Zdanění kvůli chybě státu

Moderátoři: Administrativní odbor, Mediální odbor, Financni tym, Zahraniční odbor, Garanti, Rada resortních týmů - členové

mpesa
Návštěvník – nepatří k Pirátům

Zdanění kvůli chybě státu

Příspěvek od mpesa »

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat jak se Piráti staví k této kauze, kdy stát nespravedlivě zdaňuje stovkami tisíc korun lidi za něco, co mělo být bezplatné.

V současné době probíhají s různými komplikacemi smluvně zavázané převody družstevních bytů (spolufinancovaných ze státního rozpočtu dotacemi na podporu bydlení) do osobního vlastnictví družstevníků.
Bohužel pro tyto osoby, které se před cca 20 lety zavázaly plnit podmínky programu, dnes mají platit zcela jiné, tehdy nepředvídatelné, podmínky, a místně příslušnými FÚ je po těchto osobách požadována daň z příjmu za převod bytu (majetkového podílu státu, města) a to vypočítaná ze současné ceny bytu.
Tato daň se již v současné době blíží výši poskytnuté dotace na spolufinancování bytu (v některých případech ji může i převýšit).
Případným dodaněním tohoto převodu by byl zpětně naprosto popřen smysl a hodnota dotace, která byla na výstavbu bytových jednotek od MMR (prostřednictvím měst) poskytnuta. Tato dotace by byla formou úhrady daně v podstatě zpětně bezdůvodně a sociálně necitlivým způsobem v jiné formě státu navrácena.
V minulém roce bylo dne 13.4. 2021 vydáno společné vyjádření MF ČR a MMR a MV. Zde byl sdělen závazek, že po podzimních volbách bude vydána novela zákona č. 586/1992 Sb., o daních příjmů (v platném znění) a bude zde obsaženo osvobození příjmů z bezúplatných převodů spoluvlastnických podílů na bytovém domě z obce na druhého vlastníka.
viz https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove ... od-o-41500
Bohužel, do dnešního dne se tak nestalo a dnes již tisíce vlastníků, řeší jakým způsobem vysvětli FÚ, že si byty (vyjma podílu dotace) před 20 lety předplatili, a současně se vázali ještě dalšími podmínkami (definované nájemné, omezená převoditelnost členství v družstvu, omezený převod nájemního práva k užívání bytu atd.).

Momentálně je většina lidí ve stavu, že dostala z finančního úřadu výzvu k dodatečnému daňovému přiznání a tak v horizontu týdnů musí zaplatit stovky tisíc kvůli chybě státu. Pro všechny postižené, která znám, je to velké překvapení, a dovedete si zajisté představit, jak velká životní komplikace a pocit nespravedlnosti. To, že se na to předchozí vláda vykašlala, je pravda, ale přijde mi dost smutné, že s tím ani současná vláda nic nedělá, a Piráti jsou toho součastí. To mi nepřijde příliš zodpovedné vůči voličům. Co si o tom myslíte?

Marek Peša

Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“