak jak je tomu dnes. Další související informace zde:
https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/pi ... macim.html
https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/ev ... oluci.html

Schůzky
Po natáčení Interview pro BlueTV (více na https://www.youtube.com/watch?v=ik6TZRuVAMg) jsem se bavil s Pavlem Sehnalem, který stojí za obnovením ODA. ODA by zajímala možnost spolupráce například v komunálních volbách, odkázal jsem je na naše primárky.
viewtopic.php?f=570&t=13315&start=1350#p552485

Sešel jsem se Pavel Kuchařem (vedoucí OHA) a Ondřej Felixem ohledně nového portálu občana (teoreticky centrální web pro kontakt občana s veřejnou správou). Nová verze vypadá zajímavě a bude rozšiřitelná. Díky EU (eidas) máme i identity (el. občanky i datovky) a bude to opravdu přístupné. Mělo by se to spouštět v létě.

Trošku jsem začal i řešit NEN. To je centrální systém pro zadávání veřejných zakázek. Avšak jeho implementace je zcela tristní. Napsán je údajně v Microsoft Silverlight, což je technologie, jejíž konec sám Microsoft oznámil v roce 2012.

Provoz
Dále jsem se věnoval organizaci práce v technickém odboru a předsednictvu krajského sdružení (výběrová řízení, koordinace, vyjednávání, podpora místních sdružení).

24. - 25. 3. jsem se také zúčastnil společného jednání poslaneckého klubu a RV.
Filip.Krska

profant.eu

Ondrej.Profant
Technický odbor
Kontaktovat uživatele:

Duben 2018

Konference ISSS

Na začátku dubna jsem se s dalšími Piráty zúčastnil konference Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS). Akce je pojatá jako odborná konference pro oblast informatiky. Výborné byly přednášky od ministerstva vnitra, jsem také rád, že na konferenci bylo dost příležitostí k prezentování užitečnosti otevřených dat. Smutné naopak byly prezentace dodavatelských firem, které naopak mnohdy připomněly, co je na současném pojetí IT ve státní správě problém.

Více informací si můžete přečíst v příspěvcích na Facebooku a v tiskové zprávě:
Křest a osvobození knihy

13. 4. jsem se stal kmotrem nové sci-fi knížky s názvem Čas budoucí. Knížka pojednává o vývoji umělé inteligence a jeho dopadu na lidskou společnost. Unikátností knihy je to, že její autor ji uvolnil pro volné šíření pod otevřenou licencí.

Knihu k bezplatnému stažení a více informací o pirátském projektu Osvobození knih naleznete na: https://knihy.pirati.cz

Schůzka odborné skupiny pro kyberbezpečnost

Zúčastnil jsem se schůzky nové odborné skupiny Pirátů pro kyberbezpečnost. Tato odborná skupina, která je tvořena poslanci Pirátů, odborníky na kybernetickou bezpečnost a právníky se specializací na digitální práva, má fungovat jako poradní těleso pro vytváření racionální bezpečnostní politiky. První materiál, který jsem na schůzi skupiny probírali, se týkal novely zákona o vojenském zpravodajství. V rámci posouzení materiálu jsme dospěli k závěru, že situace není tak kritická jako u předchozích úprav zákona, největší riziko hrozí ale v souvislosti s možnými paranoidními tendencemi v podobě pozměňovacích návrhů od některých poslanců. Mezi další témata schůzky patřilo i probírání rámce koncepce informační bezpečnosti ČR.

Další informace o rizicích extenzivních úprav zákona o vojenském zpravodajství naleznete zde: https://prichazi.rozvedka.cz

Schůzka odborné skupiny pro egovernment

Další odborná skupina, které jsem členem, se sešla 16. 4. a věnovala se problematice efektivního egovernmentu. Určili jsme si priority:
  • Robustní egov, ale bez uživatelů - čili zapojování uživatelů
  • Platy ve veřejném sektoru u kvalifikovaných pozic
  • O dobrých projektech není slyšet
  • Elektronická komunikace není doopravdy elektronická (není aplikován digital first)
  • Neexistuje rozumná práce s daty, veřejná správa mnohdy data sbírá, ale nevyužívá
Dále jsme se shodli na tom, že dřív (v době ministrování Ivana Langera) hnala digitalizaci touha po velkých IT zakázkách. Jenže od té doby se IT etablovalo a je jednodušší dodávat údržbu než být inovativní a progresivní. Např. Datové schránky byly ohromný posun, avšak od doby spuštění se nezměnily

Další informace o skupině včetně možnosti zapojení naleznete na stránkách týmu.

