Semafor!!!

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Zamčeno
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10918 poděkování
Dostal poděkování: 8808 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Semafor!!!

Příspěvek od Petr.Vileta »

Mikulas Ferjencik píše:- Kolik se bude prispivat?

V zásadě si myslím, že platí totéž co u vzdělání, tedy čím více tím lépe, samozřejmě v rámci ufinancovatelnosti.

Zbylé otázky nechávám otevřené, nemám to promyšlené, ale myslím si, že uznání existence pozitivních externalit spojených s kulturou by měl být základ.
Jenze je tu porad ta nejdulezitejsi otazka: kdo bude rozhodovat, co je to umeni?

Jak je videt z diskuze, kazdy "normalni" clovek ma jiny vkus a tedy za umeni povazuje neco jineho. A umelci sami, obzvlast ti "moderni", jsou tak prasteni, ujeti, proste cvoci, ze pro ne je umeni to, co jako umeni chape asi tak 0,00000001% populace :mrgreen:

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Mikulas.Ferjencik
Profese: Asistent předsedy poslaneckého klubu
Dal poděkování: 3352 poděkování
Dostal poděkování: 6235 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

Já ale neřeším co je umění, ale co má pozitivní externality.

Člen s omezenými právy v důsledku neoprávněné realizace volebních výdajů

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10918 poděkování
Dostal poděkování: 8808 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Mikulas Ferjencik píše:Já ale neřeším co je umění, ale co má pozitivní externality.
Zeptam se tedy jinak. :twisted:
Kdo z nasledujiciho seznamu ma pozitivni externality a koho tedy ma stat podporovat dotacemi? OFFTOPICMyslim i neprime, treba na udrzovani jeho dila v povedomi lidi, vystavy, dotisky knih atd.

Hudba:
Janacek
Smetana
Olympic
Michal David
Plastic People
Prazsky vyber

Divadla:
Narodni divadlo
Semafor
Divadlo Jary Cimrmana
Divadlo Na zabradli
Komorni divadlo (v Plzni)
Divadlo Bolka Polivky (v Brne)

Spisovatele:
Karel Capek
Michal Viewegh
Vaclav Havel
Vaclav Klaus

Maliri:
Frantisek Kupka
Josef Manes
Josef Lada
Milan Knizak
Roman Tyc

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Jana.Syrovatkova
Člen KS Praha
Profese: VŠ pedagog
Bydliště: trvalé Úvaly u Prahy, přechodné Praha 7, Holešovice
Dal poděkování: 233 poděkování
Dostal poděkování: 722 poděkování

Příspěvek od Jana.Syrovatkova »

Osobně vidím v kultuře a Pirátech klíčový průšvih v psané literatuře a elektronickém sdílení.

Herec může hrát a dostávat za to peníze, film jde do kin, která se platí, hudebník dělá koncerty - vše má vždy přidanou hodnotu s participací.

Autor knihy napíše písmenka. Tato písmenka se dají poslat jako tělo mailu. Bez zkoumání těla mailu nelze defacto zastavit jakékoli (legální - posílat, nelegální - stahovat) sdílení. Ale tou hodnotou, kterou autor dává, jsou právě ta písmenka. Krom toho Dília automaticky nezastupuje všechny, ale jen ty, kteří se jí přihlásili. Tzn. jediné, co dělá "ošklivě" jsou náhradní autorské odměny, ale pouze a výhradně za kopírky (nikoli za elektronická média, ač po nich se díla sdílí, tzn. disky, flashky - to vše jde OSe (možná Intergram) a nikoli Dílii).

K Semaforu - divadlo musí mít obrovskou režii už jen za "budovu", pokud má samo jedno představení takové náklady, že ho ani vyprodané hlediště nezaplatí, je něco někde špatně (pokud je lepší dát představení, které divadlo nenaplní případně nedat představení žádné). Tzn. jako první krok bych viděla zjistit si informace. Jak už tu zaznělo - za lístky na Madonnu lidi dají pár tisíc, kolik se dá na nějaký ten muzikál? Proč jsou lístky do Semaforu takové, že stojí méně než muzikál, když je hlediště vyprodané?

