Odpověď na otázku SeznamZpráv

Zahraniční odbor komunikuje s dalšími členy mezinárodního Pirátského hnutí, zejména přináší v zahraničí osvědčené nápady do strany, vypracovává společný postup při projednávání mezinárodních problémů.

Moderátor: Zahraniční odbor

Odpovědět
Uživatelský avatar
David.Wagner
Republikový výbor
Příspěvky: 2199
Registrován: 06 lis 2017, 23:35
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 945 poděkování
Dostal poděkování: 7378 poděkování

Odpověď na otázku SeznamZpráv

Příspěvek od David.Wagner »

Chtěl jsem nějaké větší prezentace rozjíždět až na CF, ale! Dostal jsem nějaké otázky od paní Čapkové ze SeznamZpráv a protože se týkali přímo naší práce na vyhodnocování proč Piráti selhávají a co teda já po setkávání a řešení zahraničních Pirátů vidím jako hrozbu tak jsem souhlasil, že nějaké vyjádření poskytnu. Do médií se nevyjadřuji úplně rád (myslím, že to je dost neefektivní abych jako nevolený zástupce si někde dělal reklamu, loni na podzim jsem těch rozhovorů a vyjádření odmítl 99%), ale tohle šlo přímo na odbor, tak co už. Přikládám plný text toho co jsem poslal, ať je pak vidět, co zbylo.
A uvidíme se v neděli na CF!


Dobrý den,

dovolím si tedy shrnout svoje poznatky za dobu se stranou a po porovnání a spolupráci s většinou Pirátů v celé Evropě (+Izrael a Island). Předně je taky třeba říct, že čeští Piráti měli kombinaci nesmírné vytrvalosti, štěstí a dobře uplatněných talentů. To není samozřejmost.
V základu - řada Pirátských stran nikdy ani pořádně nezačala fungovat, nenasbírala kritickou masu členů a podporovatelů a to vše z různých důvodů. Ty, které zažily nějaký úspěch někdy končí na vnitřní problémy (což se teď upřímně děje bohužel i úspěšným lucemburským Pirátům), ale to je myslím součást normální politické práce a pirátská transparence jenom dělá věci viditelnějším. Stejně tak se dá ukazovat na "odtržení strany a jejího vedení" mezi třeba Švédy, ale skutečně si myslím, že to je věc běžná.
Zásadní problémy, které ale Piráti po Evropě často neustáli byla kombinace určitého upozadění digitálních práv ve chvíli, kdy model sledovacího kapitalismu v podobě Googlu a dalších se stal standardním a zároveň Piráti ztratili či nenašli jasné slovo v dalších oblastech. Jedním z důvodů proč to tady jde je to, že strana se zorientovala a má co říct i ke vzdělávání, dopravě, sociálním věcem, ekologii...zkrátka ke všem oblastem lidského života a ve všech dokáže nabídnout nějaká vlastní řešení. Zároveň se zatím nějak daří udržet v tom všem základní hodnoty svobody a sebeurčení, na kterých Piráti vznikli.
Dnes se doba mění a sledování už nabylo tak všudypřítomných a obludných podob, že o něm běžně píší všichni a je významným tématem i na půdě Evropské unie. Po Evropě se tak i díky spolupráci s námi začínají další Piráti postupně zvedat a fungovat.
Kdybych tak měl říct, co stranu do budoucna nejvíc ohrožuje bude to tak jasně ztráta původních hodnot. Pokud by se z Pirátů stala další tak nějak liberální catch all party, tak velmi brzy ztratí smysl existence a stejně jako v Německu Zelení zcela vytlačili Piráty tak si tady projdeme nějakými těmi rozpady a hlavně ztratíme to unikátní mezi demokratickými stranami.
Věřím, že to zvládneme a upřímně věřím, že skrze přímou spolupráci a pirátské nadnárodní organizace dokážeme zajistit, že Piráti budou mít stále možnost přinášet do politiky unikátní náhled a vytrvalý boj za svobodu ve všech jejích podobách.

Zároveň je asi důležité upozornit, že moje role ve straně je hlavně servisní a úřednická. Zajišťuji kontakt s jinými stranami, zajištuji předávání informací a zajišťuji, že v nadnárodních pirátských organizacích máme adekvátní slovo. Zásadní vedení a směřování je na Republikovém výboru, Republikovém předsednictvu (které budeme o víkendu volit nové) a CF (celostátním fóru - tzn. všech členech strany).
A aby byl disclaimer plný, pracuji jako asistent/ politický poradce europoslance Mikuláše Peksy.

Vím, že to je výrazně více slov než využijete, ale věřím, že si z toho vyřežete věci nějak rozumně, případně se doptáte.
Mějte se krásně
Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Wagner za příspěvky (celkem 6):
Adam.Jaros, Jan.Hora, Ladislav.Dvorak, Vit.Fux, Jaroslav.Kamen, Petr.Vileta

Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34749
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31656 poděkování
Dostal poděkování: 25744 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Odpověď na otázku SeznamZpráv

Příspěvek od Petr.Vileta »

Dej sem pak odkaz no výsledek. Docela mě zajímá, co se z toho vyklube. ;)

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Uživatelský avatar
Ladislav.Dvorak
Místní předsednictvo
Příspěvky: 457
Registrován: 08 led 2018, 11:07
Bydliště: Praha 4
Dal poděkování: 1079 poděkování
Dostal poděkování: 979 poděkování

Re: Odpověď na otázku SeznamZpráv

Příspěvek od Ladislav.Dvorak »

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/rizi ... idri-86037
„Zásadními problémy, které Piráti po Evropě často neustáli, byla kombinace určitého upozadění digitálních práv a nečitelnost nebo nezájem o jiná témata,“ říká například o důvodech pirátských neúspěchů šéf zahraničního odboru David František Weber.
:D
MS P4 | ladislav.dvorak@pirati.cz | mobil: 72I 72I 2O2
Odpovědět

Zpět na „Zahraniční odbor“