Ostravské kauzy

Moderátoři: KoKS Moravskoslezský kraj, PKS Moravskoslezský kraj

Pravidla fóra
  • Toto je veřejné fórum. Stanoviska nevyjadřují názor Pirátů, pokud nebyla schválena příslušnými orgány. Stanoviska se publikují na krajském webu.
  • V anketách mohou hlasovat i návštěvníci bez přihlášení. Ankety proto nelze v žádném případě považovat za závazná hlasování.
  • Moderátorem tohoto fóra je krajské předsednictvo.
  • Toto fórum je viditelné pro návštěvníky bez přihlášení. Přihlášeným uživatelům se zobrazuje pouze tehdy, pokud jsou členy krajského sdružení nebo jeho registrovanými příznivci. Fóra místních sdružení se zobrazují pouze jejich členům a jejich registrovaným příznivcům.
  • Mezi registrované příznivce se můžete sami zařadit přidáním do příslušné skupiny v nabídce Obrázek Nastavit zobrazovaná fóra.
Waseihou
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 471
Registrován: 05 úno 2012, 21:29
Profese: moudrý rádce
Dal poděkování: 24 poděkování
Dostal poděkování: 346 poděkování

Ostravské kauzy

Příspěvek od Waseihou »

KAUZY PRO OSTRAVU, ANEB CO SE ZAJÍMAVÉHO DĚJE
+ debata co s tím dělat, a nebo jestli něco dělat
* nemá asi cenu pro každou událost vytvářet nové vlákno

Ostrava se plní ubytovnami pro chudé, majitelé inkasují stále více
http://ostrava.idnes.cz/ostrava-se-plni ... zpravy_jog
Jako je jasné, že jde hlavně o cikány, ale stejně není fér, že se takhle někdo na tomto problému přiživuje. Za jednu místnost dostane majitel ubytovny od státu až 15 tisíc korun měsíčně, to je prostě opravdové vyděračství které problému nepomůže, naopak jen zhoršuje situaci těchto lidí, což se samozřejmě může časem projevit i vyšší kriminaliou, nesmíme se divit pokud lidé v zoufalé situace dříve či později ztratí zábrany. Dá se s tím něco dělat, a měli by s tím piráti něco dělat? Cikánská otázka je "toxické" téma kterého se mnozí bojí, protože se zatím nepřišlo na to, jak ho efektivně, rychle a hlavně lidsky vyřešit.

Takže jaké bych viděl řešení? Stát(či nějaká neziskovka) by měl založit vlastní ubytovnu, jenž bude sestávat z unimobuněk, a to proto, že jedna unimobuňka stojí zhruba 50-100 tisíc korun, takže již po několika měsících se státu invesetice vrátí, protože nebude muset přispívat na ubytování v předražených ubytovnách. Navíc tím vznikne konkurence pro současné ubytovny, ale to by takových unimobuňkových měst muselo být hodně. Ano, je tu "Čunkovské" řešení, ale předpokládám že ti lidé nižší cenu za bydlení ocení. A nebo to na jejich život nemá vliv, kde bydlí, a proto dokud stát doplácí na ubytovnu tak nemají důvod snažit se stěhovat do levnějšího?

Je také otázkou, jestli se majitelé ubytoven nedopouští nějakého trestného činu, například útisku či vydírání, a hnát to přesto. Kdo zneužije cizí nouze k osobnímu obohacení... je nutné aby ten kdo je v nouzi byl také ten, kdo tratí?
Mám Aspergerův syndrom a je to super! Nootropika navrch? Yes!!!
Uživatelský avatar
Jaroslav.Nemec
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 1894
Registrován: 24 dub 2009, 08:47
Profese: výtvarník
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 3120 poděkování
Dostal poděkování: 2192 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ostravské kauzy

