3 respiratory na 3 tydny od zamestnavatele

Moderátoři: Administrativní odbor, Mediální odbor, Financni tym, Zahraniční odbor, Garanti, Rada resortních týmů - členové

FrantaF
Návštěvník – nepatří k Pirátům

3 respiratory na 3 tydny od zamestnavatele

Příspěvek od FrantaF »

Dobrý den,

pisu na stranky strany, kterou jsem volil a ktere do budoucna verim.

Rád bych se zeptal, jestli je v pořádku dostat od zamestnavatele 3 jednorázové respiratory na 3 tydny prace (podotykam, ze prisly az dnes, tedy 8.3.2020) . Pracuji sam v kancelari a tim je asi oduvodneno, ze nemusim mit respirator nasazeny celou pracovni dobu a tim padem mi asi staci jeden na tyden? Nemyslim si.

Btw. pracuji jako statni urednik na PC. Tedy by se dalo polemizovat, zda je nutne dochazet kazdy den do prace. V dnesni dobe, kdy jsou slozite programy, hry, adt. at uz online, nebo offline, mi to prijde dost zpatecnicke a vzhledem ke kriticke dobe i nebezpecne.

Vzhledem k tomu, jake panuji restrikce, si myslim, ze prave statni aparat by mel jit prikladem a striktne dodrzovat narizeni.... Z me zkusenosti se tak nedeje.

Rad bych znal Vase nazory na mnou uvedene skutecnosti.

Váš František :)

(za diakritiku se omlouvam... psano na mobilu)
jan.m.novak
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1
Registrován: 19 kvě 2020, 14:25
Profese: Klinický výzkumník / Analytik PK
Dostal poděkování: 1 poděkování

Re: 3 respiratory na 3 tydny od zamestnavatele

Příspěvek od jan.m.novak »

Hezký den,

tohle asi skutečně v pořádku není, ačkoliv máte samostatnou kancelář, předpokládám, že s jinými kolegy do fyzického kontaktu přicházíte. Pokud ano, není naplněno mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví z 26.2.2021, konkrétně jeho 4. bod:
Všem zaměstnavatelům se s účinností ode dne 1. března 2021 od 00:00 hod.
do odvolání tohoto mimořádného opatření nařizuje vybavit zaměstnance ochrannými
prostředky dýchacích cest, uvedenými v bodech 1 a 2, v dostatečném počtu na každou
pracovní směnu; toto neplatí, pokud zaměstnanec v době výkonu práce a v souvislosti
s výkonem práce nepřichází do fyzického kontaktu s jinými osobami (např. výkon práce
na dálku mimo pracoviště zaměstavatele).
link k usnesení: https://www.mzcr.cz/wp-content/uploads/ ... %C3%AD.pdf

Zaměstnavatel by Vám tak měl zajistit ochranné pomůcky na každou směnu, kdy se dostanete do fyzického kontaktu s jinou osobou.

Jinak k Vašemu povzdechu nad státní správou a tomu jaký dává příklad, máte bohužel pravdu. Velmi dobře to demonstruje třeba testování ve firmách, kde bylo v počátku zcela opomenuto testování ve státních institucích, prostě vláda má zakořeněný duální pohled a společnost dělí na my & oni, což je v roce 2021 a v krizové situaci velmi smutné. Abych nebyl pouze kritický, v případě home-office to například některá ministerstva zvládla relativně dobře (kultura, doprava), někde je to však stále tragédie. Potenciál však tady je, tak alespoň tak.
Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“