Žádost o nominaci KF MSK do Republikového předsednictva – Ivan Bartoš

Moderátoři: PKS Moravskoslezský kraj, KoKS Moravskoslezský kraj

Odpovědět

Nominovat Ivana Bartoše na Předsedu strany za MSK

PRO

9
45%

PROTI

7
35%

zdržuji se

4
20%
 
Celkem hlasujících: 20 - Celkem hlasů: 20

Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10309
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4200 poděkování
Dostal poděkování: 18246 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Žádost o nominaci KF MSK do Republikového předsednictva – Ivan Bartoš

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Ahoj všem do MSK,
chtěl bych vás požádat o udělení krajské nominace a podporu v nadcházející volbě Republikové předsednictva Pirátů.

Ať už je to fáze, ve které se nyní nacházíme , ale i výhled na nadcházející 3 respektive 4 (když počítám senátní) volby v následujících 2 letech, ve všech ohledech se mi jeví, že je správný, abych se v lednu pokusil obhájit pozici předsedy Pirátů.

V Celostátním fóru jsem již reagoval na nominaci od Jirky Hlavenky (viz. viewtopic.php?t=65803), přesto bych vás chtěl požádat o zvážení nominace krajské.

Zde má původní řeč z CF:

Piráti, Pirátky, Pirátstvo,

volba nového vedení Pirátské strany spadá opět do velmi turbulentního období.

Jsme v polovině cyklu parlamentních voleb, kdy zakoušíme tíhu politiky jako součást vlády ČR. Stejně tak naše posádky v krajích, kde jsme většinou součástí exekutivy. Krajům klepou volby na dveře už v následujícím roce, a to záhy po volbách do Evropského parlamentu.

Ve všech patrech našeho konání se snažíme, aby domácí i světový vývoj, ekonomická situace a související politická rozhodnutí, která musíme my Piráti činit, byly v souladu s tím, co prosazujeme, co jsme lidem slíbili. Tak, abychom se dokázali vždy a všem lidem podívat do očí a říct jim, co jsme doposud a dnes pro ČR a její budoucnost, tedy pro ně, udělali. Nebo, a to se moc nenosí, co jsme nedokázali ovlivnit a proč.

Jak jsme na tom my?

Myslím, že s ohledem na světovou i vnitrostátní situaci si Pirátská strana směrem k občanům vede dobře. Ostatně o tom hovoří poměrně stabilní podpora lidí, kterou zachycují relevantní průzkumy. Pokud neberu covidové období, kdy jsme jako jediní přinášeli z opozičních lavic relevantní a konstruktivní vstupy a podpora Pirátů přesahovala i 15 %, máme nyní trvale jednu z nejvyšších podpor veřejnosti v naší historii. To chceme určitě uhájit, ale musíme mít ambice jít výš.

Je na místě zmínit, že nejsme v ostré fázi žádné kampaně (i když kotníky se okopávají neustále) a ani strany současné parlamentní opozice ani naši koaliční partneři na libovolné úrovni nás fakticky nebudou šetřit, byť se na řešení problémů společnosti s řadou z nich podílíme nyní. Věřím, že si toto každý uvědomuje.

Schopnost spolupracovat i s těmi, kteří jsou ve svých postojích, světonázoru, ale i motivaci o dost jiní, než jsme my Piráti, neředí naši opravdovost.

Umění najít kompromis v momentech, kdy z počátku řešení není jasné, je proti našim postojům, nebo je vychýleno nějakými jinými zájmy než zájmy společenství lidí, je nedílnou součástí politiky.

Stejně však schopnost jasně říci a umět sdělit, jaké je za nás ideální řešení a jak by to bylo, kdyby záleželo pouze na nás. Jaké jsou limity kompromisů, proč se něco muselo stát tak a tak. Když budeme čitelní, otevření a lidem srozumitelní my navenek - a to jak ve vnitřní jednotě, naplňování očekávání, tak v komunikaci - nehrozí, že by nás spláchla jakákoliv vlna.

Naše cesta. Na co můžeme být hrdí.

Od našich prvních malých politických úspěchů (bez oligarchů a bohatých sponzorů v pozadí) před lety jsme se hodně naučili. Chytli jsme hodně šrámů, ať už v kampaních, tak i v různých formách politických střetů v mezidobí. Jsem přesvědčený, že nejsme žádný ořezávátka, a po tom, co jsme za téměř 15 let už všechno prošli, máme zkušený lidi s různou mírou pragmatismu a idealismu a za mě skutečně solidní výsledky v evropský, celostátní i krajský a místní politice.