Divadlo Kalich:
činohra - 299, 399
muzikál - 599, 699

Divadlo Semafor:
vstupenky - 230 až 350 Kč (a ještě slevy pro školy na 90 Kč)
divadlo má hlediště pro 176 diváků - tzn. 50 Kč navíc na vstupném dělá 8800 Kč, 100 Kč navíc na vstupném dělá 17600 - i když odečtu DPH (kolik je na lístky do divadla?), tak pořád by se z toho pár herců navíc zaplatit dalo.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jana.Syrovatkova za příspěvky (celkem 3):
Ivan.Sirko, trinitrofenol, Lukas.Findeis
jzvc
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: Admin
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 467 poděkování

Příspěvek od jzvc »

Karel Bilek píše:
Vojtech Pikal píše:Většinou souhlasím s předřečníky. Kulturu (a sport a ...) by si lidé primárně měli platit z vlastního - žádná státní a správná kultura by být neměla.

Ovšem rád bych ještě dostal ona relevantní data k onomu případu, je možné, že v tom nějaká ryzí nespravedlnost je.
Och, jak moc s tebou v tomhle nesouhlasím :)

Dobrá kultura se sama nezaplatí, stejně jako se sama nezaplatí dobrá věda. Na obojí by si stát zdroje najít měl.

Je otázka, jak přesně parametry nastavit - např. ve filmu je to hodně smutné, fond kinematografie sponzoruje samé šity, kdeždo Pepik Hnátek, jedna z nejlepších českých komedií po revoluci, je financovaná čistě TV Nova. Ale obecně si myslim, že např. do divadel by peníze jít měly - jinak divadla zaniknou a budou tu jenom degenské muzikály. Na volnou ruku trhu v tomhle případě nevěřim.

Ale to je do širší debaty, než do threadu o semaforu.
Vis, potiz je s tim, ze co ty nebo ja povazujeme za shit a co za kvalitni kulturu se muze naprosto diametralne lisit. A proto opravdu neexistuje jiny zpusob, nez aby o kvalite hlasovali zakaznici. Nebo mas vazne pocit, ze je normalni, aby si sef ND kupoval za !NASE! prachy vlastni sracky?
Vitezslav Praks píše:
Vaclav Malek píše:Viz.: http://www.semafor.cz/uvod/aktualita/zm ... sezonu_135
Takže se nic tragického zřejmě neděje.

Ovšem financování kultury je obecně velký problém a je potřeba o tom diskutovat i mezi Piráty i když se třeba v tomto okamžiku neshodneme. Přece jen Piráti na rozdíl od jiných stran jsou lidé velmi různorodí, ale myslím, že jsme otevřeni jakékoliv diskusi.
že se nic tragického neděje? Museli vypustit 7 her, které mají nazkoušené, které měli v programu, které měly vždy kompletně vyprodané hlediště na několik měsíců dopředu. Nevyplácí se ovšem tyto hry ekonomicky, protože mají větší počet herců než 4 - a vstupenka nemůže stát nekonečně mnoho...

Ale nevadí, už jsem roztočil kolesa akcí a mám první pozitivní odezvy a již teď je zřejmé, že se to povede (mimo přitrouble přemoudřelé, sociopatické a asociální fórum Pirátské strany).

Tímto se odhlašuji z této diskuse, protože bolšánské výkřiky "každý za svoje" a Suchý je starý a je to komediant a další sprostoty jsou už nad moje nervy.
V tom pripade ovsem pevne doufam, ze si to budes calovat !!ZE SVEHO!! a nikoli pozadovat jakekoli dotace, protoze JA chci prozmenu hriste pro deti a to je pro me daleko dulezitejsi nez to, jestli nejakej komediant bude mit co zrat.
Lydie Hejnova píše:Petr Vileta: i ne tak úplně, spíš se mi ty koně hodily do poetického výkřiku:) těžko bude společnost vychovávat ke kulturnosti, když nebude kam. Floydi, Zeppelini, Mozart, to je všechno jeden pytel, na finskou operu od Joonase Kokkonena, ti ale nikdy nepřijde tolik lidí, jako na Kleopatru v Broadwayi. Jestli je zájem měřidlem hodnoty, tak to mě potěš. Skutečné umění není líbivá děvečka, musíš ho hledat, otevírat se mu, vyvinout duševní námahu, často je na první pokus nepolknutelné, i na druhý, umění je třeba chránit jako svobodu a zatoulané děti, zvláště v těchto dobách mozkomíšního temna. Tímto nekopu za operu, ale za uměleckou tvorbu, která je pro většinu nestravitelná, protože je složitější, než na dvě doby.

