Žádost o RegP

Moderátoři: KoKS Praha, PKS Praha, PMS Praha 6

Odpovědět
geokex
Příznivec Pirátů – Praha
Příspěvky: 2
Registrován: 18 říj 2020, 21:00
Profese: Chemik
Dostal poděkování: 4 poděkování

Žádost o RegP

Příspěvek od geokex »

Milí Piráti,

tímto bych rád požádal o přijetí mezi registrovaného příznivce Pirátů.
Mé jméno je Marek Chovanec, je mi 27 let. Vystudoval jsem magisterský obor Organická chemie na VŠCHT v Praze, nyní ve studiu de facto pokračuju, neboť pokračuju studiem doktorským. Pracuju třetím rokem na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd v Praze ve skupině Milana Vrábela, kde zároveň pracuju na své disertační práci.

Volný čas trávím povětšinou aktivně, nejraději někde venku v přírodě na horách, na kole, na lyžích, na běžkách nebo jakkoliv jinak. Dále hraju rekreačně volejbal, oprašuju společenské tance z dob tanečních, hraju na kytaru a aktivně se učím německy.

Pocházím z Havířova, kde jsem navštěvoval osmileté gymnázium. Po maturitě jsem se přesunul do Prahy, kde od té doby, s výjimkou ročního studijního výjezdu do Dijonu ve Francii, bydlím. V Praze jsem bydlel většinu času na kolejích na Jižním městě, ale s Prahou 6 jsem byl vždy svázán díky VŠCHT. Nyní už třetím rokem bydlím v Liboci na Praze 6. Z těchto důvodů jsem se rozhodl právě o místní sdružení Pirátů Prahy 6. A proč právě Pirátů? Ze všech politických stran na české politické scéně je mi Pirátská strana nejsympatyčtější svým fungováním a transparentností, především pak ale tím, že to není strana jedné osoby, která na sebe jen nabaluje ostatní lidi jako sněhová koule.

Děkuju tímto taky za vřelé přijetí zástupci MS ať už při setkání s nováčky nebo na členských schůzích, a budu se těšit na vaše dotazy a případnou další spolupráci.

Marek

Tito uživatelé poděkovali autorovi geokex za příspěvek:
Ondrej.Vykoukal
Uživatelský avatar
Tereza.Hubackova
Republikový výbor
Příspěvky: 605
Registrován: 10 dub 2016, 10:11
Profese: sociální pracovník
Dal poděkování: 2245 poděkování
Dostal poděkování: 1162 poděkování

Re: Žádost o RegP

Příspěvek od Tereza.Hubackova »

Ahoj Marku, jsme moc rádi, že se chceš přidat i oficiálně! Promiň prosím zpoždění reakce, v říjnu jsem se stěhovala, tak jsem neměla moc kapacitu reagovat. Takže Tě vítáme a prosíme o odpovědi na naši sadu otázek:

  • Proč my a ne někdo jiný? O kterých stranách bys uvažoval? Koho jsi volil v předchozích volbách? Byl jsi / kandidoval jsi v jiné politické straně či hnutí?

  • Myslíš, že existuje něco z tvé minulosti či současnosti nebo z tvého okolí, co by mohlo po tvém případném přijetí poškodit dobré jméno Pirátské strany?

  • Jaký máš názor na legalizaci drog? Legalizoval bys konopí? LSD? Heroin?

  • Kde vidíš největší díru/nebezpečí v ochraně soukromí a svých osobních údajů?

  • Kde si myslíš, že je hranice mezi svobodou projevu a rozumným omezením kvůli hanobení rasy a vyzývání k násilí?

  • Co si myslíš o EU - klady a zápory? Co si myslíš o NATO - klady a zápory?

  • Jaký je tvůj pohled na manželství pro všechny, adopci dětí stejnopohlavními páry a povinné kastrace u trans-lidí?

  • Četl jsi náš program? Který? Co tě v něm zaujalo, co se ti líbí a k čemu máš výhrady?

  • k vnímáš referendum? Mělo by mít nějaká omezení? Měly by být některé otázky vyloučeny?

  • Jaké jsou podle tebe tři zásadní problémy současného Česka?

  • Jak vnímáš otázku migrace do Česka, ať už z jakéhokoli směru?

  • Co si myslíš o Zelené dohodě pro Evropu (Green Deal)?

  • Jaký je tvůj názor na Istanbulskou úmluvu?

Těšíme se na Tvé odpovědi!

