Nominace Arnošta Žídka na čelo kandidátky do KV 2024

Moderátoři: KoKS Moravskoslezský kraj, PKS Moravskoslezský kraj

Odpovědět

Podporuji nominaci Arnošta Žídka na čelo kandidátky do krajských voleb 2024

Pro

19
70%

Proti

5
19%

Zdržuji se

3
11%
 
Celkem hlasujících: 27 - Celkem hlasů: 27

Uživatelský avatar
Jiri.Demel
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 1539
Registrován: 23 dub 2009, 16:01
Profese: IT manager
Bydliště: Příbor
Dal poděkování: 351 poděkování
Dostal poděkování: 861 poděkování

Nominace Arnošta Žídka na čelo kandidátky do KV 2024

Příspěvek od Jiri.Demel »

Vážené KF,
navrhuji tímto nominovat Arnošta Žídka na čelo kandidátky. Jako člen současného klubu zastupitelů kraje odvádí skvělou práci nejen v oblasti školství a bylo by škoda nevyužít jeho potenciál i do budoucna.
Prosím jej tedy o potvrzení nominace a zároveň prosím o jeho podporu z řad členské základny.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Demel za příspěvek:
Jakub.Dedek
Uživatelský avatar
Jakub.Dedek
Koordinátor/ka krajského sdružení
Příspěvky: 1651
Registrován: 05 led 2017, 10:46
Profese: Student matematiky
Dal poděkování: 2669 poděkování
Dostal poděkování: 2319 poděkování

Re: Nominace Arnošta Žídka na čelo kandidátky do KV 2024

Příspěvek od Jakub.Dedek »

Chyběla anketa, opraveno.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Dedek za příspěvek:
Jiri.Demel

První zásadou je, že nesmíte klamat sami sebe, a že vy jste ten nejsnazší člověk, kterého lze oklamat.

Richard P. Feynman

Uživatelský avatar
Adam.Wantulok
Místní předsednictvo
Příspěvky: 53
Registrován: 30 led 2019, 13:19
Profese: obchodní referent
Bydliště: Těrlicko
Dal poděkování: 269 poděkování
Dostal poděkování: 44 poděkování

Re: Nominace Arnošta Žídka na čelo kandidátky do KV 2024

Příspěvek od Adam.Wantulok »

Čekám na vyjádření samotného nominovaného. @Arnost.Zidek

Hejno mi dává křídla. Pokud můžu, malými krůčky měním svět k lepšímu.

Uživatelský avatar
Arnost.Zidek
Krajský zastupitel
Příspěvky: 45
Registrován: 08 lis 2017, 18:56
Profese: Ředitel ZŠ
Dal poděkování: 47 poděkování
Dostal poděkování: 83 poděkování

Re: Nominace Arnošta Žídka na čelo kandidátky do KV 2024

Příspěvek od Arnost.Zidek »

Milí zlatí,
budu k vám upřímný. Mám takový vnitřní souboj s tím, jestli mám tomu týmu co dát, když dělám v drtivé většině školství, zatímco kraj hodně řeší jiné problémy - zaměstnanost, životní prostředí, těžbu, dopravu. Školství tolik ne.
A docela bojuji s časem. Když jsem zjistil, že jsem členem zastupitelstva na Ostravě-jih a k časově náročné práci přibyla i další práce pro nás, tak jsem se snažil zbavit ostravské městské komise školské a výsledek byl, že se mi vrátila jako bumerang o jedno jednání později. :) Teď už si komisi nechám. Určitě by nepůsobilo dobrým dojmem, že náš původní nominant tam vydržel jednu schůzku a během volebního období děláme na tom postu dvě změny. Ale časově jsem si nepomohl.
Takže jsem si tak vnitřně alibisticky říkal, že si třeba na mě nikdo nevzpomene a bude pokoj. Ale dobře. Když už jste mě nominovali a zatím to tam nahoře vypadá, že mě nevnímáte nějak negativně, tak to přijímám.
Jak jsme se nedávno při nějaké debatě shodli, když je víc kandidátů, je z čeho vybírat, a to je dobře. Nominační řeč dodám v blízké budoucnosti.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Arnost.Zidek za příspěvky (celkem 5):
Jiri.Demel, Michal.Najvarek, Jakub.Dedek, Alena.Klocova, Adam.Wantulok
Uživatelský avatar
Arnost.Zidek
Krajský zastupitel
Příspěvky: 45
Registrován: 08 lis 2017, 18:56
Profese: Ředitel ZŠ
Dal poděkování: 47 poděkování
Dostal poděkování: 83 poděkování

Re: Nominace Arnošta Žídka na čelo kandidátky do KV 2024

Příspěvek od Arnost.Zidek »

Milé Pirátky, Piráti a příznivci,
předkládám Vám svou nominační řeč do blížících se krajských voleb.