Výjezdní zasedání Komise pro kontrolu činnosti NÚKIB

24. 4. jsem se účastnil výjezdního zasedání Stále komise pro kontrolu činnosti Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Při návštěvě úřadu jsem se seznamoval s jeho činností a zaměstnanci.

Diskuze k využití mikro dat

Přijal jsem pozvání do panelové diskuze Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA), která byla pořádána ve spolupráci s Akademií věd. Tématem prezentací a následné diskuze bylo využití mikro dat ve veřejném sektoru.

Více se podrobností se dočtete v mém článku: https://www.profant.eu/2018/panel-mikro-data.html

Cityvizor: Příklad dobré digitalizační praxe

Jako člen řídícího výboru spolku Otevřená města s radostí sleduji, jak se rozšiřuje naše aplikace pro sledování rozpočtu Cityvizor. Nejnověji ji začaly využívat Praha 7 a Úvaly. Zdrojové kódy Cityvizoru jsou volně dostupné pod licencí GNU GPL v3, takže ji může kdokoliv využívat i upravovat bez dalších nákladů. Domnívám se, že podobné aplikace a řešení jsou tím správným příkladem dobré praxe pro digitalizaci veřejných služeb, nikoliv předražené a uzavřené produkty.

Více si o Cityvizoru můžete přečíst přímo na stránkách projektu: https://www.cityvizor.cz/

Činnost Podvýboru pro egovernment

Podvýbor pro egovernment se měl v dubnu původně sejít dvakrát. Poprvé jsme se sešli k pirátské novele registru smluv. Z řad poslanců ANO a SPD ale nebyl zájem novelu projednat, a tak jsme ji odložili. Příběh má ale šťastný konec, jelikož náš návrh byl následně v květnu doporučen Výborem pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Druhá schůzka podvýboru měla být k současnému stavu egov v ČR, avšak hosté (V. Dzurilla i P. Kuchař) nám odřekli účast kvůli RVIS. Toto jednání tak proběhlo až na začátku května.

Schůze Sněmovny

Jak jsem u jednotlivých sněmovních tisků v dubnu hlasoval můžete zjistit přímo na stránkách Sněmovny.

Nejvíce jsem se věnoval tisku číslo 138, což je vládní návrh zákona o zpracování osobních údajů, který navazuje na obecné nařízení EU (GDPR). Návrh zákona byl po prvním čtení přikázán k projednání výborům. Piráti chtějí zabránit tomu, aby se zákon stal záminkou k omezení práva na svobodný přístup k informacím. Budeme také usilovat o zachování hranice “internetové plnoletosti” na 13 let, tedy nejnižší možnou dle GDPR.

Za povšimnutí také stojí, jak se ANO a SPD postavily k návrhu na změnu zákona o směnárenské činnosti, kdy zablokovaly navrhovaný mechanismus zákaznické ochrany.

Provoz

V rámci stranického provozu jsem se jako člen hodnotící komise účastnil výběrových řízení na nové sídlo strany (kde budu mít i svou kontaktní kancelář) a nové zaměstnance technického odboru.

profant.eu

Ondrej.Profant
Technický odbor
Kontaktovat uživatele:

Květen 2018

V květnu jsem se musel potýkat s dvoutýdenní nemocí, přesto jsem se snažil zodpovědně připravovat na projednání sněmovních tisků na schůzi pléna.

Implementace GDPR

Podílel jsem se na vyjednávání s Ministerstvem vnitra ohledně promítnutí GDPR do českého právního řádu. Přestože vláda nebyla schopna zařídit projednání prováděcího zákona o zpracování osobních údajů s dostatečným časovým předstihem, připravili Piráti alespoň pozměňovací návrh k internetové samostatnosti. Dostatek informací a možnost svobodné volby vede k rozvoji kritického myšlení. Používání internetu tomu napomáhá, proto navrhujeme nejnižší možnou hranici, tj. od 13 let.

Více se o pirátských aktivitách ohledně GDPR dočtete na facebooku (další) a mém blogu.