Tereza Hubáčková
PMS Praha 6
Republikový výbor
Zastupitelka v Praze 6
RT sociálních věcí, pracovní skupina pro SPOD

geokex
Příznivec Pirátů – Praha
Příspěvky: 2
Registrován: 18 říj 2020, 21:00
Profese: Chemik
Dostal poděkování: 4 poděkování

Re: Žádost o RegP

Příspěvek od geokex »

Ahojte.
Proč my a ne někdo jiný? O kterých stranách bys uvažoval? Koho jsi volil v předchozích volbách? Byl jsi / kandidoval jsi v jiné politické straně či hnutí?
Proč Piráti a nikdo jiný je jednoduché. Je to jediná smysluplná proevropská liberální strana. Popsal bych se spíše jako takový umírněný liberál, ale určitě dosti vzdálený od jakéhokoliv konzervatismu. Tudíž jediná další strana, o které bych uvažoval by byl STAN. V předchozích volbách jsem vždy volil Piráty, možná s výjimkou senátních voleb, jelikož jsem volil v obvodu Karviná. Dosud jsem nebyl v žádné politické straně, ani jsem žádnou politickou stranu nijak nepodporoval.

Myslíš, že existuje něco z tvé minulosti či současnosti nebo z tvého okolí, co by mohlo po tvém případném přijetí poškodit dobré jméno Pirátské strany?
Určitě ne.

Jaký máš názor na legalizaci drog? Legalizoval bys konopí? LSD? Heroin?
Co se týče konopí, tak tam nevidím pro kriminalizaci jediný důvod. Vím, že kdo chce, ten se k tomu bez problému dostane. Pokud člověk užívá konopí s mírou, nemá to zásadně více škodlivý vliv na zdravotní stav člověka než alkohol nebo cigarety.
Regulace je však zcela jistě na místě, ať už vyšší spotřební daní nebo vyšším minimálním věkem. Co se týče ostatních tvrdých drog, tak jsem zásadně proti. Zejména proto, že tvrdé drogy mají prokazatelný vliv na zdraví člověka i v malých dávkách, navíc se na nich dá vypěstovat závislost mnohem silnější a mnohem snáz. Navíc dokud nebude legalizované konopí, není to navíc vůbec téma, které by se mělo přinášet na stůl.

Kde vidíš největší díru/nebezpečí v ochraně soukromí a svých osobních údajů?
Určitě to jsou sociální sítě. Abychom je mohli používat, jen bez rozmyslu klikneme při vytváření účtu na "souhlasím s podmínkami" a o víc se nestaráme. Těmto sociálním sítím pak dobrovolně předáváme informace, o která se nakonec vlastně ani neprosí. Jak s našimi údají pak ale dál nakládají, to už nikdo neví.

Kde si myslíš, že je hranice mezi svobodou projevu a rozumným omezením kvůli hanobení rasy a vyzývání k násilí?
Co se týče hanobení rasy a vyzývání k jakémukoliv násilí je to za mě jednoznačné NE a to se za žádnou svobodu slova schovat nedá. U tohoto tématu však vidím problém někde jinde. A to jsou opět sociální sítě a celkové anonymita internetu, díky které si často lidé troufnou i to, na co by si venku netroufli. My jsme si za ta léta zvykli, že internet je svobodné místo, kde si můžeme dělat anonymě co chceme. Ale svět se mění, a internet také. Proto bych nedělal rozdíl mezi projevem v reálném světě a projevem na internetu. Co se pak týče sdílení dezinformací, lží, manipulací a podobně, jsem jednoznačně pro jejich omezování.

Co si myslíš o EU - klady a zápory? Co si myslíš o NATO - klady a zápory?
Díky EU máme možnosti, o kterých se nám (v mém případě spíš mým rodičům) před 30 lety ani nesnilo. Ať už je to ekonomická prosperita, svoboda cestování nebo větší váha ČR ve světě díky členství ve větším společenství. Velmi si cením taky podpory vzdělávání, nepříklad v programu ERASMUS, kterého jsem se sám účastnil. Členství v EU je pro mě tak samozřejmou věcí, že se tady nebudu rozepisovat o jeho výhodách. Nicméně co mi na EU vadí, je ten přímý vliv EU na občany lidí. Takové ty někdy nesmyslé nařízení, které se dotýkají přímo života lidí. Myslím si totiž, že by se EU měla soustředit na své základní poslání jako nadnárodního společenství a neřešit hlouposti jako je maximální povolená rychlost eskalátorů, tepelné štítky na domech, a nebo regulace příkonu vysavačů. Oni se totiž vždycky najdou euroskeptici, kterým toto pak nahrává v argumentaci o tom, jak je ta EU zlá a musíme z ní ven. A to je něco, co bych nikdy nechtěl aby se stalo.
Co se NATO týče, tak je to jednoznačná bezpečnostní záruka pro ČR, kde bez výhrady podporuji člensví ČR a nevidím na NATO žádné negativa, jen pozitiva.

