Podpora žen ve straně

Diskuse členů a příznivců o věcech přesahujících působnost orgánů, netýkajících se programu nebo o straně jako celku.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.
  • Aktuální politické kauzy lze řešit v příslušné části veřejné diskuze.
  • Části programu, současné či budoucí, diskutujte na fóru Pirátský program.
  • Podání orgánům a jednoduché návrhy čiňte v příslušné podatelně.
  • Pokud chcete něco rozhodnout(usnést, zvolit, odvolat, přijmout), podejte členský podnět. Ale nejdřív zvažte, jestli by na to nestačil třeba republikový výbor.
  • Povídat o čemkoli si můžete v Podpalubí, což je skrytá část fóra otevřená všem zájemcům. (Je třeba se přidat do skupiny "Zobrazit - Podpalubí".)
Dodržujte prosím pravidla fóra.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26214
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36996 poděkování
Dostal poděkování: 30156 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Podpora žen ve straně

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

(Třídní nepřátele samozřejmě stále máme, jen už se nedíváme na svět moc touhle optikou.)

Máme problém. Ten problém se jmenuje schopnost vnitřní komunikace.

Jedním z výstupů jednoho táhnoucího se projektu na prostředí ve straně byla snaha vydefinovat si společné hodnoty a aktualizovat komunikační minimum.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvek:
Antonino.Milicia

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34711
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31639 poděkování
Dostal poděkování: 25736 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Podpora žen ve straně

Příspěvek od Petr.Vileta »

Martin.Kucera píše: 24 pro 2022, 13:00
Petr.Vileta píše: 24 pro 2022, 01:45

Myslím, že bychom si měli vetknout někam do programu či předpisu, že za Piráty nebudeme do Senátu podporovat žádného kandidáta, který není alespoň 1-2 roky aktivním členem strany.

Petře, Adéla sice není členka, ale "jen" RegP (od září 2019) a rozhodně ne neaktivní. Takže "zajíce z kobouku" si strč za klobouk.

A píšu já snad něco o RegP? :roll:
Z definice, kdo je to RegP?

Stanovy píše:

Čl. 4 Registrovaní příznivci strany
(1) Jako příznivec strany se může zaregistrovat každý, kdo podporuje ideové cíle strany, na základě vyplnění a podpisu registračního formuláře a zaplacení stanoveného příspěvku.c)

(2) Registrovaní příznivci strany nejsou členy strany ve smyslu ZPS.

Volně přeloženo do lidštiny: registrovaným příznivcem se může stát kdokoliv, kdo o to projeví zájem a identifikuje se pasem nebo občankou. Co takovému RegP brání stát se řádným členem? Může to být profesní překážka, třeba policista, ale i pak je jeho zvolení do zákonodárného sboru nebo zastupitelstva poněkud problematické. Může to být také to, že sice souhlasí s některými programovými body Pirátů, některé další mu nevadí, ale jeho hlavním zájmem je být někam zvolen a "tlačit" si vlastní agendu. Také to může znamenat, že naoko souhlasí, ale tiše vyčkává, zda se dostane na nějakou kandidátní listinu a bude zvolen. A pak si "pojede svoje" a Piráti se nestačí divit, kdo za ně "mluví". :(

Hele, kdyby se takový králík objevil poprvé, neřeknu ani popel, ale ono se to děje v "množství větším než malém" ;) Tožička "dobrovolně" odstoupil po členském podnětu, jiné RegP jsme zbavili statutu atd. Ostatně, pokud se nepletu, Adéla svoji žádost o členství také stáhla. Proč? Že by to pro ni po zvolení senátorkou už byla zbytečná přítěž?
viewtopic.php?p=798796#p798796

A omlouvám se, nejsem ani Kladeňák, ani Středočech, tak se o Adéle mohu dozvědět jen to, co si přečtu na fóru nebo FB. Na fóru ma 42 příspěvků celkem, z toho polovinu ve středočeské části. A tohle jsem fakt přehlédl. :?

