Tato daň má svůj smysl s ohledem na regulaci spekulativního kapitálu. Kdyby se zrušila, vrhli by investoři více kapitálu do nemovitostí (protože by neměli žádné vstupní další náklady formou nějakého poplatku, který mají nyní například na akciovém trhu). To by v konečném důsledku z makroekonomického hlediska znamenalo zvýšení cen nemovitostí a tedy i zhoršení dostupnosti vlastního bydlení fyzickým osobám. Navíc tato daň nedopadá na nízkopříjmové. Klidně bych ovšem námi navrženou sazbu snížil za splnění podmínek i na méně než 2 %, to by bylo ovšem méně průchozí.B_Pat píše: ↑04 říj 2018, 11:15Téma velice dobré a důležité, směr navrhovaných opatření také. V kontextu změny výše této daně a zavedení dvou sazeb, to ale není podle mě šťastné řešení, především co se týče administrativy. Měli bychom chtít zlepšovat stav ve státě a zároveň zjednodušovat. Tady podle mě efekt zlepšení stavu není o tolik přínosnější,aby plně zakryl zesložitění.
Nebál bych se zkusit navrhnout úplné zrušení, jestli to je průchozí zjistíme až při předložení, tak bych neházel flintu do žita.
To už mi více nespravedlivá přijde daň z příjmu fyzických osob. Proč je někdo penalizován za to, že pracuje a vytváří hodnoty? To už bych raději zrušil nebo snížil právě daň z příjmu fyzických osob...