V exekuci bez svého vědomí

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Zdenek.Stepanek
Člen KS Ústecký kraj
Profese: IT Expert
Dal poděkování: 262 poděkování
Dostal poděkování: 632 poděkování

Re: v exekuci bez svého vědomí

Příspěvek od Zdenek.Stepanek »

Ta diskuze je pořád dokolečka, ale budiž...

Mám osobní zkušenost s předluženou ženskou, kupoval jsem po ní byt a platil jsem z toho její dluhy, exekuci an ten byt apod.

Rozdělil bych to na 2 skupiny:

1) Exekuce kvůli 30Kč
Nebo kvůli nezaplacené pokutě apod. Teď je takový případ v TV, kdy důchodec nezaplatil u doktora a teď "dluží" 20 000Kč. To je jasné selhání systému. Na několika úrovních. Špitál (nebo dopravní podnik nebo policie) si s nezaplacenou částkou nechtěl poradit sám, tak "dluh prodal"!!! vymahačům a ti to berou čistě jako příležitost oškubat dlužníka co to jen jde, vůbec nemají zájem vymoct dlužnou částku, ale získat smyšlené náklady na vymáhání. Tyhle případy bych řešil a nějak omezil pravomoci exekutorů, aby k takovým excesům nedocházelo. Např. procentuálním stropem na náklady řízení v závislosti na dlužné částce, nebo speciálním režimem pro dluhy do řekněmě 4000Kč

2) Exekuce kvůli blbosti
Když si někdo půjčí od homecreditu na novou ultramoderní TV, potom si pořídí mobil za kterej neplatí, opak si vezme půjčku iod homecreditu na novou lednici, pak ještě od cetelemu aby splatil tu první půjčku, k tomu neplatí nájem ani nesplácí půjčku ze stavebního spoření a tohle všechno z příjmu pomocné uklízečky, tak to je prostě blbec a za blbost se pyká.

Pro obě skupiny funguje tzv. osobní bankrot, kdo to tady čte snad ví o co jde. To je podle mě správná cesta, ale jen pro ty, co nejsou blbci, a do problémů se dostali spíše omylem nebo nějakou drobnou nepozorností. Každý snad zná TV pořad Krotitelé dluhů. Velmi doporučuji.
Nerušit, porušuju kopírovací monopol EMI Music...

Zdeněk Štěpánek, 774 415 269
„Stát vypíše nové daně, - Čech se bude dříti na ně,
Neb mu brání mozku lenost - vidět svoji zotročenost..“
F. Gellner
Vlastimil.Efraim
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: sekáč
Bydliště: Olomouc, Morava, CZ, EU, Země, Slunce, Mléčná dráha
Dal poděkování: 117 poděkování
Dostal poděkování: 602 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlastimil.Efraim »

Petr Vileta píše:...
Když se dlužník nezdržuje na místě trvalého pobytu a nenechá si do evidence obyvatel zadat doručovací adresu, uplatní se tzv. fikce doručení. Dlužníkovi je tak zásilka doručena, i když se o ní vůbec nedozvěděl.
mozna jsem blbec, ale na trvale adrese se nezrdzuji a jaka evidence?! WTF??? o tom slysim poprve a jaky to mam mit pro me vyznam? nekde se upsat jen kvuli prevenci, ze nechci za nejaky desetikorunovy doplatek dostat exekuci v hodnote 15.000Kc?! :shock:
Lukas.Findeis
Člen KS Praha
Profese: běžecký trenér
Dal poděkování: 1423 poděkování
Dostal poděkování: 1375 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas.Findeis »

Zdenek Stepanek píše:2) Exekuce kvůli blbosti
Když si někdo půjčí od homecreditu na novou ultramoderní TV, potom si pořídí mobil za kterej neplatí, opak si vezme půjčku iod homecreditu na novou lednici, pak ještě od cetelemu aby splatil tu první půjčku, k tomu neplatí nájem ani nesplácí půjčku ze stavebního spoření a tohle všechno z příjmu pomocné uklízečky, tak to je prostě blbec a za blbost se pyká.
A co když je jinak inteligentní člověk blbej na různý předpisy a byrokracii a prostě jen něco přehlídne nebo neví, že něco má udělat? I tímhle způsobem se člověk může zadlužit třeba u státu, pojišťovny nebo já nevím u koho.