Adéla píše:

15. Četl/a jsi náš program? Který? Co tě v něm zaujalo, co se ti líbí a k čemu máš výhrady?
Ano. Poslední dobou jsem přesvědčená o tom, že bez zavedení kvót pro ženy se nikam nepohneme. V tom se s programem pirátů rozcházím.

Jsem zásadním odpůrcem jakýchkoliv kvót. Podle pohlaví, barvy pleti, náboženství, nebo délky nehtů. ;) Jedinou "kvótou" má být množství potřebných dovedností pro tu kterou činnost. Mnohdy ani vzdělání nedává záruku OFFTOPICVystudovaný lékař může být lepším programátorem než vystudovaný informatik, pokud ho to baví, má pro to vlohy a dělá to už nějakou dobu. ;) .

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Uživatelský avatar
Daniel.Halamicek
Člen KS Olomoucký kraj
Příspěvky: 244
Registrován: 25 zář 2016, 09:41
Profese: Podnikatel,galanterní výroba,merchandise
Dal poděkování: 143 poděkování
Dostal poděkování: 186 poděkování

Re: Podpora žen ve straně

Příspěvek od Daniel.Halamicek »

"Lepší teplé pivo než studená Němka!"

Tento zlidovělý cimrmanovský citát zde ještě nikdo nestačil dát k dobru.
Jen, nepíšu tu ho proto, aby se zde rozvířila diskuse o dobru/nedobru inkriminovaného výroku, nýbrž abych připomněl ad absurdum této, ve filmu Nejistá sezóna ztvárněné, polemiky.

Zajisté tady nikdo nechce být viděn jako ta filmová paní z kulturní povolovací komise OFFTOPICta filmová kráva z kulturní povolovací komise, která nevhodnost užití citátu argumentuje potenciální uražeností německé občanky po zhlédnutí představení.
Ač je scénka ve filmu z reálné situace autenticky převzatá, nikdo ji přece nevnímá jako polemiku k genderové korektnosti.

Milá @Adela.Sipova, uznala by si, že tady se Tvé úsilí k většímu zapojení Pirátek do chodu strany jaksi nevyvedlo, a už samotný název tématu byl tebou zvolen nešťastně? @Marketa.Gregorova a další v řadě, nezvolili jste pro svůj boj na feministické frontě tentokrát špatné bojiště? A naopak vy, z druhé strany barikády, jak byste asi zhodnotili přínos této debaty pro vnitřní kvalitu života, neřkuli renomé Pirátské strany?

Jeden by tady málem vyhlásil anketu o nejlepšího pirátského střelce do vlastních řad. Jen se bojím, že by to znovu jen identifikovalo dva nesmiřitelné tábory.

Doteď se však, myslím, nikdo tady nepokusil, uzavřít celé téma s noblesou. Zkusím to, s výpůjčkou od pánů Svěráka a Smoljaka, s dovolením, já.

"Domnívám se, že česky psané politické sociální sítě, žádné korejské ženy většinou nesledují. A severokorejské ženy určitě už vůbec ne."

Mohla by to být pěkná tečka za touto naší kauzičkou?

Mějte všichni pěkný zbytek vánočních svátků.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Daniel.Halamicek za příspěvek:
Petr.Vileta
Daniel Halamíček

"Nikdy jsem nechtěl žít nezajímavý život, proto si na jeho útrapy zajisté stěžovat nemůžu"
Ondra.kl
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Příspěvky: 4112
Registrován: 18 čer 2009, 12:09
Profese: IT administrátor
Dal poděkování: 795 poděkování
Dostal poděkování: 4099 poděkování

Re: Podpora žen ve straně

Příspěvek od Ondra.kl »