U GDPR je třeba si uvědomit, že se jedná o posílení práv jednotlivců proti neoprávněnému zpracování osobních údajů. Jak hezky shrnuto v následujícím infovideu od EU parlamentu. Nejedná se tedy o euronesmyl, nýbrž o posílení moderních práv v digitálním prostředí. Navíc velká část povinností byla již zákonem vyžadována.

Pirátský návrh na rozšíření registru smluv na VVSRR

Jako zpravodaj jsem pomohl ke schválení pirátského návrhu na zrušení výjimek v registru smluv. Sněmovní Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj jako garanční výbor schválil náš návrh, který by měl odstranit nekoncepčnost výjimek v zákoně.

Další informace v tiskové zprávě.

Otevřená data ve zdravotnictví?

V zimě jsem interpeloval Ministerstvo zdravotnictví ve věci jimi poskytovaných open dat. Dle posledního veřejného vyjádření ministerstva se zdá, že se podařilo dosáhnout určitého pokroku.

Omluva za nepravdivé tvrzení

I když se snažím si své informace ověřovat, může se mi přihodit, že se ve svých vyjádřeních někdy zmýlím. Stalo se to i při mém projevu na schůzi Sněmovny 10. 1. 2018, kde jsem uvedl několik nepřesných informací. Protože jsem příznivcem toho, že politik by se měl omluvit, pokud se ukáže, že se jeho výroky nezakládají na pravdě, za svůj omyl jsem se omluvil. Má omluva je i s vysvětlením veřejně dostupná na facebooku.

Konference CACIO

Zúčastnil jsem se konference pořádané Českou asociací manažerů informačních technologií, která byla zaměřena na používání open source technologií. Během konference zazněly pozitivní příklady využití open source ve veřejné správě. Doufám, že tyto příklady poslouží jako inspirace dalším státním organizacím a místním samosprávám.

Více se můžete dočíst na mém blogu.

Seminář o egovernmentu

S Ivanem Bartošem jsme se zúčastnili semináře o egovernmentu v Jihlavě. Hlavními tématy akce pořádané Radou vlády pro informační společnost spolu s Komisí IT při Asociaci krajů ČR byly projekty Digitální Česko, eIdentita nebo připravovaný Portál občana. Tedy projekty, které mě jako předsedu sněmovního Podvýboru pro egovernment velmi zajímají.

Další informace v tiskové zprávě
.

Hackathon Kóduj pro Česko

Jako člen odborné poroty jsem se zúčastnil hackathonu Kóduj pro Česko. Již pátý ročník hackathonu pořádaného Fondem Otakara Motejla a Nadací OSF měl podpořit proces otevírání dat v městech a obcích.

Další informace v tiskové zprávě.

Hlasování ve Sněmovně

Jsem sněmovním zpravodajem tisku ST 170 zákon o přístupnosti webových stránek a mobilních aplikací implementující směrnici Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2102, více v samostatném vlákně a ve videu z prvního čtení.

Jedním z kontroverzních témat na 13. schůzi sněmovního pléna byla novela zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Já osobně jsem hlasoval pro povolení kuřáren bez obsluhy, avšak nechci, aby se kouření vrátilo všude a obtěžovalo personál.

Z dalších zajímavých hlasování se hlasovalo např. o zálohovaném výživném a náhradním výživném - byl jsem pro projednání (proti zamítnutí).

Podvýbor pro egovernment

Měli jsme 3. schůzi podvýboru (11. 5.) pro egov, kde jsme měli prezentaci vládního zmocněnce pro digitalizaci ohledně plánu Digitální česko. A hlavního architekta egov z MVČR Petra Kuchaře, který nám představil koncepci současných řešení (datové schránky, základní registry, czechpoint, eidas, …). Vedla se živá diskuse hlavně o nástupu nových elektronických občanek od 1. 7., Tomáš Martínek k tomu vydal tiskovou zprávu.

profant.eu

Ondrej.Profant
Technický odbor
Kontaktovat uživatele:

Červen 2018

Snídaně s poslancem

7. 6. jsem se uspořádal další snídani s poslancem, což je otevřený formát setkání, při kterém se scházím s občany. O snídani a dalších možnostech, jak mě můžete kontaktovat, se můžete více dočíst v článku.

