Projekt Zpět do práce pod vedením p. Bartáka

Moderátoři: KoKS Karlovarský kraj, PKS Karlovarský kraj, PMS Chebsko

Odpovědět
MiraCheb
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 3
Registrován: 27 lis 2018, 15:32
Profese: Řidič CHETES

Projekt Zpět do práce pod vedením p. Bartáka

Příspěvek od MiraCheb »

Dobrý den. Zdravím všechny Piráty z Chebska. Dneska jsem si četl ve výroční zprávě Diecézní charity Plzeň a zamyslel jsem se nad odstavcem, který popisuje výsledky Střediska sociální rehabilitace Cheb za rok 2017 pod vedením zástupce ředitele Pavla Bartáka.
Viz. odstavec:
V roce 2017 prošlo střediskem celkem 31 uživatelů,
z toho 3 ženy a 28 mužů. 16 klientů přišlo z Azylového
domu Betlém, 19 klientů doporučeno z Úřadu práce.
2 klienti odešli do stálého zaměstnání.

Náklady střediska - 10 526 594,- Kč za rok 2017
Logický výsledek - cena jednoho klienta, který nastoupil do standartního zaměstnání za rok 2017 je 5 263 297,- Kč
Město Cheb se na této sumě podílelo částkou 3 400 000,- Kč

6. prosince v 8:00 hod se bude projednávat na Radě města Cheb mat.č.702/2018
viz text: Další právní jednání a záležitosti - Schválení Smlouvy o spolupráci na rok 2019 s Diecézní Charitou Plzeň při provádění pracovně rehabilitačního programu Zpět do práce.

Je suma 6 800 000,- Kč od města Cheb dostatečná, nebo by mělo dojít k navýšení této sumy?

Jak to celé vnímají Piráti z Chebu?
MiraCheb
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 3
Registrován: 27 lis 2018, 15:32
Profese: Řidič CHETES

Re: Projekt Zpět do práce pod vedením p. Bartáka

Příspěvek od MiraCheb »

Zdravím všechny Piráty z Chebu. Musím přiznat, že můj první diskuzní příspěvek na diskuzním fóru Pirátů z Chebu je nějak opuštěný.
Mam tedy dotaz: Hra Pirátu z Chebu na mrtvého brouka je standartní stradegie Pirátu, nebo je to jen pokus odradit diskutujíciho Mondeka od dalších pokusů podobného tématu. Věřím, že nebudu muset využívat své 3 minuty slávy na zastupitelstvu města Chebu abych se dočkal odpovědi od Vašeho předsedy p. Špendlíčka. S pozdravem "Ať se daří" Váš příznivec Mondek Miroslav z Chebu.
Uživatelský avatar
Ondrej.Spendlicek
Člen KS Karlovarský kraj
Příspěvky: 87
Registrován: 07 pro 2016, 09:02
Profese: Právník, Vedoucí sociálních služeb
Bydliště: Goethova 1105/5, 350 02, Cheb
Dal poděkování: 197 poděkování
Dostal poděkování: 78 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Projekt Zpět do práce pod vedením p. Bartáka

Příspěvek od Ondrej.Spendlicek »

Pěkný večer přeji Vám i Pirátům. Ačkoli byl příspěvek podán s velikou nadsázkou, kompetentní osoba pro odpověď nejsem já a Vy máte sjednanou schůzku s kompetentními lidmi ve středu, jako položený dotaz Pirátovi, se pokusím Vám na něj odpovědět dle informací které jsou veřejně dostupné a pro odpovězení více než dostatečné.

Projekt je součástí sociální služby dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, konkrétně dle ustanovení § 70 Sociální rehabilitace, který říká:
§ 70
Sociální rehabilitace

(1) Sociální rehabilitace je soubor specifických činností směřujících k dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických schopností a dovedností, posilováním návyků a nácvikem výkonu běžných, pro samostatný život nezbytných činností alternativním způsobem využívajícím zachovaných schopností, potenciálů a kompetencí. Sociální rehabilitace se poskytuje formou terénních a ambulantních služeb, nebo formou pobytových služeb poskytovaných v centrech sociálně rehabilitačních služeb.

