Vojtech.Pikal píše: ↑23 říj 2019, 12:47
Mno, co když v dalších kolech bude rovnost hlasů mezi kandidáty, kteří se do volby dostali v různých kolech přijatelnosti? Nebo rozhoduje jen to první?
Pokud se stane že Anička a Bob dostáhli steně bodů v hlasování o čtvrté místo, tak neřeším jestli se Anička dostala v druhém kole přijetelnosti a Bob ve třetím, řeším kolik měli v prvním kole přijatelnosti, i když neměli 50%. Pokud někdo nekandidoval tak neměl žádny hlas.
Popravdě vůbec nevím, jak se v takovém systému takticky chovat, resp. první kolo o přijatelnosti by pak mělo úplně jinou roli, než ostatní kola o přijatelnosti.
Stejně jako se chovají ti co taktizují teď. Jen možná vzroste počet taktizujících o ty kteří to před tím odmítali.
Nevím jak vy ale já mám v prvním kole větši problém si ujastnit co v té volbě pro mě konkrétně znamená, že kandidát je přijatelný než vybrat ty kandidáty.
Zůstává že přijatelnost je 50% tj neprojde někdo, kde je pro většinu lidí naprosto špatný.
Důvod proč to chci dovolbu přijatelnosti je mimo jiné poslední volba přesednitva.
viewtopic.php?f=477&t=38277
Podle mě nejduležitejši bylo vybrat ty 4 z 9 kteří to budou místopředsedové a méně duležité v kterém pořadí. Když do druhého kola postoupilo 5 lidí byly ty tři kola hlasování jako je v tomto návrhu už nuda.
Něco jiného je pokud se hlasuje o kandidátkách do sněmovny kdy každé místo znamená jestli ten člověk bude či nebude poslanec tam to pořadí má velký smysl, ale třeba kandidátky v Praze byli nezajímavé. Je jedno jestli je někdo na čtvém nebo pátém místě. Záležovalo jestli je v první, druhé nebo třetí desítce.
Vnímám že hlavní motivace proč celou otázku otevíráme je vyvažováňí. To sice není moje preference, ale když lidi chtěji vyvažovat dejme jim tu možnost, hlavně ať nenavrhují kvóty.
V mojem návrhu dáva smysl aby lidé kteří chtěji vyvažovat, kteří maji seznam různích charakteristik, které chtěji mít mezi zvolenými zastoupeny tak mohli učinit v dalších kolech. V mé variantě davá smysl aby první kolo dali přijatelnost těm co obecně považují za schoné tu funkci dělat i když to znamená že zaškrtou jen jednoho člověka, který je zrzavý.
Když ovšem zjistí, že ten jejich zrzek nemá moc šanci se dostat, tak v druhém kole zašknout i dalši zrzky včetně toho sprostého, kterého před tím nechtěli. Nicméně to, aby tam byl zastpoupen alespoň jeden zrzek je pro ty lidi důležitějši než aby tam nebyli lidé co mluví strostě.
Ja nemám ráda tuhle potřebu vyvažovat a nepotřěbuji tam mít zrzky, ale přijde mi lepši dál lidem možnost rozšířit přijatelnost, než aby preventivně dávali přijatelnost všem zrzkům.
V minulé volbě podle mě těmi zrzky byli neposlanci a kdyby prošel ten návrh A tak se situace moc nezmění. Pokud by lidé chtěli neposlance tak by mohli hlasovat ve všech dalších jen jednoho jediného.
Taktizovalo u páteho místa do eurovoleb. Tam nejspíš nešlo o vyvožování. Niméně ta dovolba probíhala zároveň s volbou o vyšší místa na kandidátce o čemž se rozhodlo na místě, takže čistě prakticky to co navrhuji, již má precenens.