Zkusím nejprve zrekapitulovat kus své práce za poslední období. Jak jsem už napsal výše, dělám v drtivé většině školství. Toto volební období jsem za nás součástí Zastupitelského klubu MSK a už prakticky rok také součástí trojčlenného Zastupitelského klubu na Ostravě-Jih. Na krajské, městské i obvodní radnici pracuji za nás v odvětví školství (kraj: Výbor pro vzdělávání, kulturu a zaměstnanost, město Ostrava: Komise pro vzdělání, vědu a výzkum, Ova-Jih: předseda Komise školské a kulturní). Jsem členem pracovní celorepublikové pirátské skupiny školství. V civilu dělám ředitele ZŠ Otické v Opavě, jsem i členem Asociace ředitelů základních škol.

Členství v paralelních školských komisích a výboru a zároveň související civilní práce má zásadní výhodu. Máte širší vhled a můžete říct, na kraji/v Opavě/v Ostravě /u mě na škole apod. něco funguje a můžeme někde sdílet postup dobré praxe a využít dobré výsledky. Povedlo se mi tak např. prosadit digitalizaci dotačního řízení na Ostravě-Jih a zjednodušit agendu podávání žádostí. V Opavě jsem úspěšně přesvědčoval Magistrát města, aby upravili dokument spolupráce města s příspěvkovými organizacemi (vzorem mi byla práce Martina Tomáška v Porubě). Teď se o něco podobného chci pokusit na Jihu, ale tam moc není zájem. Jih je zkostnatělé území - tam trvalo 4 roky pochopit, že elektronický podpis nahrazuje podpis rukou. Na kraji jsem letos řešil zapojení do projektu Obědů do škol zdarma pro děti z vyloučených sociálních lokalit. Tím, že jsem měl kompletní informace, podařilo se mi v rámci Opavy pak přesvědčit několik ředitelů škol a podat pomocnou ruku, aby se do projektu zapojili také. Teď se o totéž snažím na Jihu, ale opět je problém byť jen dostat data z radnice, která špatně chápe důležitost projektu. Na Jihu jsem ještě chvíli fušoval do místní dopravy. Podařilo se mi vypracovat smysluplnou analýzu Ostravského metra a díky tomu jsme následně zaúkolovali starostu, aby jednal s DPO a v modelu Ostravského metra se vrátilo zásadní spojení Jihu s Porubou.

Když nad tím tak přemýšlím, tím, že jsme v obou zastupitelstvech v opozici, je velmi těžké prosadit alespoň střípky našeho programu. Na kraji třetí rok válčíme s tím, abychom byli schopni se byť jen vymezit vůči problémovým dotacím. Některé podivné dotační tituly jsou zastrčené mezi běžné další dotace a zastupitelstvo nám nedovolí ani rozdělit bod programu, abychom se mohli dobře vymezit. To už se spíš daří spolupracovat v AŘZŠ a ve školské skupině Pirátů, kde jsem s Martinem Úlovcem řešil např. finance pro ukrajinské asistenty pedagogů.

A teď, co si myslím, že je důležité do dalšího volebního období. Kraj trápí několik zásadních věcí:

