Žádost o radu: rozhlasový poplatek - výpalné?

Moderátoři: Administrativní odbor, Mediální odbor, Financni tym, Zahraniční odbor, Garanti, Rada resortních týmů - členové

LudvikKoutny
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2
Registrován: 19 led 2018, 13:09
Dostal poděkování: 1 poděkování

Žádost o radu: rozhlasový poplatek - výpalné?

Příspěvek od LudvikKoutny »

Dobrý den,

rád bych vás jako věrný volič Pirátské Strany požádal o radu.

Dnes mi do datové schránky přistál dopis od Českého Rozhlasu, oznamující mi povinnost platit rozhlasové poplatky (viz příloha).

Tyto poplatky nejsou vyžadovány na základě konzumace obsahu který Český Rozhlas či ČT produkuje, ale pouze na základě vlastnictví přístroje technicky schopného tento obsah přijímat. Jinými slovy, presumpce viny.

Zde vzniká můj problém. Vlastním sice TV, ale není připojená k televizní anténě ani k poskytovateli kabelového televizního připojení. Ke zdi je připojená pouze napájením z el. sítě, a používám ji výhradně na streamování internetového obsahu přes Google Chromecast. Internetový obsah se Českého Rozhlasu vůbec netýká, nekonzumuji tedy žádný obsah produkovaný Českým Rozhlasem či ČT.

Nejdříve jsem tedy zavolal na číslo uvedené přímo v dopise, kde mi pán vyloženě vysmívavým tónem konstatoval, že tak to prostě diktuje zákon, a že I když jsem žádnou produkci ČT či Rozhlasu už několik let neviděl, musím jim platit peníze za to že vlastním svou televizi.

Následně jsem se telefonicky obrátil na ČTÚ, kde jsem byl po čtyřech různých přepojeních přepojen na údajného ředitele, který mi pouze zopakoval znění zákona, vyjádřil svůj osobní nesouhlas s tímto stavem, ale konstatoval, že ČTÚ s tím nemůže nic udělat a odkázal mě na Radu pro Rozhlasové a Televizní Vysílání.

Při kontaktování Rady pro Rozhlasové a Televizní Vysílání na mě člověk na druhé straně telefonu téměř křičel, jaktože je s tím obtěžuji, když se jich správa poplatků vůbec netýká, a odkázal mě zpátky na Český Rozhlas.

V mém případě by tedy "výpalné" Českému Rozhlasu vyšlo na 145Kč měsíčně, či 1740Kč ročně. Nejvíce mě znepokojuje, že téměř tu samou sumu platím ročně za předplatné Netflix, kde ale dostávám zpátky nějakou reálnou hodnotu. Takže v porovnání s tím přichází uvědomění, že ze zákona musím ročně vyhazovat 1740Kč do popelnice.

V dopisu je ještě uvedena možnost podání čestného prohlášení, že žádné zařízení schopné příjmu radiového či TV vysílání nevlastním. V takovém případě povinnost hradit poplatky nevzniká. I v případě, že bych toto prohlášení podepsal přes to, že televizi vlastním, z morálního hlediska bych každý večer usínal s čistým svědomím, protože vím, že nekonzumuji obsah, za který neplatím. Nicméně bych se technicky dopouštěl nezákonného jednání, a penalizace je v tomto případě celkem značná - zpětná úhrada všech poplatků + 10000Kč za každý televizní přijímač.

Rád bych tedy poprosil o radu, zda je tu ještě nějaká možnost, jak těmto z mého pohledu neoprávněným poplatkům vyhnout, či zda se s tím musím smířit, a platit 1740kč ročně za služby, které nepoužívám, nepotřebuji a v neposlední řadě nechci.

Předem děkuji,
L. Koutný
Přílohy
Vypalne.png
LudvikKoutny
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2
Registrován: 19 led 2018, 13:09
Dostal poděkování: 1 poděkování

Re: Žádost o radu: rozhlasový poplatek - výpalné?

Příspěvek od LudvikKoutny »

Tak se omlouvám za planý poplach.