Za téměř 15 let jsme neztratili charakter. I když se měníme, stárneme, noví lidé přicházejí, stále jsme na politické scéně výjimeční co do míry vnitrostranické demokracie, nezávislosti na mocných, a odvahy prosazovat, čemu věříme, nehledě na diskomfort, který nám to způsobí.

Tohle všechno v sobě máme. Chtěl bych, abychom si všechny tyhle zkušenosti v sobě zhmotňovali a uvědomovali si je, nejen při tvorbách našich strategií, ale vlastně každý den.

Abychom jasně uměli pro sebe pojmenovávat (i když to nikomu není příjemný), kde jsou naše slabý a silný stránky a z chyb, který jsme udělali, se nejen poučili, ale fakticky změnili věci, který se ukázaly jako hloupý či neefektivní, nebo skutečně poškozující…teda takový, který nevedou k tomu, abychom byli v naší snaze realizovat pozitivní společenskou změnu tady i v mezinárodním kontextu úspěšný.

Tohle bude v následujících letech sakra důležitý.

Ambice a možnost realizovat pozitivní změnu je věc jedna, druhá důležitá věc pro nás i společnost je schopnost a možnost zastavit změny, který jdou proti našim cílům a táhnou společnost zpět do nějaký doby konzervativního nebo autoritářského temna.

Ani jedno ani druhý však nejde bez toho, abychom byli politicky úspěšní, tedy dosahovali dobrých výsledků ve volbách a měli tak možnost se aktivně podílet na tom, nebo relevantně (z opozice) oponovat to, co se kolem nás děje.

Něco o mě a mé motivaci.

Jakou roli v tomhle celým hraju já? Možná menší než si mnozí myslí, ale taky větší, než si myslí jiní. Rozhodně nejsem žádný superman. Snažím se každej jeden den odvádět poctivou práci, učit se a hledat dlouhodobě jak pro společnost, tak pro Pirátskou stranu a úspěšnost naší politiky to nejlepší řešení. Tu nejlepší možnou cestu. Ani v politice navenek, ani směrem k současným partnerům, ani ve věcech vnitrostranických, tedy doma v Pirátské straně, to nedělám pro „lajkýsky“.

Udělám-li chybu, jdu ji řešit a napravit. Má-li kritika opodstatnění, snažím se ji pochopit a věci/sebe zlepšit.

Svá rozhodnutí nedělám většinou sám, ale spolu s těmi, na které se můžu obrátit. Neobracím se na nějakou společnost VIPek, ale na lidi, který v danou chvíli k hledání odpovědi (nikoliv věčnýmu hledání) můžou přispět, protože mají relevantní znalost nebo zkušenost, ať už politickou nebo oborovou a dokáží v nějakým rozumným čase pomoci při rozhodování, který prostě kdokoliv ve vedoucí pozici udělat musí, a to na denní bázi.

Délka takovýho procesu je dána nejen faktorem vnější potřeby, ale taky časovými možnostmi všech, kteří se na něm podílejí. Někdy je potřeba téměř v reálném čase servis dovnitř Pirátů, někdy je potřeba akce navenek hned. Tam myslím funguji transparentně a v předvídatelných schématech.

Jasně, že nemám už mnoho let možnost řešit s každým všechno, byť stále občas cítím jistý rozčarování, nebo nepochopení možností osobních i možností rolí, do kterých v politice navenek i dovnitř vstupuju.

Když mě kdokoliv z vás třeba večer napíše přes FB chat a potřebuje nutně probrat něco, k čemu právě viděl článek.. Na rovinu, na jednu stranu je fakt dobrý, když máme ve straně neformální a osobní vztahy, ale tenhle aspekt je někdy fakt neúnosný. Takže zrovna takové potřeby je třeba řešit jinudy. Ne proto, že bych byl nějakej VIP, ale pohotovst 24/7 držet nejde a komunikačně je to pak už jen totální overload.

Abych to nebagatelizoval, rád pomůžu v libovolným problému, přesto nemohu fungovat jako ultimátní autorita a první volba pro řešení libovolného problému v libovolný čas. Podle kalendáře i čistý empirie věnuji vnitrostranické práci (plánovaní, rozhodování, řízení, jednání, komuniakci) na denní i týdenní bázi nezanedbatelný čas. Nevnímám, že bych v této oblasti vykazoval nějaký deficit, na což občas někdo poukazuje.