735 07 66 99, Praha 12

trinitrofenol
Profese: chemik
Dal poděkování: 434 poděkování
Dostal poděkování: 1235 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trinitrofenol »

Lukas Findeis píše:
Zdenek Stepanek píše:2) Exekuce kvůli blbosti
A co když je jinak inteligentní člověk blbej na různý předpisy a byrokracii a prostě jen něco přehlídne nebo neví, že něco má udělat? I tímhle způsobem se člověk může zadlužit třeba u státu, pojišťovny nebo já nevím u koho.
To by se mělo postavit tak, že věřitel by musel prokázat, že se dlužníka opravdu pokusil ohledně dluhu zkontaktovat. Když chci něco po institucích, tak taky musím zopakovat stejnou větu třikrát třem různým lidem a přesvědčit je, že s paní Vomáčkovou jsem to řešil, slíbila mi to a to a měl jsem se obrátit na toho a onoho. Teď jsem řešil něco s penzijním fondem a dalo se to bez sebemenšího zaváhání vyřešit po telefonu. Po měsíci nic, takže fén do sluchátka, zapsaná jména, časy hovorů atp. Nakonec reagovali až na doporučený dopis. V opačném gardu by takový opruz pro ně měl fungovat taky, ne? Když oni chtěj něco po klientovi, resp. občanovi.

SMRT MODERACI
Free your hate.

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Vlastimil Holik píše:
Petr Vileta píše:...
Když se dlužník nezdržuje na místě trvalého pobytu a nenechá si do evidence obyvatel zadat doručovací adresu, uplatní se tzv. fikce doručení. Dlužníkovi je tak zásilka doručena, i když se o ní vůbec nedozvěděl.
mozna jsem blbec, ale na trvale adrese se nezrdzuji a jaka evidence?! WTF??? o tom slysim poprve a jaky to mam mit pro me vyznam? nekde se upsat jen kvuli prevenci, ze nechci za nejaky desetikorunovy doplatek dostat exekuci v hodnote 15.000Kc?! :shock:
No o evidenci obyvatel jsi uz asi slysel. Kazdy obcan ma prideleno rodne cislo uz par dnu po porodu, pak v 18 letech dostane obcansky prukaz atd. No a kazdy obcan je povinen (konkretni zakon neznam) nahlasit si nejakou adresu, na kterou mu stat bude posilat pisemnosti. Jak rikam, ten zakon konkretne neznam, protoze jsem to zatim k nicemu nepotreboval, ale z TV vim, ze se muzes "prihlasit" treba na adresu radnice. Tam ti pak budou chodit vsechny pisemnosti od statu, soudu, exekutoru, policie atd. A pokud nechces neco prosvihnout, tak je dobre se na te radnici obcas zastavit a poptat se, jestli pro tebe nemaji postu. Samozrejme, pokud chce nekdo zit v ilegalite, tak pak musi nest vsechny dusledky, tedy i pripadnou exekuci, kdyz si ho nekdo najde.

@Lukas: "A co když je jinak inteligentní člověk blbej na různý předpisy a byrokracii ..." - obecne pravidlo je, kdyz necemu nerozumim, tak to nepodepisuji. Muzes si vzit cas na rozmyslenou, s nekym znalym a nestrannym se poradit atd. Ja jsem taky blbej na predpisy a smlouvy, takze kdyz mi prisla nabidka na zmenu dodavatele elektriny, tak jsem se sel ke staremu i novemu dodavateli napred 2x zeptat, pak jsem si porovnal starou a novou smlouvu a jeste si vygooglil par novinovych clanku a blogu. Nez jsem podepsal novou smlouvu, trvalo to mesic. A opravdu mi to nejakou usporu prineslo, ale postupoval jsem s rozvahou.

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Vlastimil.Efraim
Profese: sekáč
Bydliště: Olomouc, Morava, CZ, EU, Země, Slunce, Mléčná dráha
Dal poděkování: 117 poděkování
Dostal poděkování: 602 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: V exekuci bez svého vědomí

Příspěvek od Vlastimil.Efraim »

musim te v nekolikati bodech opravit:
  • nepodstatnym bodem je, ze obcanku dostanes uz v 15ti, ale budiz.
  • obcan neni povinen nikde hlasit kam chce aby mu nekdo nekam posilal pisemnosti. Tedy co ja vim jak nemjitel TV. ;)
  • A uz pres rok ta moznost mit dorucovaci adresu na radnici neplati, protoze kluci urednici se nechteli furt hadat s postou. My slim, ze dokonce to byl jeden alibistickych bodu ke zrizeni Datove schranky.
Ale vratme se k me puvodni prosbe zda by ČPS nemohla vydat aspon nejak vseobecnou TZ k tomuto smutnemu stavu, ze za posledni rok kazdy desaty obyvatel CR se lapil do exekutorske pasti (bez ohledu na chybu justice nebo sve vlastni blbosti).
Je to preci tema ktere nas nenechava chladnimi, ne?
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: V exekuci bez svého vědomí

Příspěvek od Petr.Vileta »

Ted jsem nasel clanek od Macha a ja osobne se v tomto s nim celkem shoduji.
http://neviditelnypes.lidovky.cz/pravo- ... ecnost_wag

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“