Těžko si dokážu představit, jak by se ve vládě losovalo, co je to opravdové umění a jak by se vymáhala kulturní výchova ve školách, to nejde direktivně, ale vytvořením příležitosti. Povinná četba a výchovné koncerty mi určitě uši a oči neotevřely.
Umeni je vec naprosto ciste subjektivni a vazne nevim, proc bych tobe nebo komukoli jinemu mel prispivat na neco, co povazuju za sracky. Jestli nekdo spatruje "umeni" v pixle barvy vylity na platno, OK, at si to koupi (za svoje), klidne za miliony, ale odmitam mu na to prispivat ze sveho. Jestlize nekdo vyrabi neco, co nikdo nechape, tak to neni umeni, ale sracka. A fakt nevim proc by to mel stat z ansich penez podporovat. To me prijde daleko uzitecnejsi povolit sprayerum strikat na zdi, semo tamo na ne nekdo nastrika neco zajimavyho.
Petr Vileta píše:
Lydie Hejnova píše:Jestli je zájem měřidlem hodnoty, tak to mě potěš.
No tak to tě asi moc nepotěším, ale domnívám se, že částečně ano. Mluvil jsem o své kulturní úchylce s několika vystudovanými umělci (malíř, hudebník) a v podstatě mi potvrdili, že pro člověka by mělo být umění to, co se mu líbí. Řekněme takový Janáček. Jeho skladby mě tahají za uši (mám trochu hudebního sluchu). Hudba by měla v člověku vyvolávat pocity, ale jediný pocit, který ve mě Janáček vyvolá, je rozčilení a odpor. Nutí mě to před tou hudbou utéci, jako třeba před zvukem sbíječky, nebo kvílením psa. Jak to může být obecně vydáváno za umění, když to takto působí na většinu lidí, dokonce i profesionálních hudebníků? Znám dokonce houslistu, stejně starého jako já, který od svého mládí nikdy nehrál v orchestru opery, když tam zpívají ženy (a to je většina oper). On nemá nic proti ženám, jen proti jejich opernímu zpěvu. ;)

Stejně tak odmítám považovat za umění, když se někdo (s prominutím) vysere v galerii a vydává to za umělecké dílo. Možná to lze považovat za okrajové/menšinové umění, ale rozhodně si to nezaslouží veřejnou podporu od státu. Kdysi bylo umění antická tragedie. Kdo dnes kde tuhle formu umění provozuje? Prostě se během staletí změnil vkus většiny a umění se muselo přizpůsobit.

A také je mi líto, že Víťa reaguje tak emocionálně a prudce. Proč zrovna Semafor, proč ne Divadlo na Zábradlí, proč ne Cimrmani? A zkoušel pan Suchý třeba sehnat větší divadlo, kam by se vešlo víc diváků? A opravdu jsou platy herců odpovídající realitě? Každý chce vysoký plat, i lékaři, strojvůdci, učitelé, ale otázka je, když pokladní v supermarketu bere 10 tisíc, jestli má herec brát 15, 20, nebo 50 tisíc. Já si to netroufám hodnotit.
Souhlas. Kdyz muze prodavacka delat za minimalni plat, proc ne komediant? Pokud je pro Sucheho divadlo srdecni zalezitosti, nikdo mu prece nebrani se vzdat svych odmen a zit z duchodu (ktery zajiste pobira a o kterem si dovolim tvrdit, ze jiste neni prumerny)? Stejne jako spousta jinych lidi, kteri si stim musi vystacit?
Mikulas Ferjencik píše:- Kolik se bude prispivat?

V zásadě si myslím, že platí totéž co u vzdělání, tedy čím více tím lépe, samozřejmě v rámci ufinancovatelnosti.

Zbylé otázky nechávám otevřené, nemám to promyšlené, ale myslím si, že uznání existence pozitivních externalit spojených s kulturou by měl být základ.
Jenze v pripade vzdelavani lze celkem snadno urcit relativne spravedliva kriteria, kutura je vec ciste subjektivni a proto by bylo lepsi na ni neprispivat nic. A pokud uz prispivat, tak velmi omezene novym subjektum. Rekneme ze si studenti zridi nekde divadlo, tak nejsem proti jim 2-3 roky poslat nejaky $$$ na provoz. A bud se po 2-3 letech uzivi nebo skonci. Ale fakt nevidim duvod k posilani dotaci nekomu, kdo se v kseftu pohybuje 50 let. To je stejny, jako kdyby prisel "Kaja" nebo "Helenka", ze jim nikdo nechodi na koncerty a nekupuje jejich placky, tak at jim stat prispeje, ze prece z neceho tu vilku za miliony provozovat musej ...

2Jana: Mozna bude problem v tom, ze ten komediant tech 8k nechce dostavat mesicne, ale za to jedno predstaveni. A v takovym pripade bych ho misto dotaci bud utopil ve Vltave nebo honil s karabacem po Vaclavaku. A jestlize Semafor neni schopen prodat vstupenku za 300+ tak to znamena jedine to, ze je nacase skoncit.