Má současná role ve vládě a pozice předsedy.

Má role ve vládě je naprosto stejná jako role libovolného předsedy stran vládní koalice. (TOPka zvolila jinou variantu). Je normální, že předseda strany je členem vlády. Argument rozpojení se stranou proto beru s poměrně zásadní rezervou. Naopak vzhledem k formátům, na kterých se celostátní politika odehrává, a relevanci toho, že předseda reprezentuje zároveň stranu a její voliče vůči politickým partnerům i oponentům, bych vnímal jako zásadní oslabení naší pozice, kdyby předseda nebo předsedkyně Pirátů tuto roli (ministra/vícepremiéra, ale to je jen frčka) ve vládě neměl/a.

Je to jeden z dalších faktorů a má osobní zkušenost a znalost, i když to zase někdo může zpochybňovat, o kterou svou kandidaturu nyní opírám.

Leadership napříč stranou a spolupráce jako podmínka úspěchu.

Není to jen o volbě předsedy, předsedkyně či vedení Pirátské strany. Důležitá je každá jedna volba, která určuje pro politickou stranu nezbytnou elementární hierarchii, která fakt neznamená moc, ale faktickou osobní zodpovědnost za práci, která se s volbou do libovolných vedoucích pozic pojí. Volím lidi, kterým v dané úrovni věřím.

Chtěl bych u příležitosti své kandidatiury zdůraznit, že není podstatná pouze skladba republikového předsednictva, ale také role vedení krajských a městských organizací. V počtu, ve kterém Pirátská strana operuje v ČR, je role lokálních lídryň a lídrů zcela zásadní. Stejně tak jako aktivní spolupráce předsednictev centrálních a regionálních. V rámci eskalací vnitřních i vnějších otázek, koordinace, hledání podpory jsou to právě šéfky a šéfové krajů a předsednictva, která dokážou věci řídit i na úrovni individuální. V tom mají PKSka moji plnou podporu.

Reformy!

Myslím si, že v souvislosti s mou kandidaturou je nezbytné explicitně říci, že podporuji řadu reforem, o jejichž nutnosti jsem přesvědčen. Některé z nich jsou ve vysokém stádiu prodiskutování a připraveny na finální kolečko, schválení či adaptaci (eskalační mechanismy, etický kodex, inkubátor členských podnětů, ...) některé je třeba ještě stále dodiskutovat (způsob řízení strany politické/odborné role, idea pirátské „asociace krajů“ apod.), některé nám fungují na úrovni krajů či RV a je možné je pozvednout na celostátní úroveň. I o tomto bylo poslední neformální setkání RP a PKS na pirátském Kompotu v půlce listopadu. Zde bych šel cestou rychlého dokončení věcí, které se zdají neproblematické a mají největší efekt na to, co já vnímám jako naše slabiny.

Uvědomme si, že řadu vnitřních mechanik jsme skutečně nastavovali před více jak 10 lety, a jestli by někdo měl uplatňovat evoluční a progresivní přístup a umět aplikovat zkušenosti do vlastního fungování, jsem přesvědčen, že by to měla být Právě pirátská strana.

Respekt je fakt profi! Pokud to není jen prázdná fráze

Než se dostanu k závěrečnému shrnutí, chci zdůraznit ještě jednu věc. Vzájemný respekt uvnitř a neméně tak k lidem, co pro nás něco dodávají, je podle mě něco, kde máme stále co zlepšovat. Vidím to dnes a denně. Nehledě na osobní diskomfort (a nikdo nemá rád konfliktní situace) musíme chování, který je za hranou, umět jasně označit, a proti tomu, kdo dělá dusno, umět vystoupit. Zjednat nápravu. I to je zodpovědnost lidí v určitý úrovni řízení.

To nejdůležitější nakonec!

V případě, že získám v nadcházející volbě důvěru Pirátek a Pirátů chtěl bych, abychom se jako Piráti semkli kolem těchto třech „stěžňů“. Vnímám je jako velmi důležitý.

A) Jasně formulovaný politický cíle a dobrý delivery

Umět vždy jasně říci, co a proč chceme a co to lidem přináší. Mít vždy dobrý, vizionářský , odvážný a realistický program a následně ho dodávat v reálný politice směrem ke společnosti dle možností, kterou nám lidé dají ve volbách a našich dovedností, které časem stále narůstají.