Po opakovaném pozornějším přečtení jsem si všiml fráze "pokud umožňují příjem rozhlasového vysílání" a uvědomil si, že dopis se týká pouze rozhlasu, ne televize. Prošel jsem manuál k televizi, a není tam ani jednou zmíněno slovo rozhlas či rádio, tudíž tuto věc považuji za uzavřenou.
Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26227
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 37004 poděkování
Dostal poděkování: 30172 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Žádost o radu: rozhlasový poplatek - výpalné?

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Nejdříve je třeba si uvědomit, že koncesionářský poplatek je dnes spíše forma daně za to, že existuje médium veřejné služby, než, že by jste platil za to, že a v jaké míře tu službu používáte. Něco jako sociální pojištění.

Dále vydím posun vpřed, protože v minulosti se to pokud vím posílalo čistě na základě přípojky.

Jste v tomto fyzická, nebo právnická osoba?

Jinak jste asi cílem této akce: http://www.rozhlas.cz/poplatek/aktualne ... u--1780080

A pozornosti též doporučuji možnost podání prohlášení o nedržení ozhlasovího příjmače: http://www.rozhlas.cz/poplatek/fyzickeo ... prohlaseni
což se jeví jako výš případ.

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

3g3mv
Návštěvník – nepatří k Pirátům

Re: Žádost o radu: rozhlasový poplatek - výpalné?

Příspěvek od 3g3mv »

Také jsem dostal do datovky.
1. Nejsem odběratelem el. energie jako fyzická osoba podnikající, takže mne Český rozhlas ani poslat výzvu dle zákona nemůže
2. Všimněte si, že v dopise není ani zmínka, že se jedná o "výzvu" dle zákona
3. Zákon §3 odst.4 říká: ....od marného uplynutí lhůty 30 dnů ode dne doručení této výzvy. Součástí výzvy musí být poučení o následcích neprokázání opaku v takto stanovené lhůtě.
V dopise nenaleznete žádné upozornění že se do 30ti dnů stáváte poplatníkem.

Domnívám se, že rozhlas to jen zkouší, kdo na to naletí a přihlásí se. V zásadě se jedná o spam do datové schránky. Žádný zákon jim nějaké upozorňování neukládá a o výzvu dle zákona se nejedná.
haribo.ronald
Návštěvník – nepatří k Pirátům

Re: Žádost o radu: rozhlasový poplatek - výpalné?

Příspěvek od haribo.ronald »

Takže i za autorádia typu: https://www.2din.cz/2din-autoradia/ také musím platit??
martin.novacek
Návštěvník – nepatří k Pirátům

Re: Žádost o radu: rozhlasový poplatek - výpalné?

Příspěvek od martin.novacek »

haribo.ronald píše: 02 pro 2019, 15:44 Takže i za autorádia typu: https://www.2din.cz/2din-autoradia/ také musím platit??
Ano, musí.
Uživatelský avatar
Vojtech.Sazel
Člen KS Jihočeský kraj
Příspěvky: 81
Registrován: 14 led 2017, 20:18
Profese: programátor
Bydliště: Tábor
Dal poděkování: 196 poděkování
Dostal poděkování: 104 poděkování

Re: Žádost o radu: rozhlasový poplatek - výpalné?

Příspěvek od Vojtech.Sazel »

Jako fyzická osoba nepodnikající jsem se k platbě TV a rozhlasového poplatku přihlásil sám po změně místa trvalého bydliště. Bez výzvy. Chápu koncesionářský poplatek jako @Vojtech.Pikal
Výzva mi přišla pak ještě jako OSVČ. To by chtěli asi, abych jim to platil ještě jednou a tentokrát za každý přijímač. Jelikož k podnikání žádný přijímač nepoužívám, tak jsem napsal toto jako čestné prohlášení.
Teoreticky to jde těžko oddělit, jako že půl hoďky třeba řeším něco přes den pro podnikání, zbytek pracuji pro zaměstnavatele a zapomenu si v té době zapnuté rádio. Tak už porušuji zákon. To je stupidní :D
Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“