Fedora release party

Jako nadšený uživatel této linuxové distribuce jsem se zúčastnil další Fedora release party. Na této akci jsem měl krátkou přednášku o egovernmentu a používání Linuxu v Poslanecké sněmovně.

GDPR: cesta sněmovnou

Na začátku měsíce Výbor pro veřejnou správu (VVSRR) zamítl pozměňovací návrhy Pirátů k GDPR. Naše návrhy se vztahovaly ke stanovení hranice “Internetové plnoletosti” již od 13 let a zachování infozákona v současné podobě. Na zasedání Ústavněprávního výboru jsme představili ještě pozměňovací návrh týkající se technologií pro rozpoznávání obličejů. I tento návrh byl však zamítnut. Další podrobnosti v článku.

Podvýbor pro egov schválil usnesení k technickým normám

22. 6. jsme na Podvýboru pro egovernment probírali ST 170 - zákon o přístupnosti webových stránek (link na forum). Některé moje pozměňovací návrhy prošly, bohužel prošel i návrh Václava Klause, který vyřazuje školy. Výsledné usnesení výboru.

Nicméně podvýbor i výbor schválily tento návrh doprovodného usnesení:
Poslanecká sněmovna ČR ž á d á vládu České republiky, aby podnikla nezbytné kroky k zajištění veřejné dostupnosti všech technických norem, pro uplatnění principu rovnosti před zákonem a dostupnosti práva.
Členská schůze Otevřených měst

28. 6. jsem se na členské schůzi Otevřených měst stal předsedou výboru tohoto spolku. Otevřená města jsou sdružením obcí, které se snaží poskytovat svým členským obcím podporu při realizaci jejich projektů digitalizace a transparence.

Více se o Otevřených městech můžete dočíst na jejich webu: https://www.otevrenamesta.cz/

Sněmovna

Sněmovna zamítla zúžení EET pouze na plátce DPH. Já jsem hlasoval pro. Piráti následně obdobný návrhl předložili znovu.

Proběhlo také hlasování o prověrce pro hradního kancléře, Piráti hlasovali pro. Hlasování krásně ukázalo, které strany se přihlásily k bezpodmínečně věrnosti k Miloši Zemanovi. (Hlasovalo se o zamitnutí, čili jsem hlasoval proti zamítnutí.)

Zajímavá situace nastala při schvalování fiskální paktu. Ten stanovuje rámec pro rozpočtovou kázeň a koordinaci hospodářských politik členských států EU. ODS společně s SPD tak bojovala proti zastropování dluhu pod záminkou odporu proti euru. Přestože fiskální pakt samotný s přijetím eura nijak nesouvisí.

Hlasovali jsme proti zamítnutí tolerance alkoholu u vodáků, návrh prošel prvním čtením.

profant.eu

Ondrej.Profant
Technický odbor
Kontaktovat uživatele:

Červenec 2018

Sněmovní prázdniny

Během července ještě Sněmovna zasedala, ale poslanci ostatních stran odhlasovali předčasné ukončení jednání. A to navzdory tomu, že na pořadu jednání byly podstatné návrhy jako zastropování platů politiků nebo druhé čtení doprovodného zákona k GDPR. Další informace v tiskové zprávě Pirátů.

Hlasování o důvěře vládě

V červenci se ještě hlasovalo o důvěře druhé vládě Andreje Babiše. Babišův vládní projekt, který v novodobé historii naší republiky nemá obdobu, je po všech stránkách a pro všechny její aktéry naprosto ostudný. Přesto se Andreji Babišovi podařilo vytvořit účelový slepenec ANO, ČSSD a KSČM. Více si o mém názoru na Babišovu vládu můžete přečíst v mém blogu, v dalším článku pak naleznete mé vystoupení na plénu k tématu digitalizace v programovém prohlášení vlády.

Spuštění elektronických občanek

Elektronické občanky jsou dalším krokem k efektivnější elektronizaci státní správy. Přesto se však při jejich nasazení opět podcenilo technické řešení. Komentář ke spuštění elektronických občanek naleznete v tiskové zprávě Pirátů. Pochopitelně jsme zkritizovali (prozatimní) nedostupnost software pro linux a mobilní platformy.

Spuštění Portálu občana

Velmi pozitivním počinem v oblasti egovernmentu je Portál občana, který je novým a užitečným nástrojem, který může občan využívat prostřednictvím celoevropské identity. Více se Portálu občana a dalších pilířích českého egovernmentu můžete dočíst v mém blogu.