B) Vůle měnit svět i měnit sebe

Neztratit tah na branku a vyřešit si vnitřní deficity, který naše organizace – politická strana ve svém fungování má.

Zachovat unikátnosti České pirátské strany a přesto se snažit být efektivnější. Naše fungování musí podporovat schopnost efektivně řešit to, proč politické strany vznikají a proč se lidé se stejnými ideály do nich sdružují. Tedy přinášet společnosti a lidem změny skrze svou práci a získávání vlivu na rozhodování ve veřejných věcech skrze volené politiky a političky nebo skrze výběr a nominace vhodných lidí s podobným smýšlením na nepolitické pozice.

C) Vnitřní jednota a vnější čitelnost

Pracovat se vzájemným respektem a respektem k lidem, který jsme si v demokratických procesech zvolili v libovolný struktuře našeho vedení i k těm, který díky podpoře občanů ve volbách mají možnost stát za nás v první linii politiky, neboť jejich úloha je ještě o dost náročnější…což věřím, že potvrdí každý, kdo takovou zkušenost má.

Chtít a moci prezentovat ve veřejném prostoru naše, názory, postoje, řešení a úspěchy, nikoliv být konfrontován a pálit čas a energii na vysvětlování nedůležitých byť mediálně vděčných věcí. Proto by naše vnitrostranické problémy neměly být řešeny tak, aby z nich média či naši oponenti dělali senzace a tím oslabovali důvěru v nás jako kompetentní stranu, kterou si doufám tvrdit, že ideově i odborně jsme.

Chtěl bych, byť pohledy na realizaci téhož mohou být různé, aby tyto moje 3 priority byly v Pirátský straně žitý. Moje kandidatura na předsedu se s nimi pojí. S takovým „mindsetem“ podle mě můžeme být dále úspěšní my i naše politika.

Díky za zvážení udělení krajské nominace i možnou podporu v následující volbě na lednovým CF.

Ivan

Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Bartos za příspěvek:
Michal.Soltys
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10309
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4200 poděkování
Dostal poděkování: 18246 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Žádost o nominaci KF MSK do Republikového předsednictva – Ivan Bartoš

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Anketa dodána dodatečně…

Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Bartos za příspěvek:
Jakub.Jezisek
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10309
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4200 poděkování
Dostal poděkování: 18246 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Žádost o nominaci KF MSK do Republikového předsednictva – Ivan Bartoš

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Ahoj, dovolím si zde jednu omluvu a zároveň jednu nabídku. Zítra v večer mi v kalendáři kolidují 3 věci. Po výjezdním zasedání vlády do "kombinace krajů" :-) volně přecházíme do setkání se starosty obcí v Bučovicích. Do toho probíhá s překryvem grilovačka kandidátů do RP a to hned ve dvou krajích, pokud mám správně kalendář, v XolK a MSK. Ta schůze vlády se starosty končí v 19:15, což mě posouvá spíše do druhé poloviny v případě obou grilovaček... asi nemá smysl to nějak upravovat, takže bych se mohl optnout.
A teď babo raď. Jednak mi přijde unfér upřednostnit jeden nebo druhý kraj. Dovolil bych si nabídnout možnost individuálního jitsi pro ty, kdo by měli zájem, či pro KF jako celek. Jinak mohu zodpovědět potřebné dotazy jak ve vláknu celostátního fora, tak i u vás. Díky za pochopení. Ivan

Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Bartos za příspěvek:
Michal.Soltys
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Uživatelský avatar
Michal.Soltys
Mediální odbor
Příspěvky: 76
Registrován: 25 říj 2017, 20:51
Profese: Dělník
Bydliště: Karviná
Dal poděkování: 707 poděkování
Dostal poděkování: 220 poděkování

Re: Žádost o nominaci KF MSK do Republikového předsednictva – Ivan Bartoš

Příspěvek od Michal.Soltys »

Ahoj Ivane, mám dva dotazy.

  1. Jak bys motivoval lidi, aby k nám chtěli vstoupit do strany.
  2. Jak bys motivoval naše členy a regp k většímu zapojení do kampaní a prezentace strany celkově.
Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10309
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4200 poděkování
Dostal poděkování: 18246 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Žádost o nominaci KF MSK do Republikového předsednictva – Ivan Bartoš

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Michal.Soltys píše: 05 pro 2023, 21:55

Ahoj Ivane, mám dva dotazy.

  1. Jak bys motivoval lidi, aby k nám chtěli vstoupit do strany.
  2. Jak bys motivoval naše členy a regp k většímu zapojení do kampaní a prezentace strany celkově.