Jaký je tvůj pohled na manželství pro všechny, adopci dětí stejnopohlavními páry a povinné kastrace u trans-lidí?
Že homosexualita je u lidí známá už celá staletí, víme. Jen byla většinu historie tabuizována. Dnes už ale žijeme ve 21. století. Jen kvůli nějakému historickému vývoki by ale neměla být manželská práva výsadou různěpohlavních párů. Co se adopce týče, tak tam souhlasím s Tomiem Okamurou, který v roce 2013 tvrdil, že mít "dva milující táty, je pro dítě lepší než být sám v padesátihlavé smečce".
Co se týče trans-lidí, myslím si, že není na pořadu dne přivádět diskusi na toto téma někam dál. Ať už část mého příspěvku výše, tedy to, že nemáme dořešené manželství pro stejnopohlavní páry, tak i jen to, jak stále často panuje prostá nerovnost mezi muži a ženami na pracovišti, a nebo problémy domácího násilí. To jsou ty důležité témata, kterým bychom se měli věnovat. Problematika trans-lidí je něco, co se reálně dotýká neskutečně malého zlomku lidí, navíc je to téma velmi kontroverzní. Tato kontroverze pak akorát odvádí pozornost od těch skutečných problémů v nastavení naší společnosti, jako jsou právě otázky stejnopohlavních párů či nerovnost žen a mužů a problémy domácího násilí.

Četl jsi náš program? Který? Co tě v něm zaujalo, co se ti líbí a k čemu máš výhrady?
Program jsem četl jen zběžně, ne však nějak důkladně. Politiku však sleduju dost aktivně, takže bych si troufl říci, že ty zásadní ideové teze pirátů jsou mi známy více než dobře. Určitě by se našlo spoustu věcí, na které mám odlišný pohled, ale určitě ne v těch zásadních otázkách. Ale to je podle mě v pořádku. Koneckonců mi žádná volební kalkulačka nikdy nevyšla na 100 % :)

Jak vnímáš referendum? Mělo by mít nějaká omezení? Měly by být některé otázky vyloučeny?
Referendum je mocný nástroj, a proto by se k němu přistupovat zdrženlivě. Referendum je skvělý nástroj pro komunální politiku. Když se mají občané rozhodnout, jestli na dané louce chtějí nový obchoďák, tak se jich to bezprostředně týká, a je v jejich nejlepším zájmu, aby to dopadlo tak či onak. Jsem však proti celostátnímu referendu. Hlavním důvodem je něco jako přímá zodpovědnost není v naší národní kultuře a identitě nijak ukotvena. My nejsme Švýcarsko. Celostátní referendum by pak akorát nahrávalo populistům, což v důsledku nepřinese Česku nic dobrého.

Jaké jsou podle tebe tři zásadní problémy současného Česka?
Nedostatečná dopravní infrastruktura (dálnice, žekeznice, VRT)
Velké rozdíly mezi Velkými městy a přihraničními oblastmi (Karlovarsko, Ústecko, Moravskoslezsko)
Vzestup a nyní už jakýsi politický standard populistů (v čele s Andrejem Babišem)

Jak vnímáš otázku migrace do Česka, ať už z jakéhokoli směru?
Zejména s kontextu války na Ukrajině vidíme, jak užitečná migrace může být. Napříč celou společností. Pokud chce člověk do ČR přicestovat, pracovat, žít a taky se integrovat do kulturního kontextu, pak by měli mít od nás dveře otevřené. Ať už se jedná o vysokoškolsky vzdělané odborníky, a nebo lidi ucházející se o nekvalifikované profese, naše ekonomika vzhledem k nezaměstnanosti potřebuje všechny. Nicméně však bychom neměli zásadně zjednodušovat přijímací podmínky, abychom si nezadělali na problémy známé ze západních zemí, zejména Němacka a Francie.

Co si myslíš o Zelené dohodě pro Evropu (Green Deal)?
Úplně stejně jak při průmyslové revoluci měli lidé strach, že je parní stroj připraví o práci a opak se ukázal pravdou, vidím green deal. Žádná katastrofa zkroucení naší ekonomiky nenastane. Naopak to vidím jako obrovskou ekonomickou příležitost.
Nehledě samozřejmě na fakt, že je potřeba pro naši planetu něco dělat. To je podle mě samozřejmost.

Jaký je tvůj názor na Istanbulskou úmluvu?
Už jsem to částečně zmínil výše, nicméně s ní souhlasím. Mrzí mě však, že něco takového je vůbec téma k diskusi a jsou tady hlasy proti.

Tak pěkné čtení, piráti.
Marek

Tito uživatelé poděkovali autorovi geokex za příspěvky (celkem 3):
Simona.Mikusova, Ondrej.Vykoukal, Tereza.Hubackova
Uživatelský avatar
Jan.Klofac
Místní předsednictvo
Příspěvky: 18
Registrován: 19 srp 2021, 16:01
Profese: státní úředník, student FSV
Dal poděkování: 29 poděkování
Dostal poděkování: 28 poděkování

Re: Žádost o RegP

Příspěvek od Jan.Klofac »

Ahoj Marku, @geokex

Díky za tvé odpovědi a vítej mezi šestkové RegP!

Honza

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Klofac za příspěvky (celkem 2):
Ondrej.Vykoukal, Tereza.Hubackova
Odpovědět

Zpět na „Zájemci o členství Praha 6“