Příspěvek od Jaroslav.Nemec »

loni jsem k tématu napsal: "Je město odpovědné za sociální vyřazení obyvatel svého města? Je společensky únosné tolerovat obchod se sociálně slabými, kdy soukromé osoby účelově předražují nevyhovující byty, aby mohli nájemníci žádat o co největší příspěvek na bydlení a následně je od nich vybírají? Nejde spíše o promýšlený tunel státních peněz, kde sociálně vyloučení hrají podružnou roli? Takové a další otázky a především dlouhodobě neřešený problém přinesl hodně horký začátek srpna. Komunální politici by měli začít situaci urychleně řešit, nehonit levné populistické body, nevymlouvat se na samosprávu, stát a minulé režimy a začít jednat. I tohle je součástí našeho města." http://ostravablog.cz/foto/horky-zacate ... ednadrazi/

další odkazy k tématu:
Zaplaťte víc, nebo tu máte Romy, hrozí podnikatel městu - Další příklad realitního byznysu s příspěvky na bydlení zažívá Bystřice pod Hostýnem http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/po ... ?id=755098

V článku v Respektu (http://respekt.ihned.cz/c1-57077680-muj ... zatim-tady) mj. zaznělo: Roztočil (majitel domů v Přednádražní): "Vycházel jsem ale ze dvou jistot - že mi část nájmů poplyne rovnou z dávek na bydlení a že takových lidí, kteří budou zoufale potřebovat bydlení, bude vždy dost."

"V případě ubytovny na Cihelní ulici bude měsíční pobyt tříčlennou rodinu stát 10, sedmičlennou 16 a devítičlennou 20,5 tisíce korun."
http://aktualne.centrum.cz/domaci/clane ... ?id=753789

Ubytovny na vlastní oči http://zpravy.idnes.cz/ubytovny-v-ostra ... zpravy_brd

Nejde jenom o ubytovny. Jde o klasický příklad parazitování na sociálním systému, viz např. http://zpravy.idnes.cz/parazitovani-na- ... zpravy_jog

doplnění: OFFTOPIC[quote="Waseihou"]KAUZY PRO OSTRAVU, ANEB CO SE ZAJÍMAVÉHO DĚJE
+ debata co s tím dělat, a nebo jestli něco dělat
* nemá asi cenu pro každou událost vytvářet nové vlákno[/quote] Jsem spíše pro vlastní vlákno ke každému tématu. Svůj názor zakládám na zkušenosti z diskuze na Ostravablog.cz, kde i po mnoha letech najdu co potřebuji, jelikož diskuze k tématu se vede v konkretním samostatném vláknu pod článkem. Pokud mám vnímat forum jako pracovní nástroj, tak vlákna "kauz" (klidně to pojmenujme jinak) beru jako shromaždiště k jednotlivým tématům. Každopádně je perfektní, že jsi zde otevřel tohle sociální téma. Za sebe děkuji, velice mě to zajímá.
předseda zastupitelského klubu Piráti Praha 2 / výtvarník, kurátor architektonických výstav
https://praha2.pirati.cz/lide/jaroslav-nemec/ / http://jarnemec.cz
Uživatelský avatar
Jaroslav.Nemec
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 1894
Registrován: 24 dub 2009, 08:47
Profese: výtvarník
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 3120 poděkování
Dostal poděkování: 2192 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ostravské kauzy

Příspěvek od Jaroslav.Nemec »

V roce 2008 jsem spolupracoval na výstavě Extra-muros a byl tam jeden příklad, který by se dal využít:
sociální byty / Cité manifeste, Mulhouse (departement Haut-Rhin), 2000–2005 / Architekti: Duncan Lewis a / et Block

Jde o sociální bydlení ze stavebních buněk (trochu lepší než ty co známe z českých staveb, ale princip je stejný). Jednotlivé oplocené části, které lze vidět na přiložených fotografiích později zarostly zelení a vytvořili se tak vnitřní zelené prostory (dvorky).