...
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/insp ... domaci_vlc

... to jak mluvime je soucasti toho jak pusobime na ostatni. Je kazdeho rozhodnuti jak to bude delat - je to jeho vizitka. Je to ale v ruzne mire i vizitka strany - a tady si nemyslim ze by se pirati profilovali jako strana stavejici na stereotypech a starych zvyklostech. I kdyz treba se mylim a namorni lupici, vrazi a hrubiani mne opet nepijemne prekvapi.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondra.kl za příspěvek:
Josef.Ulehla
Uživatelský avatar
Eva.Novakova
Krajský zastupitel
Příspěvky: 968
Registrován: 29 led 2018, 14:38
Profese: Metodička
Bydliště: Jihlava
Dal poděkování: 4179 poděkování
Dostal poděkování: 1686 poděkování

Re: Podpora žen ve straně

Příspěvek od Eva.Novakova »

Přemýšlím o tématu už pár dní, dosud jsem se odhodlávala sem napsat. Každopádně děkuju Adéle za její vyjádření, i Markétě za jeho podporu. Jako pro ženu političku je pro mě důležité. Proč? Chápu samozřejmě, že politika není jednoduchá disciplína pro nikoho, dovolím si ale tvrdit, že jako ženy jsme v ní téměř denně vystaveny některým specifickým bariérám, mezi které počítám sexistické výroky kolegů politiků napříč celým spektrem, ať už jsou mířeny přímo na nás, slyšíme je na jednáních, kterých se účastníme, nebo zprostředkovaně z médií a vyprávění jiných žen političek. A řada z nás denně řeší, jak se k nim postavit, jak se s nimi vyrovnat. Chtěly bychom na ně umět reagovat s vtipem a nadhledem. Často si vyčítáme, že namísto trefné reakce zmrzneme a nejsme schopny nic říct. Něco se dá naučit, jiné situace ale člověka fakt zaskočí a ta hloubka toho, co jsou někteří politici před námi schopni říct, je fakt mrazivá (a podobně je to s rasismem nebo výroky vůči chudým a dalším skupinám). Pokaždé se také člověk nachází v jiném rozpoložení, někdy to přejde, jindy odpoví tak, jak chtěl a někdy je toho prostě už moc. Na Zulipu se vede debata o způsobech vyjadřování, za sebe můžu říct, že se dokážu vyrovnat s tím, když mě člověk pošle kamkoliv od p, se subtilními projevy sexismu se mi ale pracuje hůř. Třeba i proto, že nejsou tak zjevné a proto, že kolem sebe často slyším, že se nad to mám povznést, že přeháním a že si to s autorem výroku mám vyříkat někde stranou, potichu. Tahle rada bohužel nefunguje, když se věci zdánlivě nemění a neposouvají. Ano, jsme strana dvou Gendermanů, ale osobně bych víc uvítala, kdybychom opravdu dokázali vytvořit prostředí, které ženy nejen neodrazuje, ale pomáhá jim vydržet i ten svět tam venku. A podpoří je v tom, když se ozvou. Know-how sice (i díky skupině Rovné šance) máme, zdá se ale, že ho neumíme použít. První takovou událostí, kde jsem to začala vnímat velmi intenzivně, byla velmi nedostatečná reakce na zahájení sněmovní kampaně. Čekala jsem v tu chvíli ujištění, že to byla chyba a že pro nás nejsou rovné šance jen prázdnými řečmi (a ne prohlášení, že to tak vyšlo, protože ženy prostě nechcou). Výrok Mikuláše (ať to tak sám zamýšlel nebo ne) a to, co po něm následovalo, pro mě bohužel představuje další epizodou, díky které se jako žena necítím ve straně komfortně. Podle mě to není o nějakém boji šílených feministek, ale fakt o téhle jednoduché věci, že je to prostě nepříjemné, únavné a hlavně strašně zbytečné.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Eva.Novakova za příspěvky (celkem 8):
Katerina.Migdau, Dalibor.Zahora, Vit.Zacek, Magdalena.Valdmanova, Filip.Slany, Radka.Musilova, Vojtech.Pikal, Jaroslav.Toman

Podporuji myšlenky Renesance Pirátů
web | forum | zulip

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34711
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31639 poděkování
Dostal poděkování: 25736 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Podpora žen ve straně

Příspěvek od Petr.Vileta »