Ahoj , já jsem tohle popisoval už v kandidátský řeči.

1) Lidé jdou za tématy a za ldimi, kterým věří, že spolu s nimi dokáží realizovat tyto změny.

Je to tedy o dobrýchh lídrech v celostátní, městch o v krajích. Moment, kdy roli politických lídryň a leaderů na úrovni KS či MS budeme proxiovat delší dobu skrze koordinátory (tam je dobrá ta role zaškolení ,uvedení do kolektivu), ale nezapojíme do týmů politiků, proces se nám nepodaří rozjet.

Osobně si netřeba nemyslím, že by pro nové lidi byla moje osoba nemotivační. Spíše to vidím v tom, co se dočtou, když je PO přivede na zulip nebo případně do fora. Naše vnitřní online kultura (byť to není kultura organizace jako celku), ale jen její jistý výsek, má odrazující charakter. S totu zpětnou vazbou jsem se setkal u mnohých. Proto je posílám za konkrétními lidmi dělat konkrétní věci.

2) I nás všechny ovlivňuje to, co se píše a maximálně nás ovlivňují naše sociální bubliny. Pirát je člověk, který se rád socializuje a komunikuje s ldimi. Je li však maintreamem zasažena naše sociální bublina, lidé mají tendence se v tom utopit. Ale většina lidí, co nás volí, věci kterými jsem konfrontování skrze své bubliny aktivně neřeší nebo je nevnímají jako problém.

Motivace je o tom vidět cíl, mít energii a výdrž za ním jít a věřit v úspěch. Já Pirátský myšlence věřím. Když nebudou malověrní naši místní leadeři bude zde motivace. Prostě furt nebulet a netvářit se zatraceně. Prezentujem naše výsledky, schvalme naše lidi na všech úrovních , za úspěchy, kterých dosáhnout. Zsa libovolný chyby nás přese zkritizuje konkurence :-) My je musíme vědět a umět je neopakovat či příště udělat lépe.
Ná mne něco povede, ale půlka lidí zevnitř, vám stejně řekne, že to bylo pozdě, nebo málo... :-) Od toho fakt máme konkurenci :-)

Fakt nejsme ztracený...nenechme si diktovat úmyslně obraz o nás z mediích nám samým.

a jen viz ta moje žádost a 3 hlavní věci, jak jsem psal

A) Jasně formulovaný politický cíle a dobrý delivery

Umět vždy jasně říci, co a proč chceme a co to lidem přináší. Mít vždy dobrý, vizionářský , odvážný a realistický program a následně ho dodávat v reálný politice směrem ke společnosti dle možností, kterou nám lidé dají ve volbách a našich dovedností, které časem stále narůstají.

B) Vůle měnit svět i měnit sebe

Neztratit tah na branku a vyřešit si vnitřní deficity, který naše organizace – politická strana ve svém fungování má.

Zachovat unikátnosti České pirátské strany a přesto se snažit být efektivnější. Naše fungování musí podporovat schopnost efektivně řešit to, proč politické strany vznikají a proč se lidé se stejnými ideály do nich sdružují. Tedy přinášet společnosti a lidem změny skrze svou práci a získávání vlivu na rozhodování ve veřejných věcech skrze volené politiky a političky nebo skrze výběr a nominace vhodných lidí s podobným smýšlením na nepolitické pozice.

C) Vnitřní jednota a vnější čitelnost

Pracovat se vzájemným respektem a respektem k lidem, který jsme si v demokratických procesech zvolili v libovolný struktuře našeho vedení i k těm, který díky podpoře občanů ve volbách mají možnost stát za nás v první linii politiky, neboť jejich úloha je ještě o dost náročnější…což věřím, že potvrdí každý, kdo takovou zkušenost má.

Chtít a moci prezentovat ve veřejném prostoru naše, názory, postoje, řešení a úspěchy, nikoliv být konfrontován a pálit čas a energii na vysvětlování nedůležitých byť mediálně vděčných věcí. Proto by naše vnitrostranické problémy neměly být řešeny tak, aby z nich média či naši oponenti dělali senzace a tím oslabovali důvěru v nás jako kompetentní stranu, kterou si doufám tvrdit, že ideově i odborně jsme.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Bartos za příspěvky (celkem 2):
Michal.Soltys, Jaroslav.Toman
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Odpovědět

Zpět na „Členské podněty a nominace“