Velice podařené - po architektonické stránce - sociální bydlení. V naších podmínka pro tupost komunálních politiků nerealizovatelné :-(

OFFTOPIC[quote]Na oslavu 150.výročí jednoho z nejstarších dělnických měst ve Francii bylo postaveno 61 ukázkových bytů. Cílem bylo znovu rozpoutat diskusi o tom, co je, nebo spíš má být, sociální bydlení třetího tisíciletí.
Členové týmu Scape/Block vycházeli (jak mají ve zvyku) z podrobné a velmi citlivé studie současného stavu, aby z ní vyvodili zvláštnosti, bohatství a hustotu toho, co přinesly četné a nepřetržité zásahy obyvatel. Jejich projekt se přímo odvolává na tuto složitost a různorodost a nabízí členité, vzájemně se prolínající prostory, vhodné k tomu, aby je každý užíval podle své vůle a chuti. Na základní jádro byly naroubovány další místnosti, tak jako z kmene vyrůstají větve, zatímco lehké konstrukce, vyplňující spáry v již postaveném, vyznačují meziprostory, které dál rozšiřují obytný prostor. Do těchto konstrukcí prorůstá zeleň, tvary se stávají spletitější a stírají se jejich hranice. To jen svědčí o nepřetržitě probíhajících přírodních a společenských jevech, které jsou stejně tak neplánované jako progresívní.
Konečně tyto byty, postavené s použitím základních materiálů, ale nápaditě a citlivě koncipované, znovu vytvářejí stejně nevypočitatelnou a živelnou krajinu, jako je krajina starého města proměňovaného jeho obyvateli. Přitom si je jejich uživatelé mohou lépe přizpůsobit a volněji v nich dýchat, jak to odpovídá nárokům dnešní doby.[/quote]


další odkazy:
http://www.mimoa.eu/projects/France/Mul ... 20Mulhouse

další fotky (Cité Manifeste):
https://www.google.com/search?q=Cit%C3% ... 16&bih=785


Příklady dobré a experimentální architektury z kontejnerů:
http://webecoist.momtastic.com/2009/04/ ... ontainers/ ;-)
http://www.homedit.com/22-most-beautifu ... ontainers/
https://www.google.com/search?q=Contain ... 16&bih=785
Container City http://www.containercity.com/
http://www.containercity.com/about/timeline
(aby bylo jasno, že kontejnerová architektura není nějaké "Čunkovské řešení" ;-) Bohužel v naších končinách se vše dělá bez tvůrčí invence a pak to dopadá jak dopadá.)

k tématu:
Kontejnerová architektura ve světě, především v USA a v Evropě, celkem rychle zdomácněla a stala se svébytným fenoménem, o který mají zájem média, odborná i laická veřejnost. Existuje spousta realizací, které se i přes unifikovanost kontejnerového systému liší jak designem, tak účelem využití. Jednou ze sfér architektury, ve které se kontejnery běžně s výhodou uplatňují, jsou dočasné stavby. Kontejnery lze najít jako kavárny a veřejné WC na festivalech, kulturních i sportovních akcích, stejně jako mobilní obchodní domy nebo výstavní sály. Vzniklo také mnoho obytných objektů přes poměrně rozsáhlé areály, až po jednotlivé buňky „parazitující“ na střešní krajině velkoměst. Kontejnery v architektuře se na rozdíl od situace před pár lety, kdy byly spojovány spíše s nouzovým laciným nehezkým a nepříjemným bydlením pro okrajové sociální skupiny, staly téměř ikonickými. Díky kreativním architektům a designerům se vymanily ze své nelichotivé pověsti, ba naopak byly povýšeny na kvalitu a začínají být vnímány pozitivně i ve většinové společnosti.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kontejnero ... chitektura
Přílohy
vnitrek-cz-fr_Page_31.jpg
vnitrek-cz-fr_Page_31.jpg (1.16 MiB) Zobrazeno 1894 x
předseda zastupitelského klubu Piráti Praha 2 / výtvarník, kurátor architektonických výstav
https://praha2.pirati.cz/lide/jaroslav-nemec/ / http://jarnemec.cz
Odpovědět

Zpět na „Moravskoslezský kraj“