Eva.Novakova píše: 26 pro 2022, 18:33

... Chápu samozřejmě, že politika není jednoduchá disciplína pro nikoho, dovolím si ale tvrdit, že jako ženy jsme v ní téměř denně vystaveny některým specifickým bariérám, mezi které počítám sexistické výroky kolegů politiků napříč celým spektrem, ať už jsou mířeny přímo na nás, slyšíme je na jednáních, kterých se účastníme, nebo zprostředkovaně z médií a vyprávění jiných žen političek. A řada z nás denně řeší, jak se k nim postavit, jak se s nimi vyrovnat. Chtěly bychom na ně umět reagovat s vtipem a nadhledem. ...

No tak to dělejte. :) S nadhledem vždycky, s vtipem podle nadání být vtipná. Jak říkal, myslím, Jan Werich, "Urazit člověka lze s grácií a bez jediného sprostého slova." Nechci sem vypisovat různé postupy, jak elegantně urazit či zesměšnit muže-hulváta, ale jako příklad uvedu upravený stereotyp o blondýnách.

Nějaký muž cosi navrhne a do své řeči začlení i obecné znevážení schopnosti žen. Na to jako žena můžeš reagovat například takto "Pan X nám navrhuje A,B,C, ale já jsem se musela znovu podívat, jestli ten pán není náhodou blondýn. Větší hloupost jsem už dlouho neslyšela.". Že se celý jednací sál začne smát asi nemusím zdůrazňovat.
Prostě si vzpomeň na situace, kdy tě někdo urazil sexismem nebo jiným stereotypem, připrav si na to odpověď a někam si to zapisuj. Až budeš mít na různé situace 100 odpovědí, alespoň jednou za měsíc si v tom zalistuj, abys to nezapomněla.

A ještě jeden přidám. Muž bude zesměšňovat řidičské umění žen a je vlastníkem velkého a drahého auta. Odpověď ženy: No jo, u mužů platí, že čím větší auto, tím menší ... vy víte co myslím.

Pokud budeš mít zájem, pošlu ti "slušné" urážky mužů pro různé situace. Já to toiž sbírám o ženách i mužích. Jediné kritérium je, aby to bylo vtipné a co nejméně vůlgární OFFTOPICto "ů" není překlep. ;)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
Daniel.Halamicek

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26214
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36996 poděkování
Dostal poděkování: 30156 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Podpora žen ve straně

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

A tvářit se, že vtip je v pohodě protože ten, kdo je cílem vtipu OFFTOPICbut of the joke, takže tím pádem není nevhodný?
To mi přijde, že má filosoficky blízko k tomu stromu co padá v pralese, ale nikdo ho neslyší - tak jestli vydá zvuk. Fyzikální realita říká, že vydá.
Ale tady se samozřejmě nebavíme o realitě, ale o sociálních konstruktech, které si nosíme v hlavách a přes které realitu vnímáme a zpracováváme.
I když si vtip o romech, černých, manželkách, židech, skinheadech, ameryčanech, rusech, češích, politicích, zrzavých nebo blondýnách nikdo z nich neuslyší, může tento šířit mezi publikem negativní či nepravdivý stereotyp o této skupině. Jestli je to morálně dobře nebo špatně záleží na tom, jakou máte (subjektivní morálku) a jakou společnost chcete mít - protože i tu konstruujete vtipy.
Nikomu nezakazuju blbý humor. (A i kvalita humoru jest subjektivní.) Jen se netvařme, že vtip nic nedělá.

Kolik ajťáků je potřeba na výměnu žárovky? Žádný, to je problém hardwaru.

(A když už se bavíme o chudých, přidám svůj oblíbený skeč - https://www.youtube.com/watch?v=owI7DOeO_yg
Z koho si dělá srandu a jaké představy to šíří a z koho si dělá srandu?)

