Vojtech.Pikal píše: ↑03 led 2019, 12:25
Měl bych otázku pro kandidáty, která je píše na delší odpověď;
"Jak se díváte na budoucnost Evropy, zejména pak na "Pět scénářů z Bílé knihy o budoucnosti Evropy?"
Děkuji.
Ahoj Vojto,
díky za dotaz a omlouvám se za pozdní odpověď. Tvůj dotaz je sice krátký, ale z mého pohledu jeden z nejsložitějších, toto bude muset řešit celá Evropa a nalezení souladu bude dost složité. Za mne osobně bych viděl jako nejvhodnější určitou kombinaci několika z těchto scénářů v závislosti na oblasti či politice, kterých se týká.
1) Pokračování v dosavadní praxi: Existují politiky, kde bych pokračoval v tom, jak to je. Například z mého pohledu jedna z vlajkových lodí je program ERASMUS a EU do něho chce nasypat více peněz, což je dobře. Tento program funguje skvěle a na něm bych nic neměnil.
2) Pouze jednotný trh: To si myslím je špatná varianta, protože to je několik kroků zpět.
3) Státy, které chtějí, dělají více: Tohle se podle mne děje, například EURO je jen u některých států, či jen některé státy se v rámci enhanced cooperation domluvili na společné evropské prokuratuře, která teď začíná. Myslím, že nelze některým státům zakazovat užší spolupráci, když si to přejí a je u nich politická vůle a u ostatních není.
4) Dělat méně, zato efektivněji: Toto by se asi vyplatilo dělat u některých politik. Například moje oblíbená kohezní politika. V České republice se financuje kde co. Například rozhledny, které jsou pod kopcem místo na kopci a to není vtip
https://www.idnes.cz/cestovani/tipy-na- ... igsvet_tom. Na druhou stranu za těch 15 let kohezní politiky nevidím nikde dobudovanou tříproudou dálnici mezi Prahou a Brnem, natož pak paralelní dálnici mezi Hradcem a Olomoucí. V této politice bych tedy navrhoval určitou koncentraci a zaměřit se na to podstatné a dělat to lépe, hlavně infrastrukturu všeho druhu a třeba položit základ do budoucna něčeho, co by mohlo z ČR udělat evropské silicon valley, tedy aby se ČR stalo něco více než montovna závislá na automobilovém průmyslu.
5) Dělat mnohem více společně: To je hezký ideál, ale myslím, že nejdřív se musí EU trochu konsolidovat, vyřešit své problémy a asi pak teprve jít dál a hloběji.
S pozdravem
Petr J.
Názory uvedené v tomto článku/v této řeči jsou mé osobní a nemohou být nijak připisovány Evropské komisi.