------------------
Edit: Vazne me totiz sere, kdyz napriklad Sverak natoci sracku na kterou nikdo nechodi, rve v ruznejch rozhovorech o tom, jako ho "pirati" okradaj a pak zjistim, ze 2/3 ty sracky bylo placeny z dotace - tedy i z mych penez.
Evzen.Boura
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: molekularní biolog
Dal poděkování: 87 poděkování
Dostal poděkování: 104 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Evzen.Boura »

jzvc píše:..sracka...sracky...sere...
By ti mozna trochu kultury opravdu neskodilo. Nebo alespon kultura vystupovani...
jzvc píše:Nebo mas vazne pocit, ze je normalni, aby si sef ND kupoval za !NASE! prachy vlastni sracky?
To samozrejme normalni, ale jinde nez v Kocourkove neni. To, ze ma divadlo porad vyprodano a IMHO by melo i za 200% ceny vstupenky, ale nezaplati z toho provoz normalni taky neni...
(asi by se melo chovat alespon trochu ekonomicky, tedy za predpokladu 100% vyprodanosti, byt v zisku)
trinitrofenol
Profese: chemik
Dal poděkování: 437 poděkování
Dostal poděkování: 1235 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trinitrofenol »

Evzen Boura píše:
jzvc píše:..sracka...sracky...sere...
By ti mozna trochu kultury opravdu neskodilo. Nebo alespon kultura vystupovani...
To je argument, jak pojď na mě z boku. S tím jdi do prdele. Problém s takzvanými vulgarismy mají jen pokrytci. Důležité je řešit obsah sdělení, ne jeho formu. To, že si společnost odhlasovala, že nějaké slovo je fuj, ergo kladívko, kdo ho používá, je taky fuj, je tak strašně hloupé...
Oznámení moderátora:
Za tento příspěvek byl uživatel varován.

SMRT MODERACI
Free your hate.

jzvc
Profese: Admin
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 467 poděkování

Příspěvek od jzvc »

Pouze nazyvam veci pravym jmenem, a nevidim duvod proc kolem toho chodit ...
Samozrejme, pokud ma divadlo vyprodano a neuzivi se, tak je neco spatne - s vedenim divadla. A tim spis by nemelo dostat ani korunu na dotacich.

Pokud mam v divadle 200 mist a prodavam listek za 200 tak jednoduse vim, ze muj prijem je max 40k. Jakozto laik si dovolim tvrdit, ze pokryt naklady musi i 50% obsazenost => naklady na jedno predstaveni se vsim vsudy NESMI v zadnym pripade presahnout 20k. Pokud mam naklady na predstaveni 50k, tak sem debil.
Mikulas.Ferjencik
Profese: Asistent předsedy poslaneckého klubu
Dal poděkování: 3352 poděkování
Dostal poděkování: 6235 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

Oznámení moderátora:
Myslím, že nejsme přehnaně přecitlivělí, ale vulgarismy je na místě trochu krotit. Jde především o to, že když používáme vulgarismy, vylučujeme z debaty celou řadu lidí, kteří se nehodlají takové diskuse účastnit z principu. Navíc jsme při registraci na fórum souhlasili s tím, že se jich zdržíme.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Ferjencik za příspěvky (celkem 2):
Vojtech.Pikal, Evzen.Boura

Člen s omezenými právy v důsledku neoprávněné realizace volebních výdajů

trinitrofenol
Profese: chemik
Dal poděkování: 437 poděkování
Dostal poděkování: 1235 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trinitrofenol »

Mikulas Ferjencik píše:
Oznámení moderátora:
Myslím, že nejsme přehnaně přecitlivělí, ale vulgarismy je na místě trochu krotit. Jde především o to, že když používáme vulgarismy, vylučujeme z debaty celou řadu lidí, kteří se nehodlají takové diskuse účastnit z principu. Navíc jsme při registraci na fórum souhlasili s tím, že se jich zdržíme.
Já to samozřejmě chápu. OFFTOPICAle je větší zločin, použít slovo sračky tak, jak to člověk cítí, nebo je horší plácat nějaké nesmysly o kultuře projevu, jen aby člověk trochu pohonil ego a povýšil se nad oponenta? To je něco, co od diskuze odrazuje mě, to znám z idnesu.

SMRT MODERACI
Free your hate.

Zamčeno

Zpět na „Veřejná diskuse“