(2) Služba podle odstavce 1 poskytovaná formou terénních nebo ambulantních služeb obsahuje tyto základní činnosti:

a) nácvik dovedností pro zvládání péče o vlastní osobu, soběstačnosti a dalších činností vedoucích k sociálnímu začlenění,

b) zprostředkování kontaktu se společenským prostředím,

c) výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti,

d) pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.

(3) Služba podle odstavce 1 poskytovaná formou pobytových služeb v centrech sociálně rehabilitačních služeb obsahuje vedle základních činností, obsažených v odstavci 2 tyto základní činnosti:

a) poskytnutí ubytování,

b) poskytnutí stravy,

c) pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu.
Sociální služba je dle tohoto ustanovení zaregistrována a v popisu realizace si dává za cíl:
- zaměstnat klienty na řádnou pracovní smlouvu s legálním měsíčním příjmem
- podpořit klienty v prohlubování jejich individuálních pracovních dovedností, posilovat vědomí vlastní jedinečnosti a získání pocitu zodpovědnosti
- umožnit klientům absolvování akreditovaných vzdělávacích kurzů a tím přispět ke zvýšení konkurenceschopnosti na trhu práce
- podpořit klienty v přijetí zodpovědnosti za závazky z minulosti a motivovat je k řešení těchto závazků
- motivovat klienty, aby se naučili zodpovědně rozhodovat, jak nakládat s finančními prostředky a zároveň je informovat, jaké důsledky může mít (ne)zodpovědné jednání
Sociální služba tedy nenahrazuje roli úřadu práce ve zprostředkování zaměstnání, tento cíl zde nikde není zmíněn a jedná se tedy o chválihodnou přidanou hodnotu druhého řádu. Neplatí tedy to, co předjímáte:

Naopak, co služba zajišťovat má, to činí. Je to zaměstnávání složitě zaměstnatelných osob ve stabilním pracovním poměru, s jistou úrovní tolerance k nedostatku pracovních návyků klientů, prohlubování těchto pracovních návyků žádoucím směrem. Umožnění klientům se zdokonalovat a lépe (konkurence schopněji) tedy vystupovat na trhu práce, možnost řešení své závazkové situace a zajištění prostředků na toto řešení je dalším důležitým prvkem této sociální služby. Naplňuje se tak i účel v podobě vymanění se ze závislosti takového klienta na dávkovém systému, čímž stát ušetří nemalé prostředky a klient je tímto posunut k lepší kompetenci rozhodovat o svém životě.

Pokud by platila hypotéza Vámi sdělená, znamenalo by to, že veškerá odvedená práce, nejen na straně klientů (31), ale i na straně sociálních pracovníků by musela být činěna zadarmo, což není. Nejen tyto personální náklady, ale též náklady provozní by nesměly existovat.

Tyto odpovědi jsou v rovině, která Vám musí být známá, jelikož jste na základě Vašeho letitého pracovního poměru v DCHP absolvoval kurz pracovníka v sociálních službách.

K Vámi sdělenému dotazu uvádím, že vzhledem k tomu, že od poslední přidělené dotace byla navýšena minimální mzda, zvýšily se provozní náklady jako např. náklady na pohonné hmoty a jiné, bylo by rozhodně záhodno, navýšit tuto dotaci o odůvodněný a objektivní nárůst nákladů. Tímto děkujeme za podnět, kterým se budeme i nadále zabývat.

S pozdravem, Ondřej Špendlíček.

Ondřej Špendlíček,
Člen PS. Předseda MS Chebsko.
https://wiki.pirati.cz/lide/ondrej_spendlicek

MiraCheb
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 3
Registrován: 27 lis 2018, 15:32
Profese: Řidič CHETES

Re: Projekt Zpět do práce pod vedením p. Bartáka

Příspěvek od MiraCheb »

Dobrý večer, pane Špendlíčku. Děkuji za velmi zajímavou odpověď. Jelikož se jedná o dost rozsáhlou analýzu a některé pasáže z mého pohledu postrádají logiku, měl bych zájem to s Vámi prodiskutovat. Možná, že jsem některé pasáže s Vašeho textu správně nepochopil. Navrhuji místo setkání divadelní klub "D". Termín Pondělí 17.12.2018 v 19:00 hod. PS: Text budu mít sebou. S pozdravem: Ať se daří. Mondek Miroslav
Odpovědět

Zpět na „Místní fórum Chebsko“