  • vedení kraje má tendence utratit peníze z evropských zdrojů jdoucí do ohroženého regionu za megalomanské projekty, ale není moc zájem řešit snížení nezaměstnanosti, rekvalifikaci pracovních sil, podpořit ohrožené regiony (Karvinsko, Vítkovsko, Osoblažsko apod.), což je zásadní. Tady dělá obrovský kus práce Zuzka Klusová. Pokud skončí v EU, budeme ji muset zastoupit.
  • ODS vedená Unuckou se chová jako Jules Verne a chce investovat obrovské množství peněz vizionářsky do vodíku, ale podle všech studií je evidentní, že minimálně v dopravě je to krok vedle. Bude potřeba je ve velkém brzdit a najít a prosadit smysluplné alternativní řešení. S tím souvisí ukončení těžby uhlí, pokračování k zelenějším zdrojům energie, což kraj v budoucím období dále zasáhne.
  • v rámci školství je potřeba pracovat na kompletním zkvalitnění vzdělávacího systému nejen v MSK. Podporovat školy ve vyloučených regionech, ale i nadané děti. Účelem je prostě podporovat vzdělání ve všech vrstvách, aby náš region byl vzdělanější, ale také aby studenti OU, VŠB, SLU zůstávali v našem regionu, ideálně se vraceli i vystudovaní naši absolventi z Prahy/Brna. Aktuální špatný stav vzdělanosti můžete vidět např. při volbách. Je důležité, že krajské vysoké školy otvírají studia potřebných profesí - zubařů, školních psychologů. V rámci kraje bych ubral část osmiletých gymnázií, potřebujeme více lycea. Jsem rád, že se konečně mění systém přijímacích zkoušek na SŠ a jsem zvědav, jak to letos dopadne. Podaří se i konečně pohnout maturitami? Nelíbí se mi systém reciprocity v MSK, kdy střední škola chce otevřít nový obor, ale musí se někde v MSK zrušit jiný obor, aby seděly počty míst. Přichází tak bizarní situace na výboru, že škola ve Frýdlantě nemůže otevřít obor pro 20 studentů, ale když se zruší obor pro 20 studentů ve Vítkově, už to jde. Copak někdo z Vítkova bude jezdit do Frýdlantu?

Jak jsem psal výše, jsem si vědom, že kraj bude v drtivé většině řešit důležitější problémy než školství. Pokud však cítíte, že byste chtěli mít v zastupitelském klubu i někoho za školství, můžete zvážit také podporu mé osoby. Výhodou aktuálního zastupitelského klubu určitě je, že máme resorty dobře rozložené mezi sebe a můžeme jakoukoli problematiku odborně diskutovat. To bych přál i klubu budoucímu. Pokud zvolen do zastupitelstva nebudu, botky si kvůli toho nerozkousám, stále mohu pomoct budoucímu zastupitelskému klubu třeba členstvím v krajském Výboru pro vzdělávání.

Na závěr přikládám odkaz na profil, který ještě budu muset zaktualizovat: https://lide.pirati.cz/profil/1676/
Díky za pozornost.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Arnost.Zidek za příspěvek:
Jakub.Dedek
Uživatelský avatar
Arnost.Zidek
Krajský zastupitel
Příspěvky: 45
Registrován: 08 lis 2017, 18:56
Profese: Ředitel ZŠ
Dal poděkování: 47 poděkování
Dostal poděkování: 83 poděkování

Re: Nominace Arnošta Žídka na čelo kandidátky do KV 2024

Příspěvek od Arnost.Zidek »

Profil aktualizován :)

Uživatelský avatar
Leonard.Varga
Krajský zastupitel
Příspěvky: 101
Registrován: 07 pro 2017, 19:09
Profese: volná noha
Dal poděkování: 204 poděkování
Dostal poděkování: 109 poděkování

Re: Nominace Arnošta Žídka na čelo kandidátky do KV 2024

Příspěvek od Leonard.Varga »

Těžko bychom hledali v našich řadách většího odborníka na problematiku školství než Arnošta. A protože je kraj zřizovatelem nejen většiny středních škol v kraji, ale i některých základních škol a dalších školských zařízení, potřebujeme krajského zastupitele, který tomu opravdu rozumí. Nejen proto bych všechny požádal o hlas pro Arnošta v blížících se primárkách.

Uživatelský avatar
Jiri.Demel
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 1539
Registrován: 23 dub 2009, 16:01
Profese: IT manager
Bydliště: Příbor
Dal poděkování: 351 poděkování
Dostal poděkování: 861 poděkování

Re: Nominace Arnošta Žídka na čelo kandidátky do KV 2024

Příspěvek od Jiri.Demel »

Arnošt je člověk na správném místě. Chvilku mi trvalo, jej přemluvit a do zastupitelstva patří.

Odpovědět

Zpět na „Členské podněty a nominace“