Přímá demokracie - odvolatelnost - transparentní volby

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, Resortni tym Bezpecnost

Odpovědět
P.A.Semi
Návštěvník – nepatří k Pirátům

Přímá demokracie - odvolatelnost - transparentní volby

Příspěvek od P.A.Semi »

Asi tu toto téma bylo již mnohokrát?

Podle principu, že Žádná Moc bez Zodpovědnosti - a zodpovědnost zastupitele nelze omezit na trestní odpovědnost, je potřeba zodpovědnost za neplnění slibů bez přijaté omluvy, obecně za nesprávné zastupování...
... je proto třeba mít možnost tuto zodpovědnost vyvodit např. odvoláním daného zastupitele - ale tady je háček:

Zastupitele nemohou odvolat ti, které nezastupuje. Konkrétní případ - pan K. je šmejd, ale zastupuje a dobře reprezentuje svých 10% jemu podobných šmejdů. Není možné, aby většina národa, které nezastupuje a proti nimž vystupuje, ho odvolala, protože brzy by byl parlament jednobarevný. Jiný případ - politik v kampani mě zaujal a dal jsem mu hlas, protože jsem si myslel, že mě bude správně zastupovat, ale ukázalo se, že je křivější než vypadal a nejradši bych nyní byl, kdyby mě mohl zastupovat někdo zcela jiný - tady bych logicky měl mít možnost stáhnout svůj původní hlas, a když to udělá dost lidí, bude zrádce svých slibů odvolán... Ovšem v rámci spravedlnosti je třeba zaručit, že i menšina bude mít své zastupitele (mluvčí), se kterými ostatní většina nesouhlasí...

Je z toho vidět, že je třeba evidovat, kdo jak volil, aby mohl se svým hlasem dále manipulovat...

Máte názor na Transparentní volby , jako opak tajných voleb?

Budiž nějaký sofistikovaný systém hodný 21. století (a ne tahle konce-středověká obálková parodie). Zřejmě si volič vyzvedne kód (nebo časem bude biometrický?) proti dokladům na kterémkoli check-pointu, a hlasovat bude moci z domova, nebo z úředního místa, kdykoliv. Volby (a zejména referenda) není nutné omezovat na jeden chaotický víkend, takže ta offline část publika se v klidu vystřídá u obecního počítače na úřadě... Nejsou potřeba komise a vše se zjednoduší a podstatně zlevní, a spolu s tím možno volit a rozhodovat podstatně častěji... Vzhledem k tomu, že takto se mohou měnit výsledky průběžně, i volební kampaň by zřejmě byla průběžná a snad tedy méně intenzivní?

Otázku technického zabezpečení nechme stranou, to jistě půjde zařídit bezpečně před hackery i NSA, ale:

Jak zajistit, aby:
- bylo jednoznačné přiřazení kódu a voliče, ke kterému by exekutiva neměla přístup? (Viz extrém - volby na Ukrajině, byl hoax, že volební lístky musely být podepsány. V zemi, kde řádí nacistické bojůvky pod palcem ministerstva, nebo třeba v Mexiku, kde rozdíl mezi policií a gangstery je asi jen v uniformě(?), by se leckdo mohl bát volit opozici...)
- nešlo prodávat hlasy? (Ukaž, jak jsi volil, a já ti podle toho zaplatím, ubytuji, nevyhodím z práce atd... Tady možná tím, že i když prodá hlas, druhý den to může zase odvolat...? Ještě jiná záruka?)
- se vytvořila hystereze? (Tedy aby politik s 50.01% podporou nebyl hned za týden odvolán při sestupu na 49.98% - zřejmě nějakou klopnou logikou, kdy přeskočí kandidáta před ním až při určitém rozdílu...?)
- aby tím nezískala moc především Média (nebo Justice)? (publikováním hoaxu (falešným obviněním) "odstřelí" politika dřív, než se to podaří vysvětlit... Konkrétní případ: pana Čistého obviní a rozmáznou proto, že si ho anonymní vyšetřovaný manager firmy M. vedl v tabulce, komu dal kolik úplatků. Při rychlosti Justice to je problém, a ani policie ani justice v tom třeba nejsou záměrně (spíš asi jsou, ale...) a i Média se mohou vymlouvat, že jen objektivně (byť poněkud přehnaně) informují...?)

Jak jinak odvolávat politiky (zastupitele) tak, aby většina neodvolala zástupce menšiny?

- V případě el.referend, budiž vypsáno na dobu třeba měsíce, kdy do uzavření možno hlas zkontrolovat i změnit podle argumentů, ale po uzavření výsledků se tyto (po případném limitu na osobní kontrolu?) zkartují, aby nešly v budoucnu zneužívat??
Myslím, že účast u referenda by neměla být zdola limitována (kdo nevolí, přenechává svůj mandát těm, koho to zajímá), ale měl by být limit třeba nejméně 60% PRO, aby přetlačili vůli zastupitelů? Případ, že 50.5% pro rozhodne proti 49.5% proti a bude to pro všechny závazné, není asi příliš správné řešení...? Nebo že závazným se to stane až při 60% pro jednu variantu, jinak pouze doporučující? Nebo že referenda budou pouze doporučující, ovšem pokud je zastupitelé často nebudou respektovat, budou odvoláni...? (Pak by to byly "ankety" a ne "referenda"... I ty by sice byly užitečné, ale asi ne dost...)
Odpovědět

Zpět na „Transparentní organizace“