Zákon o digitální službě

Byl nám představen Zákon o digitální službě a připravili jsme připomínky, který připravila ICT Unie. Myšlenka zákona o egovernmentu se nám líbí, proto se Piráti rozhodli na jeho přípravě podílet spolupracovat s ICT při předložení návrhu zákona Sněmovně. Více v tiskové zprávě.

Dovolená

Na konci července a začátkem srpna jsem si také dovolil vzít na 2 týdny dovolenou, abych nabral síly na srpen. Narozdíl od většiny poslanců z ostatních (i vládních) stran totiž pirátští poslanci fungují naplno i o prázdninách.

Srpen 2018

Plány pro digitalizaci v Praze

Společně s lídrem kandidátky Pirátů na pražský Magistrát jsem představil plány Pirátů pro digitalizaci v hlavním městě. Ty se týkají především lepšího a širšího využívání otevřených dat, datové suverenity, zabránění vendor lock-in u městských informačních systémů a zavedení „městského eshopu“. Více informací naleznete v tiskové zprávě.

Jednání s vládním zmocněncem pro digitalizaci

Vladimír Dzurilla, vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci, potvrdil po společném jednání se mnou a Ivanem Bartošem zapojení Pirátů do RVIS (Rady vlády pro informační společnost). Další informace v tiskové zprávě.

Mimořádná řádná schůze Sněmovny

V srpnu proběhla mimořádná řádná schůze, kde se kromě důchodů a platů politiků řešila i invaze v srpnu 1968. Nakonec Sněmovna schválila usnesení, které označilo vpád vojsk Varšavské smlouvy za akt invaze. Osobně mi připadá poněkud hloupé, aby o tomto tématu musela Sněmovna jednat a hlasovat, ale žijeme ve zvláštní době. Více se o schůzi dočtete v mém blogu.

Konference Umění vládnout s otevřenou radnicí

Vystoupil jsem na konferenci Umění vládnout s otevřenou radnicí, kterou pořádalo občanské sdružení Oživení v Litomyšli. Hovořil jsem o Otevřených městech a svých zkušenostech z Magistrátu hlavního města prahy.

Personální posily v odborném zázemí

Piráti uspořádali výběrové řízení na specialistu pro egovernment úspěšně proběhlo. Ladislav Koubek doplní náš sněmovní tým jako full time specialista na egovernment. Na základě stejného výběrového řízení jsem mezi své asistenty přijal Jana Hamala Dvořáka (a snížil některé jiné úvazky asistentů).

Během srpna jsem také zapojil nového stážistu. Další informace o našem sněmovním týmu expertů se můžete dočíst v článku na Pirátských listech.

Účast na demonstraci Zachraň Internet

Samozřejmě jsem se zúčastnil i další demonstrace za svobodný internet, která se konala 26. 8. O kampani Zachraň internet si můžete více přečíst na: https://zachraninternet.cz

Schůzky

21. 8. jsem se setkal s Věrou Průchovou ze Seznam.cz ohledně GDPR a legislativy dopadající na media. Probrali jsme pozměňovací návrhy, které předkládám, a další návrhy, jako je například e-privacy z EU.

30. 8. jsme se já, Ivan Bartoš, Jakub Michálek a Jan Hamal Dvořák setkali s Lukášem Kulovaným ze Státní tiskárny cenin. Řešili jsme rozvoj této organizace. Převážilo téma rozpoznávání padělaných dokladů.

Na doporučení Olgy Richterové jsem se opakovaně v průběhu srpna sešel s představiteli SFRB a probíral jsem s nimi zakázku na nový informační systém. Sepisujeme řadu doporučení, která jsme již vyjádřili ústně. Tato práce bude dále použita v metodickém materiálu proti vendor lock-in.

Dlouhodobě komunikuji s představiteli MVČR. Zvláště pak s Romanem Vrbou (odbor eGovernmentu) a Petrem Kuchařem (odbor Hlavního architekta eGovernmentu), se kterými probírám nové projekty, koncepci apod. Též se setkávám s jejich podřízenými na odborných tématech typu CzechPoint.

registr
Michaela.Vodova

profant.eu

Odpovědět

Zpět na „Reporty z jednání klubu“