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34711
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31639 poděkování
Dostal poděkování: 25736 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Podpora žen ve straně

Příspěvek od Petr.Vileta »

Vojtech.Pikal píše: 28 pro 2022, 10:07

(A když už se bavíme o chudých, přidám svůj oblíbený skeč - https://www.youtube.com/watch?v=owI7DOeO_yg
Z koho si dělá srandu a jaké představy to šíří a z koho si dělá srandu?)

K tomu mohu podotknout jedině: I don't understand a single word. Nemáš verzi s maďarskými titulky? :? :)

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Uživatelský avatar
Eva.Novakova
Krajský zastupitel
Příspěvky: 968
Registrován: 29 led 2018, 14:38
Profese: Metodička
Bydliště: Jihlava
Dal poděkování: 4179 poděkování
Dostal poděkování: 1686 poděkování

Re: Podpora žen ve straně

Příspěvek od Eva.Novakova »

Petr.Vileta píše: 27 pro 2022, 15:47

No tak to dělejte. :) S nadhledem vždycky, s vtipem podle nadání být vtipná. Jak říkal, myslím, Jan Werich, "Urazit člověka lze s grácií a bez jediného sprostého slova." Nechci sem vypisovat různé postupy, jak elegantně urazit či zesměšnit muže-hulváta, ale jako příklad uvedu upravený stereotyp o blondýnách.

Nějaký muž cosi navrhne a do své řeči začlení i obecné znevážení schopnosti žen. Na to jako žena můžeš reagovat například takto "Pan X nám navrhuje A,B,C, ale já jsem se musela znovu podívat, jestli ten pán není náhodou blondýn. Větší hloupost jsem už dlouho neslyšela.". Že se celý jednací sál začne smát asi nemusím zdůrazňovat.

A ještě jeden přidám. Muž bude zesměšňovat řidičské umění žen a je vlastníkem velkého a drahého auta. Odpověď ženy: No jo, u mužů platí, že čím větší auto, tím menší ... vy víte co myslím.

Pointa mého příspěvku byla jinde, takže zareaguju jen krátce. Nemůžu samozřejmě mluvit za všechny, ale pochybuju, že někdo, kdo je vystaven sexistickým narážkám nebo poznámkám se sexuálním podtextem, chce skutečně tomu druhému oplácet stejnou mincí. Cílem není stereotypy potvrzovat a prohlubovat, ale ideálně dojít k tomu, že na některé platformy, jako je třeba oficiální jednání zastupitelstva, nebo i neoficiální jednání koalice, takové poznámky prostě nepatří. A osobně opravdu nesouhlasím s tezí, že pokud mě někdo urazil, musím ho urazit taky. To je podobná rada jako "když ti někdo šáhnul na zadek, dej mu facku". Ne. To opravdu není role, do které bych se chtěla nechat vmanipulovat.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Eva.Novakova za příspěvky (celkem 4):
Dalibor.Zahora, Katerina.Migdau, Vojtech.Pikal, Filip.Slany

Podporuji myšlenky Renesance Pirátů
web | forum | zulip

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34711
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31639 poděkování
Dostal poděkování: 25736 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Podpora žen ve straně

Příspěvek od Petr.Vileta »

Eva.Novakova píše: 28 pro 2022, 16:44

To je podobná rada jako "když ti někdo šáhnul na zadek, dej mu facku". Ne. To opravdu není role, do které bych se chtěla nechat vmanipulovat.

No jak myslíš :? , ale na agresory nikdy neplatí dobré slovo, ale jen a pouze síla, odpor, vzdor. Vyzkoušelo se to před 2. světovou válkou, ověřilo se to v roce 1958 v Maďarsku, 1968 u nás, pak v bývalé Jugoslávii, Čečensku, teď naposledy na Ukrajině. Když budeš v čemkoliv neustále ustupovat, budeš od některých lidí čelit stále větší agresi. Jak říkala moje babička, prostá vesnická žena: "Jedna dobře mířená facka je za tisíc slov". A nebo jak říkal Jan Werich "Každý morální předpoklad musí být futrovaný klackem." ;)
https://youtu.be/Adlhu38Ipt8?t=23

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Odpovědět

Zpět na „Vnitrostranická diskuse“